Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Boek review 'Oude wijze honden' door Elli H. Radinger

9 december
x
Wat is dit?

Oude wijze honden – De verbluffende wijsheid van onze trouwste metgezel
geschreven door Elli H. Radinger

Over de auteur:
Elli H. Radinger is journalist en auteur met een focus op honden en wolven. Dertig jaar geleden gaf ze haar baan als advocaat op om haar passie te volgen: onderzoek doen naar en schrijven over wolven. Meer dan vijfentwintig jaar lang heeft ze een groot deel van het jaar doorgebracht in het Amerikaanse Yellowstone Park in Wyoming, om wilde wolven te observeren.
Eerder verscheen haar boek ‘De wijsheid van wolven’, maar er zijn meer boeken verschenen van haar hand, zoals bijvoorbeeld ‘Minnesota Winter’ en ‘Der Mensch-Hund-Code’.
Ze geeft nog veel lezingen, seminars en is tevens publiceert ze ‘Wolf Magazin’ in Duitsland.
Elli H. Radinger onderbrak haar wolvenonderzoek om haar dertienjarige hond Shira door de laatste jaren van haar leven te begeleiden, het resultaat is ‘Oude wijze honden’ waar deze review over zal gaan.

Algemene indruk:
Wanneer je het boek in handen krijgt, geeft dit al gelijk een goede indruk. Het is een hardcover, met een losse omslag. Op de voorkant een mooie foto van labrador Shira, de hoofdrolspeler in dit boek. Bij het doorbladeren, kom je tussen de hoofdstukken door mooie foto’s tegen en in het midden een aantal foto’s afgedrukt in kleur. Op de foto’s zijn prachtige honden op leeftijd te zien.
De inhoudsopgave is duidelijk, waardoor je een goede indruk krijgt van wat je te lezen krijgt in het boek.

Het boek:
Wanneer je start met lezen, blijf je door de opbouw van de hoofdstukken eigenlijk vanzelf doorlezen. Het boek is makkelijk en toegankelijk geschreven, waardoor je bladzijde na bladzijde geboeid blijft. Het boek leest echt als een roman.
In de inleiding wordt gelijk duidelijk gemaakt waarover het boek gaat en wat je kunt verwachten. Een quote uit de inleiding die eigenlijk volledig weergeeft wat je kunt verwachten van dit boek is: ‘Tijdens het schrijven van dit dagboek heb ik ontdekt dat ik me niet alleen op de oude dag en het levenseinde van mijn hond voorbereid, maar dat ik ook terugblik op ons leven samen’.

Voordelen:
Wat ik prettig vind aan dit boek is dat de auteur er ook niet voor schuwt om uitgebreid stil te staan bij het overlijden van de hond; wanneer is de juiste tijd, wat zijn de mogelijkheden en hoe kun je dit doen op een voor jou en voor de hond bevredigende manier. Vaak zijn dit toch de onderwerpen waar mensen omheen praten, maar juist dit is een belangrijk thema in het boek.
Tijdens het schrijven komen er regelmatig feiten langs die ook wetenschappelijk onderbouwd zijn, erg prettig en sommige zaken wist ik ook nog niet, zoals bijvoorbeeld hoe honden reageren op een stembeloning of een voerbeloning en wat hun voorkeur heeft (het resultaat kan je in het boek lezen!), dit is echter een van de vele onderzoekjes die de revue passeren.

Nadelen:
De auteur valt regelmatig in herhaling valt of is iets te langdradig naar mijn zin. Het boek is ruim driehonderd bladzijden dik, door het soms mijmerende schrijfwerk, miste ik soms wat tempo en had ik het idee dat ik hetzelfde zat te lezen. Ander minpuntje vond ik toch wel dat ze er soms erg op hamert dat iets toch wel heel goed is. Dit zal ze misschien niet zo bedoeld hebben, maar zo kwam het wel op mij over. Ten slotte heb ik stiekem wel eens gedacht of ze niet een levensgezel miste, de dialogen die ze houdt met Shira de hond, zouden soms prima passen tussen twee mensen. Hierbij vermenselijkt ze de hond wel heel erg.

Conclusie:
Oude wijze honden is een prachtig boek voor iedere honden liefhebber, het leest lekker weg en is een lust voor het oog met alle mooie foto’s tussen de hoofdstukken in. Een leuk boek om (jezelf) cadeau te doen!

Auteur: Elli H. Radinger
Uitgever: LevBoeken
Uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 332

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Kerstcadeaus voor de hond - de leukste van 2021 Geef koekje! x

Kerstcadeaus voor de hond - de leukste van 2021

28 november Door: Redactie

Kerstcadeaus voor de hond. Ieder jaar schrijven we een nieuwe blog met de allerleukste kerstcadeautjes voor jouw hond. Nu het eind november 2021 is, is het dus weer de ...

Lees het hele artikel
6x licht in het donker – veilig wandelen met de hond Geef koekje! x

6x licht in het donker – veilig wandelen met de hond

23 november Door: Redactie

Het is weer die tijd van het jaar. Je wandelt vaker met je hond in de schemer of gewoon echt in het donker. Het is belangrijk om je hond ...

Lees het hele artikel
Je hond beter begrijpen - Nadieh Cuijten Geef koekje! x

Je hond beter begrijpen - Nadieh Cuijten

14 november Door: Redactie

Wat is het fijn dat er steeds meer mensen komen met als missie het hondenwelzijn in Nederland vergroten. Nadieh heeft deze missie en met deze mooie missie als uitgangspunt ...

Lees het hele artikel
5 producten die je in huis moet hebben als je hond loops is Geef koekje! x

5 producten die je in huis moet hebben als je hond loops is

6 november Door: Redactie

Je hond is loops, misschien wel voor de eerste keer, misschien is ze al vaker loops geweest. Het is een lastige tijd; op hol geslagen hormonen, waar kun je ...

Lees het hele artikel