Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Verwachtingen

29 November
x
Wat is dit?

Toen mijn partner en ik besloten een pup te nemen, hadden we allerlei wensen en verwachtingen voor onze toekomst met de hond. We hebben ons overdreven goed voorbereid, lang nagedacht en zorgvuldig een ras en goede fokker uitgekozen. Tevoren haar komst hadden we al een plaatsje gereserveerd in de puppy-socialisatie cursus bij een goede hondenschool. Het huis was puppy-proof gemaakt. En vooral ik had me goed ingelezen in leerprincipes, hondenlichaamstaal en gedrag, omdat ik degene ben die met haar zou gaan trainen. Een betere start kon het pupje zich niet wensen.

Maar hoe goed alles ook geregeld was, een hond is en blijft een eigen persoontje. Ik had al ervaring met verschillende type honden, waaronder ook honden met gedragsproblemen. Ik wist dus dondersgoed dat je niet van tevoren kunt voorspellen hoe de hond zal zijn en dat alles toch anders zou lopen!

Toch had ook ik dat ideaalplaatje in m’n hoofd…
Ons beeld van hoe Wiske zou zijn is op bepaalde punten uitgekomen, maar op andere vlakken juist helemaal niet. En ja, dat is soms balen.

Verwachtingen die zijn uitgekomen

Geheel naar de rasstandaard en onze wens is Wiske een zelfstandige jachthond met een enorme drive. Gek op water, apporteren en een ster in het volgen van geursporen. We hebben van pup af aan veel aandacht besteed aan het aanleren dat opstoten van wild alleen mag op commando. Dit betekent dat we rustig kunnen wandelen in gebieden met wild, mits we haar nauwlettend in de gaten houden. We willen namelijk niet dat ze wild verstoort. Ook opjagen zonder dat een hond het wild grijpt is slecht voor het wild en potentieel gevaarlijk voor de hond. We zijn super blij dat Wiske zo goed met ons samenwerkt. Onze wens, een voor werk gefokte jachthond die los kan lopen zonder wild op te jagen en waar ik mee kan trainen is dus volledig uitgekomen.

Daarnaast is ze heel zachtaardig en lief. Ze doet geen vlieg kwaad, zal nooit snauwen naar een andere hond en is gek op mensen. Ze ligt het liefste dicht tegen je aan en ze is het gelukkigst als we allemaal samen zijn. Ze is echt deel van ons gezinnetje geworden, ze is een hele persoonlijkheid, een hondje met humor en een eigen willetje. Precies zoals we wilden. Maar het heeft wel even geduurd eer die band echt sterk werd.

Verwachtingen die niet zijn uitgekomen

Wiske was als pup de grootste draak die je je kunt voorstellen. Ze leert razendsnel, maar pikte dus ook net zo vlug vervelend gedrag op. Ik was wel wat gewend van vorige honden, maar daarbij waren zaken als bijten, slopen, resource guarding en aandachtsblaffen vrij snel opgelost met wat time-outs, goed gedrag belonen of een keer streng ‘nee’ zeggen. Niet bij Wiske…Zij luistert alleen als ze het nut er van inziet, dat vergt nog al wat van ons.

Toen ik eindelijk een manier had gevonden qua trainen die voor ons als hond-baas team werkt en de puppyproblemen grotendeels waren opgelost, werd Wiske 2x heftig aangevallen. Daardoor werd ze nerveus voor andere honden, wat zich uitte in hyper gedrag. Een soort ‘zoomies’ als ze andere honden zag. Andere eigenaren zagen dat als schattig en als teken dat ze het leuk heeft, waardoor ik weer gestrest raakte van andere hondenbaasjes! Juist dat hyper gedrag van haar wordt door andere honden vaak afgestraft. En dat werkt bij Wiske averechts.

Wiske is anderhalf jaar na het laatste incident nog steeds niet zelfverzekerd bij andere honden, al gaat het echt stukken beter. Het heeft dagelijks trainen en management van de situatie gekost. We hadden bedacht dat we een hond zouden hebben die overal probleemloos mee naar toegenomen kon worden. Een die makkelijk naar een opvang zou kunnen of met een uitlaatservice mee. Eentje die zou genieten van groepslessen op de hondenschool en lekker zou spelen met alle honden uit de buurt. Maar Wiske heeft baat bij stabiliteit en routine. Niet te veel nieuwe prikkels op een dag. Een vast clubje honden die ze goed kent. En als ze een dag wel veel prikkels heeft gehad, dan moet daar echt rust tegenover staan. Het ideaalplaatje van alle dingen die we met haar wilde ondernemen gaat dus niet op en daar balen we soms best van.

Onze band

De grootste wens die we hadden, was dat we een geweldige band met Wiske zouden hebben. Door het puppy-probleemgedrag en haar stress na gebeten te zijn, hebben we in feite het eerste jaar van haar leven vooral situaties gemanaged. Daardoor hebben we weinig van de puppyfase en puberteit kunnen genieten. Het vloog voorbij, van de ene moeilijke situatie naar de andere. Door rust in te bouwen en vooral door samen te werken is die band langzaam ontstaan en steeds hechter geworden. Ze is nu echt deel van ons gezin, ze vertrouwt ons en ze komt als ze bang is naar ons toe in plaats van weg te rennen. Sommige van die verwachtingen waren dus niet direct realiteit, maar zijn wel langzaam zo gegroeid.

Als je meer wilt weten over ongewenst gedrag bij honden en hoe je daarmee aan de slag kunt, dan is het boek ‘Kijk eens naar je hond’ van  Monique Bladder een aanrader. Zij legt in haar boek bijvoorbeeld ook uit hoe druk gedrag zoals dat van Wiske in sommige gevallen veroorzaakt wordt door stress.

Hoe zit dat bij jou?
Welke wensen had je en voldoet jouw hond daar aan?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Showlijn en werklijn honden Geef koekje! x

Showlijn en werklijn honden

3 February Door: Wiske Working Cocker

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn? Showlijn ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
De beste hondenvoeding? Geef koekje! x

De beste hondenvoeding?

8 January Door: Wiske Working Cocker

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie ...

Lees het hele artikel