Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een hond erbij! Hoe doe je dat?

20 January
x
Wat is dit?

Een hond erbij, hoe doe je dat? Je bent erover uit het word tijd voor een nieuw familielid! Enthousiast begint jouw zoektocht op het internet voor het perfecte maatje voor jou en jouw al aanwezige hondenmaatje(s).

In deze blog nemen wij jou stap voor stap mee in het proces van het vinden van de perfecte match met jouw gezin!

Puppy of herplaatser

De eerste keuze die je zal moeten maken. Ga je voor een herplaatser of wil je het proces van pups af aan mee maken met een goede fokker? Tegenwoordig wordt het beeld van het nemen van een herplaatser erg verheerlijkt. Het geeft je moreel gezien een goed gevoel, je hebt tenslotte een hond gered en een eigen thuis gegeven. Toch moet je dit proces niet helemaal onderschatten. Vele herplaatsers, ook pups, komen met een rugzak die veelal niet volledig bekend is. Dit kan ervoor zorgen dat je op lange termijn tegen gedragsproblemen gaat aanlopen waar je misschien niet geschikt voor bent. Wil je liever een oudere hond? Kijk dan eens bij jouw plaatselijke asiel, het voordeel aan het nemen van een oudere hond is dat het karakter vaak al gevormd is. Zo weet je wel direct of zijn persoonlijkheid goed bij jou en jouw gezin past.

LEESTIP: Een herplaatser als tweede hond

Een goede fokker

Bij het vinden van een goede fokker komt helaas vaak ook nog wat kijken. Maar het heeft wel zo zijn voordelen om niet het eerste het beste nestje op marktplaats te benaderen. Via het raad van beheer Houden van Honden kun je aangesloten rasverenigingen vinden die zich aan de fokregels van het raad van beheer houden. . Je kunt in het basisreglement welzijn en gezondheid zien om welke regels dit gaat. Met hun Fairfok beleid zorgt het Raad van Beheer ervoor dat jij als kersverse begeleider dus een gezonde, legale en sociale pup krijgt! Toch blijft er wel verschil bestaan tussen fokkers onderling.

Je hebt jouw ras keuze gemaakt en een geschikte fokker of herplaatser gevonden. Voordat je jouw bestaande honden introduceert is het goed om in eerste instantie alleen als begeleider de nieuwe hond te leren kennen. Zo kun je alvast leren op welke manier jouw nieuwe hond communiceert voordat je jouw eigen hond hier aan toevoegd. Ga eens een aantal keer langs om tijd door te brengen met jouw nieuwe hond om elkaar te leren kennen. Denk hierbij aan het leren over zijn of haar favoriete spel of favoriete voertje.

Raskeuze

Of je nou een herplaatser neemt of een pup koopt bij een goede fokker. Raskeuze is een onderschat en ondergeschoven kind. Veelal kijken we bij het zoeken van een hond naar wat wij mooi vinden. Uiteindelijk vallen we allemaal snel voor die grote ogen en die kwispelende staarten.

Daarom is het goed om jouw ras keuze van te voren al goed uit te zoeken. Denk hierbij vooral aan wat jij de nieuwe hond kan bieden.

  • Hoeveel tijd kun je besteden aan de hond?
    Denk hierbij niet alleen aan wandelingen maar ook aan spelmomenten, trainingen, vachtverzorging en rust-/ slaaptijd.
  • Wat zoek je in het karakter van de hond?
    Ben je opzoek naar een actieve gefocuste hond? Of wil je liever een hond die meer op zichzelf is? Hoe past het karakter van jouw huidige hond in dit plaatje?
  • Kostenplaatje
    Een belangrijk punt om bij stil te staan. Vaak is de aanschaf van een hond een dure aangelegenheid. Herplaatsers zijn hierin relatief (€250,- tot €300,-) goedkoop maar wanneer je een goede rashond koopt met stamboom kom je al snel tussen de €1500,- en €2500,- uit. Houd er rekening mee dat er ook op Marktplaats honden worden verkocht voor deze prijzen die zonder stamboom komen, deze ‘hobby’ fokkers zullen niet aangesloten zijn bij het Raad van Beheer.

De eerste aanschaf kosten liggen dus al redelijk hoog! Iets waar je eventueel voor kan sparen maar met de eerste aanschaf kosten ben je er nog niet. Houd bij het maken van jou ras keuze rekening met erfelijke aandoeningen die op latere leeftijd voor hoge dierenartskosten kunnen zorgen.

Introductie herplaatser

Hoe ga je nu een herplaaster introduceren bij jouw eerste hond? Als allereerste is het nodig dat jij de nieuwe hond leert kennen. Bij sommige asielen wordt de introductie aan de hond van het gezin begeleid door 1 van hun (hondengedrags)medewerkers. Maar niet bij alle asielen is dit zo. Voel je niet onder druk gezet wanneer je hiervoor je tijd wil nemen. Het is belangrijk om een band op te bouwen met een nieuwe hond, al is hij pril, voordat jouw eigen gezin hier aan wordt toegevoegd.

Neutraal terrein

Voor een goede eerste introductie met jouw eigen hond is het belangrijk om hiervoor een neutraal gebied uit te zoeken. Denk hierbij aan een stuk weiland of in een bos waar beide honden nog niet geweest zijn. Wanneer je bij de fokker of het asiel zelf de introductie gaat doen is het belangrijk dat er geen speelgoed of eten aanwezig is in de omgeving. Jouw hond heeft jou als steun in de situatie maar je moet er bewust van zijn dat de nieuwe hond door alle veranderingen en prikkels zich erg onzeker kan voelen. De band tussen jullie is nog pril en de steun die hij daaruit kan halen is niet zo sterk als bij jouw eigen hond.

Kennismaken op afstand

De introductie start op afstand waarbij beide honden alleen naar elkaar kunnen kijken. In eerste instantie wissel jij als begeleider een aantal keer tussen de honden, ga een stuk lopen naast elkaar of laat ze in elkaars omgeving snuffelen. Eventueel kun je wat commando’s vragen om de focus van beide honden op jou als begeleider te houden. Gaat dit goed en hebben beide honden geen interesse of enthousiasme naar elkaar? Dan kun je een stuk samen gaan wandelen. Ook hierbij begin je op afstand en wissel je van positie. Zowel jij als begeleider wisselt maar ook de honden zelf. Denk hierbij aan wie er voorop loopt bijvoorbeeld.

Het doel van deze eerste introductie is een neutrale energie tussen beide honden. Je wil niet dat ze de behoefte hebben om te spelen of naar elkaar toe te trekken. Dit kan zorgen voor een confrontatie waar 1 van de 2 of beide honden geen raad mee weet. Na de wandeling neem je dus in eerste instantie weer afscheid van elkaar zodat er een neutrale associatie verwerkt kan worden bij beide honden.

Elkaar begroeten

Honden communiceren met elkaar via verschillende lichaamssignalen. Denk hierbij aan borstelen, liplikken, kwispelen of de stand van de oren en ogen. Maar 1 van de belangrijkste communicatiemiddelen is de geur afgifte bij hun anus. Iedereen kent het beeld wel van begroetende honden die naar elkaars kont toe lopen. Deze geur behoud allemaal informatie over hoe de hond zich voelt en is dus een onmisbaar gereedschap in een introductie.

Toch wil je liever niet jouw hond op de ander af laten stormen op de hoop dat ze elkaar op een nette manier begroeten. Je gaat in eerste instantie weer op een afstand wandelen. Je wisselt hierbij net zoals dag 1 weer van positie en laat ook de honden hierin wisselen. Als de honden zich neutraal blijven gedragen kun je de afstand verkleinen. Doe dit langzaam en op het tempo van beide honden.

Bonus tip: Heb je een onzekere hond of ben je 2 honden aan het introduceren die hond selectief zijn? Zorg dan altijd dat beide honden beschermd zijn door middel van een muilkorf! Hier zit geen schaamte in en zorgt ervoor dat wanneer de introductie toch fout loopt beide honden ongedeerd blijven.

LEESTIP: Is een muilkorf zielig?

Eerste snuffel

Dan wordt het echt tijd voor de eerste snuffel, mijn voorkeur gaat ernaar uit om deze kort en in beweging te houden. Je gaat al lopend de afstand van achteren verkleinen tussen hond A en hond B. Hierdoor kan hond B in beweging zijn voorligger besnuffelen, blijf in beweging op het moment dat dit gebeurd maar zorg ervoor dat er geen spanning zit op beide lijnen. Dit doe je 1 á 2 keer voor je de positie wisselt en hond A hond B laat benaderen. Is er op welk moment dan ook spanning tussen beide partijen? Blaas de introductie af en ga terug naar een grotere afstand. Zorg ervoor dat de neutrale associatie niet in gevaar komt. Het is beter om 6 a 7 keer terug te gaan om de introductie op afstand te herhalen dan een confrontatie te riskeren.

Hond sociale honden

Bij stabiele en sociale honden zal zo’n introductie vaak vlekkeloos verlopen en kun je al vrij snel overstappen op het laatste deel van de introductie; ‘Het eerste spel moment’. Het is wel belangrijk om te kijken naar de lichaamstaal van beide honden. Vinden ze het beide niet spannend, maar vooral leuk? Dan verloopt het proces om de honden te introduceren natuurlijk veel sneller. Misschien kunnen ze het meteen heel goed vinden. Dan kun je meteen naar het eerste spelmoment doorgaan en in dit geval zijn de lange riemen misschien ook helemaal niet nodig.

Onzekere hond of reactieve hond

Heb je een onzekere hond of is de nieuwe hond erg onzeker? Pak dan vooral je tijd en voel je niet onder druk gezet. Hoe rustiger jij het aanpakt hoe groter de kans dat de introductie succesvol word! Dus in dat geval doorloop je stappen veel langzamer en komt er meer tijd en management kijken bij de introductie.

Eerste publicatie 22-11-2018 – volledig herschreven op 20-1-2022

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel