Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken

20 april
x
Wat is dit?

Vlooien en teken, daar wordt niemand blij van. Jij als hondenmens ook niet. Maar wil je nu ook geen gif op je hond gooien? Omdat dit de gezondheid van jouw hond kan aantasten en omdat het slechts is voor alle insecten (niet alleen de vlooien en teken). Dan begeef je je op het pad van de natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken. Ik zet alle opties voor je op een rij.

Etherische oliën voor op de vacht

Eén van de manieren om vlooien en teken te weren, is door jouw hond zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vlo en teek door middel van geur. Er zijn verschillende merken en soorten op de markt, maar de basis is eigenlijk hetzelfde. Het gaat om een mix van etherische oliën die je op de vacht sprayt of druppelt (met een pipet bijvoorbeeld). De geur van deze mix is onaantrekkelijk voor vlo en teek. Hierdoor gaan ze minder snel op jouw hond zitten.

Natuurlijke vlooiendruppels

Alle natuurlijke vlooiendruppels (die overigens ook vaak werkzaam zijn tegen teken) zijn op basis van etherische olie.
CDvet Teek en Vlo Exit
De CDvet Teek en Vlo Exit is een klein flesje met een druppelaar. De CDvet druppels breng je aan tussen de schouderbladen en bij de staartaanzet. De geur is vrij sterk, maar dat wordt op de duur minder. De eerste 3 weken breng je dit iedere dag aan, na drie weken is 1-2 keer per week voldoende.
CDvet Teek en Vlo Exit zit in een flesje van 10ml en kost €16,95.
STOP bodyguard
De druppels van STOP Bodyguard zitten ook in kleine flesjes met een pipetdopje. In 1 verpakking zitten 4 flesjes van 8ml. De vloeistof breng je aan in de nek van de hond, op dezelfde plek als de reguliere pipetten voor de hond. Afhankelijk van het gewicht van jouw hond gebruik je meer of minder. STOP bodyguard bevat 4 flesjes van 8ml en kost €24,95.

Foss heeft de STOP bodyguard al eens uitgebreid getest, zijn testverslag staat ook op onze website.

Natuurlijke vlooienbanden

Een natuurlijke vlooienband werkt ook op basis van etherische oliën, deze worden door het dragen van de band verspreid over het lichaam van de hond. Door de veranderde geur is de hond niet meer of nauwelijks aantrekkelijk voor vlooien en teken. De Fleacare natuurlijke vlooienband kost €19,95 en is tot 8 maanden werkzaam.

Halsband van barnsteen

Een bijzondere in dit overzicht van manieren om jouw hond op natuurlijk te beschermen tegen vlooien en teken is de halsband voor de hond van barnsteen. De werking die barnsteen lijkt afwerend te werken tegen zowel vlooien als teken. Een hondenketting van barnsteen kun je online bestellen vanaf € 14,90, afhankelijk van de maat van jouw hond. Hoe werkzaam barnsteen is tegen vlooien en teken is mij niet bekend. Er zijn mensen die het geweldig vinden werken. Ik deel mijn eigen keuze in natuurlijke bescherming tegen vlo en teek aan het einde van de blog.

Voedingssupplementen tegen vlo en teek

Een andere manier om jouw hond zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vlooien en teken kan door voedingssupplementen. Je kunt een product uit de categorie etherische oliën ook combineren met een voedingssupplement als extra ondersteuning.

Kokosolie tegen vlooien en teken

Kokosolie staat door de aanwezigheid van laurinezuur bekend als teekwerend. Je kunt de kokosolie door de voeding geven, maar ook op de vacht smeren voor extra bescherming.
Zwergnase Bio Wonderolie
De Zwergnase Bio Wonderolie heeft als basisbestanddeel biologische kokosolie. Deze olie is verder aangevuld met de werkzame kruiden tegen vlo en teek. Je geeft deze wonderolie door de voeding van jouw hond. Je geeft 1 maal daags een halve theelepel per 10 kilo lichaamsgewicht van de hond. De Zwergnase Bio Wonderolie kost voor 140 gram €23,90 (ook beschikbaar in 280 en 700 grams verpakking)

Knoflook tegen vlo en teek

Een aantal supplementen tegen vlooien en teken zijn gebaseerd op knoflook. In hoge dosering kan knoflook bloedarmoede veroorzaken bij de hond. Geef je al verse knoflook door het eten van jouw hond? Kijk dan even goed naar de ingrediënten van het supplement die je wilt gaan geven tegen vlooien en teken. Zit er knoflook in? Stop dan met het geven van verse knoflook of kies juist een supplement zonder knoflook.Knoflook tegen vlooien en tekenBiofood knoflooktabletten
De tabletten van Biofood bevatten knoflook als afweer tegen vlo en teek. Deze tabletten kun je dagelijks als snoepjes aan jouw hond geven. De Biofood knoflooktabletten kosten €7,75 per 110 stuks.

Biofood schapenvet met knoflook
De blokjes schapenvet met knoflook van Biofood kun je dagelijks bij de voeding van jouw hond geven. De schapenvet met knoflook bonbons worden graag gegeten door honden. Ze zijn er in 2 maten: Biofood schapenvet met knoflook mini voor kleine honden en de Biofood schapenvet bonbons voor grote honden. Ze kosten 5,69 per doosje, bestel je 3 doosjes of meer? Dan ontvang je korting.

Kruidenmixen tegen vlooien en teken

Er zijn verschillende kruidenmixen op de markt die werkzaam zijn als bescherming tegen vlooien en teken. De kruidenmixen geef je door de voeding van jouw hond. Ze zorgen voor een onaantrekkelijke geur (voor vlo en teek) van de huid en verhogen de weerstand van jouw hond.

Canis Purus Vlo en Teek Weg
Deze kruidenmix tegen vlo en teek bevat ook knoflook. Naast knoflook bevat Canis Purus Vlo en Teek Weg melkwei, gist, hop, en fenegriek. Al deze ingrediënten staan bekend om hun vlo- en teekwerende eigenschappen. Canis Purus Vlo en Teek Weg kost €27,90 voor 600 gram.

CDvet Teek Ex Herbal
De kruidenmix van CDvet is speciaal voor de afweer tegen teken. Dit natuurlijke voedingssuplement geef je door de dagelijkse voeding van jouw hond. De werkzame ingrediënten van CDVet Teek Ex Herbal zijn: biergist, kokos, peterselie en zwarte komijnzaad. De CDvet Teek Ex Herbal is verkrijgbaar in 250 gram en kost €25,25 per pot.

Natuurlijke vlooienshampoo

Heeft jouw hond al vlooien? Dan is wassen met een goede vlooienshampoo onmisbaar. Is de hond eenmaal vlovrij door het wassen, dan kun je weer beginnen met etherische oliën en supplementen, maar eerst moeten de levende vlooien van jouw hond af.

STOP Animal Bodyguard vlooienshampoo
De vlooienshampoo van STOP is op basis van natuurlijke ingrediënten en bevat geen insecticiden. De STOP natuurlijke vlooienshampoo zit in een fles van 250 ml en kost 15,95. Gebruik je de shampoo niet helemaal? De shampoo is 3 jaar na productie actief. Handig om in huis te hebben mocht je wel een vlooienuitbraak hebben.

Natuurlijk vlooienpoeder voor de hond

Een andere optie wanneer jouw hond al vlooien heeft is een natuurlijk vlooienpoeder. Dit bestaat altijd uit diatomeeënaarde en is vaak aangevuld met neempoeder. De reden dat diatomeeënaarde wordt gebruikt, is dat het harde pantser van een vlo alleen met diatomeeënaarde kan worden gebroken. Hierdoor sterft de vlo door uitdroging. Maar het is wel heel belangrijk dat je iedere vlo raakt met het poeder. Hierdoor is een natuurlijk vlooienpoeder vaak lastiger in gebruik dan een natuurlijke vlooienshampoo.

Organimal Vlooien en Teken Poeder
Dit natuurlijke poeder van Organimal is gemaakt van diatomeeënaarde en neempoeder. Door de neem kan het poeder ook preventief worden ingezet, maar meestal gebruik je diatomeeënaarde als er al sprake is van volwassen vlooien. Je kunt met dit poeder ook de slaapplek van de hond behandelen. Organimal Vlooien en Teken Poeder kost €15,95 voor 80 gram

Sprays voor in huis en in de mand

Vlooien, vlooieneitjes en vlooienlarven zijn allemaal in huis te vinden. Alleen volwassen vlooien op de hond behandelen gaat nooit een vlooienplaag verhelpen of voorkomen. Je zult ook jouw huis moeten stofzuigen en behandelen, inclusief de bank, het vloerkleed, de hondenmand, de kleedjes. Alles zeg maar. De natuurlijke omgevingssprays tegen vlooien doden ook zonder insecticiden de larven en eitjes van de vlooien. Je kunt jouw huis ook preventief behandelen met omgevingsspray, als er dan eens een vlo mee naar binnen komt en deze legt eitjes in jouw huis. Dan kunnen de eitjes niet uitkomen. Zeker in de zomermaanden is dit wel aan te raden.

Ecostyle VloVrij omgevingsspray
De omgevingsspray van Ecostyle zorgt dat eitjes en larven van vlooien dood gaan. Hierdoor wordt de cyclus verbroken. Vergeet niet om eerst grondig te stofzuigen en daarna je huis te sprayen. Omdat het een natuurlijke spray is tegen vlooien hoef je niet urenlang weg te blijven van huis of eerst heel lang te luchten. De spray is veilig in het gebruik ook als je kinderen hebt, maar tegelijkertijd wel effectief. Ecostyle VloVrij Spray kost € 17,95, bestel je meerdere stuks dan krijg je korting.

Wat gebruik ik zelf tegen vlo en teek

Aangezien ik nu alweer 15 jaar bezig ben met natuurlijke manieren om vlooien en teken te weren, heb ik heel veel getest en geprobeerd. Bovenstaande middelen zijn zo ongeveer alle producten die nu op de markt zijn die ook echt vrij zijn van insecticiden. In de winter gebruik ik niets tegen vlooien en teken. Alleen in de herfst spray ik mijn huis en de manden nog eens met een omgevingsspray, zoals die van Ecostyle. Omdat vlooien als het buiten kouder wordt graag mee naar binnen gaan en zodra de verwarming aan gaat komen vlooieneitjes door de warmte uit.

Vlooien en teken voorkomen

Verder zorg ik dat ik altijd een vlooienkam en een tekentang in huis heb. Zo kan ik op tijd zien of er vlooien zijn en kan ik ook teken zo snel mogelijk verwijderen. Want pas na 24 uur dat de teek vastzit op jouw hond, loop je de meeste risico op ziekten verspreid door de teek. Ook gebruik ik een combinatie van een middel op basis van etherische oliën en een voedingssupplement. Nu weet ik dit jaar nog niet welk merk ik zou kiezen, maar ik denk dat ik voor de CDvet druppels ga en de Canis Purus kruidenmix of de Zwergnase wonderolie.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

10 recepten voor gezonde Kong ijsjes Geef koekje! x

10 recepten voor gezonde Kong ijsjes

22 juli Door: Redactie

In een Kong kun je gezonde hondenijsjes maken. Zo zorg je er voor dat jouw hond op warme dagen lekker wat verkoeling heeft en een mooie bezigheid. Voor pups ...

Lees het hele artikel
De leukste voerspeeltjes voor jouw hond Geef koekje! x

De leukste voerspeeltjes voor jouw hond

21 juli Door: Redactie

Voerspeeltjes of snackspeeltjes voor honden zijn speeltjes waar je voertjes (of snoepjes) in kunt verstoppen, die de hond er dan uit moet zien te halen. In dit overzicht hebben ...

Lees het hele artikel
Hondenpannenkoeken bakken Geef koekje! x

Hondenpannenkoeken bakken

30 juni Door: Redactie

Wat is nu weer een hondenpannenkoek? Honden die zich gedragen als een pannenkoek? Nee! Je kunt voor jouw hond pannenkoeken bakken. Je snijdt het dan in kleine stukjes en ...

Lees het hele artikel
Met je hond naar een hotel – 6 praktische tips Geef koekje! x

Met je hond naar een hotel – 6 praktische tips

28 juni Door: Redactie

Denk jij, als je aan een vakantie met jouw hond in een hotel denkt, meteen aan de spierwitte lakens met zwarte blubberpoten? Grote kans dat je dan niet heel ...

Lees het hele artikel