Zoeken
Generic filters
Exact matches only

10 recepten voor gezonde Kong ijsjes

22 July
x
Wat is dit?

In een Kong kun je gezonde hondenijsjes maken. Zo zorg je er voor dat jouw hond op warme dagen lekker wat verkoeling heeft en een mooie bezigheid. Voor pups kan een Kong ijsje uit de vriezer ook heel fijn zijn, zeker als ze tanden wisselen. De koude Kong helpt de pijn in het tandvlees verlichten. Inmiddels maak ik zelf voor mijn pup iedere dag wel een Kong ijsje. Dan moet het natuurlijk wel gezond zijn! Hier deel ik 10 van mijn favoriete Kong ijsjes recepten:

1. Geitenyoghurt met blauwe bessen

  • Biologische geitenyoghurt
  • Blauwe bessen

Een Kong ijsje met geitenyoghurt en blauwe bessen is een smakelijk en gezond hondentussendoortje. Doe eerst een laagje blauwe bessen onderin de Kong (vers of bevroren maakt niet uit). Doe een stukje aluminiumfolie onderop de Kong (om lekken te voorkomen). Zet de Kong rechtop in een plastic bakje en giet vol met geitenyoghurt. Hop de vriezer in en je hebt een gezond hondenijsje gemaakt.

Let op: kies altijd een yoghurt zonder smaakje, kies het liefste geitenyoghurt of kefiryoghurt. Heb je dat niet in huis, dan is Griekse Yoghurt de beste keuze. Sommige honden kunnen niet goed tegen lactose, probeer altijd eerst een beetje yoghurt over het eten om te zien of dat goed gaat.

Waarom gezond? blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen en antioxidanten. Studies hebben uitgewezen dat antioxidanten, zoals in blauwe bessen, voor honden hersenveroudering vertragen. Ook een hele gezonde snack voor senior honden dus! Geitenyoghurt wordt door alle honden beter verdragen dan yoghurt van koeienmelk, ook voor honden die niet tegen lactose kunnen. Verder is geitenyoghurt een natuurlijke bron van probiotica.

2. Blikvoeding met snack

  • 1 blikje gezond hondenvoer in blik
  • 1 gedroogde snack als gezond stokje

Van blikvoeding voor de hond maak je in een handomdraai een gezond hondenijsje. Dat kan alleen als je ook gezond blikvoer uitzoekt, dus laat de blikken in de supermarkt lekker staan waar ze staan. En kies een gezond alternatief zoals Steakhouse blik Puur Hert & Konijn. Doe de blikvoeding in de Kong (eventueel aangelengd met een beetje water) en plaats een gedroogde snack in het midden. Wil je in dezelfde diersoort blijven? Kies dan een konijnenoor met haar of een stukje hertenkophuid.

Waarom gezond? als je de juiste blikvoeding kiest dan ben je zeker dat het een blikvoeding is met veel vlees en zonder conserveermiddelen. Vlees is voor honden de meest natuurlijke bron van gezonde eiwitten. Dus een smakelijke gestoomde maaltijd in de Kong. Hertenvlees is in het bijzonder gezond voor honden omdat het rijk is aan ijzer, eiwitten en aan omega 3 vetzuren.

3. Bottenbouillon met pompoen

  • Zelfgemaakte bottenbouillon
  • Pompoen
  • Soopa Sticks Pompoen en Wortel

Echt een aanrader voor alle honden die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de spijsvertering. Heb je nu geen zin om helemaal bottenbouillon te maken? Dan kun je ook alleen pompoenpuree maken en deze in de Kong stoppen. Maak een pompoenpuree zonder zout. Die maak je door de pompoen te schillen en het vruchtvlees in blokjes te snijden. Zet de blokjes met wat water op het vuur en kook ze 5 minuten totdat ze zacht zijn geworden. Als de blokjes zijn afgekoeld maak je er een puree van met de staafmixer. Meng een klein schepje bottenbouillon door de pompoenpuree en vul de Kong. Steek dan een Soopa Stick Pompoen en Wortel in de Kong als smakelijk ijsstokje.

Heb je bottenbouillon en/of pompoenpuree over? Geef dit dan samen met de maaltijd voor een gezonde en smakelijke aanvulling of vul extra voerspeeltjes als je er meer hebt.

Waarom gezond? pompoen is voor honden enorm gezond voor de darmen door de gezonde voedingsvezels. Bottenbouillon (zelfgemaakt) is gezond voor de darmen en voor de algemene weerstand van de hond.

4. Surf ’n Turf

  • Gedroogde zalmhuid
  • Kipgehakt (zonder toevoegingen)
  • Gevriesdroogde lever stukjes
  • Kippenvoetje

Een uitgebreid recept voor de Kong speciaal voor honden die gek zijn op vlees en vis. Begin met een stukje gevriesdroogde lever onderin de Kong. Dan doe je met een klein vorkje of lepeltje een laagje kippengehakt in de Kong. Let je wel op dat er geen toevoegingen in zitten? Anders zijn stukjes rauwe kip ook nog een optie. Dan dek je het gehakt af met een stukje zalmhuid. Steek het kippenvoetje in de Kong (dit is het ‘stokje), dan weer een laagje gevriesdroogde lever stukjes (eventueel tot kruimels gemaakt) en een laatste laagje kipgehakt. In de vriezer maar!

Waarom gezond? Gedroogde kippenvoet is een natuurlijke bron van glucosamine. Zalmhuid is rijk aan gezonde vetten. Kip is rijk aan eiwit en B-vitaminen. Lever is een gezonde bron van vitamine A & D.

5. Banaanijsjes

  • Rijpe bananen

Dit is een heel makkelijk te maken ijsje, Het enige wat je nodig hebt is een banaan en het mag zelfs een banaan zijn die al bruin is geworden. Sterker nog dat is zelfs het beste. Prak de banaan met een klein scheutje water tot een papje. Doe het papje in de Kong (doe onderop een schijfje banaan om lekken te voorkomen) en invriezen maar.

Waarom gezond? bananen zijn caloriearm, kalium, biotine en vitaminerijk. Ze bevatten weinig cholesterol en natrium.

Kong ijsje geprakte banaan

6. Brunch Kong

  • Gekookt ei
  • Doperwten (vers of diepvries)
  • Griekse yoghurt
  • Geraspte kaas
  • Visstick Kabeljauw (als stokje)

Een heerlijk Kong ijsje voor de late zondagochtend brunch. Kun jij even rustig wakker worden en jouw hond lekker aan de slag met deze goedgevulde Kong. Hoe maak je het? Snijd het ei in stukjes (groot genoeg om het gat te blokkeren) en doe deze onderin. Meng de doperwten met de yoghurt en de geraspte kaas. Doe dit mengsel op het ei. Steek de visstick Kabeljauw in de Kong als ijsstokje. Zet in de vriezer (eventueel in een plastic bakje om het rechtop te houden).

Waarom gezond? Griekse yoghurt is gezond door de goede bacteriën en de aanwezige vitamine B12. Doperwten bevatten vezels, vitamine C, Kalium, ijzer, B- vitamines en foliumzuur. Eieren zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

7. Lam, lam en nog eens lam

  • Lamslong blokjes
  • Houdbare worst lam
  • SmoothieDog Lamsbouillon
  • Geperste brokken Lam

Speciaal voor de honden die alleen lam mogen of voor honden die gevoelig zijn voor kip, rund, ei en yoghurt. Een recept met alleen maar lam. Giet een scheutje Lamsbouillon van SmoothieDog in een bakje, voeg een klein handje Nature Dog Food Lam geperste brokken toe. Maak van deze 2 ingrediënten een papje. Snij een aantal dunne plakjes van de houdbare worst lam en leg 1 plakje onderin de Kong. Doe dan het papje van de brokken en de bouillon in de Kong. Sprinkel daar lamslong blokjes overheen en doe als laatste weer een aantal plakjes Kivo Lam houdbare worst (als het nog past) in de Kong. Je kunt de Kong nu geven of eerst invriezen om er ook echt een Kong ijsje van te maken.

Waarom gezond? Als je een allergische hond hebt dan is iets kiezen wat wel goed gaat natuurlijk altijd de gezonde (en enige optie). Dit Kong ijsje is gezond door de lamsbouillon met spirulina, de lamslong blokjes en de gekozen brokken en worst. Allemaal vol met gezonde voedingsstoffen en vrij van geur- kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen.

8. Pannenkoeken met appelmoes

  • Hondenpannenkoeken
  • Appelmoes
  • Denzel’s kauwstaaf

Yum! Pannenkoeken. Bak eerst een hondenpannenkoek, het recept vindt je hier. Doe de afgekoelde pannenkoek onderin de Kong. Leg een zo groot mogelijk stuk onderin de Kong zodat de appelmoes in de Kong blijft zitten. Vul dan de pannenkoek (die in de Kong ligt) met de appelmoes en steek daar een kauwstaafje in. Wij hebben de Denzel’s brunch variant gekozen met ei en avocado. Zet de Kong rechtop in de vriezer (in een plastic bakje bijvoorbeeld) en wacht tot het bevroren is.

Waarom gezond? Niet perse de meest gezonde keuze. Maar wel erg lekker. Wil je het nu gezonder maken? Maak dan de pannenkoeken met biologische rauwe melk en kies voor suikervrije en biologische appelmoes.

9. Tropische watermeloensalade

Een lekkere frisse tropische watermeloen salade Kong. Geschikt voor de zomerse dagen. Begin met de blokjes feta kaas onderin de Kong. Doe dan en laagje Soopa kokossnack in de Kong. Dan verder met de ananas stukjes en als laatste de watermeloen. De stukjes mogen zeker uit de Kong steken zodat jouw hond een mooi beginnetje heeft. In de vriezer voor 24 uur, even afspoelen en smullen maar!

Waarom gezond? watermeloen bevat vitamine C en A. Ook bevat watermeloen lycopeen en dat is een krachtig antioxydant. Ananas is rijk aan vitamine C en betacaroteen. Feta is rijk aan vitamine D, B12 en calcium. Soopa kokos snack is een gedroogde snack van alleen kokos, welke rijk is aan vitaminen en mineralen.

10. Luxe garnalen cocktail

  • Gepelde garnalen (vers of uit de diepvries)
  • Cocktail garnalen (vers of uit de diepvries)
  • Zoete aardappel gekookt en geprakt.

Schil en kook de zoete aardappel totdat deze gaar is. Even af laten koelen en prakken met wat water. Vul de onderkant van de Kong met het zoete aardappelmengsel. Doe dan een laag cocktailgarnalen in de Kong en maak een rondje met de grotere gepelde garnalen die zo uit de Kong steken. In de diepvries, 24 uur wachten en lekker smullen!

Let op: zorg dat de garnalen gepeld en niet gekruid of gemarineerd zijn

Waarom gezond? garnalen bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen en zijn daarmee een gezond tussendoortje voor de hond. Zoete aardappel is voor honden gezond omdat ze rijk zijn aan vezels en antioxidanten.

Lekvrije onderkant tips

Een Kong heeft aan de onderkant ook een gat en dat is maar goed ook, want anders zou jouw hond zijn tong vast kunnen komen te zitten in de Kong omdat deze vacuüm trekt als er geen gat in de onderkant zit. Maar het is wel een nadeel als je hondenijsjes gaat maken, zeker met de meer vloeibare vullingen. Wat kun je nu gebruiken om te zorgen dat alles ín de Kong blijft zitten?

  • Een stukje hondenpannenkoek
  • Een stukje aluminiumfolie op de onderkant (wel verwijderen voordat je de Kong aan je hond geeft)
  • Een diepvrieszakje stevig aan de onderkant van de Kong gemaakt met een elastiekje
  • Een likje hond veilige pindakaas (zonder zoetstoffen)
  • Een brokje die precies de onderkant afsluit
  • Een plakje houdbare worst voor de hond

Invriezen of zo geven?

Ook al is de titel van deze blog 10 recepten voor Kong ijsjes. Alle recepten kunnen ook worden gebruikt voor een Kong die je niet invriest. Vries je ze wel in? Hou dan rekening met 24 uur de tijd in de vriezer. Voordat je de Kong geeft die net uit de vriezer komt, spoel het eerst even af onder de stromende kraan. Zo voorkom je dat jouw hond zijn tong vastzit aan de Kong omdat deze te koud is. Dus eerst even onder de (koude) kraan en dan pas geven.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel