Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Gefermenteerde groenten voor de hond maken

12 October
x
Wat is dit?

Al een tijdje stond er op mijn planning om groente te gaan fermenteren voor Nacho en Chester, fermenteren klinkt vies maar als je het goed doet is het een gezonde aanvulling op ons eten voor mens en dier 🙂

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij voedingsmiddelen worden verteerd in een omgeving zonder zuurstof, tijdens het fermentatieproces worden suikers of koolhydraten omgezet tot producten zoals melkzuur en azijnzuur. Fermentatie is in feite een conservering methode. Denk bijvoorbeeld aan het conserveren van witte kool, naar zuurkool. De witte kool wordt heel dungesneden en enkele weken afgesloten in een ton bewaard. Zuurvormende bacteriën verteren als het ware de witte kool en deze krijgt ook een zure smaak (zuurkool).

Fermenteren voor de hond

Bij deze conserveringstechniek (afsluiten en bacteriën hun werk laten doen) blijft de energie in het product en krijgt zelfs een hogere voedingswaarde. Het is dus erg goed voor de hond en een goede aanvulling op de voeding, wij geven niet elke dag maar ongeveer 2x per week 2 theelepeltjes.

Wat heb je nodig om te fermenteren:

  • Groenten naar keuze
  • Zout (het liefst grove zee- of Himalaya zout)
  • Mineraalwater (of afgekoeld gekookt water)
  • Weckpot

Ik ben op zoek gegaan naar een witte en een rode kool, in principe kan je elke groente soort gebruiken die je maar wilt dus heb er wortel en venkel bij gedaan voor de kleur en smaak.

Nadat ik deze goed kort had gesneden heb ik dit in een metalen bak gedaan en dit goed aangestampt. Hier voeg je een klein beetje zout aan toe ongeveer een theelepeltje per 500 gram groente, het zout is belangrijk om het fermentatie proces te starten maar omdat het voor de honden is gebruik je liever niet veel. Door het aanstampen met het zout komt er een klein beetje vocht vrij, gebeurd dit niet voeg er dan een klein beetje water bij want als het zout niet overal doorheen zit fermenteert het geheel niet goed.

Nu is het tijd om alles in de pot te doen, eerst heb ik de potten gesteriliseerd door deze (zonder het rubbertje) in de oven te zetten op 125 graden en heb ik 1 koolblad bewaard om bovenop te plaatsen. Alle groenten moeten namelijk onder water blijven staan anders gaat het rotten of komt er schimmel op.

Toevallig had ik ook nog een glazen deksel van een andere pot die als gewichtje kon dienen om alles onder water te houden! Nu alles afgesloten is kan het de kast in, het moet namelijk op een koele en donkere plaats bewaard worden voor ongeveer 2 weken.

In de tussentijd is het leuk om de pot af en toe te bekijken, er ontstaan namelijk belletjes door het proces en omdat ik rode kool heb gebruikt wordt het mengsel langzaam roze van kleur. ook komt er druk op de deksel door de gassen, er kan namelijk wel lucht uit maar niet in.. dus let er op dat het rode kool sap er niet uit spuit zoals bij mij op de muur 😉

Na 2 weken kan je de pot voorzichtig proberen te openen, je merkt aardig wat weerstand door de vacuüm getrokken deksel door de gassen. Proef een stukje kool.. smaakt het zuur? Dan is het klaar om te geven, is het nog zoutig? Laat het proces nog even verder zijn werk doen.

Eenmaal klaar kan je bij de voeding ongeveer 2 theelepels per 15 kg lichaamsgewicht, een super toevoeging voor een gezonde spijsvertering wat diarree voorkomt of kan gegeven worden als ze wat dunne stoelgang hebben. Gefermenteerde groente zijn ook een ideale probiotica!

Kant-en-klare gefermenteerde groenten voor de hond

Heb je nu niet veel tijd of zin om zelf groenten te gaan fermenteren voor jouw hond? Er bestaan ook kant-en-klare gefermenteerde groenten voor de hond. De Bio-Ron groenten bokashi is een biologische mix van gefermenteerde groenten speciaal voor honden.

Welke groente ga jij proberen te fermenteren? laat het ons weten ik ben benieuwd 🙂

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nacho & Chester

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester Geef koekje! x

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester

21 October Door: Nacho & Chester

Als trotse hondenbezitter wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Naast voeding, training en liefde, is het belangrijk om ook te investeren in kwalitatieve hondentuigen. Als ...

Lees het hele artikel
Rally-O workshop op Animal Event 2023 Geef koekje! x

Rally-O workshop op Animal Event 2023

12 May Door: Nacho & Chester

Afgelopen 7 mei was het dan eindelijk weer zover: hét Animal Event in de Beekse Bergen! Voor hondenbezitters is dit wat mij betreft een evenement dat je niet mag ...

Lees het hele artikel
Met een reactieve hond op zoek naar een hobby Geef koekje! x

Met een reactieve hond op zoek naar een hobby

12 December Door: Nacho & Chester

Zoals jullie vast wel eerder gelezen hebben ga ik regelmatig met Nacho en Chester naar de hondenschool, wij hebben inmiddels al de puppy, junioren + junioren vervolg cursussen met ...

Lees het hele artikel
Het leven met een Franse bulldog (of 2) Geef koekje! x

Het leven met een Franse bulldog (of 2)

12 April Door: Nacho & Chester

Het leven met een Franse bulldog… Nooit saai Is nooit saai, elke dag doen ze wel iets grappigs of stoms. Ze zijn altijd druk, staan bijna altijd aan. Alhoewel ...

Lees het hele artikel