Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waarom zelf hondensnacks drogen? En hoe?

21 October
x
Wat is dit?

Gelukkig kun je inmiddels in iedere dierenwinkel en webshop voor honden inmiddels een gezonde keuze maken qua hondensnacks. Pure gedroogde snacks van vlees en vis zie je steeds vaker in de schappen liggen. Met deze blog wil ik je graag vertellen waarom het toch gezonder is om zelf snacks te gaan drogen voor jouw hond en wat je hiervoor nodig hebt.

Gedroogde hondensnacks

De gedroogde hondensnacks die je kunt kopen in de dierenwinkel of online bij bijvoorbeeld Hondjekoek.nl zijn absoluut een gezonde keuze voor jouw hond. De snacks bevatten geen geur- kleur- en smaakstoffen, zijn vrij van conserveringsmiddelen en antioxidanten en ze bevatten geen onherleidbare ingrediënten. Met onherleidbare ingrediënten bedoel ik; dierlijke bijproducten (dit kunnen veren, botten, snavels, haren, darmen zijn), plantaardige bijproducten (dit kan alles zijn maar dan van plantaardige afkomst zoals rijstschillen). Dat alles zit niet in gedroogde hondensnacks. Want als jij een gedroogde rundersnuit koopt, zie je ook dat het een stuk rundersnuit is of als je een gedroogde vis koopt, is de vis nog heel en kan er niets anders mee gedaan zijn dan gedroogd om te conserveren.

Op lage temperatuur gedroogd

Hoewel je in veel winkels en online ziet en hoort dat de snacks op lage temperatuur gedroogd worden, klopt dit niet. In Nederland mag je van de Voedsel- en Waren autoriteit geen producten verkopen die niet minimaal tot 90 graden zijn verhit. Dus dat ‘op lage temperatuur gedroogd’ is minimaal 90 graden. De meeste voedingsstoffen blijven juist behouden op lagere temperaturen. Met jouw eigen droogoven kun je op temperaturen van 35° tot 70° graden drogen.

Verborgen ongewenste stoffen

Bij sommige hondensnacks, hondensnoepjes en hondenkoekjes is het wel duidelijk wat de ingrediënten zijn en dat deze niet zo gezond zijn voor jouw hond. Denk maar aan rijstschillen, conserveringsmiddelen, geurstoffen, dierlijke bijproducten, kleurstoffen enzovoorts. Kies je nu wel voor natuurlijke gedroogde hondensnacks? Dan nog kunnen er stoffen inzitten die je niet in de snack wilt hebben. Denk aan lijm bij hondenkluiven, chloor voor het wit maken van rawhide en gammastraling om ongedierte dood te maken in gedroogde hondensnacks afkomstig uit landen als India en China.

LEESTIP: Beestjes in gedroogde hondensnacks

Zelf gedroogde hondensnacks zijn gezonder

De nummer 1 reden waarom je zelf je hondensnacks zou moeten drogen is dat ze gezonder zijn. Jij weet immers precies wat je in de droogoven stopt. Jij kiest de temperatuur en je kunt de snacks dus op lagere temperatuur drogen dan welke merk hondensnacks ook. Verder is het zelf maken en drogen van snacks voor de hond echt erg leuk om te doen. Hoewel je natuurlijk wel met vlees en/of vis in de weer bent.

Waarom zelf hondensnacks drogen?

 1. Zelf gedroogde snacks voor de hond zijn gezonder
 2. De snacks zijn vrij van alle ongewenste stoffen
 3. Zelf hondensnacks drogen is goedkoper dan ze kant-en-klaar kopen
 4. Leuk om te doen
 5. Handig als je een allergische hond hebt
 6. Honden zijn gek van zelf gedroogde snacks
 7. Je kunt de snacks precies zo maken als je zelf wilt
 8. Lust jouw hond iets vers niet zoals orgaan? Gedroogd meestal wel!

Welke voedseldroger gebruik ik?

Je hebt een voedseldroger nodig die kan drogen op lage temperaturen. Daarnaast is een droogoven die je makkelijk kunt reinigen onmisbaar. Kijk ook eens naar het energiegebruik, omdat de meeste snacks best een aantal uren achter elkaar droogtijd nodig hebben. Zelf heb ik gekozen voor de Hendi 6. De Hendi kan op temperaturen van 35° tot 70° graden drogen. Wat ik verder fijn vind aan de Hendi voedseldroger, is dat het hij eenvoudig in te stellen is. Verder kunnen de roosters worden gereinigd in de vaatwasser en is hij vrij stil tijdens het drogen. Ook hoef je de snacks niet om te draaien tijdens het droogproces. Het is eenvoudig; voedseldroger vullen, temperatuur instellen, droogtijd instellen, deurtje dicht en is de tijd verstreken? De droger stopt vanzelf.

Wat kan je allemaal drogen?

Je kunt allerlei verschillende etenswaren drogen voor jouw hond. Ik zelf droog:

 • Stukjes vlees en/of gevogelte
 • KVV in balletjes
 • Grotere stukken vlees
 • Kippenvoeten
 • Eendennekken
 • Geelhaar
 • Orgaanvlees in plakjes
 • Kippenhartjes
 • Plakjes gekookte zoete aardappel

Je kunt natuurlijk ook fruit, groenten en vis drogen. Vissenhuiden zijn goedkoop of gratis af te halen bij een visboer. Dat zijn leuke dingen om te drogen, mits de geur je niet tegenstaat.

Welke snacks koop ik toch liever?

Zoals je misschien al hebt begrepen ben ik geen fan van vislucht. Dus zelf vissenhuiden of andere delen van vis drogen zie ik echt niet zitten. Omdat ik dan met mijn handen de vis eerst moet aanraken (natuurlijk heb ik handschoentjes, maar die vislucht is mij te indringend) en daarna terwijl het in de droogoven zit, komt er ook een flinke lucht vanaf. Dus wil ik graag vis hondensnacks? Dan bestel ik deze online.

Wat zijn de nadelen van het zelf drogen van hondensnacks?

 1. Veel werk
 2. Stinkt
 3. Duurt lang

Voor mij zijn dit de 3 nadelen van het zelf drogen van snacks.

Veel werk
Hoewel ik het werk wat er in gaat zitten het minst erge vindt. Je snijdt het vlees en je legt het op de droogrekken en daarna heb je er (naast zo nu en dan controleren of het goed gaat en het schoonmaken achteraf) geen werk meer aan. Ik heb wel gekozen voor een droogoven waarbij de roosters in de vaatwasser mogen zodat ik niet alles met de hand moet afwassen na iedere droogsessie.

Stinkt
Ja afhankelijk van wat je in de droger stopt kan het best wel stinken. Dus zet de voedseldroger op een plek waar je weinig last hebt van de stank. In de schuur bijvoorbeeld. Bij mij staat de voedseldroger in de bijkeuken met de afzuiger aan en ik droog de meeste snacks in de nacht zodat ik er zo min mogelijk last van heb.

Duurt lang
De droogtijd van snacks kan oplopen tot soms wel 24 uur (afhankelijk van wat je droogt en de dikte). Dat is lang! Maar de meeste voedseldrogers hebben een timer, dus je hoeft er de hele droogtijd niet naar om te kijken.

Hoe lang kun je de snacks bewaren?

Om te testen of je de snacks helemaal goed hebt gedroogd kun je het beste 1 stukje door midden breken. Is het bros en breekt het goed? Dan is het snackje door en door droog. Geeft het nog mee? Dan moet je het nog iets langer drogen. De gedroogde snacks laat je eerst helemaal afkoelen. Dit kan gewoon in de voedseldroger op de roosters. Zijn de snack helemaal afgekoeld en goed droog? Bewaar ze dan in luchtdicht afsluitbare glazen potten of in voorraaddozen, eventueel met een laagje droge rijst op de bodem om eventueel vocht op te kunnen nemen en te voorkomen dat ze gaan schimmelen. Bewaar deze op een donkere plaats.

Waar kan ik de droogmachine nog meer voor gebruiken?

Een voedseldroger is niet alleen leuk om hondensnacks mee te drogen. Je kunt het ook gebruiken voor het maken van fruitleer, gedroogde kruiden, gedroogd fruit, boerenkoolchips, gedroogde tomaten enzovoorts. Mits je natuurlijk eerst de roosters in het vaatwasser hebt gehad, nadat de hondensnacks uit de voedseldroger zijn gekomen. Een aanrader om meer te lezen over het gebruik van de voedseldroger is het boek ‘Handboek voedsel drogen’. Hierin staan handige tips, droogtijden en temperaturen, recepten en zelfs 11 recepten voor hondensnacks

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel