Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hotspot drama

6 September
x
Wat is dit?

Eens in de zoveel tijd dan is het hier weer zover, een hotspot drama: en dan bedoel ik niet dat leuke ding wat voor WiFi zorgt maar een vieze pijnlijke plek wat onze Fender terroriseert… Maar wat houdt een hotspot bij een hond nou precies in? In dit blog heb ik ook foto’s toegevoegd van hotspots dus mensen met een zwakke maag, scrollen op eigen risico 😉

Wat is een hotspot?

Een hotspot ofwel Pyotraumatische dermatitis is een lokale ontsteking door de huid die veroorzaakt wordt doordat de hond veel krabt of bijt op een plek. En nu denk je misschien, joh dan heb je slecht opgelet! Ik corrigeer mijn hond wanneer hij veel krabt op een plek en zoek de oorzaak. Inderdaad, ik ook.. maar een hotspot kan binnen een hele korte tijd al ontstaan en breidt zich binnen no time uit. 
Door het bijten en krabben zorgt de hond er namelijk voor dat de opperhuid stuk gaat en zo krijgen bacteriën die normaal geen invloed hebben de kans om een ontsteking te veroorzaken. Doordat de ontsteking er is zal de hond nog meer jeuk krijgen en dat lijd tot een vicieuze cirkel van meer jeuk en uiteindelijk ook meer pijn.  Een hotspot kan overigens voorkomen bij alle rassen. 

hotspot bij de hond

Waar komt een hotspot vandaan?

Oorzaken van deze jeuk kunnen bijvoorbeeld een tekenbeet, een vlooien beet of een allergie zijn maar ook oorontstekingen kunnen een oorzaak zijn van een hotspot en helaas hebben we daar ook al (te veel) ervaring mee, lees maar mee in deel 1 en deel 2.  Vaak komen deze ontstekingen hier dan ook hand in hand en behandel ik deze samen. Ook het niet goed drogen van een hond na het zwemmen of wassen kan een oorzaak zijn doordat de vacht gaat broeien en de hond hier al snel aan wil likken. Of honden die elkaar graag likken en wassen kunnen bij elkaar een hotspot veroorzaken wanneer er te lang wordt doorgegaan op een plek. 

Hoe herken ik een hotspot?

Een hotspot herken je vaak in natte plekken in de vacht die helemaal aan elkaar plakken, bij kortharige en witte honden zie je vaak makkelijk de rode huid en de open plekken door de vacht heen schijnen. Vaak zul je jou hond dan ook erop betrappen om veel op een plek te krabben en te likken. Ook is er een kans aanwezig dat je het voelt met aaien of dat je hond piept wanneer je hem op een bepaalde plek aait. Als laatst kun je hem ook goed herkennen door de geur, ze laten namelijk een hele nare lucht achter. 

Hoe ik de hotspots behandel

Wanneer er hier een hotspot is dan is eigenlijk altijd, hoe sneu ook, Fender de Sjaak. 

  • Mijn eerste actie is altijd het schoonmaken van de plek. Dit doe ik veelal met een washandje doordrenkt met kamille thee (lauw/koud). Hiermee krijg ik de pus uit de vacht en dit geeft mij een mooi overzicht van hoe groot de plek is. 
  • Zodra ik in kaart kan brengen hoe groot de plek is ga ik even kijken om alle klitten, zo goed als mogelijk, uit de vacht te krijgen. Dit klusje vinden zowel Fender als ik het minst leuk. Indien er echt te erge klitten zijn dan knip ik ze eruit maar ik doe mijn best om de vacht zoveel als mogelijk in tact te laten. 
  • Daarna gebruik ik Espree hotspot foam, dit zorgt ervoor dat de hond minder graag aan de plek likt, het reinigt de wond en zorgt ervoor dat de huid verzorgt wordt. De plek verzorg ik 2/3x per dag totdat deze droog en dicht is. 
  • Ook krijgt Fender twee keer per dag +/- 10 druppels Puur Hotspot, dit om de jeuk te verminderen. 
  • De meeste hotspots van Fender zijn op zijn flanken, hierdoor kan ik deze goed afdekken met een Medical Pet Shirt (met hele leuke printjes). Dit weerhoud hem er ook van om te likken en te krabben aan de plek wanneer wij niet thuis zijn. Zodra ik thuis ben gaat het shirt uit en laat ik het zoveel als mogelijk drogen. Een kap is ook een alternatief om ervoor te zorgen dat je hond van zijn hotspot afblijft. Maar mijn voorkeur gaat naar het shirt zodat hij niet overal tegenaan loopt en zich gewoon vrij kan bewegen. 
  • Wanneer er een erg grote hotspot is dan zet ik Fender graag in bad met de Espree Aloë Oatbath Medicated Shampoo. Deze kalmeert, repareert en herstelt de balans in de geïrriteerde huid. 
  • Wanneer de plek droog is dan laat ik hem met rust en hou ik hem vooral nog even goed in de gaten totdat alles helemaal geheeld is. 
hotspot bij de hond hoe te behandelen
Avond vs. ochtend

Gelukkig zijn de meeste hotspots met bovenstaand “protocol” snel onder controle, zo heeft ons ventje er minimaal last van. 

Hebben jullie honden ook wel eens last van hotspots? En wat is jullie recept om ze tegen te gaan? 

 

Liefs, Bumper & Fender
The Newfy Brothers

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel