Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Mag mijn hond het klokhuis van mijn appel?

7 October
x
Wat is dit?

Als je jouw hond ooit een stukje appel hebt gegeven, kun je waarschijnlijk niet meer gerust een appel eten met je hond in de buurt. Grote kans dat hij of zij ook een stukje wil. Het klokhuis eten wij mensen toch niet op, dat kun je dus makkelijk aan de hond geven – of is het toch beter van niet?

Appel voor je hond

Wil je jouw hond graag een stukje appel geven? Dan kan zeker, appel is voor ons mensen een gezond tussendoortje en ook honden lusten het graag. De vitaminen die aanwezig zijn in appels zijn vitamine B1, B6, C en E. De mineralen die appels bevatten zijn Kalium, Calcium, Fosfor, Jodium, Koper, Magnesium en Zink. Naast vitaminen en mineralen bevatten appels ook voedingsvezels, fruitsuikers en appelzuur. Een uitgebreide voedingswaardetabel vind je op de website van het Voedingscentrum. Appels bevatten geen vet en zijn laag in calorieën. Al met al best wel een gezond tussendoortje, niet alleen voor mensen maar ook voor honden.

Mag mijn hond appelschillen?

Wanneer je zelf een appel eet, kan het zijn dat je de appel eerst schilt en dat je de appelschillen aan je hond wilt geven. Is dat een goed idee? Wanneer je de appel goed hebt gewassen (of beter nog) je alleen onbespoten biologische appels eet, mag je de schil aan je hond geven. Heb je een reguliere appel waarvan je zelf de schil liever niet opeet, geef deze dan ook niet aan jouw hond. Hoewel de NVWA aangeeft dat het fruit in Nederland minimaal risico heeft op te hoge residuen van landbouwgif, is het niet verstandig om je hond steeds alleen de schillen te laten eten van niet-biologische appels.

Mag mijn hond het klokhuis van een appel?

Mag mijn hond het klokhuis van een appel?

Dan nu de hamvraag: mag je je hond het klokhuis van je appel geven? Hieronder geef ik je een aantal redenen waarom dit geen goed idee is.

  1. Het klokhuis met steel, taaie binnenkant en pitten kan moeilijk te verteren zijn voor je hond
  2. Appelpitten bevatten cyanide (een giftige stof)
  3. Een klokhuis kan bij gulzig eten vast komen te zitten (verstikkingsgevaar)

Appelpitten giftig voor de hond

Toch zijn er ook mensen die zeggen dat klokhuizen heel goed aan de hond kunnen worden gegeven. De redenatie is dan dat de appel gezond is (zoals we hierboven al beschreven) en dat om een giftige hoeveelheid appelpitten binnen te krijgen, de hond wel héél veel klokhuizen moet opeten per dag. Een Amerikaans dierenarts geeft aan dat een hondenlever zelf heel goed in staat is de lage dosis cyanide van appelpitten af te breken. Hij rekende uit dat je een hond 200 gram appelpitten zou moeten laten eten (gemalen of kapot gebeten) voordat er een voor de hond dodelijke dosis ontstaat.

De hondenlever aan het werk

Een kleine kanttekening die deze dierenarts maakt, is dat wanneer de lever van de hond níet optimaal functioneert er wel een risico kan optreden na het eten van (veel) appelpitten. Nu begrijpen we dat deze dierenarts zijn eigen hond klokhuizen geeft, hij weet immers dat de hond gezond is en de lever goed functioneert. Maar wij vragen ons wel een beetje af of je het risico zou moeten willen lopen, erachter te komen dat de lever van jouw hond níet goed functioneert en de cyanide niet kan afbreken.

Stapeling van cyanide

Het is niet zo dat wanneer je een gezonde hond hebt waarvan de lever normaal functioneert, dat de cyanide zich ‘opstapelt’ in de lever. Geef je jouw hond vandaag 20 gemalen appelpitten (niet doen hoor!) en over een week weer een flink aantal, dan tellen ze niet bij elkaar op. De lever van de hond heeft de eerdere partij dan al afgebroken en het lichaam uitgewerkt.

Wel of geen appel voor jouw hond?

Appel kan een voedzame en gezonde snack zijn voor honden. Bedenk wel dat je niet alleen de schillen of het klokhuis geeft. Snijd een stukje af en geef dit aan jouw hond als tussendoortje. Bedenk je wel goed, dat als je eenmaal begint met appel geven aan jouw hond. Het heel goed kan gebeuren dat iedere appel die jij eet, jouw hond kwijlend en bedelend naast je staat. Wil je dit gedrag niet? Geef dan wat appel bij de brokken of bewaar een bakje met appelstukjes in de koelkast die je als snack aan jouw hond geeft.

Geef jij jouw hond wel eens een klokhuis? Of geef je een stukje appel?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel