Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De bench: een gruwel of toch niet?

17 February
x
Wat is dit?

Een bench? Dat doe je toch niet?!

De bench is waar leed, volgens veel hondeneigenaren. Wie zijn hond in de bench doet, is een luie dierenmishandelaar met geen oog voor zijn hond. Mijn eigen hond Odin slaapt ’s nachts in de bench en overdag als ik werk (maximaal 4 uur, 2x per week). Gruwelijk en leed? Echt niet, een bench kan een geweldig medium zijn om iets af of aan te leren. Luie dierenmishandelaar? Ik mag toch hopen van niet!

Pro bench!

Voor dit artikel focus ik me alleen op bench gebruik mét deur dicht, want de bench als hok gebruiken met het deurtje open is van andere orde. Ik ben dus absoluut pro-bench en ben niet bang om dat te laten horen. Zoals ik straks zal laten zien, kan een bench een geweldig medium zijn om je hond rust te leren of relaxt alleen te laten blijven. Maar dit neemt niet weg dat er inderdaad mensen zijn die de bench onnodig vaak inzetten uit luiheid of laksheid.

Benchtraining

Goed gebruik maken van de bench kan alleen als je hond er volledig relaxt mee is, en daar gaat goede benchtraining aan vooraf. Bovendien moet je in het oog houden als hondeneigenaar of de bench na een bepaalde periode van je hond nog wel nodig is. Een hond ontwikkelt zich en soms zijn bepaalde tools dan niet meer nodig. Bench gebruik moet je dus kundig en verantwoord doen.

Hond in de bench? zo dus niet!

Voorbeelden van onkundig bench gebruik is:

  • De hond met geweld in de bench duwen als de hond er niet uit zichzelf in wil
  • Bench gebruik zonder de juiste bench training
  • De hond dagelijks opgesloten alleen laten (8 uur of langer)
  • De hond jankt, gilt, huilt non-stop in de bench of vertoont ernstige verlatingsangst symptomen
  • De hond kijkt non-stop apathisch uit zijn ogen als hij in de bench zit en gaat niet slapen maar in een hoek zitten en voor zich uitstaren (of blijft staan)
  • De hond in de bench doen omdat je geen last van je hond wil hebben (denk aan onzindelijkheid op late leeftijd of ‘zo ligt je hond niet in de weg’). Odin in de bench

Hond in de bench? Zo wel!

  • De hond gaat gelijk liggen in de bench en is relaxt
  • De hond slaapt onafgebroken uren heerlijk in de bench
  • De hond gaat uit zichzelf de bench in (soms met wat tegenzin, maar je hoeft hem er niet in te duwen).
  • De hond is rustig in de bench en heeft geen verlatingsangst verschijnselen
  • De hond leert rustig te zijn in de bench en heeft daardoor er voordeel mee

Als tweede aantekening wil ik graag zeggen dat de hond los in huis houden (mits hij voldoende rust krijgt en geen verlatingsangst heeft) altijd beter is dan in de bench houden. Ik erken helemaal dat de hond los in huis de ideale situatie is, maar soms is dat gewoon niet haalbaar. De bench kun je vervolgens gebruiken om (weer) tot de ideale situatie te komen!

De bench als uitkomst

Benchgebruik kan voor meerdere trainingsdoeleinden gebruikt worden, maar daarnaast ook om het welzijn van je hond te garanderen. Hieronder een paar voorbeelden:

1) De rusteloze hond rust leren

Er zijn honden die niet uit zichzelf rustig gaan liggen. Dat komt vaak voor bij oertypes, husky’s, bordercollies en herders. Vooral werkhonden hebben de neiging om altijd ‘aan te staan’. Uiteraard is het van levensbelang dat je deze werkhonden geeft wat ze nodig hebben qua beweging, dus voorzie daarin! Een werkhond koop je niet als bank-hang-hond. Maar sommige werkhonden honden hebben na hun training van 2 uur nog steeds geen rust.. Thuis aangekomen gaan ze gelijk weer rond rennen, slopen, krijgen zoomies, gaan de andere hond irriteren, de baas lastig vallen. Deze honden blijven ‘aan staan’ doordat de aanmaak van adrenaline nog niet gestopt is of de adrenaline sluimert nog na. De hond kan er biologisch gezien niks aan doen dat hij ‘aan’ blijft staan. Sommige eigenaren worden dan boos en straffen de hond. Dit is absoluut niet de manier om je hond rust aan te leren!

Werkhonden zonder uitknop

Deze honden hebben dus een hele grote aan-knop, maar die uit-knop hebben ze nog niet. Mijn eigen Odin had dit extreem. Enerzijds zit dat in zijn genen, maar anderzijds ook door slechte socialisatie als pup. Daarnaast zijn sledehonden en Indian Dogs ook nog eens zenuwachtig aangelegd. Een pup heeft 18-20 uur slaap per dag nodig. Een volwassen hond ca. 16 uur (soms meer of minder). Sommige honden pakken deze rust niet uit zichzelf. Ze blijven rondlopen, dingen vastpakken, gaan slopen, gaan irriteren. Het zijn net kleine kinderen die moe zijn en daardoor huilerig en extra vervelend worden.

Bench = rust

Deze honden kun je helpen door de bench aan te leren. Ik heb Odin aangeleerd dat hij in de bench ‘uit gaat’. De rust pakte hij zelf als pup en puber niet, dus moest ik het hem ‘opleggen’. Het was fantastisch om te zien hoe snel hij dit doorhad en hoe dankbaar hij was voor de leiding die ik hem gaf. Een rusteloze hond buiten de bench, kan veranderen naar een rustige hond in de bench. Ze pakken hun rust en slapen. Je kunt de bench dan zien als een ‘beperking van mogelijkheden’. Doordat de hond niet meer kan rond snuffelen (alle mogelijkheden neem je weg), blijft er nog maar één ding over: en dat is rustig worden en slapen. Minder mogelijkheden, is minder prikkels, is minder hoeven verwerken en nadenken, is minder adrenaline, rustigere ademhaling, rustigere harstslag en … lekker slapen!

Aanleren van rust nemen is lastig

Uiteraard praat ik hier over de ideale situatie, want in praktijk is het aanleren van rustig worden heel moeilijk! Veel honden zijn zo overprikkeld, en willen zo graag de bench uit en naar de prikkels toe, dat ze in de bench gaan etteren, slopen en uitbreken. Dit wil je absoluut niet: tandschade heb je binnen no-time. Ik ken meerdere mensen helaas die dit hebben gehad! Is je hond rusteloos en wil je geen bench gebruiken, maar onderneem je verder geen actie om de rust wel te leren? Dan kan dit resulteren in problematisch gedrag dat zich uiteindelijk kan ontwikkelen in een ongelukkige, neurotische, zeer overprikkelde hond. De rust van de hond moet je serieus nemen! Hoe prikkelbaar ben jij zelf na een nacht doorhalen?

Ook slapen buiten de bench

Merk je dat je hond vervolgens ook zijn rust gaat pakken buiten de bench? Dat is reden voor een feestje! Odin ging dat steeds vaker doen naar mate hij rustiger werd door de bench. Buiten de bench slapen heeft altijd mijn voorkeur, dus als Odin buiten de bench slaapt, zal ik hem nooit in de bench doen ‘omdat hij daar moet slapen’. Het buiten de bench slapen bevorder ik juist door hem die mogelijkheid te bieden, en hem dan volledig met rust te laten. Zo leert je hond ook weer: hé, buiten de bench slapen is ook fijn en geeft een lekker gevoel!

2) De hond met angst zekerheid leren

Is de hond eenmaal rustig in de bench? Dan leert de hond zichzelf aan dat de bench zijn veilige, fijne plekje is! Dat leert hij zichzelf. Het enige wat jij hoeft te doen, is voorzien van goede benchtraining en iedereen bij je hond weghalen als hij in de bench zit. Laat dus niet mensen naar de bench toelopen. In de bench betekent ‘ik ben onzichtbaar en laat mij met rust’. De bench is zijn domein, en door geen prikkels aan te bieden als hij in de bench zit, wordt de bench een zeer voorspelbare, rustige omgeving voor hem. Voorspelbaarheid betekent een rustigere hond. Hij hoeft tenslotte niet in actie te komen, want hij weet dat hij veilig is. Ga ook niet stofzuigen als je hond in de bench zit en hij vindt de stofzuiger eng. Je wil ten alle tijden voorkomen dat de hond negatieve gevoelens krijgt in de bench.

Odin had afschuwelijke verlatingsangst (krijsen, uitbreken, onzindelijk). Door hem rust in de bench te leren waar ik bij was (duurde maanden), leerde hij ook rustig zijn toen ik minuutjes weg ging – en dat uiteindelijk uitbouwde tot hele uren. Bij sommige honden is de verlatingsangst te overheersend en werkt dit niet, maar je kunt het altijd proberen! Bij Odin én bij meerdere herplaatsers die ik tijdelijk in huis heb gehad, werkte het.

3) De slopende hond zijn mogelijkheid ontnemen

Odin is een ongekende sloper. Alles moet kapot, zeker als ik weg ben. Zijn verlatingsangst maakt hij voor zichzelf ‘handelbaar’ door alle mogelijkheden in de woonkamer af te gaan: alles moet stuk, moet van de plank afgetrokken worden, en als iets lekker kauwt-, oh heerlijk! Dan krijg je het object onherkenbaar terug. Doordat punt 1 en 2 (zie hierboven) geleerd zijn aan Odin, is hij in staat om rustig in de bench te blijven. Dit ontneemt hem de mogelijkheid om te gaan slopen. Je kan echter de bench om slopen tegen te gaan alleen inzetten, als je hond punt 1 en 2 dus geleerd heeft. Het heeft geen zin om een hond zonder rust en met verlatingsangst ineens de bench in te proppen omdat hij toevallig je zapper gesloopt heeft. Dit punt is eerder een fijne bijzaak van goed benchgebruik, dan een hoofdpunt. snuitje Odin in de bench

Nee, een bench is altijd slecht!

Ik leg graag aan mensen de voordelen van een bench uit, maar er zijn dan soms mensen die bij hun standpunt blijven: nee, een bench is altijd slecht. Ze komen dan met de volgende redenen:

  • Een hond is een polyfasische slaper. Dat betekent dat de hond niet in één ruk slaapt, zoals wij, maar meerdere malen wakker is, even een rondje loopt, gaat verliggen en weer verder dut. Dat klopt helemaal. Die ruimte heeft de hond in de bench niet, en daarom belemmer je hem in een natuurlijke behoefte. Ik snap die gedachte, maar ik ben het er niet mee eens dat je daarom geen bench moet gebruiken. 1) Je kunt ook een hele grote bench kopen. Odin slaapt in een bench waar wel vier Odin’s in passen. Ruimte om te verliggen genoeg! 2) Ja, ze zijn polyfasische slapers, maar honden zijn ook dieren die in het wild 16-18 uur per dag rusten en slapen. Mijn Odin sliep NIET buiten de bench. Dit resulteerde in ongekend probleemgedrag en kortsluiting in zijn hoofd. In dat geval is polyfasisch slapen voor mij niet belangrijker dan de essentiële rust en slaapbehoefte. Ik kijk heel graag naar natuurlijk gedrag, maar we moeten nu eenmaal accepteren dat een hond houden sowieso niet natuurlijk is. En daar komen dus onnatuurlijke zaken bij kijken om de hond te kunnen houden en gelukkig te laten zijn, zoals in dit geval bench gebruik.
  • De hond kan er niet uit, dus is het geen eigen keuze, dus is het slecht. Ook die redenering snap ik, maar zoals ik al in punt 1 duidelijk maakte hebben sommige honden juist deze belemmering en leiding van hun baas nodig om gelukkig te zijn. Honden maken, helaas, niet altijd de beste keus voor henzelf. Ook zij maken ‘domme’ keuzes. Vooral prikkelgevoelige en gestreste honden zullen altijd toegeven aan prikkels die hen nog opgefokter en rusterlozer maken.
  • De bench is een teken van slecht hondeneigenaarschap. Ik hoop dat ik dat met dit artikel wel heb kunnen weerleggen!

Gebruik de bench

Gebruik de bench waar nodig als begrenzing of als ‘rust verplichter’. Schaam je niet dat je de bench gebruikt, en blijf dagelijks naar je hond kijken. Heeft hij het nog nodig? Kunnen we buiten de bench slapen gaan trainen? Is de verdeling tussen voldoende beweging en rust goed? Kan ik mijn hond op andere vlakken nog helpen door te trainen? Is er meer nodig dan alleen de bench?

Ik hoop dat bench gebruikers zich door dit artikel minder schamen, en dat anti-bench gebruikers mijn redenen voor bench gebruik beter gaan snappen!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Odin

Met een lastige hond op vakantie - 8 tips Geef koekje! x

Met een lastige hond op vakantie - 8 tips

1 April Door: Odin

De mensen die mij en Odin al een tijdje volgen weten dat Odin ‘een lastige’ hond is. De eerste paar jaren dat we met hem op vakantie gingen, waren ...

Lees het hele artikel
De Natte Neuzen Trails Geef koekje! x

De Natte Neuzen Trails

10 April Door: Odin

Samen sporten met je hond: hoe heerlijk is dat? Veel mensen gaan er dolgraag met hun viervoeter op uit om samen een activiteit te ondernemen. Ik, met veel andere ...

Lees het hele artikel
Een echte zoektocht: als newbie beginnen met BARF’en Geef koekje! x

Een echte zoektocht: als newbie beginnen met BARF’en

24 January Door: Odin

Van idee tot uitvoering Twee weken geleden heb ik besloten om BARF (Bones And Raw Food) te gaan proberen voor Odin. Ik geef al zijn hele leven KVV (Kant ...

Lees het hele artikel
8 tips voor fietsen met de hond Geef koekje! x

8 tips voor fietsen met de hond

6 December Door: Odin

Ha, dat ziet er leuk en gezond uit!, denk je misschien als je je buurvrouw met haar golden retriever voorbij ziet fietsen. Zou dat ook wat zijn voor mij? ...

Lees het hele artikel