Zoeken
Generic filters
Exact matches only

13 redenen om geen Yakutian Laika te nemen

22 December
x
Wat is dit?

Dertien redenen om geen Yakutian Laika te nemen. Hoewel ik in mijn eerste blog “waarom een yakutian laika” nog erg enthousiast was over het ras. En ik dat nog steeds ben. Zit er inmiddels wel een flinke maar aan. Een Yakutian Laika is echt een pittig hondenras en zeker niet voor iedereen de juiste keuze. Ik geef je mijn eerlijke 13 redenen om geen Yakutian Laika te nemen. Deze blog is geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en de ervaringen van mede YL eigenaren in Nederland.

Deze blog is niet bedoeld om het ras zwart te maken. Ik vind het geweldige honden, maar ze hebben wel meer nodig dan de gemiddelde huishond. Kun of wil jij dit niet geven, dat kun je jezelf en je toekomstige hond een boel leed besparen en voor een ander ras kiezen. Tussen de individuele honden zitten ook nog verschillen. Je hebt Yakuts uit werklijn en uit de showlijn. Dat maakt ook zeker uit plus de verschillen tussen reu en teef. 

Gefokt voor verschillende taken

Omdat Yakutian Laika’s zijn gefokt voor verschillende taken; het trekken van de slee, het bewaken van de kudde, het oppassen op de kinderen en het zelfstandig jagen op klein wild.

1. Bijten en happen

Yakut Laika’s zijn oerhonden. Ze staan nog dicht bij hun natuur. Een van de nadelen hiervan is dat hun bijtdrempel erg laag is. Ze bijten makkelijk, snel en het bijten leer je niet snel af. Bij de meeste pups kun je aanleren wat er wel en wat er niet gewenst is qua bijten en is na de puppy periode het in mensen bijten wel over. Bij Yakutian Laika’s is dat niet altijd het geval. Zo kan Lena me ineens in mijn kin bijten in plaats van een kusje geven. Of bijt ze al springend in je arm als ze overprikkeld is of pakt ze je hand als ze iets wil duidelijk maken. Hoewel het niet altijd hard bijten is, maar eerder happen, is het toch wel even een dingetje. Hun frustratie willen ze soms ook even kwijt kunnen door ergens in te bijten, neem voor deze gevallen een speeltje mee waar ze hun frustratie op kwijt kunnen.

2. Rennen, rennen, rennen

Yakutian Laika’s zijn van oorsprong werkhonden. Ze willen dus werken en hun voornaamste taak was de slee trekken. Honden die echt gefokt zijn om te werken, hebben die uitlaatklep ook echt nodig. Lig jij liever op de bank te Netflixen? Vergeet het maar! Jouw hond heeft beweging nodig en drie keer per dag een rondje woonwijk is echt niet genoeg. Dus wil je niet actief aan de gang met jouw hond? Blijf dan ver weg bij dit ras, om jouzelf en jouw toekomstige hond een heleboel frustratie en verdriet te besparen.

3. Beschermend

Yakuts kunnen beschermend zijn naar hun eigen gezin, huis, spullen en eten. In het geval van kinderen met vriendjes en vriendinnetjes over de vloer is dit een probleem. Ook het beschermen van hun huis, spullen en eten kan niet altijd gewenst gedrag zijn. Ga overigens bij beschermend gedrag niet straffen. Straffen van grommen is nooit een goed plan, waarom niet dat lees je hier. Leer liever ruilen aan en realiseer je dat beschermend veroorzaakt kan worden door angst of wantrouwen. Ga dus aan die vertrouwensband werken met jouw hond

4. Nooit loslopen?!

Yakutian Laika’s jagen. Ze doen dat zelfstandig en ze hebben daar niemand bij nodig. Er zijn dus Yakuts die hierdoor nooit los kunnen lopen omdat ze echt weg zijn als ze eenmaal de jacht inzetten. Een Yakutian Laika die nooit kan loslopen en daarmee dus ook niet kan rennen, wordt gefrustreerd. Ga canicrossen, bikejoring doen of een andere sport. Anders heb je echt een probleem.

