Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waterblazer voor de hond

11 December
x
Wat is dit?

De waterblazer voor de hond, misschien hebben jullie er wel eens van gehoord. Ik zou in ieder geval niet meer zonder mijn exemplaar willen of kunnen. In deze blog vertel ik jullie meer over wat de waterblazer is. Wanneer je hem gebruikt en hoe ik mijn honden heb laten wennen aan de blazer.

Wat is een waterblazer?

Zoals de naam wellicht doet vermoeden, blaast een waterblazer maar er komt geen water uit. Hij doet eigenlijk juist het tegenovergestelde, hij blaast water uit de vacht. Bijvoorbeeld na een regenbui, een zwemfeestje of wanneer je hond onder de douche is geweest. Maar niet alleen in dit soort situaties is de waterblazer handig, je kunt hem namelijk ook heel goed gebruiken wanneer je hond droog is. Je kunt er namelijk heel goed oude haren, onderwol, stof of vuiligheid mee uit de vacht blazen. Zo blijft de vacht schoon en luchtig, maar voorkom je ook nare geurtjes, klitten en vilten. Ik controleer met de waterblazer zelfs of er teken op de huid zitten. In het teken seizoen helpt dit enorm in het voorkomen dat teken vastbijten. Plus het werkt sneller en nauwkeuriger dan handmatig zoeken in een dikke vacht.

Föhn gebruiken voor de hond?

Nu zul je misschien denken, ik kan toch ook een föhn gebruiken? Die blaast tenslotte ook een luchtstroom. Het grote voordeel van de waterblazer ten opzichte van de föhn is dat de luchtstroom veel krachtiger is, tevens is het ook mogelijk om enkel koude lucht uit te blazen. Wanneer je te lang met een warme föhn op de vacht blaast, kun je deze namelijk beschadigen en dat wil natuurlijk niemand.

Kies de juiste waterblazer

Ik ben begonnen met een waterblazer van het merk Topmast in eerste instantie leek dit een ideale blazer voor Bumper. Hij kon namelijk traploos ingesteld worden op snelheid, maar ook het warmte element kon aan en uitgezet worden. Echter toen kwam Fender bij ons wonen en de vacht van hem was een stuk voller en dichter dan de vacht van Bumper. Ik kwam er bijna niet doorheen. Dus ik ben verder gaan kijken naar een waterblazer die meer kracht had dan de maximale 60m/s van de Topmast, maar die niet perse meer herrie maakte.

Daar mee kwam ik al snel uit bij de Shernbao Typhoon, een waterblazer met een maximale snelheid van 100m/s en die met 85dB nog steeds vrij stil is. Met deze waterblazer  kwam ik ook goed door Fender zijn vacht heen en kon ik zelfs zijn huid netjes zien tijdens het blazen. Ook deze waterblazer heeft een traploos instelbare snelheid en een warmte element wat separaat uitgezet kan worden, zo kun je dus warme en koude lucht blazen.

Heb je een hond met een vacht die niet perse heel zwaar is, dan is de Topmast een leuke waterblazer. Hij neemt niet veel plaats in beslag doordat hij vrij klein is en door zijn gewicht is hij handig mee te nemen. Heb je een hond met een zware vacht zoals de Newfoundlander? Dan is de Shernbao Typhoon zeker een aanrader. Hij heeft veel power en heeft een fijne neopreen hoes rondom het mondstuk waardoor je geen last hebt van pijnlijke handen door de hitte of verkramping.

Hond laten wennen aan de waterblazer

Aanleren waterblazer bij Bumper en Fender

Een veel gehoord ‘’probleem’’ wat ik hoor of op sociale media zie langskomen is dat honden vaker bang zijn voor het geluid van de blazer. Daarvoor is het belangrijk om de blazer goed aan te leren zodat je hond leert dat hij er niet bang voor hoeft te zijn. Bumper die vindt de waterblazer vanaf de eerste seconde al fantastisch, Fender vond het wat spannender maar was het wel al gewend door zijn vroegere tripjes naar de trimsalon. Fender had wel altijd last van een chronische oorontsteking waardoor hij niet graag had dat de blazer te dicht bij zijn oortjes kwam, hartstikke begrijpelijk natuurlijk. Daarom deed ik hem een snoot over zijn koppie heen, zo werd het geluid gedempt en zaten zijn oortjes veilig ingestopt.

Aanleren waterblazer bij Novi

Bij Novi moest ik de gewenning wel nog opbouwen. Zijn fokker had hem wel al vaker uitgeblazen na een badje maar toch vond hij het nog ontzettend spannend. Dus zijn we stapje voor stapje gaan opbouwen om hem te leren dat de waterblazer erg leuk en lekker is op zijn vachtje. Ik ben begonnen met hem kennis te laten maken met een Lickimat die ik buiten aan het raam hing. Daar smeerde ik een lekkere stoommaaltijd of vleesje op zodat hij daar aan ging likken. Toen hij de Lickimat leuk vond en door had, ben ik de waterblazer op de achtergrond gaan aanzetten terwijl hij lekker aan het likken was. Dit zodat hij aan het geluid kon wennen. In het begin stond hij natuurlijk zacht maar daarna ben ik hem steeds iets harder gaan zetten, werd hij te veel afgeleid? Dan gaan we weer een standje zachter. Na 2 keer 5 minuten oefenen, had Novi niet eens meer door dat er achter hem een blazer aan stond.

Daarna ben ik gaan oefenen om de blazer, op de zachtste stand, op zijn vachtje te houden. De kleine man was zo blij met zijn Lickimat dat hij het eigenlijk niet meer door had wat er gebeurde. Stukje bij beetje ben ik dit blijven doen en na 3 keer op deze manier te oefenen, bleef hij al staan zonder de Lickimat. Tegenwoordig gaat hij er al helemaal voor liggen en staat hij vooraan wanneer ik de blazer ga pakken.

Waterblazer hond

Hopelijk heb ik jullie zo iets meer informatie kunnen geven over het gebruik van de waterblazer. En ook hoe je jouw hond er aan kan leren wennen. Probeer je hond niet te pushen en laat hem rustig wennen. Zodra ze eenmaal goed gewend zijn dan vinden ze het vaak heerlijk. De waterblazer helpt mij ontzettend in het vacht onderhoud van de jongens. Hun vachten zijn lekker luchtig en ze blijven zo veel schoner.

Liefs Carlijn, Bumper en Novi.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel