Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De waarde van een goed advies

26 February
x
Wat is dit?

Misschien herken je het wel. Heb je het ene probleem met je hond opgelost, dient het volgende probleem zich alweer aan. Zo voelt het voor mij in ieder geval wel.

Jullie hebben eerder al een aantal blogs kunnen lezen over het feit dat Foss niet wilde eten. Inmiddels is dat gelukkig opgelost: Foss eet zijn maaltijden zelf op en likt z’n bak er zelfs bij uit. Het is grappig hoe blij je kan zijn met het simpele feit dat je hond gewoon zelf wil eten.

Trillende spieren

Een aantal maanden terug merkte ik echter iets anders aan Foss. Tijdens inspanning begon zijn achterhand enorm te trillen. Het was echt niet om aan te zien. Het leek alsof zijn spieren enorm verzuurd en vermoeid waren en dat ze daarom zo aan het trillen waren. Maar… het viel me ook al gauw op dat hij al stond te trillen als hij bijvoorbeeld pas 1 sprintje had getrokken. Dat was echt niet goed…

Voedingsadvies

In eerste instantie dacht ik dat er iets ontbrak in zijn voeding. Foss krijgt rauw gevoerd maar is voor veel proteïne soorten intolerant, dus wat ik hem kan geven is beperkt. Eventuele tekorten probeer ik aan te vullen door middel van supplementen. Via de baas van Wiske kwam ik in contact met een mevrouw die erg veel van hondenvoeding af weet. Zij heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van Foss zijn voeding. Foss staat nu op een KVV met een lager vet- en een hoger eiwitpercentage. Door het lagere vetpercentage kan zijn lijf de wateroplosbare vitaminen (in tegenstelling tot vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A en D3) beter opnemen, en door het hogere eiwitpercentage worden zijn spieren beter onderhouden. Het was zo fijn om iemand te hebben die me zo wilde helpen met het verbeteren van de voeding van Foss. Ze nam alle tijd en legde me alles supergoed uit. Echt iemand met het hart op de juiste plaats.

Supplementen

Daarnaast ben ik op haar advies, naast de supplementen die ik al voerde, bokashi (vezels) en edelgist (vol van B vitamine’s) gaan bijvoeren. Ook kreeg Foss anderhalve maand lang op momenten voordat hij veel zou bewegen een sportdrankje (snelle suikers om de spieren te ondersteunen). Bovendien heb ik een maand lang IJslands zeewier bijgevoerd (magnesium) en krijgt hij op fysiek intensieve dagen een aantal spuitjes vitamine B12 in de mond. Al deze supplementen dragen bij aan een betere stofwisseling en ondersteunen de spieren tijdens inspanning en herstel.

Dierenarts

Hoewel Foss zijn drollen echt beter waren/zijn dan ooit tevoren en de verhouding spier vs. vet in zijn lijf aanzienlijk verbeterde, bleef het getril aanhouden. Zelf leek hij er verder geen last van te hebben, maar ik ben toch maar naar de dierenarts gegaan. Zij wist niet zo goed wat ze ervan moest denken. Ze dacht gelijk aan een neurologisch probleem… Dit vond ik zelf een beetje gek, omdat het voor mij overduidelijk was dat er iets met de spieren was. Ze heeft een foto gemaakt van de heupen en de onderrug. Deze foto’s waren beide hartstikke goed, dus ook hier vond ik geen antwoord op de vraag waarom Foss zo trilt. Zonder ook maar een stap verder te zijn, ging ik weer op huis aan.

Chiropractie

In overleg met degene die mij zo heeft geholpen met Foss zijn voeding, besloot ik dat het tijd was om de chiropractor/osteopaat er weer eens bij te halen. Ik heb een hele fijne osteopaat voor Foss die bij ons aan huis komt. Zo kan Foss op een zo ontspannen mogelijke manier worden behandeld. Van tevoren had ik al contact met haar gehad en het een en ander uitgelegd. Hierbij had ik ook genoemd dat Foss eind september gecastreerd was. Gelijk ging er bij haar een belletje rinkelen, want castraties kunnen er bij honden (net als bijvoorbeeld bij paarden) voor zorgen dat de achterhand vreemde dingen gaat vertonen.

Osteopaat

Ze heeft eerst het chiropractische deel van de behandeling gedaan, daarna ging ze over op osteopathie. Op de foto kun je zien dat Foss erg kan genieten van zijn behandelingen, hij gaat er helemaal voor liggen!

Foss bij de osteopaat voor honden

Het viel de osteopaat op dat Foss vrij veel spanning had rond de heupspieren. Als zij haar vingers aan de binnenkant van de heupen op de spieren legde, begonnen de spieren gelijk te trillen. Het was een soort combinatie van spierspanning en te strakke fascia. Fascia is een bepaald type bindweefsel dat een vlies vormt rond spieren, botten, pezen en lichaamsholtes. Door littekenweefsel kan dit op spanning komen te staan, hoe klein het litteken ook is. Door het vormen van littekenweefsel ontstaan er ook nieuwe zenuwen die naar het litteken gaan.

Castratie

Daarnaast is het zo dat Foss tijdens de castratie natuurlijk in een oncomfortabele houding op de operatietafel heeft gelegen. Het kan zo zijn dat tijdens dit proces er ook iets getriggerd is in de spieren. Ik was ZO blij dat ze iets had gevonden, omdat we van hier uit eindelijk verder konden: wegmasseren van de spanning in de spieren en fascia. Hoewel het getril op dit moment nog niet helemaal weg is, is er wel echt al een enorme verbetering te merken.

Alternatieve diergeneeskunde

Voor mij is deze ervaring wederom een bevestiging dat de alternatieve/integrale diergeneeskunde mij vaak meer antwoorden en nuttige adviezen brengt dan de reguliere diergeneeskunde. Als jouw dierenarts niets raars kan vinden aan jouw hond, maar jij gelooft toch dat er iets niet helemaal goed zit, ga dan op zoek naar mensen die vanuit een andere hoek kijken. Zij kunnen je wellicht wel verder helpen. Voor mij stopt het bijna nooit bij de reguliere dierenarts. Het is soms een hele (dure) zoektocht, maar het is het voor mij zeker waard als ik daarvoor een goed advies en een gezonde hond terug krijg.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Foss

STOP bodyguard tegen vlooien en teken Geef koekje! x

STOP bodyguard tegen vlooien en teken

1 April Door: Foss

Vorig jaar was het eerste jaar dat ik een hond had, mijn allereerste eigen hond. Eén ding kan ik je verzekeren, en dat is dat ik ontzettend veel heb ...

Lees het hele artikel
Foss test de lamsluchtpijp van Ziwi Pets Geef koekje! x

Foss test de lamsluchtpijp van Ziwi Pets

8 October Door: Foss

Of wij de natuurlijke snacks van ZiwiPeak willen testen? Uiteraard! Natuurlijke hondensnack Ik geef Foss het liefst natuurlijke hondensnacks, omdat ik zo zeker weet dat hij geen onnodige chemicaliën/toevoegingen ...

Lees het hele artikel
Foss wil niet eten - deel 3 Geef koekje! x

Foss wil niet eten - deel 3

14 June Door: Foss

Het is alweer een tijd geleden dat ik over dit onderwerp een blog heb geschreven. Het verhaal is echter nog niet af, dus ik zal jullie nog het een ...

Lees het hele artikel
Spelenderwijs bouwen aan balans, coördinatie en zelfvertrouwen Geef koekje! x

Spelenderwijs bouwen aan balans, coördinatie en zelfvertrouwen

13 March Door: Foss

Atleet Foss Wie ons (@lifebyfoss) volgt op Instagram heeft het wellicht al gezien: Foss is een atletisch ventje. Hij is niet alleen vliegensvlug, maar klimt en springt ook op ...

Lees het hele artikel