5. Geen rust

Yakuts willen aan het werk en omdat ze gefokt zijn voor meerdere taken, staan ze in feite altijd ‘aan’. Aangezien ze niet alleen moeten werken voor de slee, maar ook thuis opletten op de kinderen en waken, zit het uitknopje er bijna niet op. Of de hond uit een werklijn komt of niet speelt hier een rol in. Lena is bijvoorbeeld echt uit een werklijn en Lumi niet. Ik zie hierin heel veel verschil. Het zit hem dan in de werkdrive maar juist ook het wel of niet rust kunnen pakken.

6. Jagen

Zoals ik ook al aanhaalde ik nummer 4; nooit loslopen. Yakutian Laika’s jagen. En ze jagen niet alleen, ze vangen de dieren ook. Lena is nu 6 maanden bij mij en ze heeft nu 2 vogeltjes (waarvan 1 uit de lucht) en 1 kip gevangen. Erg zielig en jammer voor die dieren (de kip was 1 van mijn eigen kippen), maar dat jaaginstinct zeker bij kleine dieren die ze kunnen vangen zit er in. Ik heb echt niet de illusie dat ik dat er met training ooit uit krijg. Wat wel echt zielig is, is dat ze tot nu toe de dieren niet meteen doodmaakt. Dus dat betekent een lange lijdensweg voor het diertje en voor mij, die Lena met vogel niet te pakken kan krijgen (om het diertje dood te maken). In 1 geval was het juist handig voor het vogeltje dat ze zo zacht in de bek is, die kon wegvliegen toen Lena het vogeltje had losgelaten om verder mee te spelen.

7. Atletisch

Het is machtig mooi een hele atletische hond. Maar is dat nog zo als ze met gemak over de omheining heen springen? Of wanneer ze het liefste overal bovenop staan om overzicht te houden? Een normale wandeling in een dorp met een hond is niet heel spectaculair. Met Yakut wel. Lena staat overal binnen de kortste keren bovenop. Op een bankje, op een ophoging, naast een standbeeld en zo kan ik nog wel even doorgaan. We zijn ook niet voor niets met agility begonnen.

LEESTIP: beginnen met Agility

8. Moeilijke eters

Yakuts eten moeilijk. Lena lustte aan het begin niets. Inmiddels lust ze wel iets meer, maar wat de ene dag geweldig is, is de volgende dag heel vies. Naast het feit dat het moelijke eters zijn, zijn het ook met name opertunisten. Is er kans dat er die dag nog iets beters te eten wordt aangeboden? Dan wachten ze net zo lang met eten totdat jij iets lekkers geeft. Geef jij de hele dag lekkere snackjes? Dan wordt het normale eten misschien helemaal niet meer gegeten. Zeker bij opgroeiende pups is het van essentieel belang dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Met name de calcium-fosfor verhouding is erg belangrijk. Zorg dus echt dat jouw hond niet alleen lekkers eet, maar geef complete voeding. Is jouw hond een moeilijke eter, probeer dan wel verschillende manieren om de hond toch te laten eten. Zeker als pup zijnde.

9. Eén hond is geen hond

Ze zijn het liefste samen met anderen honden. Yakutian Laika’s zijn heel erg sociaal naar andere honden. Op zich heel fijn, maar je merkt echt dat ze behoefte hebben aan een hondenvriend of vriendin. Had jij nu je zinnen gezet op 1 hond? Dan kun je misschien beter een ras kiezen die meer baasgericht is en minder grote nood heeft aan meer honden in het gezin.

10. Buiten leven

Voor sommige mensen is het een voordeel, voor anderen een nadeel. Maar Yakutian Laika’s willen buiten leven. En niet alleen overdag in de tuin, nee de hele dag en nacht buiten zijn. Je hebt dus best wel een flinke tuin nodig om daar een hondenkennel in te kunnen maken die groot genoeg is. Natuurlijk laat je ze niet de hele dag in de kennel, dan worden ze ook gek. Ze hebben heel veel uitdaging nodig en de uren dat er rust is, zijn ze het liefste buiten in hun eigen kennel.

11. Extreem gevoelig

Hoewel veel mensen denken dat ze bij een oertype hond extra streng moeten zijn, zijn Yakuts juist extreem gevoelig en hebben ze een zachte manier van opvoeden nodig. Als jij jouw hond niet kunt lezen en je gaat straffen bij signalen die jouw hond afgeeft heb je echt een probleem. Omdat Yakutian Laika’s extreem gevoelig zijn is juist de vertrouwensband tussen jou en de hond extra belangrijk. Beschadig je het vertrouwen van de Yakut? Dan kun je alle medewerking wel vergeten. Daarom is de Yakutian Laika voor beginnende hondenbezitters niet geschikt. Het zijn gevoelige en zachtaardige honden, maar ga je niet goed met ze om? Dan kun je wel eens een flink probleem hebben.

12. Opvoeding

Het bouwen aan de relatie met de Yakut is een heel belangrijk deel van de opvoeding. Een Yakutian Laika kan heel makkelijk zonder jou en dat weten ze. Ze moeten de meerwaarde gaan zien van jullie band en samenwerking. En geloof me je kunt dan echt een topteam vormen met de Yakutian Laika, die dan vervolgens ook nog eens heel graag met en voor je werkt. Denk nu niet dat omdat ze gevoelig zijn en een zachte hand nodig hebben, ze geen duidelijkheid en grenzen behoeven. Die hebben ze zeker ook nodig anders nemen ze een loopje met jou.

13. Heel erg slim

Naast al deze bijzondere eigenschappen van de Yakut, zijn ze ook nog eens heel erg slim. Lena kan deuren openmaken, zelf het hekje van het kippenhok opmaken (vandaar dat ze een kip heeft kunnen vangen) en ze weet precies wat ze wel en niet kan doen. Dat behoeft ook van jou als mens een hele heldere kijk op hondengedrag en duidelijkheid. Om te voorkomen dat de hond jou straks heeft getraind in plaats van andersom.

Niet geschikt voor beginnende baasjes

Heb jij nog nooit eerder een hond gehad? Heb je geen enkel verstand van hondengedrag en van de lichaamstaal van honden? Kies dan een ander ras dan de Yakutian Laika. Deze honden zijn echt niet voor beginners en zijn ze wel in handen van beginners? Dan gebeuren er ongelukken. Yakuts zijn helemaal geen honden die zomaar mensen zouden bijten om ze echt te verwonden, maar helaas is dit wel al de realiteit bij een aantal Yakuts in Nederland. Toen ik dit vertelde aan een fokker in Frankrijk verschoot ze helemaal. Zij vertelde dat in de 14 jaren dat zij Yakuts had, er nog nooit een bijtincident naar mensen was geweest.

Denk je toch dat de Yakutian Laika echt iets voor jou is? Kies dan een verantwoorde fokker die goed socialiseert en wat je ook doet, koop in godsnaam geen mix van 2 verschillende hondenrassen waar ook Yakutian Laika in zit. Ga dan voor een verantwoord gefokte raszuivere Yakut.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena & Lumi

Loopse teef en reu samen in huis Geef koekje! x

Loopse teef en reu samen in huis

1 June Door: Lena & Lumi

Een loopse teef en een intacte reu samen in huis dat is niet zo’n handige combinatie. Ik deel mijn ervaring met een loopse Lena (haar 2e loopsheid) samen met ...

Lees het hele artikel
Review Espree Simple Shed shampoo Geef koekje! x

Review Espree Simple Shed shampoo

4 April Door: Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo. Het was de hoogste tijd voor Lumi met zijn dubbele vacht om wat haren te verliezen. De Espree Simple Shed shampoo is een hondenshampoo ...

Lees het hele artikel
Een hond die nooit alleen kan zijn Geef koekje! x

Een hond die nooit alleen kan zijn

27 March Door: Lena & Lumi

Hoe ziet het leven er uit met een hond die nooit alleen kan zijn? Lena is in mei 2021 bij mij komen wonen. Vanaf dat moment is ze nooit ...

Lees het hele artikel
Vakantie met honden: Kroatië Geef koekje! x

Vakantie met honden: Kroatië

18 March Door: Lena & Lumi

Op vakantie naar Kroatië en ja natuurlijk gaan de honden mee. Wat ik precies doe om me voor te bereiden op onze aanstaande vakantie? Dat vertel ik je in ...

Lees het hele artikel