Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Beestjes in gedroogde hondensnacks

9 December
x
Wat is dit?

Getverdemme er zitten beestjes of torretjes in de gedroogde hondensnacks. Wat zijn het? Hoe komen ze daar? Hoe kom ik er vanaf? Is het gevaarlijk voor mijn hond? Hoe voorkom ik dat ze zich verspreiden? Geen nood! Wij helpen je direct met alle antwoorden!

Beestjes in hondensnacks

De beestjes die in gedroogde hondensnacks kunnen zitten zijn spekkevers en de larven van spekkevers. Lijken de beestjes die in jouw snacks zitten niet op torren? Dat kan kloppen! De larven van spekkevers zijn zwart wit gestreepte diertjes met haartjes. De spekkevers verpoppen meerdere keren in hun leven.

In deze snacks komen spekkevers voor

De larven graven gangen in hun voedselbron (in dit geval dus gedroogde hondensnacks). Spekkevers kunnen in gedroogd vlees en in gedroogde vis zitten. Voorbeelden van gedroogde snacks waar spekkevers in kunnen zitten:

  1. Gedroogde pens
  2. Gedroogde vis
  3. Gedroogde lever
  4. Gedroogde long
  5. Bullenpees
  6. Gedroogde kophuid
  7. Gedroogde pezen
  8. Gedroogde nekspier of geelhaar
  9. Gedroogde vleestrainers
  10. Vleesblokjes

Hoewel spekkevers het meeste voorkomen in pure gedroogde snacks van 100% vlees of 100% vis. Kunnen ze ook in hondensnacks of hondenvoeding voorkomen die niet voor 100% uit vlees of vis bestaan maar wel een hoog vleesaandeel hebben.

Spekkevers in snacks herkennen

Hoe kun jij zien of er ook in jouw gedroogde hondensnacks spekkevers of spekkever larven zitten? Je ziet aan de buitenkant van de snacks gaatjes en/of flinterdun schaafsel, waar de larven zich in de snack hebben verschanst om verder te eten en te verpoppen. In het zakje snacks zie je afgevallen huidjes van de larve zitten. Die zien er een beetje uit als gestreepte pyjama’s. Die liggen dan onderin het zakje snacks.

Levende beestjes in de hondensnacks

Lopen er levende larven of kevers in het zakje? Doe dit zakje in een plastic zak, knoop deze dicht en plaats voor minimaal 48 uur in de vriezer. In de vriezer gaan zowel de eitjes, de larven als de volwassen kevers dood. Volwassen spekkevers kunnen zichzelf door plastic heen een weg naar buiten eten. Dus is er een zakje nog ‘dicht’ maar stond deze wel naast andere vleesproducten? Plaats dan alles wat er in deze kast staat in een zak in de vriezer. Liever iets onnodig de vriezer in, dan een spekkever uitbraak in jouw voorraadkast.

Opruimen en schoonmaken

Als je alles in de vriezer hebt geplaatst, begint de grote schoonmaak. Maak de kast waar je de snack in had staan goed schoon. Je kunt met de stofzuiger de dode larven en kevers opzuigen (de levende ook). Plaats ook de stofzuigerzak na het zuigen in een plastic zak in de vriezer. Alle voedselresten moeten weg zijn, zelfs van een kruimeltje en van haren kunnen spekkevers eten en leven.

Opbergen van hondensnacks

Spekkevers houden van een warme en droge omgeving en kunnen zelfs in botten huisvesten. Een goede manier om jouw hondensnacks te bewaren is in een glazen voorraadpot. Daar kunnen de levers of larven niet in of uit en je beperkt losse (vlees) kruimels in de voorraadkast tot een minimum.

Kwaliteit hondensnacks

Hoewel beestjes in hondensnacks nou niet echt heel fijn zijn, is het wel een teken dat de snacks niet zijn behandeld met een insecticide en ook niet zijn bestraald met gamma straling bij binnenkomst in Nederland. Hoewel we heel graag zo min mogelijk ongedierte in ons huis willen hebben. Willen we ook geen insecticide op hondensnacks. Dus het is wel heel vervelend, maar aan de andere kant zijn de snacks wel natuurlijk en onbehandeld.

Gevaarlijk voor mijn hond

Gelukkig zijn spekkevers niet gevaarlijk voor jouw hond. Geef geen snacks met levende larven of kevers aan jouw hond. Gooi aangetaste snacks weg (nadat je ze in de vriezer hebt gedaan). Wat je niet ziet is of de snacks eitjes of kleine larven in zich hebben. Ben je niet 100% zeker? Als jouw hond eitjes of larven opeet gebeurd er gelukkig niets.

Beestjes in gedroogde snacks voorkomen

Wat kun je naast de snacks opbergen in een glazen voorraadpot nog meer doen om spekkevers te voorkomen? Plaats alle snacks voor de hond van gedroogd vlees of gedroogde vis in de vriezer op de dag van aankoop. Haal ze na 2 dagen uit de vriezer en plaats de snacks in een voorraadpot. Zo ben je 100% zeker dat (als er eitjes of larven aanwezig waren in de snacks) deze nu dood zijn. Heb je ook nadat je alles hebt opgeruimd en opgeborgen nog steeds last van spekkevers? Het kan zijn dat de larven zich in het keukenkastje zelf hebben verstopt. Neem dan contact op met een ongediertebestrijder.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel
De werking van probiotica (tegen krabben en jeuk) Geef koekje! x

De werking van probiotica (tegen krabben en jeuk)

25 October Door: Redactie

Krabben. Nagenoeg iedere hond doet dit wel eens om de frustratie van jeuk te lijf te gaan. De één vaker dan de ander. Aangenomen dat deze jeuk bij jouw ...

Lees het hele artikel
Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel