Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Avondritueel van haar of ons?

20 October
x
Wat is dit?

Een vraag: Heeft jullie hond ook een avondritueel?

Of misschien is het meer ons ritueel en gaat zij daar in mee, maar samen hebben we een vast avondritueel. Als wij hier van afwijken dan merken we dat meteen aan haar gedrag. Ze lijkt er zelfs om te vragen.

Knuffeltijd

Ons Soof is een knuffel, dat zullen sommige van jullie al wel weten, dat merken wij vooral na het avondeten. Dan wil ze echt dat mijn man zich op zijn vaste plekje op de bank neerzet zodat zij lekker tegen hem aan kan kruipen. Gaan we niet gezamenlijk tv kijken dan is ze onrustig, ze loopt te zeuren, klinkt een beetje mopperig, ze kan haar plekje niet vinden. Gaat liggen en staat weer op. Pakt het ene speeltje en dan het andere. Ze lijkt haar draai niet te kunnen vinden. Dit duurt echt een tijdje, soms zelfs zo lang tot wij eindelijk toch op de bank gaan zitten.

Zomer – winter

In de zomer is dit niet zo erg, dan is ze meer buiten en loopt ze daar lekker te blaffen, is ze op onderzoek uit, ligt lekker ontspannen in het gras, ze heeft dan zo haar eigen ding en is minder op ons gefocust. Vooral de winterperiode, als het donkerder is, dan merken we echt dat ze het samen op de bank, dat knuffelen nodig lijkt te hebben. In de zomerperiode heeft ze het nodig, maar wel minder.

Het avondritueel

Het ritueel daarna is standaard het zelfde. Als we gezellig op de bank gezeten hebben, dan begint ze standaard om half tien/ tien uur te draaien en te lopen. Ze gaat precies in je zicht tussen de deur en ons in liggen. Ze wil dan uitgelaten worden. Dit ritueel zit er al in vanaf puppy, toen werd ze standaard door ons rond 22uur uitgelaten. En dus is dat haar automatische klok geworden. Als wij thuis zijn dan begint ze dus altijd rond die tijd te vragen om even een plasje te mogen doen. We weten dat als we niet thuis zijn ze rond deze tijd niet moeilijk doet. Dan blijft ze gewoon lekker in haar mandje liggen.

Als ze terugkomt van haar plasje, je kunt het niet een wandeling noemen want ze loopt naar het einde van onze inrit, daar is een groenstrook, ze doet haar ding en draait om en wil naar binnen. Gaat ons avondritueel verder. Dit deel is wel in de loop van de jaren verandert. Dit komt mede doordat we verhuist zijn en een half jaar verbouwd hebben. In ons oude huis ging ze na haar laatst ‘rondje’ meteen haar bench in. Na de verhuizing en tijdens de verbouwing ging ze in een mandje liggen, als wij dan in bed lagen hoorde we dat ze verplaatste naar onze bank. Dat lag natuurlijk lekkerder. Nu heeft ze een eigen ruimte, na de ‘wandeling’ gaat ze daar in haar mand liggen. We knuffelen nog even met haar en dan kijkt ze ons echt weg. tenminste zo voelt het voor ons.

Als we bezoek hebben, nu in coronatijd is dat niet, maar ook dan wil ze dit ritueel. Is het bezoek dan nog aanwezig als zij haar ding heeft gedaan, dan gaat ze gewoon in haar mandje liggen.

Haar of ons ritueel?

Komt dit ritueel door ons, jazeker. Wij hebben haar als pup dit ritueel aangeleerd. Het is namelijk ons avondritueel. En als we er van afwijken dan merken we dat aan haar, zij lijkt dit nu als volwassen hond nodig te hebben.

Vinden wij dit erg, nee! Wij zijn mensen die wel van die structuur houden. Daarom vinden wij het fijn om een hond te hebben. We zijn geen wetenschappers of gedragsdeskundige maar ons is wel duidelijk dat de meeste (alle) honden houden van structuur en duidelijkheid. In ieder geval heeft ons meisje het duidelijk nodig.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Soof Yara

Andere snacks, vanwege de mogelijke allergie Geef koekje! x

Andere snacks, vanwege de mogelijke allergie

15 August Door: Soof Yara

Het is soms een hele puzzel als je ineens op moet letten op wat je je hond te eten mag geven. LEESTIP: Oorontsteking of toch een allergie? Wij zijn ...

Lees het hele artikel
Corona-tijd: Als je vaste wandelroute ineens heel druk is Geef koekje! x

Corona-tijd: Als je vaste wandelroute ineens heel druk is

31 May Door: Soof Yara

Toch wel raar… Normaal was vrouwtje vijf dagen weg en nu zit ze al die tijd boven. Nou ja niet al die tijd, ze heeft regelmatig een ‘uurtje’ niets ...

Lees het hele artikel
Wat is zo speciaal aan een Drent? Geef koekje! x

Wat is zo speciaal aan een Drent?

27 May Door: Soof Yara

Ons Soof is nu al ruim vier jaar bij ons. Ze is een geweldige schat, knuffelig en luistert heel goed. Waarom een Drentsche Patrijshond? Maar waarom hebben wij voor ...

Lees het hele artikel
Deel 2: Oorontsteking of toch een allergie? Geef koekje! x

Deel 2: Oorontsteking of toch een allergie?

8 May Door: Soof Yara

Even een terugblik; week vier van de speciale brokken. En oh, oh, wat is ze soms zielig. Ten minste dat vindt ze zelf. Ze mag nu dus niets speciaals. ...

Lees het hele artikel