Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Mag mijn hond het klokhuis van mijn appel?

7 oktober
x
Wat is dit?

Als je jouw hond ooit een stukje appel hebt gegeven, kun je waarschijnlijk niet meer gerust een appel eten met jouw hond in de buurt. Grote kans dat jouw hond ook een stukje wil. Het klokhuis eten wij mensen toch niet op, die kun je dus makkelijk aan jouw hond geven of is het toch beter van niet?

Appel voor je hond

Wil je jouw hond graag een stukje appel geven? Dan kan zeker, appel is voor ons mensen en gezond tussendoortje en ook honden houden best wel van een stukje appel. De vitaminen die aanwezig zijn in appels zijn; vitamine B1, B6, C en E. De mineralen die appels bevatten zijn; Kalium, Calcium, Fosfor, Jodium, Koper, Magnesium en Zink. Naast vitaminen en mineralen bevatten appels ook voedingsvezels, fruitsuikers en appelzuur. Een uitgebreide voedingswaarde tabel vind je op de website van het Voedingscentrum. Appels bevatten geen vet en zijn laag in calorieën. Al met al best wel een gezond tussendoortje, niet alleen voor mensen maar ook voor honden.

Mag mijn hond appelschillen?

Wanneer je zelf een appel eet, kan het zijn dat je de appel eerst schilt en dat je de appelschillen aan jouw hond wilt geven. Is dat een goed idee? Wanneer je de appel goed hebt gewassen (of beter) nog je alleen onbespoten biologische appels eet, mag je de schil aan jouw hond geven. Heb je een reguliere appel waarvan je zelf de schil liever net opeet, geef deze dan ook niet aan jouw hond. Hoewel de NVWA aangeeft dat het fruit in Nederland minimaal risico heeft op te hoge residuen van landbouwgif, is het niet verstandig om jouw hond steeds alleen de schillen te laten eten van niet biologische appels.

Mag mijn hond het klokhuis?

Dan nu de hamvraag, mag je jouw hond het klokhuis van jouw appel geven? Een zijn een aantal redenen waarom het geen goed idee is:

  1. Het klokhuis met steel, taaie binnenkant en pitten kan moeilijk te verteren zijn voor jouw hond
  2. Appelpitten bevatten cyanide (een giftige stof)
  3. Een klokhuis kan bij gulzig eten vast komen te zitten (verstikkingsgevaar)

Klokhuis van de appel

Toch zijn er ook mensen die zeggen, dat klokhuizen heel goed kunnen worden gegeven aan de hond. De redenatie is dan dat de appel gezond is (zoals we hierboven al beschreven) en dat om een giftige hoeveelheid appelpitten binnen te krijgen de hond wel héél veel klokhuizen moet opeten per dag. Een Amerikaans dierenarts geeft aan dat een hondenlever zelf heel goed in staat is de lage dosis cyanide van appelpitten af te breken. Hij rekende uit dat je een hond 200 gram appelpitten zou moeten laten eten (gemalen of kapot gebeten) voordat er een dodelijke dosis voor de hond ontstaat.

De hondenlever aan het werk

Een kleine kanttekening die deze dierenarts maakt, is dat wanneer de lever van de hond níet optimaal functioneert er wel een risico kan optreden na het eten van (veel) appelpitten. Nu begrijpen we dat deze dierenarts zijn eigen hond klokhuizen geeft, hij weet immers dat de hond gezond is en de lever goed functioneert. Maar wij vragen ons wel een beetje af of je het risico zou moeten willen lopen, er achter te komen dat de lever van jouw hond níet goed functioneert en de cyanide niet kan afbreken.

Stapeling van Cyanide

Het is niet zo, dat wanneer je een gezonde hebt waarvan de lever normaal functioneert, dat de cyanide zich ‘opstapelt’ in de lever. Geef je jouw hond vandaag 20 gemalen appelpitten (niet doen hoor!) en over een week weer een flink aantal. Dan tellen ze niet bij elkaar op. De lever van de hond heeft de eerdere partij dan al afgebroken en het lichaam uitgewerkt.

Conclusie

Appel kan een voedzame en gezonde snack zijn voor honden. Bedenk wel dat je niet alleen de schillen of het klokhuis geeft. Snij een stukje af en geef dit aan jouw hond. Als jouw hond wel appel lust tenminste.

Geef jij jouw hond wel eens een klokhuis? Of geef je een stukje appel?

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

De eerste 4 hondenbloggers van The Dog Pen Geef koekje! x

De eerste 4 hondenbloggers van The Dog Pen

20 oktober Door: Redactie

Zo gezellig het aantal honden die blogger zijn bij The Dog Pen groeit heel erg hard. We verwelkomen binnenkort onze 14e blogger en officieel is dat onze 18e hond. ...

Lees het hele artikel
Is jouw hond zichtbaar in het donker? Geef koekje! x

Is jouw hond zichtbaar in het donker?

18 oktober Door: Redactie

De donkere dagen zijn alweer begonnen. In de ochtend is het langer donker en in de avond is het eerder donker. Grote kans dus dat je zowel 's ochtends ...

Lees het hele artikel
5 x licht in het donker – veilig wandelen met de hond Geef koekje! x

5 x licht in het donker – veilig wandelen met de hond

9 oktober Door: Redactie

Het is weer die tijd van het jaar. Je wandelt vaker met jouw hond in de schemer of gewoon echt in het donker. Het is belangrijk om jouw hond ...

Lees het hele artikel
Boek 'Mijn reis met Gobi' Geef koekje! x

Boek 'Mijn reis met Gobi'

8 oktober Door: Redactie

Oké ik moet toegeven, het was een beetje een moeizame start (met name van mijn kant). Ik had mezelf voorgenomen om het boek 'Mijn reis met Gobi' geschreven door ...

Lees het hele artikel