Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hoe maak je een teek dood?

13 April
x
Wat is dit?

Hoe maak je een teek dood? Het tekenseizoen is weer flink van start gegaan en dat merk je. Overal teken. Maar hoe maak je nu een teek dood? Gaan we je bij helpen. De beste manieren om een teek dood te maken.

Teken doodmaken

Waarom doodmaken? Omdat teken rotbeesten zijn die ziektes verspreiden en ieder jaar met meer lijken te zijn. Doodmaken dus! Hoe je dat doet? Zo!

Hoe maak je een teek dood?

Er zijn verschillende manieren om een teek dood te maken. Het verschilt natuurlijk of de teek nog rondloopt of dat de teek zich al heeft vastgebeten in jouw hond. Dan is het zaak om de teek er eerst goed uit te halen en dan alsnog dood te maken.

Rondlopende teek

Als je in het bos loopt of je komt thuis en jouw hond heeft teken op zich zitten. Dan lopen ze nog rond. Teken zoeken dan een goed plekje om zich vast te bijten. Het liefste een plekje waar ze ook kunnen blijven zitten totdat ze vol hebben gezogen. Deze rondlopende teken kun je makkelijk van jouw hond afpakken en doodmaken. Pak de teek tussen duim en wijsvinger. Doodmaken kan dan als volgt;

Teken doodmaken
Een teek die over jouw hond heenloopt is nog plat en heeft zich niet vastgebeten. Tijd om deze dood te maken!

Plet de teek met je nagel

Hoewel je misschien geneigd bent om de teek weg te gooien als je nog in het bos loopt. Doodmaken is beter, je wilt niet de teek de volgende keer weer van jouw hond af moeten halen. Heb je niets anders bij je? Plet de teek dan met je nagel. Dat kan simpel als je de teek eerst tussen duim en wijsvinger pakt en dan plet met de nagel van jouw duim. Check even goed dat de teek ook echt dood is (liefst in 2 stukjes). Bij voorkeur doe je dit alleen met de teek tussen een papieren zakdoekje. Je wilt het liefste zo min mogelijk dat jouw huid in contact komt met de teek en al helemaal als hij uit elkaar spettert.

Plet de teek met een voorwerp

Of je nu een schaar, de achterkant van een vork, een sleutelhanger, een steen of je sleutel gebruikt. Dat maakt niets uit. Dood moet ie. Haal de teek wel eerst van je hond af voordat je gaat pletten. Als je nog buiten bent zoek je een boomstronk, een platte steen of een picknicktafel en daar leg je de teek op, om hem vervolgens dood te maken door te pletten. Ben je al thuis? Leg dan een stukje keukenrol op je tafel of aanrecht en pletten maar!

Kokend water

Ook een goede manier om de teek dood te maken met kokend water. Teken kunnen namelijk gewoon blijven leven in water, alleen in het water gooien of in de WC (help, niet doen!) daar leeft de teek gewoon verder. Hoe dan wel? Je gooit de teek in een bakje, zet de waterkoker aan en gieten maar. Zo gaat de teek meteen dood. Vergeet alleen niet om een bakje te gebruiken met een hoge rand en de teek in de gaten te houden. Soms zijn ze ineens razendsnel. Heb je geen kokend water? De minimale temperatuur om teken dood te maken is 54°C, onder de 54 graden overleven teken water.

In alcohol

Je kunt een teek ook in een laagje alcohol gooien, daar gaan ze ook dood van. Maar let op: die ouderwetse tip van een teek die vastzit in alcohol dompelen is echt geen goed idee. Een teek verwijder je eerst (of deze zit nog niet vast), dan pas ga je met alcohol aan de slag.

Teken laten stikken

Als je de teek in een luchtdicht potje doet, stikt de teek uiteindelijk. Teken hebben zuurstof nodig. Ook handig als je de teek wilt laten testen op de ziekte van Lyme.

Teken verbranden

Wanneer een teek met vuur in aanraking komt gaat hij meteen dood. Je kunt de teek in een vuurvast schaaltje leggen en dan met een aansteker of lucifer verbranden. Een leeg bakje van een waxinelichtje kan ook. Leg de teek daar in, steek de teek aan en vouw het bakje dicht om zo weg te gooien. Een schone manier om teken dood te maken.

Nog rondlopende teken opsporen

Heeft jouw hond een dichte of lange vacht? Met de waterblazer sla je twee vliegen in 1 klap. Het is een fijn hulpmiddel om de vacht van jouw hond droog te maken. Maar een bijkomend voordeel is dat je loslopende teken snel opspoort in de vacht. Dus na een boswandeling even de waterblazer over de vacht en zo alle losse teken van jouw hond afplukken. Daarna allemaal in 1x doodmaken!

Waterblazer tegen teken
Met een waterblazer blaas je de vacht opzij en kun je nog loslopende (en vastzittende) teken opsporen en doodmaken of verwijderen

Teken die vastzitten

Heeft jouw hond een teek die al vastgebeten zit? Dan probeer je de teek niet dood te maken. Zolang de teek op jouw hond vast zit blijf je met je vingers van de teek af. Het enige wat je doet is een tekentang gebruiken en de teek met kop en al verwijderen. Daarna kun je de teek doodmaken.

Tekentangen
Er zijn verschillende tekentangen om een teek te verwijderen van jouw hond

Hoe verwijder je een teek veilig van jouw hond?

Wat je wilt is de teek van jouw hond verwijderen zonder dat de teek zijn speeksel of maaginhoud bij jouw hond in het bloed achterlaat. De teek moet denken: “er is niets aan de hand ik zit hier nog prima”, terwijl jij de teek weghaalt uit de huid van jouw hond. Dus een goede tekentang is belangrijk en nog belangrijker: jij moet met de tang uit de voeten kunnen. De tang kan voor de ene persoon heel handig zijn terwijl de andere er niets mee kan.

De O’Tom tekentang

Zelf ben ik fan van de O’Tom tekentangen. Dit zijn een soort koevoetjes die per set 2 maten hebben. Voor kleine en grote teken. Het enige nadeel met deze tekentangen is dat je ze nooit bij de hand hebt als je ze nodig hebt. Maar daar hebben ze een oplossing voor gevonden; een opberghoesje die je aan je rugtas of je sleutels kunt vastmaken. Een setje O’Tom tekenhaken kost maar €5,95 en ze zijn zeker hun geld waard. Even ronddraaien en de teek laat los.

O'Tom tekentang
De handige tekentangen van O’Tom zitten nu in een meeneemdoosje

Verwijderde teken doodmaken

De meeste teken die jij van jouw hond afhaalt, zitten volgezogen met bloed. Hopelijk heb je de teek zo snel mogelijk kunnen vinden en is de teek nog niet zo groot. Hoe dan ook hoe maak je die teken die je van jouw hond hebt afgehaald dood?

Burn baby burn

De fijnste en schoonste manier om teken dood te maken die je van jouw hond hebt afgehaald is verbranden. Dit is de meest effectieve en schoonste manier.

  1. Pak een leeg bakje van een waxinelichtje
  2. Schep hier de teek in (liefst rechtstreeks van de tang)
  3. Pak een lange aansteker of lucifer
  4. Steek de teek in de brand
  5. Vouw het waxinelichtbakje dicht
  6. Gooi weg

Een aantal van de andere opties die we hierboven benoemen kunnen ook bij teken die hebben vastgezeten. Met name in alcohol gooien is nog een goede manier. Pletten wil je niet met teken die volgezogen zitten met bloed. Ook in een bakje met kokend water erover heen is niet echt een smakelijke oplossing.

Teken NIET door de WC spoelen

Doe jouw medemens en dieren een plezier en spoel nooit, maar dan ook echt nooit een teek door de WC. Ze leven gewoon verder en kunnen zich in het riool gaan voeden met hun volgende slachtoffer. Dus wel doodmaken en niet door de WC spoelen.

Vastzittende teken die al dood zijn

Heb jij een tekenmiddel gebruikt? Dan kan het heel goed dat de teek al dood is, maar toch aan jouw hond vastzit. De teek moet immers eerst bijten voordat het gif zijn werk kan doen. Is er verschil in het verwijderen van deze teken? Eigenlijk niet. Je wilt ook de dode teken uit de huid van jouw hond halen. Belangrijk is dat de hele teek verwijderd wordt en dat er geen delen van de teek achterblijven. Ook bij dode teken gebruik je een tekentang. Het enige verschil is dat je deze teek niet hoeft dood te maken.

LEESTIP: Natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken

De tekenwond verzorgen

Een teek kan een vervelend plekje achterlaten op de huid. Wanneer je een teek verwijderd met een tekentang, kun je de aangedane plek daarna insprayen met Lila Loves It Micro Zilver + Aloë Vera Spray. Dit helpt de huid herstellen en genezen.

Natuurlijke vijanden van teken

Hoe kan het nu dat er ieder jaar meer teken in Nederland zijn? Hebben teken geen natuurlijke vijanden? Jazeker wel! Ik moet eerlijk bekennen dat ik Staatsbosbeheer zelfs wel eens een bericht heb gestuurd met de vraag of ze deze natuurlijke vijand nummer 1 los te laten in hun bossen. Helaas gaan ze dat niet doen. Dus heb jij een grote tuin?

Parelhoen eet teken

De natuurlijke vijand nummer 1 van teken is de parelhoen. Ik ben fan van deze tekeneter, maar helaas lopen ze nog niet massaal door de Nederlandse bossen om teken te bestrijden. Denk jij nu ook dat dit een goed plan is? Actiegroep de Poelepetaat (andere naam voor de parelhoen) zet parelhoenen uit in de Nederlandse natuur om de ziekte van Lyme tegen te gaan. Ik wil niemand ergens toe oproepen, maar wel een goed idee. Je koopt een koppeltje parelhoenen en je zet ze uit in een tekenrijk gebied. Of je gaat parelhoenen in de tuin houden. Kippen en kalkoenen eten ook teken, maar niet zo veel als de parelhoen.

parelhoen
Een natuurlijke vijand van teken is de parelhoen (of poelepetaat)

Buidelratten

Een andere natuurlijke vijand van de teek is de possum of buidelrat. Maar deze komen niet voor in Nederland en ze loslaten in het bos lijkt me ook geen goed idee. Wel jammer, want ze eten tot wel 5000 teken per dag.

possum
Een possum of buidelrat eet wel 5000 teken per dag, maar of je die nu graag wilt tegen komen op een wandeling door het bos?

Teken in de tuin

Heb je teken in jouw tuin? Een natuurlijke manier om ze dood te maken is diatomeeënaarde. Dit strooi je op plaatsen waar de teken zitten (donkere en warme hoekjes en verlaten egelnesten), wanneer ze in aanraking komen met de diatomeeënaarde drogen ze uit en gaan ze dood. Dit komt omdat diatomeeënaarde uit minuscule deeltjes bestaat die scherp zijn. Voor vlooien en teken is het beschadigen van hun harde lijf funest. Ze gaan dan op natuurlijke wijze (zonder gif) dood. Diatomeeënaarde wordt ook gebruikt tegen bloedluis voor kippen, deze variant is hetzelfde als degene die je tegen vlo en teek inzet.

Teken gaan niet dood in de winter

We denken vaak dat teken vanzelf doodvriezen als het nu maar eens eindelijk koud genoeg is in Nederland. Helaas dat klopt niet. Teken worden wel traag en minder actief als het buiten koud is. Dat is ook de reden dat je in de winter bijna geen teken ziet of dat jouw hond in de winter geen teken heeft. Zodra het opwarmt komen teken ook weer in actie. Teken verschuilen zich in de winter. Pas als de temepratuur onder de -10 graden zakt en de teken niet goed verstopt zijn in de aarde of tussen planten of bladeren en er staat een droge koude wind, heb je kans dat de teek doodgaat. Duidelijk dus dat je daar in Nederland niet op hoeft te rekenen. Weer een reden om die rotbeesten dood te maken.

Teken kunnen jaren zonder bloed

Teken hoeven zich jaren niet te voeden met bloed, ze blijven toch gewoon leven. Dat is ook de reden dat het geen enkel probleem is voor een teek om de winter te overleven. Ze zoeken een beschutte plek en wachten tot het weer warmer wordt.

Hoe lang zit een teek vast?

Niet zo’n lekker weetje, maar als jij een teek niet weghaalt zit deze 3 tot 10 dagen op jouw hond. Totdat deze vol is gezogen met bloed. De teek laat zich dan vallen en wacht tot hij de grote maaltijd heeft verteerd om op zoek te gaan naar zijn volgende slachtoffer.

Hoe vaak leggen teken eitjes?

Iedere vrouwelijke teek kan 1x per seizoen eitjes leggen. Ze legt er dan wel duizenden tegelijk. Teken kunnen zich dus razendsnel voortplanten. We hebben iedereen nodig die we kunnen vinden om teken dood te maken! Ook teken in de tuin of een plantsoen kunnen snel een groot probleem worden. Strooi ruimschoots met diatomeeënaarde, haal blaadjes weg en ruim verlaten egelnesten op (egels zijn lopende vlooien- en tekenhotels).

Hopelijk heb je nu genoeg ideeën om teken dood te maken en ga jij daar zeker een steentje aan bijdragen!

Gerelateerde artikelen

Caroline

20 juni 2022 11:54

Wat een duidelijke en goed geïnformeerde site is dit. Mijn hond heeft de laatste maand veel teken meegenomen uit t bos. Sommige kan ik eruit halen voordat ze zich hadden vastgezogen. Maar door t lange haar mis je er ook wel eens 1. Er lag een zeer groot volgezogen teek op de grond,die ook nog leefde😱. Met de hamer doodgeslagen en er kwam 'vers' bloed uit. Nu 2 dagen later lag er weer 1 op de grond,iets kleiner maar toch nog vol bloed. Deze tussen een keukenpapiertje gelegd en ook met de hamer platgeslagen. Wat er uitkwam was een soort dikke teerachtige substantie. Zou t 'oud' bloed kunnen zijn? Brr akelige parasieten. Inmiddels het haar van mijn hond flink kort geknipt,zodat ik ze,hopelijk,eerder zie en kan verwijderen.

Claudine

09 januari 2023 11:44

Wandel elke dag 1u30 tot 2u in het bos. Totnutoe is mijn hond tekenloos. Door de info weet ik tenminste duidelijk wat me te doen staat moest het zover zijn.

marianne

20 maart 2024 15:09

Mijn ene kat heeft elke dag een paar hele kleine teken die nog over z'n vacht lopen of op de grond (bed) gevallen zijn brrr. Toen ik net een middel had toegediend vond ik de dag erna enkele die nog vastgezogen zaten maar wel dood maar ook 2 levende die vast zaten. Het is zo erg ik loop steeds overal te speuren want ze zijn soms heel klein, maar ik griezel ervan. Wat is een echt goed middel om de kat toe te dienen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel