Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Happy tail

6 July
x
Wat is dit?

Het Happy Tail Syndroom. We houden er allemaal van om onze honden dolblij te zien -slappe tongen, schuddende achterwerken en kwispelende staarten- maar sommige honden raken gewond bij overmatig kwispelen.

Happy Tail Syndroom

Dit wordt het Happy tail syndroom (‘vrolijke staart’) genoemd, het wordt veroorzaakt door het vele kwispelen tegen harde objecten. Het klinkt leuker dan dat het werkelijk is en het is niet iets dat je wilt dat je hond krijgt.

Hondenrassen

Bijna elke hond kan dit krijgen, maar het spreekt voor zich dat honden met lange zweepachtige staarten en krachtig kwispelen een hoger risico hebben. Vooral honden met een kortere vacht en dunne. huid. Hondenrassen die snelle happy tail kunnen ontwikkelen zijn:

  • Amerikaanse Bulldog
  • Boxer
  • Dalmatiër
  • Dobermann
  • Deense dog
  • Labrador Retriever
  • Pitbull Terriër
  • Staande honden ( Duitse staander, Vizsla, Weimaraner,…)
  • Windhond (Ierse wolfshond, Greyhound, Galgo,..)

Honden die een korte, dikke vacht of gekrulde staart hebben, hebben geen (of vele minder) kans op schade.  Alsook kleinere hondjes zullen dit minder snel oplopen, omdat ze hier niet genoeg kracht voor hebben.

Het ontstaan van Happy Tail

Door het opgewonden slaan van de staart tegen muren, kasten, tafels,… ontstaan weefselverlies, snijwonden en bloedingen.  Het bloedt heel erg, je huis lijkt wel een plaats delict met de bloedspetters overal! De verwondingen kunnen zéér ernstig zijn en zelfs leiden tot weefsel- of botinfecties, gebroken wervels, beschadigde pezen of amputatie. De eerste reactie is natuurlijk om de bloeding te doen stoppen en de wond mooi te maken om verdere infecties en schade te voorkomen. Een bezoek aan de dierenarts is niet noodzakelijk, maar je moet het zeker goed in de gaten houden om complicaties te voorkomen.

De behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van de wond en van de frequentie van herhaling van het syndroom. Het is niet makkelijk om te behandelen. Door de ligging van de wonde aan het staartpuntje, een goede bloedtoevoer en het feit dat we honden niet kunnen laten stoppen met kwispelen is het niet makkelijk om dit te laten genezen/ behandelen.

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk:

  • Het verbinden van de staart
  • Lasertherapie om het genezingsproces te versnellen
  • Antibiotica bij infectie
  • Chirurgische sluiting van de huid die in sommige situaties op kan liggen
  • Chirurgische amputatie bij een afgestorven staartpuntje,  wanneer de genezing van het gekwetste deel niet lukt of wanneer de hond zijn staart herhaaldelijk verwondt

Herstellen van Happy Tail

Het kan weken duren voordat het Happy Tail-syndroom volledig genezen is. Het is belangrijk om het verband schoon en droog te houden. Je ververst het verband om de 2-3 dagen en controleert de wonde op een mogelijke infectie.

Bij Trevor hebben we (jammergenoeg) moeten kiezen voor amputatie. Na een antibioticakuur van 2 weken en de wonde 3x daags te reinigen en in te tapen was er nog geen verbetering te zien. Uiteindelijk was er 3-4cm van zijn staart volledig afgestorven (zwart, steenhard, koud en stinken) na een tijdje, in zo’n situatie amputeer je beter te veel dan te weinig. Bij hem is er 15cm geamputeerd, op de dag van vandaag zie je niet eens dat er een stuk af is.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Trevor

Ierse wolfshond vs Deerhound Geef koekje! x

Ierse wolfshond vs Deerhound

2 August Door: Trevor

De Ierse Wolfshond (rechts) en Schotde Deerhound (links) worden vaak verward met elkaar. Beide behoren tot de grootste hondenrassen ter wereld, door hun ruwe vacht halen mensen ze vaak ...

Lees het hele artikel
Ook jouw hond kan bloeddonor worden! Geef koekje! x

Ook jouw hond kan bloeddonor worden!

26 July Door: Trevor

Een hond als bloeddonor? Net zoals mensen hebben ook honden soms bloed nodig. Maddie en Trevor zijn beide trouwe bloeddonoren die 24/7 paraat staan om een hond in nood ...

Lees het hele artikel
Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk Geef koekje! x

Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk

27 April Door: Trevor

We wilden graag de bergen nog eens zien, dus besloten om naar Oostenrijk te gaan. Natuurlijk mocht Trevor niet ontbreken in dit avontuur, hij werd 1 jaar en mocht ...

Lees het hele artikel
Een tweede giant erbij! Geef koekje! x

Een tweede giant erbij!

1 March Door: Trevor

Op 17 december 2021 was het zover, we mochten eindelijk onze langverwachte 2e hond verwelkomen. Het gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’ komt goed van pas, want na twee tegenslagen en ...

Lees het hele artikel