Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken

11 May
x
Wat is dit?

Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken voor de hond. Vlooien en teken, daar wordt niemand blij van. Jij als hondenmens ook niet. Tegelijkertijd zijn de middelen tegen vlooien en teken die we soms iedere maand op ons huisdier aanbrengen enorm schadelijk.

Geen gif op mijn hond

Wil je geen gif op je hond gooien? Omdat dit de gezondheid van jouw hond kan aantasten en omdat het slecht is voor alle insecten (niet alleen de vlooien en teken, maar ook de bijen). En de insecticiden tegen vlooien en teken hebben ook nog eens nadelige effecten op de vogels (die hondenharen verzamelen om hun nest mee te bouwen), het oppervlakte water en de dieren die daarin leven en zelfs wij mensen en onze kinderen krijgen het gif binnen door onze dieren aan te raken. Wil je dit nu allemaal niet? Dan begeef je je op het pad van de natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken.

vlooien
Niemand zit te wachten op vlooien of teken, maar wil je wel insecticiden op jouw hond?

Natuurlijke middelen tegen vlo en teek

Wat verstaan we nu onder natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken? De middelen die wij in deze blog beschrijven bevatten géén insecticiden. Ze hebben met elkaar gemeen dat de natuurlijke afwerende stoffen niet schadelijk zijn voor de hond, maar wel ongedierte op afstand houdt. Ook op natuurlijke middelen kunnen honden een allergische reactie vertonen. Probeer dus altijd eerst een klein beetje van het middel wat jij hebt gekozen bij jouw hond.

“Dierenartsen moeten geen giftige bestrijdingsmiddelen tegen vlooien, luizen en teken meer voorschrijven, adviseert Pesticide Action Network (Pan) Nederland in een brief die dinsdag naar vijfhonderd praktijken wordt gestuurd. De insecticiden in vlooienbandjes, druppels en sprays vormen een risico voor de gezondheid van mens en dier en voor de biodiversiteit in tuinen, parken en natuurgebieden, stelt Pan. De synthetische stoffen zijn kankerverwekkend, hormoonverstorend of hebben effect op het zenuwstelsel”
Trouw 20-3-2021 – Auteur: Onno Havermans


Welke natuurlijke middelen zijn er tegen vlooien en teken?

Kort op een rij gezet zijn dit de opties die je hebt bij het kiezen van natuurlijke middelen tegen vlooien en teken.

  1. Etherische oliën voor op de vacht; er zijn verschillende etherische oliën die bekend staan als teek- en vlowerend. Dit zijn onder andere; neem, lavendel, rozemarijn, citroen en geraniol.
  2. Halsbanden; halsbanden van barnsteen en EM-kralen. Natuurlijke vlooienbanden werken ook van op basis van etherische oliën, maar mogen officieel niet verkocht worden als vlooienband door de biocidenwetgeving.
  3. Voedingssupplementen tegen vlooien en teken; er zijn verschillende voedingsmiddelen die van binnenuit de hond onaantrekkelijk maken voor vlooien en teken. Je kunt hier denken aan; knoflook, kokosolie, zwart komijnzaad, maar ook verschillende kruidenmixen en voedingssupplementen die speciaal worden gemaakt tegen vlooien en teken.
  4. Natuurlijke vlooienshampoo; als jouw hond vlooien heeft dan is wassen met een natuurlijke shampoo stap 1. Na het wassen is het gebruik van 1 van de andere middelen alsnog nodig. Het wassen is er echt voor om de vlooien van de hond af te krijgen.
  5. Natuurlijk vlooienpoeder; een natuurlijk vlooienpoeder is meestal op basis van diatomeeënaarde een krachtig en natuurlijk middelen wat vlooien doodmaakt zodra ze er mee in aanraking komen.
  6. Omgevingsspray zonder insecticiden; om de larven en eitjes in huis dood te maken gebruik je een natuurlijke omgevingsspray. Deze maakt de eitjes en larven net zo goed dood als de giftige tegenhanger zonder dat je uren moet luchten. kruidenmizen tegen vlo en teek

Etherische oliën voor op de vacht

Eén van de manieren om vlooien en teken te weren, is door jouw hond zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vlo en teek door middel van geur. Etherische oliën (mits de juiste geuren) bieden natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken. Er zijn verschillende merken en soorten op de markt, maar de basis is eigenlijk hetzelfde. Het gaat om een mix van etherische oliën die je op de vacht sprayt of druppelt (met een pipet bijvoorbeeld). De geur van deze mix is onaantrekkelijk voor vlo en teek. Hierdoor gaan ze minder snel op jouw hond zitten.

Teken doodmaken
Natuurlijke druppels tegen vlooien houden ook teken op afstand

Natuurlijke vlooiendruppels

Alle natuurlijke vlooiendruppels (die overigens ook vaak werkzaam zijn tegen teken) zijn op basis van etherische olie.

Sharon B natuurlijke vlooiendruppels

De natuurlijke druppels van Sharon B worden in Nederland gemaakt. De druppels bevatten neemolie, lavendelolie, cedarolie, geraniumolie, rozemarijnolie en frankinscense. Deze druppels zijn verzorgend voor de huid en weren effectief vlooien, mijten, luizen en teken. Zonder pesticiden en andere ongewenste stoffen. Een flesje van 30 ml kost € 17,95

natuurlijke vlooiendruppels
De natuurlijke vlooiendruppels van Sharon B. worden in Nederland gemaakt van etherische olie

Animigo natuurlijke Spot-On

De Animigo Spot-On is een doosje met 6 pipetten. Iedere pipet biedt 20 dagen bescherming tegen vlooien en teken, het doosje is goed voor 3 maanden bescherming. Waar de meeste natuurlijke pipetten werken door de etherische oliën, bevatten de pippetten van Animigo naast etherische olie ook dimethicon, een soort siliconen die zijn goedgekeurd voor allerhande verzorgingsproducten. Waar de meeste natuurlijke vlooiendruppels, vlooien alleen weren, maken deze druppels de vlooien ook daadwerkelijk dood, door verstikking. Zonder insecticiden en toch een goede oplossing als de hond al vlooien heeft of veel last van teken heeft. Lees meer over siliconen of dimethicon en waarom je dat normaliter niet wilt gebruiken, maar bij vlooien of luizen wel. Een doosje met 6 pipetten kost 24,99.

Natuurlijke Spot-On tegen vlooien en teken
Animigo natuurlijke pipetten tegen vlo en teek

Anibio Melaflon Spot-On

De Melaflon druppels breng je aan net zoals een ‘regulier’ spot-on product. Het grote verschil is dat de druppels van Anibio helemaal plantaardig zijn. De werkzame ingrediënten zijn neem, citroen, geranium, lavendel en geraniol. Dit is een zeer krachtige combinatie om vlooien en teken te weren. De druppels zijn zelfs waterbestendig in een regenbui en bij het zwemmen.
Een flesje Anibio Melaflon Spot-On bevat 50 ml en kost €13,05.

STOP bodyguard

De druppels van STOP Bodyguard zitten ook in kleine flesjes met een pipetdopje. In 1 verpakking zitten 4 flesjes van 8ml. De vloeistof breng je aan in de nek van de hond, op dezelfde plek als de reguliere pipetten voor de hond. Afhankelijk van het gewicht van jouw hond gebruik je meer of minder.
STOP bodyguard bevat 4x8ml en kost €26,95.

STOp bodyguard aanbrengen
STOP bodyguard zit in 4 glazen flesjes met doseerdop, zo kun je de druppels makkelijk aanbrengen op de vacht

Wil je eerst meer lezen over hoe STOP bodyguard natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken biedt? Foss heeft STOP getest en er een review over geschreven; STOP! Bodyguard review


Halsbanden tegen vlo en teek

De natuurlijke vlooienband met etherische oliën is in Nederland bijna niet te vinden, dit heeft te maken met de biocide wetgeving. Wat wel ‘mag’ zijn de halsbanden met stenen die een afwerende werking zouden hebben tegen vlo en teek.

Halsband van barnsteen

Een bijzondere in dit overzicht van manieren om jouw hond op natuurlijk te beschermen tegen vlooien en teken is de halsband voor de hond van barnsteen. De werking die barnsteen lijkt afwerend te werken tegen zowel vlooien als teken. Een hondenketting van barnsteen kun je online bestellen vanaf € 14,90, afhankelijk van de maat van jouw hond. Hoe werkzaam barnsteen is tegen vlooien en teken is mij niet bekend. Er zijn mensen die het geweldig vinden werken. Ik deel mijn eigen keuze in natuurlijke bescherming tegen vlo en teek aan het einde van de blog.

Barnsteen halsband
Een halsband van barnsteen zou afwerend werken tegen vlooien en teken

EM-kralen halsband tegen vlooien en teken

Nog een bijzondere in dit overzicht is de halsband voor de hond met keramiek EM-kralen. Deze kralen zouden door hun resonantie teken en vlooien weren. Hoewel ik eerst erg sceptisch was, zijn er toch honden die veel baat hebben bij een halsband van EM-kralen. De meeste halsbanden zijn er in vrolijke kleuren en kunnen zo worden omgedaan bij de hond. Een EM halsband voor de hond kost € 18,95


Voedingssupplementen tegen vlo en teek

Een andere manier om jouw hond zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vlooien en teken kan door voedingssupplementen. Je kunt een product uit de categorie etherische oliën ook combineren met een voedingssupplement voor extra ondersteuning.

Kokosolie tegen teken

Kokosolie staat door de aanwezigheid van laurinezuur bekend als teekwerend. Je kunt de kokosolie door de voeding geven, maar ook op de vacht smeren voor extra bescherming.

kokosolie tegen teken
Kokosolie bevat laurinezuur, laten teken daar nu net een hekel aan hebben

Schecker Kokosolie

Op Schecker.nl bestel je kokosolie voor de hond. Je kunt kiezen uit een verpakking van 250 ml of 500 ml. Dit is pure kokosolie die door de voeding gegeven kan worden en op de vacht gesmeerd kan worden .
De 250 ml kost € 9,06, 500 ml kost € 14,76

Zwergnase Bio Wonderolie vlo en teek

De Zwergnase Bio Wonderolie heeft als basisbestanddeel biologische kokosolie. Deze olie is verder aangevuld met de werkzame kruiden tegen vlo en teek. Je geeft deze wonderolie door de voeding van jouw hond. Je geeft 1 maal daags een halve theelepel per 10 kilo lichaamsgewicht van de hond.
De Zwergnase Bio Wonderolie kost voor 140 gram € 26,50 (ook beschikbaar in 280 en 700 grams verpakking)

Zwarte komijn tegen teken

Zwarte komijn(zaad) en de olie die afkomstig is na het persen van de zwarte komijnzaadjes, Nigella-olie staan bekend om hun heilzame en teekwerende eigenschappen.

Zwarte-komijnzaad-tegen-teken (1)
Uit onderzoek is gebleken dat zwart komijnzaad teekwerend werkt

Nigella-olie

Nigella-olie is de olie van zwart komijnzaad. Uit een onderzoek wat in 2014 al werd uitgevoerd, werd de effectiviteit van nigella-olie tegen teken bewezen. Je geeft de nigella-olie door de voeding. Het is naast teekwerend ook erg gezond voor de hond.
Je bestelt een fles zwarte komijnolie voor € 19,32 dan heb je meteen een fles van 250 ml
.

Hondenkoekjes met zwart komijnzaad

Wil je het voor jouw hond ook leuk maken, de tekenbescherming? Dan geef je de hondenkoekjes met zwart komijnzaad en nigella-olie. De koekjes zijn voor de hond smakelijk en zo krijgt jouw hond ook meteen zwart komijnzaad en olie binnen. Win-win situatie!
De Greenhound hondenkoekjes zwart komijn kosten € 3,93 voor 250 gram.


Knoflook tegen vlo en teek

Een aantal supplementen tegen vlooien en teken zijn gebaseerd op knoflook. In hoge dosering kan knoflook bloedarmoede veroorzaken bij de hond. Geef je al verse knoflook door het eten van jouw hond? Kijk dan even goed naar de ingrediënten van het supplement die je wilt gaan geven tegen vlooien en teken. Zit er knoflook in? Stop dan met het geven van verse knoflook of kies juist een supplement zonder knoflook. Knoflook tegen vlooien en teken

Biofood knoflooktabletten

De tabletten van Biofood bevatten knoflook als afweer tegen vlo en teek. Deze tabletten kun je dagelijks als snoepjes aan jouw hond geven.
De Biofood knoflooktabletten kosten €7,75 per 110 stuks.

Biofood schapenvet met knoflook

De blokjes schapenvet met knoflook van Biofood kun je dagelijks bij de voeding van jouw hond geven. De schapenvet met knoflook bonbons worden graag gegeten door honden. Ze zijn er in 2 maten: Biofood schapenvet met knoflook mini voor kleine honden en de Biofood schapenvet bonbons voor grote honden. Ze kosten 5,95 per doosje, bestel je 3 doosjes of meer? Dan ontvang je korting.


Kruidenmixen tegen vlooien en teken

Er zijn verschillende kruidenmixen op de markt die werkzaam zijn als natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken. De kruidenmixen geef je door de voeding van jouw hond. Ze zorgen voor een onaantrekkelijke geur (voor vlo en teek) van de huid en verhogen de weerstand van jouw hond.

Caspar Broekman Parasietmix

Deze kruidenmix in druppelvorm geef je als tweejaarlijkse kuur. De kruidenmix is ontwikkeld door dierenarts Caspar Broekman van Centrum Alternatieve Diergeneeskunde. Door de weerstand van de hond inwendig te verhogen, krijgt ongedierte minder kans. Deze druppels geef je twee weken lang over de dagelijkse voeding. In het najaar en het voorjaar.
De Caspar Broekman Parasietmix is te bestellen in 10ml flesje, deze kost €14,25

Canis Purus Vlo en Teek Weg

Deze kruidenmix tegen vlo en teek bevat ook knoflook. Gebruik je al knoflookbonbons of verse knoflook? Geef deze dan niet samen met de Canis Purus Vlo en Teek Weg. Je kunt dit voedingssupplement wel combineren met een vachtspray of natuurlijke pipetten. Naast knoflook bevat Canis Purus Vlo en Teek Weg melkwei, gist, hop, en fenegriek. Al deze ingrediënten staan bekend om hun vlo- en teekwerende eigenschappen.
Canis Purus Vlo en Teek Weg kost €27,90 voor 600 gram.

Vlo en Teek weg natuurlijk supplement (1)


Natuurlijke vlooienshampoo

Heeft jouw hond al vlooien? Dan is wassen met een goede vlooienshampoo onmisbaar. Is de hond eenmaal vlovrij door het wassen, dan kun je weer beginnen met etherische oliën en supplementen, maar eerst moeten de levende vlooien van jouw hond af.

hond wassen vlooien
Als jouw hond vlooien heeft dan ga je direct wassen met een natuurlijke shampoo

STOP Animal Bodyguard vlooienshampoo

De vlooienshampoo van STOP is op basis van natuurlijke ingrediënten en bevat geen insecticiden. Gebruik je de shampoo niet helemaal? De shampoo is 3 jaar na productie actief. Handig om in huis te hebben mocht je wel een vlooienuitbraak hebben.
De STOP natuurlijke vlooienshampoo zit in een fles van 250 ml en kost 16,95

Animigo Vlooien & Teken Shampoo

Een goedkopere natuurlijke vlooienshampoo is de Vlooien & Teken Shampoo van Animigo.
De Animigo Shampoo kost per 500ml €14,99


Natuurlijk vlooienpoeder voor de hond

Een andere optie wanneer jouw hond al vlooien heeft is een natuurlijk vlooienpoeder. Dit bestaat altijd uit diatomeeënaarde en is vaak aangevuld met neempoeder. De reden dat diatomeeënaarde wordt gebruikt, is dat het harde pantser van een vlo alleen met diatomeeënaarde kan worden gebroken. Hierdoor sterft de vlo door uitdroging. Maar het is wel heel belangrijk dat je iedere vlo raakt met het poeder. Hierdoor is een natuurlijk vlooienpoeder vaak lastiger in gebruik dan een natuurlijke vlooienshampoo.

Organimal Vlooien en Teken Poeder

Dit natuurlijke poeder van Organimal is gemaakt van diatomeeënaarde en neempoeder. Door de neem kan het poeder ook preventief worden ingezet, maar meestal gebruik je diatomeeënaarde als er al sprake is van volwassen vlooien. Je kunt met dit poeder ook de slaapplek van de hond behandelen.
Organimal Vlooien en Teken Poeder kost €15,95 voor 80 gram


Sprays voor in huis en in de mand

Vlooien, vlooieneitjes en vlooienlarven zijn allemaal in huis te vinden. Alleen volwassen vlooien op de hond behandelen gaat nooit een vlooienplaag verhelpen of voorkomen. Je zult ook jouw huis moeten stofzuigen en behandelen, inclusief de bank, het vloerkleed, de hondenmand, de kleedjes. Alles zeg maar. De natuurlijke omgevingssprays tegen vlooien doden ook zonder insecticiden de larven en eitjes van de vlooien. Je kunt jouw huis ook preventief behandelen met omgevingsspray, als er dan eens een vlo mee naar binnen komt en deze legt eitjes in jouw huis. Dan kunnen de eitjes niet uitkomen. Zeker in de zomermaanden is dit wel aan te raden.

Ecostyle VloVrij omgevingsspray

De omgevingsspray van Ecostyle zorgt dat eitjes en larven van vlooien dood gaan. Hierdoor wordt de cyclus verbroken. Vergeet niet om eerst grondig te stofzuigen en daarna je huis te sprayen. Omdat het een natuurlijke spray is tegen vlooien hoef je niet urenlang weg te blijven van huis of eerst heel lang te luchten. De spray is veilig in het gebruik ook als je kinderen hebt, maar tegelijkertijd wel effectief.
De omgevingsspray van Ecostyle VloVrij kost € 15,55

Anibio omgevingsspray

De natuurlijke omgevingsspray van Anibio is geschikt om het huis, de mand, de auto, de bench etc. mee te behandelen. De natuurlijke ingrediënten zijn niet schadelijk en kunnen gerust worden gesprayd in een omgeving waar mens en daar aanwezig zijn.
De omgevingsspray van Anibio zit in een spuitflacon van 500 ml en kost € 25,75


Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende producten die de hond beschermen tegen vlooien en teken. Alle middelen die hierboven staan genoemd zijn geschikt om te combineren. Twee verschillende soorten pipetten op jouw hond gebruiken is niet aan te raden, maar je kunt wel een pipet gebruiken en een halsband van EM-kralen of Kokosolie op de vacht en knoflook door de voeding.

Wat gebruik ik zelf tegen vlo en teek

Aangezien ik nu alweer 15 jaar bezig ben met natuurlijke manieren om vlooien en teken te weren, heb ik heel veel getest en geprobeerd. Bovenstaande middelen zijn zo ongeveer alle producten die nu op de markt zijn die ook echt vrij zijn van insecticiden. In de winter gebruik ik niets tegen vlooien en teken.

In huis en tuin

Alleen in de herfst spray ik mijn huis en de manden nog eens met een omgevingsspray, zoals die van Ecostyle. Omdat vlooien als het buiten kouder wordt graag mee naar binnen gaan en zodra de verwarming aan gaat komen vlooieneitjes door de warmte uit. Omdat ik een grote tuin heb en egels in de tuin (wat lopende vlooien- en tekenhotels zijn). Gebruik ik in de tuin diatomeeënaarde. Dit strooi ik in de tuin op plekjes waar weinig wind is en egels graag een nest maken. Wanneer vlo of teek in aanraking komt met de diatomeeënaarde sterft het door uitdroging (de diatomeeënaarde tast het harde schild aan).

hond vlooienkam
Regelmatig controleren op vlooien en teken is altijd aan te raden

Op de honden

Verder zorg ik dat ik altijd een vlooienkam en een tekentang in huis heb. Zo kan ik op tijd zien of er vlooien zijn en kan ik ook teken zo snel mogelijk verwijderen. Want pas na 24 uur dat de teek vastzit op jouw hond, loop je de meeste risico op ziekten verspreid door de teek. Ook gebruik ik een combinatie van een middel op basis van etherische oliën en een voedingssupplement. Nu weet ik dit jaar nog niet welk merk ik zou kiezen, maar ik denk dat ik voor de Sharon B. druppels ga en de Canis Purus kruidenmix

Laatste update: 11 mei 2022

hond natuurlijke middelen tegen vlo en teek
Hoera! Nooit meer giftige middelen tegen vlo en teek op mijn huid

Gerelateerde artikelen

Diederika Verheul

08 juni 2022 15:39

Kan ik de etherische olie ook voor mijn katten gebruiken?

The Dog Pen

08 juni 2022 18:50

Nee, helaas niet. Katten reageren anders dan honden op etherische oliën en hun systeem breekt deze niet of nauwelijks af. Er zijn wel middelen die ook gebruikt mogen worden voor katten omdat de oliën sterk verdund zijn. STOP bodyguard bijvoorbeeld, maar dan nog zou ik zelf geen etherische olie gebruiken op een kat of in de buurt van een kat.

AnneMarie

08 maart 2024 14:27

Je schrijft: . Nu weet ik dit jaar nog niet welk merk ik zou kiezen, maar ik denk dat ik voor de Sharon B. druppels ga en de Canis Purus kruidenmix Laatste update: 11 mei 2022 Is dit goed bevallen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel