Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July
x
Wat is dit?

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van mijn Akita’s. Niet alleen kinderen hoor, nee ook volwassenen. “Dat is die ene uit die film”, zegt weer iemand anders en andere mensen noemen het een husky. Maar hoe is de Akita nu eigenlijk en past hij daadwerkelijk wel bij jou?

Geschiedenis Akita Inu

De Akita Inu (oorsprong uit Japan) heeft geen makkelijke geschiedenis gehad en meerdere malen werden ze bedreigd met uitsterven. Ze zijn van oorsprong gefokt als jachthond op groot wild. Later tijdens de burgeroorlogen werden ze gebruikt om huis en haard te beschermen als waakhonden. Rond 1700 werden Akita’s vaste metgezellen van de samoerai en kwam er een wet dat het verboden was de honden te verwonden of doden. Hierna volgden enkele dieptepunten.

Hondengevechten

Hondengevechten kwamen in opkomst en deze hondengevechten moesten de krijgerslucht van de samoerai stimuleren. Ze moesten het op nemen tegen de Tosa Inu. In 1910 werden hondengevechten verboden en kwam de invoering van de hondenbelasting. Ook hiervoor zijn veel honden afgeslacht, alsmede een hondsdolheid epidemie. In 1930 namen de Japanse autoriteiten het ras in bescherming.

Tweede wereldoorlog

Helaas kwam er tijdens de 2de wereldoorlog weer een dieptepunt en werd hun vlees gegeten en werden hun vachten gebruikt voor de warmte. Maar opnieuw heeft men zich verzet om uitsterven tegen te gaan. Ze werden achtergehouden, gekruist met Duitse herdershonden en doorverkocht aan Amerikaanse soldaten. Hier ontstond de Great Japanese dog , die later de Amerikaanse Akita werd genoemd.

De Akita Inu nu

Een behoorlijke geschiedenis dus. De geschiedenis en de doeleinden waarvoor de Akita Inu is gefokt, zijn nog steeds van invloed op hun gedrag, karakter en hun behoeften.

Jachtinstinct

Ze werden ooit gefokt als jachthond, dat maakt dat hun jachtinstinct hoog is en ze moeilijk los kunnen lopen. Het is een zelfstandig ras. Ze moesten alleen op jacht en daarna kwam de jager er achteraan als zij de beer of het wild zwijn hadden gevangen. Dit deden ze meestal alleen, uitzondering per 2 en dan vaak een reu/ teef combinatie.

Zelfde geslacht niet samen

Deze honden staan dicht bij de natuur. Dat betekent dat andere honden van hetzelfde geslacht vaak niet samen gaan. Het tegenovergestelde geslacht zorgt voor nakomelingen, het zelfde geslacht is concurrentie en die moet je weg hebben. Daarom wordt er bij dit ras geadviseerd om geen 2 teven of 2 reuen in huis te nemen.

Moeilijk te trainen

Door het zelfstandige karakter zijn ze moeilijk te trainen. Ze hebben ons niet nodig en redden zichzelf wel. Je moet dus van verre huizen komen wil je ze overhalen iets te doen. Zien ze ergens het nut niet van in doen ze het niet en als ze ergens succes in hebben gehaald zetten ze dat sterk door. Kan je ze dan niet trainen? Natuurlijk wel. Alleen de beloning die er tegen over staat moet belangrijk zijn.

Vechten

Akita’s zijn heel duidelijk in lichaamstaal en communicatie, maar de signalen moeten goed opgepakt worden. Ze geven het wat sneller en duidelijker aan en geven niet (zoals sommige honden) 100 keer een waarschuwing. Als ze in een situatie zijn waarin de keuze vluchten of vechten is, kiezen ze eerder voor vechten dan vluchten. Een goed gesocialiseerde Akita zal een gevecht met andere honden niet zelf beginnen en kan door middel van lichaamshouding al genoeg doorgeven aan de andere hond. Ze zijn van nature zelfverzekerd, maar zullen zich niet onderdanig opstellen.

Uitvallen naar honden

Helaas zie ik tijdens mijn werk de laatste jaren ook veel onzekere Akita’s en ik vermoed dat dit komt door het doorfokken, omdat ze de laatste jaren aardig populair geworden zijn. Één van de meest voorkomende gedragsprobleem die je krijgt is uitvallen naar andere honden. Als je eenmaal voor een Akita bent gegaan wil je vaak niks anders meer, maar veel mensen moeten hun verwachtingspatroon bijstellen. Het zijn hele mooie honden en dat is waar mensen vaak op vallen, maar er schuilt veel meer achter dat knappe koppie.

Wat maakt de Akita dan wel zo geweldig als je het mij vraagt:

De onafhankelijkheid, de duidelijkheid in communicatie, de eerlijkheid en het zelfvertrouwen wat ze hebben, de liefde en trouwheid voor het gezin. Ook voor kinderen als ze deze van jongs af aan kennen en hier goed mee leren om te gaan. Eenmaal een Akita in huis en je wilt nooit meer wat anders. Ze zijn majestic, bewegen elegant en het zijn schone honden. Het meest geweldige ras dat er is, maar het moet bij je passen. Oh ja! Koop een goede stofzuiger, want als je nog nooit een hond in huis hebt gehad met zo’n vacht weet je serieus niet wat je overkomt. Maar dat nemen we voor lief zeggen we dan maar.

Wil je meer weten over dit ras kijk dan op de website van de rasvereniging of neem contact op met mij.

Deze blog is geschreven door Terry Mehciz – Hond in Evenwicht.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel