Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Jouw hond mee naar werk, hoe regel je dat?

16 December
x
Wat is dit?

Jouw hond mee naar het werk, dat is een droom voor menig hondenbaasje. Want wat is er nu leuker dan de hele dag samen met je hond kunnen zijn? Niet zo heel veel. Nu is het ook zo dat de meeste mensen moeten werken, en op het werk ben je zonder hond. Of is dat al niet meer zo vanzelfsprekend? Wie weet kun jij, als je het goed aanpakt, jouw hond ook meenemen naar je werk.

Hoe kun jij regelen dat jouw hond mee naar werk mag?

Hoe kun jij nou regelen dat jouw hond mee naar werk mag? Wij delen al onze tips en tricks en eerlijk is eerlijk. Het is mij al bij meerdere werkgevers gelukt dat mijn hond mee naar het werk kon. Dus ik weet waar ik het over heb. Lees maar mee!

Is jouw werkplek geschikt?

De eerste stap is onderzoeken of jouw werkplek een geschikte plek is om je hond mee naar toe te nemen. Niet iedere baan en iedere werkplek is hetzelfde. Een aantal punten waar je over na moet denken zijn:

  1. Is het veilig voor jouw hond? Denk aan mogelijk weglopen, onder een vrachtwagen kunnen komen of een heftruck, of misschien is er juist heel veel herrie op je werkplek. Al dit soort zaken zijn natuurlijk niet veilig voor je hond.
  2. Zijn er collega’s allergisch of héél erg bang voor honden? Maak eens een praatje met je collega’s om voorzichtig te peilen of ze van honden houden, of ze misschien allergisch zijn of heel bang. Draagvlak bij collega’s is belangrijk!
  3. Kan je hond veel schade aanrichten? Werk je in een boetiek voor chique dameskleding, dan kan er best veel mis gaan als je je hond meeneemt. Ook een plek waar veel breekbare producten te vinden zijn, is misschien niet de beste plek om je hond mee naar toe te nemen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
  4. Komen er veel klanten over de vloer? In sommige bedrijven vinden ze een hond ‘lastig’ omdat er veel zakelijke klanten over de vloer komen. Het schrikbeeld dat dan ontstaat is een opspringende, blaffende of stinkende hond die even komt buurten bij de – al dan niet strak in het pak gestoken – zakelijke relaties.

Denk je dat jouw werkplek wel geschikt is? Heb je een praatje met jouw collega’s gemaakt om te peilen of er niemand bang of allergisch is? Als je denkt dat het zou moeten kunnen, dan is de volgende stap natuurlijk een gesprek met je baas.

hond mee naar werk

Mag het van jouw werkgever?

Voordat je het gesprek met je baas aangaat, is het wel handig om te weten of je werkgever of manager zelf misschien bang of allergisch voor honden is. Je kunt dit doen door eens te laten vallen dat je een hond hebt (als je dat nog niet hebt gedaan). Heb je het idee dat jouw manager best wel positief is over honden, dan kun je wat makkelijker het gesprek ingaan. Zorg wel dat je voorbereid bent. Bedenk al van te voren hoe een typische werkdag samen met jouw hond er uit zal gaan zien. Waar ligt je hond als je aan het werk bent? Is hij of zij dan los ,of in een bench? Wanneer laat je je hond uit? Probeer zo gedetailleerd mogelijk uit te werken hoe het in de praktijk gaat. Als jij weet dat het makkelijk kan, is het ook eenvoudiger om het aan je baas over te brengen. Heb je extra redenen nodig om jouw baas te overtuigen? In de blog van Poes lees je precies wat de voordelen zijn van een kantoorhond.

Thuis werken

Is jouw werkplek toch niet geschikt of is jouw baas niet over te halen? Misschien is je werk wel geschikt om gedeeltelijk thuis uit te voeren. Wanneer je het belang daarvan uitlegt aan je baas en je bereid bent om samen naar een andere oplossing te zoeken, dan is er vast veel mogelijk. Als je thuis werkt, ben je natuurlijk automatisch thuis bij je hond. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om een deel van je uren thuis te werken. Bedenk je wel dat je om thuis te kunnen werken ook wel iets vraagt van je werkgever. Je hebt bijvoorbeeld toegang nodig tot het netwerk, en er moet contact met je collega’s mogelijk zijn. Wanneer er nog geen faciliteiten zijn voor thuis werken, omdat je de eerste bent in het bedrijf die zoiets gaat doen bijvoorbeeld, dan vergt dit voor je werkgever nogal wat regelwerk. Werken andere collega’s ook al eens thuis? Dan is het waarschijnlijk makkelijker te realiseren.

Werk zoeken waar je hond mee mag

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien: je gaat op zoek naar een baan waar je vanaf het begin aangeeft dat je je hond wilt meenemen naar werk. Op die manier ben je eerlijk en transparant en kan de werkgever of manager al op voorhand bedenken of ze dit wel of niet willen. Toen ik zelf jaren geleden mijn eerste hond wilde nemen, had ik overleg met mijn baas, en de pup was welkom op het werk. Maar toen puntje bij paaltje kwam (toen het pupje er dus was!) mocht het ineens niet meer. Dan sta je wel even raar te kijken. Vanaf dat moment heb ik me voorgenomen altijd werk te zoeken waar mijn hond mee kon. Zeker als pup kon ze natuurlijk niet alleen blijven. Later was de eis dat ik tussen de middag naar huis kon. Eigenlijk heb ik sinds die eerste ervaring nooit meer ergens gewerkt waar mijn hond niet mee mocht. Het kan dus wel, alleen vraagt het soms om wat creatief zoekwerk.

Ongemakkelijke situaties

Om een voorbeeld te noemen: nadat ik een nieuwe baan had gevonden waar de pup mee naartoe mocht, ging ze voor het eerst mee. De werkgever was niet heel enthousiast over honden, maar wel over mij, dus de hond werd op de koop toe genomen. Eenmaal in het kantoor met mooie nieuwe vloerbedekking ging pupje midden in de gang zitten poepen, en ja hoor… ook nog diarree. Oeps, daar sta je dan op je eerste werkdag. Ja, natuurlijk heb ik het meteen opgeruimd, maar de geur bleef nogal hangen. Je kunt je voorstellen dat poep, kots en plas nu niet echt de beste situaties opleveren op je werkplek. En dan heb ik het nog niet eens over gestolen boterhammen, prullenbakken die worden omgegooid en uitgespit, modderpoten op de vloerbedekking, opspringen tegen nette kleding en zo verder. Al met al genoeg kansen op ongemakkelijke situaties.

Hoe doen andere bedrijven dat?

Bij een vriendin op het werk ging haar Husky altijd mee. Ze werkte bij een drukkerij op kantoor, en dat de hond mee zou gaan stond buiten kijf. Waar zij ging, ging de hond. Eén nadeel: de hond was nogal eenkennig, en tegen sommige bezoekers werd dan ook toe gegromd, ook bezoekende klanten. Oeps. Maar door er zelf geen probleem van te maken, werd dat het eigenlijk nooit. De hond had gewoon haar eigen plek en daar werd ze met rust gelaten, dat wist iedereen. Had ze wel zin om sociaal te doen, dan wandelde ze zelf door het kantoor op zoek naar aandacht. Guus van onze blogger Sabine mag ook mee naar werk, maar gaat niet naar kantoor. Guus gaat mee naar een groepslocatie in de gehandicaptenzorg. Zo zie je maar dat er veel verschillende plekken zijn waar honden tóch mee naar werk mogen en waar het ook heel erg goed gaat.

Wanneer er té veel honden op kantoor zijn

Ooit ben ik op bezoek geweest bij Stichting Proefdiervrij. Dit is echt al jaren geleden, toen ik nog op zoek was naar een stageplaats en zelf geen honden had. Het zal me toch altijd bijblijven dat bij de rondleiding door het pand bijna iedereen zijn of haar hond bij zich had. Sommige met hekjes ervoor en sommige op een andere manier afgescheiden van de rest van de honden. Op het moment dat 1 persoon haar hond ging uitlaten en naar buiten liep, begonnen de andere honden te blaffen. Het leek wel een hondenkantoor. Hoewel 1 of 2 honden wel leuk zijn op het werk, zijn héél veel honden weer lastiger op het werk. Zeker als de ene hond de andere niet kan luchten of zien en er allerlei maatregelen genomen moeten worden om de honden rustig te houden.

hond op kantoor

Als jij het mag, dan mag iedereen het

De grootste dooddoener als het aankomt op vragen of je jouw hond mee kan nemen naar het werk is: ‘Als ik nu ja zeg tegen jou, dan staan er morgen 10 mensen aan mijn bureau die ook hun huisdier mee naar het werk willen nemen’. Wees hier op voorbereid! Eigenlijk alle werkgevers, managers of bedrijfsleiders die ik ooit heb gesproken over een hond meenemen naar het werk, zeggen dit. Ik ben er nog niet 1 tegengekomen die dit argument niet aandroeg. Ergens ook begrijpelijk, als je voorgaande alinea hebt gelezen. Hoe ga je hier mee om? Zorg dat je jouw collega’s al hebt gepeild over hun gevoelens over honden en specifieker nog, jouw hond mee naar werk. Weet je dat jouw collega’s geen honden hebben, dan kun je hier makkelijk korte metten mee maken. Informeer anders eerst of jouw collega’s ook echt hun hond mee zouden willen nemen. Willen er toch best veel mensen hun hond meenemen naar werk, dan zou je ook een ander voorstel kunnen doen.

Rouleersysteem

Je zou dan bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat er meerdere mensen wél hun hond mee mogen nemen, maar dat je dit rouleert, waardoor er maar 1 hond tegelijkertijd op het werk aanwezig is. Met zo’n systeem laat je in elk geval zien dat er draagkracht is en dat je je er samen met je collega’s voor inzet om voor iedereen een mooie oplossing te zoeken.

LEESTIP: blog van kantoorhond Poes over de voordelen van een kantoorhond!

Stressverlagend

Het belangrijkste argument vóór een hond op de werkvloer is dat ze stressverlagend werken en dat mensen die werken met dieren gelukkiger en gemotiveerder zijn in hun werk. Welke werkgever wil dat nu niet?

Eerste publicatie 8 december 2018 – update 16-12-2021

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel