Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Varen met Guus

28 June
x
Wat is dit?

Net als elk jaar is juni de maand dat ik samen met de baasjes op vakantie ga met onze boot. Helaas is poes Kyra afgelopen december overleden dus poes Sofie is alleen over gebleven. Gelukkig voor mijn baasjes waren er net weer wat versoepelingen in gegaan.

Reisverslagje

Onze eerste bestemming is Terschelling waar we 6 volle dagen blijven. Super leuk want we gaan regelmatig naar het strand, fietsen in de fietskar en heerlijk luieren. Via Harlingen varen we Friesland weer in waar we vervolgens dorpjes of groteren steden aandoen of op een gratis plekje aan een eilandje of ergens anders midden in de natuur. We blijven vaak meerdere dagen op 1 plekje. Daarnaast hebben we ook nog eens super mooi weer!

Scheepshond

Nou vraag je, je misschien af hoe dat nou is. Een hond mee op de boot.  Nou ik kan je vertellen dat we altijd heel veel scheepshondjes tegen komen als we op pad zijn. Ik laat bij deze mijn vrouwtje aan het woord.

Hond aan boord

Guus kwam in januari bij ons wonen en in dat voorjaar namen we hem een paar keer mee naar de boot. Oefenen met lopen over smalle steigers met aan weerszijde water, een zwemvest om, de geluiden van bijvoorbeeld de motor maar ook in de boot komen. We gebruikten dan een loopplank omdat de stap in de kuip best hoog was en Guus natuurlijk nog klein.
In juni gingen we vervolgens op vakantie en ging Guus mee samen met de katten.
Gewoon gaan en zien hoe het gaat.

Kleine ruimte

Best wennen een hond mee, want een boot is natuurlijk heel klein vergeleken met een woonkamer. Daarnaast werd Guus natuurlijk het jaar daarna groter en nam letterlijk meer ruimte in. Ook heb je veel meer spullen mee wat ook een plekje nodig heeft zoals een mand, speeltjes etc. Je zit de hele dag op elkaars lip.

Moeilijk rust pakken

Al snel merkten we dat Guus soms moeilijk zijn rust pakte omdat hij niet goed wist waar hij kon liggen. We hielpen hem zijn plekje aan te wijzen maar als we dan langs liepen ging hij gelijk weer staan omdat hij dan bang was dat we op hem gingen staan. Terwijl we thuis over hem heen kunnen stappen zonder dat hij reageert. Gelukkig had hij al vrij snel het vertrouwen in ons en gaat nu rustig liggen. Vaak het liefst buiten. Als je een actieve hond hebt die veel beweging nodig heeft is het extra wennen want op een snuffelspel na kan je aan boord natuurlijk niet heel actief zijn.

Actief onderweg

We zorgen met varen dat we afwisselend aanmeren in een dorp/plaats, want daar kan je wandelen en actief zijn, met een marrekrite plekje( dat zijn gratis aanmeerplekjes). Dit kan een eilandje zijn( niet ver kunnen lopen) maar ook een gras strook waarbij een fietspad oid loopt waardoor je wel op pad kan. Losloop plekjes kom je maar weinig tegen tijdens het varen dus dat vraagt wel wat meer creativiteit als je hond fysiek actief moet zijn. Voordeel van de Waddeneilanden is dat deze hondvriendelijk zijn en er losloop mogelijkheden zijn.

Geen lange vaardagen

We blijven vaak meerdere dagen op 1 plek zodat Guus niet elke dag opnieuw moet wennen aan een nieuwe omgeving. We maken ook geen lange vaardagen. Onbewust is het toch wel inspannend voor hem. Zodra we ergens aanmeren gaan we gelijk even van boord zodat Guus zijn benen kan strekken.

Zwemvest

Guus draagt meestal geen tuig of zwemvest omdat hij dan niet wil liggen en meer stress heeft. Wel altijd zijn halsband. Tijdens het varen zit hij vaak op een bankje in de kuip en die rand er omheen is hoog en als het rustig weer is mag hij een rondje lopen door de gangboorden of mag liggen op de punt of de achterkant. Ik ben dan de gene die een oogje in het zeil houdt. Bij ruwer weer dan blijft hij in de kuip of gaat het tentje over de kuip. In nood krijgt hij wel een zwemvest om.

Guus slaapt in de kajuit samen met de poes en wij in een aparte slaapkamer bereikbaar vanuit de kuip.

Het fijne is dat we drie weken bij elkaar zijn en we de dieren niet hoeven te missen maar je moet wel rekening houden dat ze mee zijn zoals je gebrek aan ruimte, niet kunnen aanmeren aan alleen een steiger zonder vaste land, warm weer, ruw weer  wat kan zorgen voor zee ziekte.

Hoe vindt Guus het varen?

Guus pakte in eerste instantie het varen goed op. Maar al snel bleek dat Guus bang was voor bruggen. Er onder doorvaren geeft schaduwen maar ook weerkaatsing van geluiden. Helemaal als het een brug is waar veel verkeer overheen rijdt( dat maakt enorm veel geluid). Maar ook het geluid en de trilling van de motor zorgden er voor dat Guus angstig werd en weg wilde kruipen. Rustig ergens liggen zat er niet in.

Oefenen en steun geven

We maakten ons zorgen hoe dit nou moest. Met behulp van veel oefenen met voertjes en letterlijk alles samen doen en natuurlijke ondersteuning om wat spanningen weg te nemen ging het elke vakantie beter. Guus raakt nu niet meer in paniek als de motor start en gaat dan vrijwel gelijk buiten zitten op de zijn bankje want dan kan hij alles zien, de meeste bruggen gaan ook goed en als we onder een brug moeten met veel verkeer ga ik naast hem zitten en doen we het samen. Hij vlucht niet meer weg en hersteld zich snel.
Deze vakantie durfde hij zelfs met varen even binnen te kijken. Ging zelfs een paar keer liggen in de kuip of binnen( maar ging als het erg golfde snel weer staan).

Samen op vakantie

Nou denk je misschien, vindt Guus het wel leuk dan. Het zal denk ik nooit zijn hobby worden mede door zijn prikkelgevoelig zijn maar hij heeft op zijn eigen manier ontdekt hoe het wel oké is. Guus geniet met rustig weer van de wind op zijn snuit als hij voorop ligt. We zijn als gezin de hele dag bij elkaar, we komen op leuke nieuwe plekjes en we hoeven helemaal niks.

Poes mee

Naast Guus hebben we ook Sofie nog. Sofie is een binnenkat en haar hebben we net als toen Banjer en Kyra nog leefden gewoon meegenomen. We hebben ze wel eerst geleerd dat ze een tuigje om hebben. De eerste keer mee was natuurlijk wennen maar al snel had Sofie haar vaste plekjes. We varen met de deur open en vaak slaapt ze lekker door. Als ze naar buiten wil dan krijgt ze haar tuig om met een lijntje en loop ik me haar mee. Bij ruwer water blijft ze in de kajuit. Ze struint graag door onze slaapkamer want daar zijn van die leuke opberg plekjes, geniet van de wind op haar snuit als ze buiten door de gangboorden loopt of knuffelt lekker met ons. Sofie is ontspannen en geniet zichtbaar. Alleen de autorit vindt ze minder fijn omdat ze dan in haar kooitje moet.
Toen Sofie en de andere katten jonger waren moesten we wel alert zijn op weglopen want vooral Banjer was daar wel goed in dus stond de deur vaak op een kier met een haakje.

Warm weer, wat nu?

Nadeel van een boot is dat het snel warm wordt aan boord. Dus raampjes, luik, deur staan dan open of op een kier. Bij het voorraam en het luik zit tevens een gaas tegen ontsnappen( Sofie is wel eens door het voorraampje gegaan en liep opeens buiten langs het raam).
Als we in de haven zijn kunnen we een zonnetentje spannen over de kuip maar daar wordt het niet koel van. Wel houdt het de zon tegen.
We letten met aanmeren dat de neus ( zolang mogelijk) naar de zon ligt ipv de kuip en de gordijnen dicht aan de zonkant( dit kan niet tijdens het varen ivm zicht).  Met varen heb je soms wat wind op het  water en je kan je voorstellen dat in een dorpje liggen vaak warmer is als aan een grasstrook wat helemaal open is en misschien een briesje heeft.Als het heel warm is blijven wij of 1 van ons aan boord bij de dieren. Mochten we in geval van nood echt van boord moeten dan nemen we Guus wel mee en zorgen voor ventilatie voor Sofie.
Verder passen we ons aan net als dat je thuis zou doen dus vroeg wandelen, overdag rust, pootjes koelen etc.

Gaat Guus overal mee naartoe?

Nou nee. Guus is vaak blij dat we even weg zijn want dan kan hij uitrusten en slapen. Zeker als we net een stuk gevaren hebben. Hij moet een hoop prikkels verwerken. Even geen drukte van ons om hem heen heeft hij nodig. Daarnaast doe je Guus ook geen plezier om overal mee naar toe te gaan. Net als thuis eigenlijk. Ook dan slepen we hem niet overal mee naar toe. Puur omdat het vaak geen meerwaarde is voor hem of alleen maar stress geeft. Lekker wandelen, even door een dorpje lopen of ergens op een terras wat drinken met hem is natuurlijk geen probleem en een goede oefening.  Vaak denken we wel na waar we gaan zitten wat betreft prikkels voor Guus. Dus bijvoorbeeld een rustig hoekje. Gaan we naar een restaurant of winkelen dan blijft hij aan boord. Mocht het wat warmer zijn dan houden we die uitstapjes beperkt of nemen hem mee en houden het kort. Hij gaat op de eilanden ook mee als we gaan fietsen en mag dan mee in de fietskar. Hij geniet hier van en ligt dan relaxt om zich heen te kijken. Lekker gereden worden.

Vergis je niet wat een impact een vakantie is op een hond. Vooral bij Guus merken we dat hij echt tijd nodig heeft om alle indrukken te verwerken en dus echt die rust nodig heeft. Daarom zorgen we dat we niet gelijk aan het werk hoeven als we weer thuis zijn.

Wat neem je mee?

Aan boord hebben we standaard al een voer- en waterbak, de kattenbak, kussen, kleedjes, speeltjes, een krabplek voor Sofie en een zwemvest. Verder nemen we mee: Voer, supplementen, EHBO kit, riemen, tuig, grondpen, lange lijn, lekkers, speeltjes,  opdroog mat, handdoek, poepzakjes, snuffelspullen, fietskar. Tijdens het varen een reismand voor Sofie voor het geval we naar een dierenarts moeten.

Nemen jullie de hond wel eens mee op vakantie en hoe gaat dat dan?
Tot de volgende keer.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel