Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Ierse wolfshond vs Deerhound

2 August
x
Wat is dit?

De Ierse Wolfshond (rechts) en Schotde Deerhound (links) worden vaak verward met elkaar. Beide behoren tot de grootste hondenrassen ter wereld, door hun ruwe vacht halen mensen ze vaak door elkaar. Toch zijn ze heel erg verschillend qua uiterlijk en persoonlijkheid!

Verschil Ierse Wolfshond en Deerhound

In deze blog leg ik je uit hoe je het verschil tussen de Ierse wolfshond en de Deerhound kunt zien.

Geschiedenis

Zowel de Ierse wolfshond als de Deerhound bestaan al heel lang waardoor hun exacte geschiedenis moeilijk te achterhalen is en vooral bestaat uit legendes en mythes. Wel is de Deerhound een vrij nieuw ras tegenover de Ierse Wolfshond. Toch hebben ze een verschillende geschiedenis en zijn ze ook voor andere doeleinden gefokt. De Ierse wolfshond komt uit Ierland en werd gefokt om gevechten aan te gaan samen met hun eigenaar en ze te beschermen tegen wilde dieren, ook jaagden ze hierop (wolven, elanden,…). Later mochten alleen de heersende klasse deze honden bezitten en werden ze geschonken aan koninklijke families. Het ras was bijna uitgestorven, maar werd door G.A Graham terug gefokt. De Schotse Deerhound komt -zoals de naam al verraadt uit Schotland. Ze jaagden specifiek op de wilde edelherten. Net zoals de Ierse Wolfshond namen ze ook af, maar in de 19e eeuw nam hun aantal terug toe.

Uiterlijk

Dat ze hard op elkaar lijken kun je niet ontzien, beide hebben een ruwe vacht, soortgelijk postuur en vergelijkbare kleuren. Toch zijn het 2 verschillende rassen, hier noem ik een paar fysieke eigenschappen op waar mee je ze uit elkaar kunt houden. De Ierse wolfshond is groter dan de Deerhound, het is zelfs het grootste hondenras. Een IW teefje moet minstens 76cm hoog zijn en 47,5kg wegen, een reu is minstens 81cm hoog zijn en 54, 5kg wegen. Om eventjes te vergelijken: een Deerhound teefje is rond de 71cm hoog en weegt zo’n 36,5kg, een reu is 76cm hoog en weegt zo’n 4,5kg. Ook is de Wolfshond zeer gespierd tegenover de Deerhound, voor de nek, voor voeten, benen en achterhand. De Deerhound zijn lichaam is eerder vergelijkbaar met de Greyhound.

Opvallend verschil: staart en oren

De oren van een IW zijn klein en roosachtig gevormd, terwijl ze bij een Deerhound hoog staan en naar achgergevouwen zijn. De oren kunnen bij beide rassen (half) recht opstaan bij opwinding.

Een ander verschil is de staart. Terwijl de Wolfshond een lange en lichtgebogen staart heeft de Deerhound daarintegen een lange, toelopende staart die bijna de grond raakt.

Karakter

Niet alleen verschillen ze qua geschiedenis en uiterlijk, maar ook hebben ze elk hun eigen karakter. Ierse wolfshonden kunnen met hun grote formaat intimiderend overkomen, maar in werkelijkheid zijn het grote baby’s. Het zijn enorm intelligente en rustige honden die gevoelig zijn voor menselijke emoties. Ze doen niks liever dan in het bijzijn van mensen zijn en haten het om alleen te zijn. Deerhound zijn ook zachtaardige en lieve honden, maar ze zijn wel behendige door hun postuur.

Leeftijd

Een laatste verschil is hun leeftijd. De Schotse Deerhound wordt een beetje ouder omdat ze minder groot zijn. Een Ierse wolfshond leeft maar zo’n 6-10 jaar terwijl een Deerhound 8 – 11 jaar oud kan worden.

Er zijn dus heel wat verschillen zoals je kon lezen. Elk heeft zijn unieke geschiedenis , specifieke fysieke eigenschappen en een uniek karakter.

 

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Trevor

Ook jouw hond kan bloeddonor worden! Geef koekje! x

Ook jouw hond kan bloeddonor worden!

26 July Door: Trevor

Een hond als bloeddonor? Net zoals mensen hebben ook honden soms bloed nodig. Maddie en Trevor zijn beide trouwe bloeddonoren die 24/7 paraat staan om een hond in nood ...

Lees het hele artikel
Happy tail Geef koekje! x

Happy tail

6 July Door: Trevor

Het Happy Tail Syndroom. We houden er allemaal van om onze honden dolblij te zien -slappe tongen, schuddende achterwerken en kwispelende staarten- maar sommige honden raken gewond bij overmatig ...

Lees het hele artikel
Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk Geef koekje! x

Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk

27 April Door: Trevor

We wilden graag de bergen nog eens zien, dus besloten om naar Oostenrijk te gaan. Natuurlijk mocht Trevor niet ontbreken in dit avontuur, hij werd 1 jaar en mocht ...

Lees het hele artikel
Een tweede giant erbij! Geef koekje! x

Een tweede giant erbij!

1 March Door: Trevor

Op 17 december 2021 was het zover, we mochten eindelijk onze langverwachte 2e hond verwelkomen. Het gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’ komt goed van pas, want na twee tegenslagen en ...

Lees het hele artikel