Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Is een muilkorf zielig?

17 september
x
Wat is dit?

Ik probeer al onze honden de muilkorf aan te leren. Ik heb daar twee redenen voor. Als het een keer nodig is bijvoorbeeld bij de dierenarts kan ik de muilkorf gebruiken zonder dat mijn honden extra stress ervaren. Veel honden die het niet gewend zijn gaan met alles wat ze in zich hebben proberen de korf af te krijgen. Niet heel prettig bij een dierenarts bezoek dat al stress met zich mee kan brengen. Daarnaast is Vaös een zogenaamde hr hond, al is die lijst nu weer van de baan. Het zou zo maar zo kunnen zijn dat daar over een aantal jaar speciale regels voor zijn. Ik vind het prettig te weten dat mijn hond dan al voorbereid is.

Verder gebruik ik hem regelmatig als ik weet dat het druk kan zijn in het bos met minder goed opgeleide honden. Honden die dus komen buurten zonder enig oog voor de signalen van mijn hond. Vaös voelt zich soms nogal snel uitgedaagd en zou hierdoor fel of te fel op een buurtende hond kunnen reageren.

Hoe begin je met muilkorf training?

Als eerste zul je opzoek moeten gaan naar een goed passende muilkorf. Ik heb gekozen voor een draadkorf, deze is lekker licht en geeft mijn breedbekkikker genoeg ruimte om goed te kunnen hijgen. Een snuitje dat bij de dierenarts word gebruikt is dus niet geschikt om te gaan gebruiken op wandelingen. Deze zijn bedoelt voor kort gebruik bij bijvoorbeeld de dierenarts. Zoek een korf waarin je hond kan hijgen, drinken en het fijnste is als hij ook snoepjes kan aannemen ermee. Heb je een goed passende korf gevonden begint het trainingsproces.

Stapje voor stapje

De ene hond vind de muilkorf vervelender dan de andere. Dat heb ik hier in huis wel gemerkt. Vaös deed er helemaal niet moeilijk over terwijl Dré (hond van mijn ouders) het echt een drama vind. Lein die snapte niet dat ze er gewoon mee kon lopen en tilde haar benen op alsof ze een dressuurpony was.

Het eerste wat ik de honden leer is zelf hun snuit in de korf te doen. Ik smeer wat paté aan de binnenkant van de korf en geef dan het commando korf. Het eerste wat ze doen is hun neus mega fanatiek die korf in duwen. Dit herhaal ik een aantal keer en dan smeer ik geen paté meer in de korf. Ik herhaal het commando en zodra ze hun neus in de korf doen een heel blij baasje en een koekje. Gaat dat goed, sluit ik de training af.

De dagen erna blijf ik dit herhalen en doe ik uiteindelijk de korf dicht. Als dat goed gaat word het baasje weer mega enthousiast en dat levert de honden een koekje op. Als dit na een aantal dagen herhalen goed gaat neem ik de korf mee als we gaan wandelen. Ik geef dan het commando korf, doe de korf om en loop een stukje. Gaat dit goed koekje en mag de korf weer af. Iedere keer laat ik de korf langer om totdat ze uiteindelijk zonder er last van te hebben een hele wandeling met korf lopen.

Verkeerd beeld over de muilkorf

Ik denk dat het beeld over de muilkorf verkeerd is. Veel mensen vinden het zielig maar is het ook zo zielig als wij denken? Ik kan mijn hond op een veilige manier extra vrijheid geven en in spannende situaties is hij beschermd. Niet alle honden die een korf om hebben bijten. Er zijn honden die alles eten wat ze tegen komen op straat. Ook dingen die niet heel bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Door middel van een korf kun je hen ook beschermen en meer vrijheid geven.

Vaos met muilkorf

Een korf is dus zo positief als dat jij hem zelf maakt.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Vaös & Lein

Gebitsverzorging hond Geef koekje! x

Gebitsverzorging hond

18 april Door: Vaös & Lein

In februari, de maand van het gebit, staat het gebit van zowel hond als kat centraal in de meeste dierenklinieken. Dit wordt gedaan om mensen er bewust van te ...

Lees het hele artikel
Het verantwoord aanschaffen en houden van honden Geef koekje! x

Het verantwoord aanschaffen en houden van honden

28 januari Door: Vaös & Lein

De kogel is door de kerk, u gaat een hond aanschaffen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf van een hond en waar moet u op letten? ...

Lees het hele artikel
Quinlent Little Engine Geef koekje! x

Quinlent Little Engine

6 december Door: Vaös & Lein

Iets eerder dan verwacht is er weer een puppy bijgekomen. Eigenlijk wilde ik volgend jaar pas een pup aan de familie toevoegen, maar deze kans kwam eerder op mijn ...

Lees het hele artikel
Overgewicht bij honden Geef koekje! x

Overgewicht bij honden

26 juli Door: Vaös & Lein

Overgewicht bij honden is een steeds groter wordend probleem. Als paraveterinair in opleiding zie ik hoe groot het probleem eigenlijk is. Als ik een grove schatting maak is ruim ...

Lees het hele artikel