Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Zo groot en toch bang voor honden

17 August
x
Wat is dit?

Zo groot en toch bang voor honden. Twee tot drie maanden geleden hebben wij veel pech gehad. Verdeeld over een paar weken tijd zijn wij in 3 bijtincidenten beland. Alle 3 de gevallen is het in geen enkel opzicht onze fout geweest. Mams kent de honden etiquette en houdt zich daar ten alle tijden aan.

Laatste angstfase

Faf was 1 jaar en een maand oud. Rond de 12 a 14 maanden hebben honden nog 1 laatste angstfase. En Faf zat daar middenin. Faf was geen held met honden. Maar de incidenten hebben het alles behalve ‘beter’ gemaakt.

Bijtincidenten

Ik trainde hem altijd, om relaxed honden te kunnen passeren. Dit ging die periode heel goed. Tot het eerste incident. Faf heeft gelukkig fysiek geen schade opgelopen. Maar mentaal heeft hij een enorme klap gehad. Hij heeft geleerd dat bijten helpt, want hij heeft de andere hond flink te grazen genomen. Het uitvallen was in drievoud toegenomen. Ik liep over straat met een zeer angstige hond. Staart laag, houding laag, super schichtig en overmatig alert. Dit had voorkomen kunnen worden als de eigenaren hun, zogenaamd, gehoorzame Duitse Herder aan de lijn hielden in het gebied waar ik met Faf en Yis wandelde. En daar geldt een aanlijnplicht. Aanlijnen lijkt mij niet te veel gevraagd.

Tweede incident

Twee dagen later vond het 2e incident plaats. Dit draaide meer om Yiska. Een eigenaar die met zijn Border Collie Yiska haar grenzen negeerde. De collie kwam te dichtbij en staarde haar intens aan. Wat voor een Border heel ‘normaal’ is. Yiska voelde zich uitgedaagd en greep de Border. Faf zag dit weer allemaal gebeuren en rilde van de angst. Yiska is er mentaal niet door van slag. Wel let ze heel erg op wat voor honden er in onze buurt komen. Maar ze schiet niet direct in de verdediging of aanval.

Derde incident

Het 3e incident was bijna 2 weken later. Ik wandelde met Faf door onze straat richting ons huis. Toen hoorde we een poort dichtklappen. Mijn nekharen (en die van Faf ook) stonden al overeind. Ik hoorde de nagels van de hond over de stenen kletteren. De Ierse Terriër zag ons en rende direct op Faf af. De hond woog misschien 1/3 van Faf zijn gewicht en Faf greep de Terriër. Het beestje schreeuwde het uit. Ditmaal had Faf helaas ook wat beschadiging bij zijn keel. Ik was zo zo zo boos. Niet op Faf. Ik heb hem gerust gesteld en ben zo snel mogelijk naar huis gelopen.

Deuk in zijn zelfvertrouwen

Faf was verslagen. Niet door de honden, maar hij had een deuk in zijn zelfvertrouwen opgelopen. Nu was het aan ons om weer met hem te gaan trainen. Zodat we weer op een relaxte manier honden kunnen passeren. Dit lukte me niet. Ik had wat extra hulp nodig. Ik weet zelf veel van honden gedrag en ik kan mijn eigen honden goed lezen. Maar dit was een erg moeilijke situatie voor Faf en mij. Mijn partner en Faf hadden minder problemen samen, want ik was de gene met wie Faf liep toen het ‘mis’ ging.

Gedragsdeskundige

Ik had een modern geschoolde gedragsdeskundige om hulp gevraagd. Ik wilde geen zelfbenoemde hondentrainer om hulp vragen. Ik vertrouw die mensen voor geen fluit. Ik heb 1 consult gedaan en de situatie uitgelegd aan de gedragsdeskundige. En dit heeft enorm geholpen.

De frisse blik heeft ons veel goeds opgeleverd. We mochten met wat kleine aanpassingen aan de slag gaan. Zoals:

  • Niet te veel praten (Ja dat kan ik heel goed).
  • Klein spelen. Ik probeerde altijd met Faf te spelen, maar dit vond hij heel spannend. Ik bewoog te groot en dat kon Faf afschrikken.
  • Rustig bewegen. Dit heeft een beetje met het spelen en afschrikken te maken.
  • Belonen met dat wat hij leuk vindt. (Water).
  • Vaker stilstaan tijdens de wandeling. Zodat Faf de omgeving zo lang als de lijn is kan besnuffelen. Door door te lopen komen er steeds opnieuw nieuwe geuren en prikkels op je hond af. Ook dit kan te spannend of te veel zijn. Waardoor je hond zijn stressemmer overloopt en daardoor sneller kan uitvallen, trekken aan de lijn, in de lijn bijten. Op welke manier jouw hond dat dan ook mag uiten. Bij Faf is dat dus heel erg in het uitvallen en trekken aan de lijn.

Vroeg in het bos wandelen

Ik heb sinds het voorval veel in het bos gelopen met Faf. Continu hetzelfde stuk en dezelfde paden. Zodat Faf wist wat hem te wachten stond. Dit deed ik ’s ochtends vroeg. Zodat ik zeker wist dat we alleen waren. En dat we niet verrast werden door mensen met of zonder hond. Tijdens die wandelingen ging ik aan de slag met de tips van de honden gedragsdeskundige. Dit heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Afgelopen week heb ik voor het eerst weer in een ‘nieuw’ stuk van het bos gewandeld. Dit ging geweldig. Faf was zo relaxt en rustig. Dit kan je terugzien op onze Instagram. De laatst geposte reel.

Uitvallen naar honden

We zijn nog niet waar ik Faf graag zie. Hij valt nog wel eens uit naar honden, maar alweer veel en veel minder in vergelijking met de periode na de bij incidenten. Ik heb na de bijt incidenten ook sleeves aan de looplijnen van Yiska en Faf gehangen. Hier staat ‘GEEN HONDEN afstand houden aub’ op. Ik heb dat via dieren oppas Amersfoort besteld. Hier reageren mensen wel op. Vaak wordt er gevraagd wat erop staat. Door mensen die op dat moment hun hond niet bij zich hebben. Dan krijg ik vaak te horen ‘Oh, dat kan ik ook voor mijn hond gebruiken’. En natuurlijk zijn er ook bullebakken die de sleeve alsnog negeren. Maar die lopen nu eenmaal ook rond op deze aardbol. Ik loop als ik die mensen (met hun hond) zie gewoon de andere kant op. Of ik wacht, met veel afstand, af waar ze heen gaan. Dan kan ik mijn weg vervolgen of alsnog de andere kant op lopen.

Reactieve hond

Het leven met een reactieve hond is niet makkelijk. Maar ik hou hierdoor niet minder van Faf. Mijn partner en ik hebben voor Faf gekozen. Niet Faf voor ons. En we hebben al heel vaak tegen elkaar gezegd dat we heel blij zijn dat Faf bij ons is terecht gekomen. En niet bij mensen met een ouderwetse manier van honden trainen. Dit had Faf geen goed gedaan. En dan ging het werkelijk van kwaad tot erger. Ik moet toegeven dat ik het soms ook zwaar heb met Faf. En dat ik een keer huilend aan tafel heb gezeten niet meer wetend wat te doen. Schaam je hier niet voor. Schakel hulp in van een modern geschoolde gedragsdeskundige. Daar kan je zo veel baat bij hebben. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan.

Veel liefs en een poot van,

Yiska en Faf

 

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Yiska & Faf

Wij krijgen een klein mens! Geef koekje! x

Wij krijgen een klein mens!

12 December Door: Yiska & Faf

Wij weten het natuurlijk al even maar wij krijgen een klein mensje. Dat betekent dat er heel veel gaat veranderen naast dat er al heel veel veranderd is. In ...

Lees het hele artikel
Boek review 'Vaarwel geliefde hond' Geef koekje! x

Boek review 'Vaarwel geliefde hond'

18 March Door: Yiska & Faf

Hallootjes,  Hij komt dinsdag 21 maart pas uit maar ik heb het boek Vaarwel geliefde hond van Elli H. Radinger alvast mogen reviewen.  Om te beginnen wat een mooi ...

Lees het hele artikel
Terugblik op 2022 Geef koekje! x

Terugblik op 2022

19 January Door: Yiska & Faf

Hoi hoi, Wij willen graag terugblikken op 2022. Wat een jaar is het geweest! Voor ons is er zo veel gebeurd en we denken daar niet de enige in ...

Lees het hele artikel
SodaPup Lickmat review Geef koekje! x

SodaPup Lickmat review

7 June Door: Yiska & Faf

Hallo allemaal, Wij hebben de SodaPup Honeycomb Lickmat mogen reviewen. En dat is goed bevallen. Faf had de eer om de likmat te mogen testen. Wij vinden het namelijk ...

Lees het hele artikel