Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Welke honden kunnen goed alleen zijn?

22 juli
x
Wat is dit?

Een veelgestelde vraag bij mensen die op zoek gaan naar een hond is, welke honden kunnen goed alleen zijn? Op zich een logische vraag tegenwoordig zijn we allemaal vaak de deur uit, zowel vrouw als man werken buitenshuis. Maar een hond is toch wel erg leuk. Dus je gaat op zoek naar een hond die makkelijk en goed alleen thuis kan blijven.

Niet bestaand ras

Hét hondenras die bij uitstek goed alleen thuis kan blijven bestaat helaas niet. Veel honden vinden het wel erg fijn als ze gezelschap hebben gedurende de dag. Of dat gezelschap is van een andere hond of van een mens verschilt per hond. Er bestaan natuurlijk wel rassen die erg zelfstandig zijn en niet perse mensen nodig hebben, maar dit zijn vaak werkhonden die gewend zijn de hele dag een taak uit te voeren. Zoals het beschermen van een kudde bijvoorbeeld. Ook deze zelfstandige hondenrassen kunnen niet de hele dag alleen thuis zitten, omdat ze dan gek worden van verveling.

Puppy

Wanneer je op zoek gaat naar een pup van een ras die goed alleen thuis kan blijven, moet je rekening houden dat de eerste maanden van een puppy leven er ook iemand de hele dag thuis moet zijn. Jouw pup is nog niet zindelijk, heeft meerdere keren per dag eten nodig en een klein rondje buiten om te zorgen dat er niet binnen wordt geplast en gepoept. Bovenal heeft de pup ook aandacht, begeleiding en opvoeding nodig. Wanneer je op zoek bent naar een hond die goed alleen thuis kan blijven is een pup eigenlijk een no-go.

Hond uit het asiel

Wanneer je kiest voor een hond uit het asiel of een herplaatser, dan weet het asiel vaak wel of deze hond goed alleen thuis kan zijn. Juist omdat de hond al volwassen is en al een tijd met mensen samen heeft geleefd is er informatie over de hond en kun je dit gebruiken om tot de juiste beslissing te komen. Een goed asiel zal je ook vragen hoeveel je thuis bent en hoe het dagelijks leven van de hond er uit zal gaan zien. Maak het nu niet mooier dan het is, werk je 8 uur per dag vertel dit dan. Zo zorg je dat de juiste match gemaakt kan worden.

Een leven lang

Als het goed is, kies je voor een hond en heb je deze zo lang als de hond leeft. Dat betekent dat er ook bij jouw hond dingen kunnen veranderen. Honden worden nu eenmaal sneller oud dan mensen. Waar de hond eerst heel goed alleen kon blijven, kan het gebeuren dat de hond op latere leeftijd toch verlatingsangst ontwikkeld. Senior honden kunnen meer zorg nodig hebben en meer tijd en aandacht. Het is goed om stil te staan bij de levensloop van een hond en de verschillende behoeften die jouw hond heeft op verschillende leeftijden.

hond wacht op baasje

Wat is goed alleen thuis zijn?

Een ander ding is, wanneer spreken wij van een hond die goed alleen thuis kan blijven? Als er niets kapot gaat als je weg bent? Als de buren niet klagen over een blaffende of piepende hond? Misschien is dat voor ons wel prima, de hond veroorzaakt immers geen overlast, maar dat wil nog niet zeggen dat deze hond geen verlatingsangst heeft. Sommige honden doen de hele dag niets anders dan wachten op jouw thuiskomst. Sommige honden bevriezen helemaal en andere verstoppen zich. Je zou toch niet willen dat jouw hond doodongelukkig en bang is het merendeel van de dag? Een manier om te monitoren wat jouw hond doet als je er niet bent is een camera in huis waarmee je kunt zien wat er in huis gebeurt en wat jouw hond doet als je er niet bent.

Deze CleverDog wifi camera bijvoorbeeld:

In het kort

Even in de samenvatting:

  1. Iedere hond heeft aandacht en tijd nodig
  2. Pups hebben meer tijd en aandacht nodig
  3. Wil je een hond die direct alleen zou kunnen blijven ga naar een asiel
  4. Laat je adviseren in een asiel en vertel eerlijk over jouw leefsituatie
  5. Zorg dat je alleen een hond neemt als je deze een gelukkig leven kunt bieden
  6. Een hond die niet sloopt of blaft kan toch verlatingsangst hebben
  7. Ook in een andere levensfase kan jouw hond meer tijd van je nodig hebben

Eigenlijk is er op de vraag; welke honden kunnen goed alleen thuis zijn maar één antwoord en dat is: een speelgoed hond. Maar we willen je met deze blog toch laten zien dat er zeker ook voor mensen die veel van huis zijn mogelijkheden zijn om toch een hond te kunnen nemen. Een andere insteek kan nog zijn dat je in overleg met jouw werkgever gaat om te kijken of jouw hond mee naar werk zou kunnen.

Daar hebben we deze tips over geschreven: Jouw hond mee naar werk, hoe regel je dat?

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

5 musthaves voor een herfstwandeling met de hond Geef koekje! x

5 musthaves voor een herfstwandeling met de hond

16 oktober Door: Redactie

Je kent het wel, je wilt een heerlijke wandeling met jouw hond gaan maken, en dan begint het te regenen en te waaien. De meeste honden hebben hier geen ...

Lees het hele artikel
8 redenen om géén hond te nemen Geef koekje! x

8 redenen om géén hond te nemen

11 oktober Door: Redactie

Huh? Een blog op een hondenbloggersplatform met redenen waarom je géén hond moet nemen? Jullie zijn toch juist hondenliefhebbers? Waarom dan een blog met redenen om niet aan een ...

Lees het hele artikel
Mag mijn hond aspirine tegen pijn? Geef koekje! x

Mag mijn hond aspirine tegen pijn?

25 september Door: Redactie

Heeft jouw hond pijn? Zeker bij acute pijn wil je jouw hond zo snel mogelijk van zijn pijn af helpen. Sommige honden gillen het uit van de pijn en ...

Lees het hele artikel
De 6 meest gelezen blogs van deze zomer Geef koekje! x

De 6 meest gelezen blogs van deze zomer

20 september Door: Redactie

De herfst is alweer begonnen, hoewel de herfst met zijn prachtige kleuren, vallende bladeren en fijne herfstwandelingen zeer zeker welkom is. Kijken we toch nog even terug naar de ...

Lees het hele artikel