Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waarom heb ik voor een Yakutian Laika gekozen?

16 February
x
Wat is dit?

De Yakutian Laika is een relatief onbekend hondenras in Europa en al helemaal in Nederland. Waarom heb ik dan toch juist voor dit ras gekozen?

Oorsprong

De Yakutian Laika is een oerras uit Jakoetië, dit deel van Rusland wordt ook wel Siberië genoemd. De mensen die hier van origine leefden heten de Jakoeten of in hun eigen taal Sacha. De Yakutian Laika werd gebruikt als oppas voor de kinderen, om te jagen op klein wild en om de slee te trekken. Eigenlijk draaide de Yakutian Laika mee in het hele dagelijkse nomaden leven van de Sacha.

LEESTIP: 13 redenen om geen Yakut Laika te nemen

Mens- en kindvriendelijk

Als je een hond op de kinderen laat passen, dan moet de hond dus een stabiel karakter hebben en 100% betrouwbaar. Honden die mensen aanvallen of kinderen bijten, kunnen niet gehouden worden. Zo is er al generaties gefokt met de meest stabiele en zachtaardige honden. Die ook nog eens goed met kinderen kunnen. Hoewel ik zelf geen kinderen heb, vind ik een vriendelijk en zachtaardig karakter bij een hond wel belangrijk.

Beschermend naar eigen familie

Yakut’s zijn in principe vriendelijk naar mensen en kinderen. Een groot deel hangt af van de socialisatie die de pup heeft gehad. Kies dus voor een goede en verantwoorde fokker. Daarnaast zijn Yakutian Laika’s vaak heel vriendelijk tegen hun eigen familieleden, maar ze zijn ook beschermend. Zijn er vriendjes en vriendinnetjes over de vloer en spelen die te ruw? Het kan zomaar zijn dat de hond dan deze vriendjes als bedreiging ziet en hier niet zo vriendelijk tegen is.

Wantrouwend naar vreemden

Yakutian Laika’s kunnen wantrouwend zijn naar vreemden. Het zijn geen honden die je in een drukke stad gezellig even in de mensenmassa mee kan nemen. Ze vinden dit over het algemeen gesproken vreselijk. En ze zijn niet gediend van graaiende handen en aaiende mensen.

Werkhond

Ik heb zo veel zin in een actief leven samen met een hond. Als ik nu lange wandelen maak, doe ik dat zonder hond omdat Lola simpelweg te oud is voor echt lange en sportieve wandelingen. Daarnaast trekken de hondensporten canicross, bikejoring en mushing me ook enorm aan. Juist omdat ik mijn leven actief wil inrichten samen met een hond, heb ik voor de Yakutian Laika gekozen. Ben je nu op zoek naar een gezellige teddybeer die samen met jou de hele dag Netflix gaat kijken? Dan is de Yakutian Laika níet de geschikte hond voor jou. Ze willen werken en ze moeten hun energie ergens in kwijt kunnen.

Gefrustreerd bij niet werken

Wil je nu echt niet actief aan de slag met jouw hond? Kies dan geen Yakutian Laika, want ze moeten niet alleen hun werkdrive kwijt kunnen. Ze raken ook echt gefrustreerd als ze te weinig actief kunnen zijn. En dan gaan ze ongewenst gedrag vertonen, zoal bijten, springen en slopen. Ze zijn ook nog eens vreselijk slim, dus wat je niet wilt is een gefrustreerde Yakutian Laika.

Hondvriendelijk

Ook een heel belangrijk punt! Ik heb Lola nu al bijna 12 jaar en zij gaat niet goed met vreemde honden. Dus bij het wandelen moet ik ogen op stokjes hebben om te zorgen dat we maar geen andere hond tegen het lijf lopen. Bij ieder mens en iedere hond die in het bos loopt denk je dan ineens ‘nee hè’ en probeer je de hond- mens combinatie uit de weg te gaan. Dat is nu eenmaal zo met een reactieve hond, maar ik merk bij mezelf waar ik eerst alle mensen en honden erg leuk vond, denk ik nu automatisch: ‘wegwezen!’ Ik kijk er enorm naar uit om weer een hond te hebben die niet reactief is. Dat wil niet zeggen dat ik nu Lena op iedere vreemde hond laat afstormen al roepende “ze doet niets hoor”. Maar een hond die niet hond agressief is en ook tolerant is naar vreemde honden en weinig onder de indruk, daar kijk ik naar uit. Yakutian Laika’s moeten andere honden kunnen tolereren en mogen niet hondagressief zijn, dat is namelijk niet houdbaar als ze voor de slee staan met meerdere honden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedere hond van het ras Yakutian Laika automatisch alle honden geweldig vindt. Negatieve ervaringen kunnen hier een stokje voor steken. Ik zal dus mijn best doen om het contact met andere honden zo goed mogelijk te begeleiden.

Stabiel karakter

Verder staat de Yakutian Laika bekend om hun stabiele karakter en hoge mate van aanpassingsvermogen in vreemde situaties. Als ik kijk naar Paika en Lola, is het stabiele karakter van Paika wel het type hond wat het beste bij mij past. Dat stabiele en tikkeltje onverschrokken karakter zoek ik nu weer en ik denk dat in de Yakutian Laika en in het bijzonder ‘mijn pup’ Lena te hebben gevonden.

Prachtige honden

Naast alle karaktereigenschappen die me enorm aanspreken zijn Yakutian Laika’s ook gewoon prachtige honden om te zien. En ben ik blij dat dit hondenras in steeds meer landen en echt erkend ras is. Er is een tijd geweest waarin het leek dat de Yakutian Laika als hondenras zou verdwijnen.

Oerhonden

Hoewel alle bovenstaande punten de Yakutian Laika beschrijven, is er wel een dikke maar. Zoals ik hierboven beschrijf lijkt de Yakutian Laika de perfecte hond voor iedereen. Maar bedenk je goed dat Yakutian Laika’s oertypen zijn. Ze staan dus nog heel dicht bij hun voorvaderen en zijn minder afgestemd op het leven in de moderne maatschappij. Ze moesten immers zelfredzaam zijn en zelfstandig keuzes maken.

Jachtdrift

Een reden om niet aan een Yakutian Laika te beginnen is de jachtdrift. Ze zijn gefokt voor: zelfstandig jagen op klein wild (en dat dus ook vangen), de slee trekken als vervoermiddel of transportmiddel voor de post bijvoorbeeld en als oppas in het gezin. Juist omdat ze ook zijn gefokt voor het jagen op klein wild, doen ze dit dus ook echt. Ze zijn dan ook echt weg en gaan voor het vangen van een dier. Niet echt lekker loslopen in een bos, sommige Yakut Laika’s kunnen daardoor nooit loslopen. En als ze nooit kunnen loslopen, kunnen ze hun energie niet voldoende kwijt. Dus moet je sowieso gaan hardlopen met ze (canicross) of naast de fiets of beter nog vóór de step of de fiets. Maar alle sporten die Yakuts graag doen, mogen ze pas als ze minimaal 12-18 maanden oud zijn.

LEESTIP: Altijd op jacht

Ook al zijn deze eigenschappen in het ras aanwezig, het is natuurlijk aan de fokker en aan mijzelf om haar zo te begeleiden dat ze goede ervaringen op doet zowel met mensen, kinderen als honden. De socialisatiefase is daar heel belangrijk bij, maar natuurlijk ook daarna. Ik en de fokker zetten zich in om haar zo goed en stabiel mogelijk op te laten groeien. Ik kan nu al niet wachten tot ze er is.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena & Lumi

Loopse teef en reu samen in huis Geef koekje! x

Loopse teef en reu samen in huis

1 June Door: Lena & Lumi

Een loopse teef en een intacte reu samen in huis dat is niet zo’n handige combinatie. Ik deel mijn ervaring met een loopse Lena (haar 2e loopsheid) samen met ...

Lees het hele artikel
Review Espree Simple Shed shampoo Geef koekje! x

Review Espree Simple Shed shampoo

4 April Door: Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo. Het was de hoogste tijd voor Lumi met zijn dubbele vacht om wat haren te verliezen. De Espree Simple Shed shampoo is een hondenshampoo ...

Lees het hele artikel
Een hond die nooit alleen kan zijn Geef koekje! x

Een hond die nooit alleen kan zijn

27 March Door: Lena & Lumi

Hoe ziet het leven er uit met een hond die nooit alleen kan zijn? Lena is in mei 2021 bij mij komen wonen. Vanaf dat moment is ze nooit ...

Lees het hele artikel
Vakantie met honden: Kroatië Geef koekje! x

Vakantie met honden: Kroatië

18 March Door: Lena & Lumi

Op vakantie naar Kroatië en ja natuurlijk gaan de honden mee. Wat ik precies doe om me voor te bereiden op onze aanstaande vakantie? Dat vertel ik je in ...

Lees het hele artikel