Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Op vakantie met een gevoelige hond

20 June
x
Wat is dit?

Op vakantie met een gevoelige hond. Op vakantie gaan dat is toch wel echt een van de leukste dingen die er is. Ik kijk echt uit naar onze vakantie, vorig jaar ben ik alleen naar de Veluwe geweest met Beau en Plum. We hebben daar een super leuke vakantie gehad, de ins and outs zijn te lezen in deze vakantieblog, maar dit jaar gaan we nog een veel betere vakantie tegemoet.

Op vakantie met een gevoelige hond

We gaan met de caravan naar Kroatië! Dat betekent voor Beau (en ons) een reis van 15 uur in de auto, een nieuwe omgeving met allemaal nieuwe regels, nieuwe geuren, nieuwe mensen oftewel alles wordt nieuw voor Beau…. Voor een stabiele hond kan dat al een hele kluif zijn, ik neem jullie mee in hoe ik Beau als gevoelige hond zo goed mogelijk begeleid in onze voorbereiding voor de vakantie naar Kroatië.

Ondersteuning in angsten

Naast heel veel begeleiding heeft Beau ook vooral heel veel ondersteuning nodig. Dingen die hem steun geven hoeven niet hetzelfde te zijn voor jouw hond, het werkt eigenlijk hetzelfde als een motivator. Waar de ene hond heel veel steun haalt uit aanrakingen kan dit voor de andere hond juist extra stress opleveren.

Onze aanwezigheid

Voor Beau is er niks meer steunend dan onze aanwezigheid, hij heeft behoefte aan stabiliteit. Een stabiele factor in zijn leven zijn wij als begeleiders. Voor vakantie is dat natuurlijk hartstikke handig we gaan tenslotte met hem op vakantie en hij kan overal bij ons blijven. De enige momenten waar hij misschien even alleen zal zijn is bij activiteiten waarin hij niet mee kan, zoals boodschappen doen.

Vertrouwde spullen mee

Daarnaast nemen we natuurlijk zijn eigen spulletjes mee; zijn lievelingsdeken van thuis, zijn favoriete speeltjes, lekkere kauw snackjes en zijn eigen bedje. Allemaal spullen waar Beau mee bekend is en op zijn manier waarde aan hecht. Waar Beau thuis zijn eigen veilige plek heeft zullen we deze ook weer moeten gaan creëren op onze vakantie plek. Dit zal een plek zijn waar Beau zich in kan terug trekken en waar ook wij ons niet teveel in zullen mengen.

Rustgevende supplementen

Naast al deze stabiele factoren zal ik Beau ook blijven ondersteunen met supplementen. Op dit moment maken we gebruik van de Bach Rescue druppels en de Puur Calm druppels die hem ondersteunen in zijn angsten. Bach Rescue druppels is een voedingssupplement welke bestaat uit 5 verschillende Bach bloesems die elk hun eigen unieke werking heeft. Hierdoor is het een supplement die bij veel verschillende gedragsproblemen kan worden ingezet voor ondersteuning. Voor Beau werkt het vooral in op zijn stress niveau en zelfvertrouwen.

Activiteiten balanceren

Een groot probleem bij gevoelige honden is vaak overprikkeling. Doordat ze als hond zo gevoelig zijn komen bepaalde prikkels ook veel harder binnen. Belangrijk is dus om heel veel rust te nemen en de activiteiten die je plant goed uit te balanceren.

Voldoende rustdagen

Voor Beau betekent dit bijvoorbeeld dat we de ene dag kunnen gaan hiken maar dan de volgende dag echt een rustdag moeten doen bij de caravan. Wanneer we de volgende dag dan bijvoorbeeld naar het strand zouden gaan zou Beau heel snel overprikkeld raken door de verschillende nieuwe indrukken.

Prikkels verwerken van de reis

Nadat we onze 15 uur durende rit hebben gehad zullen we Beau eerst twee dagen de kans geven om te acclimatiseren. Dit houd voornamelijk in dat Beau even goed mag slapen en daarmee zijn prikkels kan verwerken van de reis. We zullen korte momenten de omgeving (camping) een beetje ontdekken en Beau daarmee laten wennen aan zijn nieuwe omgeving en alle nieuwe indrukken die daarbij komen. Die twee dagen heeft hij ook echt wel nodig voor we extra dingen kunnen toevoegen. Ach en voor ons is het na zo’n rit ook wel lekker om eerst vooral even rustig aan te doen en onze nieuwe omgeving een beetje te ontdekken.

Rustgevende activiteiten

Naast dat we de activiteiten gaan balanceren is het ook belangrijk om rustgevende activiteiten in te plannen. Voor Beau betekent dit dus dat we voornamelijk snuffel spelletjes en kauw momenten zullen inplannen. Snuffelen werkt ontspannend op het brein en zorgt voor afleiding wanneer er veel prikkels zijn die hij moet verwerken. Doordat het brein ontspant kan hij beter zijn rust en slaap pakken. Dit zorgt er dus weer voor dat hij deze prikkels kan verwerken en niet overspoeld raakt. Kauwen heeft een soortgelijk effect op het brein. Doordat er endorfine word aangemaakt in het speeksel verlaagt het kauwen het stress level van jouw hond. Daarnaast word er dopamine aangemaakt door het kauwen welke ook wel het geluk hormoon word genoemd, je kunt je voorstellen dat dit dus een heel goed gevoel geeft!

Plezier en vertier

Ik kijk echt uit naar onze vakantie. Het is ook wel een beetje spannend, een eerste vakantie met mijn partner en dan helemaal naar Kroatië. Als dat al niet spannend genoeg is gaan we dat ook nog eens doen met een hond die een hart van goud heeft maar helaas wel een vrij uitgebreide gebruikersaanwijzing hanteert.

Nieuwe avonturen

Toch kijk ik vooral heel erg uit naar deze vakantie. De nieuwe avonturen beleven met Beau en hem lekker hond laten zijn. Samen zonder verantwoordelijkheden genieten en lekker relaxen. Ik denk dat het ons allen heel goed zal doen en ons echt als ‘gezinnetje’ samen gaat brengen.

We gaan voor plezier en vertier!

Lijkt het je nou leuk om onze vakantie te volgen? Volg ons dan op Instagram! Daar zal ik meer delen over de vakantie met onze gevoelige Beau in Kroatië!

 

Lieve groetjes,

Beau en Demi

 

 

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Beau

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes! Geef koekje! x

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes!

6 September Door: Beau

Zelf hondenijsjes maken, het is niet alleen leuk, maar ook veel makkelijker dan je zou denken! Het is in Nederland regelmatig erg warm in de zomer en de komende ...

Lees het hele artikel
Nieuwe mensen maatjes voor Beau Geef koekje! x

Nieuwe mensen maatjes voor Beau

5 May Door: Beau

Een tijdje geleden schreef ik een blog over veranderingen in het leven van een hond. Ik schreef die blog naar aanleiding van de emotionele achtbaan waar Beau en ik ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een reactieve hond Geef koekje! x

Wandelen met een reactieve hond

17 November Door: Beau

Boswandeling met Beau Dit weekend liep ik met Beau in het bos zoals wij dit wel vaker doen. Het nadeel aan veel Nederlandse bossen is dat alles gedeeld moet ...

Lees het hele artikel
Lief en leed van een Stafford eigenaar Geef koekje! x

Lief en leed van een Stafford eigenaar

12 October Door: Beau

Natuurlijk is het niet zo zwart- wit als ik spreek over het zijn van een Stafford eigenaar. Je hebt natuurlijk een verschil tussen Engelse Stafford Shire Bullterriërs en de ...

Lees het hele artikel