Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Vlooien!

27 november
x
Wat is dit?

Iedere hondeneigenaar heeft helaas al eens kennisgemaakt met onuitgenodigde gasten die op de hond wonen. In deze blog alles over vlooien. Ze lijken zo onschuldig, maar zijn ze dat ook?

Wist je….

– Dat één vlo voor 2000 nakomelingen kan zorgen?
– Dat de meeste vlooien op de hond kattenvlooien zijn?
– Dat je het hele jaar door vlooien op de hond kunt aantreffen?
– Dat vlooien veel schade kunnen aanbrengen aan je hond?
– Dat vlooien infecties kunnen overbrengen naar jou en de kinderen?
– Dat je slechts 10% van de vlooien op de hond zelf ziet, de overige 90% aanwezig is in de omgeving?

Genoeg redenen om even door te lezen, al dan niet jeukend van ongemak!

Vlooienkam

Om de hond te kunnen controleren op vlooien, heb je een vlooienkam nodig. Voorkeurslocaties van de vlo zijn op het einde van de rug, bij de staartaanzet en in de liezen. Tref je nu geen vlooien aan, maar wel kleine zwarte puntjes, dan zijn dit hoogstwaarschijnlijk vlooienpoepjes. Door een simpel testje kan je dit controleren. Maak een keukenpapiertje vochtig, doe hier de poepjes op en vouw het doekje dubbel. Indien er roze vlekjes ontstaan op het doekje, dan zijn dit vlooienpoepjes. De roze vlekjes ontstaan namelijk door het bloed dat nog in de poepjes zit.

hond jeuken vlooien

Ongemak

Vlooien kunnen veel ongemak brengen bij je hond. Zo veroorzaken ze:

 • Jeuk en onrustig gedrag.
 • Huidontsteking, zowel op de voorkeurslocaties als verspreid over het lichaam. Dit kan zelfs leiden tot de zogenaamde Hotspots.
 • Vlooienallergie; de hond is dan allergisch voor het speeksel van de vlo. De vlo brengt tijdens het inbijten speeksel in de hond. Hierin zit antistollingsmiddel, zodat hij langer van het bloed kan drinken. Eén vlooienbeet kan al voor een week jeuk zorgen bij de hond, dus ook al zie je geen vlooien, dan nog kan het vlooienallergie zijn!
 • Bloedarmoede. Dit komt vooral voor bij oude, zwakke dieren of bij hele jonge dieren. Zij kunnen niet goed genoeg krabben om de vlooien weg te krijgen.
 • Infecties: lintwormen! De eitjes van de lintworm worden door de vlooien gegeten. Het is dus raadzaam om de hond ook te ontwormen een aantal dagen nadat hij ontvlooid is!

De levenscyclus van de vlo:

 1. Ei-fase van de vlo
  Een vrouwelijke vlo kan 50 eitjes per dag leggen. In haar hele leven legt ze 2000(!) eitjes. De eitjes blijven geringe tijd in de vacht kleven, hierna komen ze ergens in huis terecht. Binnen 2 tot 5 dagen komen de eitjes uit.
 2. Larvale fase van de vlo
  Zo gauw de eitjes zijn uitgekomen, zoeken de larven een donker plekje in huis. Ze leven van vlooienpoepjes en huidschilfers en spinnen een cocon waarin ze poppen
 3. Popfase van de vlo
  De poppen groeien in 8 à 9 dagen tot volgroeide vlooien. In de cocon wachten ze op een huisdier dat langskomt. Dit kunnen ze volhouden van enkele dagen tot bijna een jaar!
 4. Volwassen fase van de vlo
  Vanuit de cocon springt de vlo op de hond die langskomt. De vlo merkt dit aan trillingen, warmte en uitgeademde kooldioxide. Op de hond zoekt hij een andere vlo om mee te paren, en zo begint de hele levenscyclus weer opnieuw…

Levenscyclus vlo

Heeft je hond nu vlooien?

Zorg dan dat je een goed anti-vlooienmiddel in huis haalt. Welk middel is afhankelijk van wat je zoekt. Er zijn middelen die ook de vlooienlarven onvruchtbaar maken, tegen teken en mijten werken, middelen die je in tabletvorm kan geven of juist in pipetvorm, halsbanden… Vraag eventueel je dierenarts om advies. Ook bij het toedienen van het middel gaat nog weleens wat fout, dus schroom niet om hier begeleiding in te vragen. Vergeet ook niet de hond te ontwormen wanneer jouw hond vlooien heeft.

Stofzuigen!

En last but not least… vergeet de woning, mand en andere plekken waar de hond verblijft niet te behandelen! Goed stofzuigen in alle hoeken en gaten en eventueel een middel kopen waarmee moeilijke plekken ingespoten kunnen worden.
Succes!
Wilma Schout

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Filmtips voor hondenliefhebbers Geef koekje! x

Filmtips voor hondenliefhebbers

14 februari Door: Redactie

Hondenliefhebbers zijn we hier allemaal, dat komt goed uit. Welke films moet je als echte hondenliefhebber gezien hebben? We delen onze filmtips met je in deze blog. Hoewel er ...

Lees het hele artikel
6 tips voor een Instagram-giveaway Geef koekje! x

6 tips voor een Instagram-giveaway

13 februari Door: Redactie

Stel je hebt al een Instagram-account voor jouw hond, en je wilt graag meer volgers of je wilt jouw volgers iets cadeau doen door een giveaway (weggeefactie). Leestip: meer ...

Lees het hele artikel
Kijkje achter de schermen: hondenbloggers fotoshoot Geef koekje! x

Kijkje achter de schermen: hondenbloggers fotoshoot

10 februari Door: Redactie

Op zondag 18 november 2018 was het zo ver, de eerste hondenbloggers fotoshoot. Om 9 uur ’s ochtends gaan we beginnen. Hondenfotografe Sybrinne van Hond in Beeld heeft een ...

Lees het hele artikel
De 8 best gelezen blogs van 2018 Geef koekje! x

De 8 best gelezen blogs van 2018

13 januari Door: Redactie

Aan het begin van het nieuwe jaar is er niets leuker dan overzichtjes, terugblikken en lijstjes. Zo schreven we eerder al een terugblik op 2018 waarin te lezen is ...

Lees het hele artikel