Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Boek review 'Oude wijze honden' door Elli H. Radinger

9 december
x
Wat is dit?

Oude wijze honden – De verbluffende wijsheid van onze trouwste metgezel
geschreven door Elli H. Radinger

Over de auteur:
Elli H. Radinger is journalist en auteur met een focus op honden en wolven. Dertig jaar geleden gaf ze haar baan als advocaat op om haar passie te volgen: onderzoek doen naar en schrijven over wolven. Meer dan vijfentwintig jaar lang heeft ze een groot deel van het jaar doorgebracht in het Amerikaanse Yellowstone Park in Wyoming, om wilde wolven te observeren.
Eerder verscheen haar boek ‘De wijsheid van wolven’, maar er zijn meer boeken verschenen van haar hand, zoals bijvoorbeeld ‘Minnesota Winter’ en ‘Der Mensch-Hund-Code’.
Ze geeft nog veel lezingen, seminars en is tevens publiceert ze ‘Wolf Magazin’ in Duitsland.
Elli H. Radinger onderbrak haar wolvenonderzoek om haar dertienjarige hond Shira door de laatste jaren van haar leven te begeleiden, het resultaat is ‘Oude wijze honden’ waar deze review over zal gaan.

Algemene indruk:
Wanneer je het boek in handen krijgt, geeft dit al gelijk een goede indruk. Het is een hardcover, met een losse omslag. Op de voorkant een mooie foto van labrador Shira, de hoofdrolspeler in dit boek. Bij het doorbladeren, kom je tussen de hoofdstukken door mooie foto’s tegen en in het midden een aantal foto’s afgedrukt in kleur. Op de foto’s zijn prachtige honden op leeftijd te zien.
De inhoudsopgave is duidelijk, waardoor je een goede indruk krijgt van wat je te lezen krijgt in het boek.

Het boek:
Wanneer je start met lezen, blijf je door de opbouw van de hoofdstukken eigenlijk vanzelf doorlezen. Het boek is makkelijk en toegankelijk geschreven, waardoor je bladzijde na bladzijde geboeid blijft. Het boek leest echt als een roman.
In de inleiding wordt gelijk duidelijk gemaakt waarover het boek gaat en wat je kunt verwachten. Een quote uit de inleiding die eigenlijk volledig weergeeft wat je kunt verwachten van dit boek is: ‘Tijdens het schrijven van dit dagboek heb ik ontdekt dat ik me niet alleen op de oude dag en het levenseinde van mijn hond voorbereid, maar dat ik ook terugblik op ons leven samen’.

Voordelen:
Wat ik prettig vind aan dit boek is dat de auteur er ook niet voor schuwt om uitgebreid stil te staan bij het overlijden van de hond; wanneer is de juiste tijd, wat zijn de mogelijkheden en hoe kun je dit doen op een voor jou en voor de hond bevredigende manier. Vaak zijn dit toch de onderwerpen waar mensen omheen praten, maar juist dit is een belangrijk thema in het boek.
Tijdens het schrijven komen er regelmatig feiten langs die ook wetenschappelijk onderbouwd zijn, erg prettig en sommige zaken wist ik ook nog niet, zoals bijvoorbeeld hoe honden reageren op een stembeloning of een voerbeloning en wat hun voorkeur heeft (het resultaat kan je in het boek lezen!), dit is echter een van de vele onderzoekjes die de revue passeren.

Nadelen:
De auteur valt regelmatig in herhaling valt of is iets te langdradig naar mijn zin. Het boek is ruim driehonderd bladzijden dik, door het soms mijmerende schrijfwerk, miste ik soms wat tempo en had ik het idee dat ik hetzelfde zat te lezen. Ander minpuntje vond ik toch wel dat ze er soms erg op hamert dat iets toch wel heel goed is. Dit zal ze misschien niet zo bedoeld hebben, maar zo kwam het wel op mij over. Ten slotte heb ik stiekem wel eens gedacht of ze niet een levensgezel miste, de dialogen die ze houdt met Shira de hond, zouden soms prima passen tussen twee mensen. Hierbij vermenselijkt ze de hond wel heel erg.

Conclusie:
Oude wijze honden is een prachtig boek voor iedere honden liefhebber, het leest lekker weg en is een lust voor het oog met alle mooie foto’s tussen de hoofdstukken in. Een leuk boek om (jezelf) cadeau te doen!

Auteur: Elli H. Radinger
Uitgever: LevBoeken
Uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 332

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Bloginspiratie Geef koekje! x

Bloginspiratie

22 juli Door: Redactie

Je bent hondenblogger, maar waar haal je eigenlijk inspiratie vandaan? Na een blog of 10-20 begin je jezelf af te vragen; ‘Waar moet ik nu weer over bloggen’. Deze ...

Lees het hele artikel
Kong vullen Geef koekje! x

Kong vullen

20 juli Door: Redactie

Waarmee kun je het beste een Kong vullen? Er zijn ontelbare opties, maar natuurlijk delen we onze tips met je. Heb je nog geen idee wat een Kong is? ...

Lees het hele artikel
Kies de juiste visolie voor jouw hond Geef koekje! x

Kies de juiste visolie voor jouw hond

20 juli Door: Redactie

Kom jij er ook niet helemaal uit welke visolie je moet kiezen voor jouw hond? Of misschien twijfel je nog tussen zalmolie en visolie en weet je niet wat ...

Lees het hele artikel
Wat kost een hond per maand? Geef koekje! x

Wat kost een hond per maand?

18 juli Door: Redactie

Als echte Nederlanders zijn we natuurlijk enorm nieuwsgierig naar wat alles kost. Dus voor deze gezamenlijke blog, vroegen wij onze bloggers: ‘Wat kost jouw hond per maand?’. Na het ...

Lees het hele artikel