Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat is zo speciaal aan een Drent?

27 May
x
Wat is dit?

Ons Soof is nu al ruim vier jaar bij ons. Ze is een geweldige schat, knuffelig en luistert heel goed.

Waarom een Drentsche Patrijshond?

Maar waarom hebben wij voor een Drentsche Patrijshond gekozen, dit is niet bepaald een bekend ras. De meeste mensen verwarren een Drent met een Springer Spaniel, een Friese stabij of een Heidelwachtel. Ook erg leuke honden, maar toch wel (een beetje) anders.

Mijn man en ik wilde een actieve hond, die goed zou luisteren en waar je lange wandelingen mee kunt maken. Voor mijn man was het duidelijk dat het geen kleine hond mocht worden, hij is zelf 1,90 meter. Omdat ik een stuk kleiner ben, wilde ik geen hele grote en te sterke hond. Al is Soof behoorlijk sterk als ze wil, als ze echt aanzet kan ze me zo meetrekken 🙂

Drentsche Patrijshond

Jachthond

We wisten allebei dat we een hond met een langere snuit wilde, dat vinden we beide mooi. Daarnaast wilde mij man graag een bruin-witte jachthond. Dus op zoek naar het juiste ras. We hebben toen een lijstje gemaakt met eigenschappen die we belangrijk vonden. Dus meer gericht op de karaktereigenschappen dan alleen het kleurtje en de lengte van haar snuit. De discussie over of het een jongetje of een meisje zou worden had ik al gewonnen, al was dit ondergeschikt aan het juiste nestje.

Lijst met karaktereigenschappen

Op internet ben ik op zoek gegaan naar rassen met de karaktereigenschappen die we wilde. Hieruit kwamen enkele mooie jacht-/ retriever honden naar voren zoals de Heidelwachtel, Friese Stabij, Toller en de Drent. Allemaal lieve mooie rassen met een fantastisch karakter. Lief voor kinderen, speels, goed luisterend. Vraag je je mogelijk af wat maakte het verschil. Tja, dat was toch de prachtige blik in de ogen van de Drenten.

Wat maakt de Drent zo speciaal?

De Drent is speels van aard en erg enthousiast. een Drent kan soms een tikje eigenwijs zijn (dit hoor je wel vaker bij Nederlandse rashonden). Het zachtaardige karakter van de Drent maakt dat de Drent omschreven wordt als een goede gezinshond. Er wordt gezegd dat een Drent lief is voor kinderen, soms wel te lief en dat ie makkelijk over zich heen laat lopen. Dit klopt wel een beetje, al vraag je het ons.

Baasgericht

De Drent is erg gericht op zijn baas. Dit merken wij altijd heel goed als we met haar aan het wandelen zijn, ze zoekt dan continu contact met ons. Ze houdt ons nauwlettend in de gaten en loopt niet te ver van ons af. Een Drent is daardoor uitermate geschikt om met je verre wandeltochten te maken. Zelfs in het bos zal een Drent contact met je blijven zoeken. Wij vinden dit een van haar fijnste karaktertrekken.

Veel beweging

De Drentsche Patrijshond heeft het gezelschap van zijn mensen nodig. Het is dus niet verstandig om een Drent te nemen als je weet dat je heel veel van huis bent, uit verveling kunnen ze dan doelbewust dingen gaan slopen. Verder heeft de Drent behoorlijk wat beweging nodig (dit lees je bij veel jachthonden). Een Drent moet de kans krijgen om los rond te rennen, de geurtjes buiten in zich op te nemen en zo zijn energie kwijt te kunnen. Als je een Drent die ruimte kunt geven is het een heerlijke huishond. Mede om die rede zijn wij toen ons Soof anderhalf was verhuist van de stad naar een dorp.

Zachtaardig karakter

Drenten hebben een zachtaardig karakter, zijn goedmoedig maar zijn zeker geen doetjes. Een Drent heeft een zachte beet, dat betekend dat ze niet (snel) door zullen bijten of vast zullen houden. Dit is ook wel logisch, ze zouden namelijk bij de jacht het gevogelte kunnen beschadigen en dat is natuurlijk iets dat niet mag. Een Drent is intelligent, werkwillig, nieuwsgierig, attent en waaks. Dat laatste merken wij heel goed, we wonen tegen een fiets en wandelroute aan. Ons Soof waarschuwt ons voor elke ‘vreemde’ hond. 🙂 Drenten zijn doordouwers, ze zijn niet agressief, maar staan hun mannetje. Een Drent is eerder afwachtend, ze zal niet snel zelf de ‘aanval’ kiezen.

Terughoudend naar vreemden

Een Drent is , zoals al eerder gezegd, gericht op zijn baas. Ze zijn zeer trouw aan de baas en gaat voor hem/ haar door het vuur. Ze zijn ook aanhankelijk naar de leden van het gezin. Tegenover vreemden kan een Drent wat terughoudend zijn. Persoonlijk vinden wij dat wel fijn, onze hond hoeft niet uit zichzelf zo meteen naar iedereen toe te lopen. Niet iedereen is daar van gediend.

Rasvereniging

Kort samengevat kan het karakter van de Drent beschreven worden als: gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, levendig en aanhankelijk, maar ook (erg) eigenwijs…..! Deze dingen trokken ons aan, samen met de uitstraling van de hond. Mijn man en ik zijn op zoek gegaan naar de juiste fokker, dit hebben we via de rasvereniging gedaan. En daarna zijn we aan het avontuur van de opvoeding van ons Soof begonnen, onze eerste Drent. Een sprong in het diepe waarvan we nog steeds iedere dag genieten.

Geschiedenis van het ras

De Drentse Patrijshond is een relatief klein ras, van oorsprong een Nederlands ras. Rond 1600 is het ras vanuit Spanje via Frankrijk in Nederland gekomen. In 1943 is het ras officieel erkend.

Doordat het zo’n klein ras is, is het belangrijk om goed te kijken naar de gezondheid. Het is namelijk heel erg jammer dat er relatief veel Drenten dragers van het epilepsie-gen zijn. Gelukkig is dit de laatste jaren, mede dankzij de inzet van de vereniging/ club en onderzoekers, vele malen vermindert. Dankzij strenge fok-normen is het aantal ziektegevallen sterk teruggelopen, ook bij met betrekking tot andere ziektes die er mogelijk in het ras zitten.

Een tip: informeer altijd goed, bijvoorbeeld bij de rasvereniging van het ras van jouw voorkeur, over welke ziektes er mogelijk in een ras veel voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Soof Yara

Avondritueel van haar of ons? Geef koekje! x

Avondritueel van haar of ons?

20 October Door: Soof Yara

Een vraag: Heeft jullie hond ook een avondritueel? Of misschien is het meer ons ritueel en gaat zij daar in mee, maar samen hebben we een vast avondritueel. Als ...

Lees het hele artikel
Andere snacks, vanwege de mogelijke allergie Geef koekje! x

Andere snacks, vanwege de mogelijke allergie

15 August Door: Soof Yara

Het is soms een hele puzzel als je ineens op moet letten op wat je je hond te eten mag geven. LEESTIP: Oorontsteking of toch een allergie? Wij zijn ...

Lees het hele artikel
Corona-tijd: Als je vaste wandelroute ineens heel druk is Geef koekje! x

Corona-tijd: Als je vaste wandelroute ineens heel druk is

31 May Door: Soof Yara

Toch wel raar… Normaal was vrouwtje vijf dagen weg en nu zit ze al die tijd boven. Nou ja niet al die tijd, ze heeft regelmatig een ‘uurtje’ niets ...

Lees het hele artikel
Deel 2: Oorontsteking of toch een allergie? Geef koekje! x

Deel 2: Oorontsteking of toch een allergie?

8 May Door: Soof Yara

Even een terugblik; week vier van de speciale brokken. En oh, oh, wat is ze soms zielig. Ten minste dat vindt ze zelf. Ze mag nu dus niets speciaals. ...

Lees het hele artikel