Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Mag mijn hond het klokhuis van mijn appel?

7 oktober
x
Wat is dit?

Als je jouw hond ooit een stukje appel hebt gegeven, kun je waarschijnlijk niet meer gerust een appel eten met je hond in de buurt. Grote kans dat hij of zij ook een stukje wil. Het klokhuis eten wij mensen toch niet op, dat kun je dus makkelijk aan de hond geven – of is het toch beter van niet?

Appel voor je hond

Wil je jouw hond graag een stukje appel geven? Dan kan zeker, appel is voor ons mensen een gezond tussendoortje en ook honden lusten het graag. De vitaminen die aanwezig zijn in appels zijn vitamine B1, B6, C en E. De mineralen die appels bevatten zijn Kalium, Calcium, Fosfor, Jodium, Koper, Magnesium en Zink. Naast vitaminen en mineralen bevatten appels ook voedingsvezels, fruitsuikers en appelzuur. Een uitgebreide voedingswaardetabel vind je op de website van het Voedingscentrum. Appels bevatten geen vet en zijn laag in calorieën. Al met al best wel een gezond tussendoortje, niet alleen voor mensen maar ook voor honden.

Mag mijn hond appelschillen?

Wanneer je zelf een appel eet, kan het zijn dat je de appel eerst schilt en dat je de appelschillen aan je hond wilt geven. Is dat een goed idee? Wanneer je de appel goed hebt gewassen (of beter nog) je alleen onbespoten biologische appels eet, mag je de schil aan je hond geven. Heb je een reguliere appel waarvan je zelf de schil liever niet opeet, geef deze dan ook niet aan jouw hond. Hoewel de NVWA aangeeft dat het fruit in Nederland minimaal risico heeft op te hoge residuen van landbouwgif, is het niet verstandig om je hond steeds alleen de schillen te laten eten van niet-biologische appels.

Mag mijn hond het klokhuis?

Dan nu de hamvraag: mag je je hond het klokhuis van je appel geven? Hieronder geef ik je een aantal redenen waarom dit geen goed idee is.

  1. Het klokhuis met steel, taaie binnenkant en pitten kan moeilijk te verteren zijn voor je hond
  2. Appelpitten bevatten cyanide (een giftige stof)
  3. Een klokhuis kan bij gulzig eten vast komen te zitten (verstikkingsgevaar)

Klokhuis van de appel

Toch zijn er ook mensen die zeggen dat klokhuizen heel goed aan de hond kunnen worden gegeven. De redenatie is dan dat de appel gezond is (zoals we hierboven al beschreven) en dat om een giftige hoeveelheid appelpitten binnen te krijgen, de hond wel héél veel klokhuizen moet opeten per dag. Een Amerikaans dierenarts geeft aan dat een hondenlever zelf heel goed in staat is de lage dosis cyanide van appelpitten af te breken. Hij rekende uit dat je een hond 200 gram appelpitten zou moeten laten eten (gemalen of kapot gebeten) voordat er een voor de hond dodelijke dosis ontstaat.

De hondenlever aan het werk

Een kleine kanttekening die deze dierenarts maakt, is dat wanneer de lever van de hond níet optimaal functioneert er wel een risico kan optreden na het eten van (veel) appelpitten. Nu begrijpen we dat deze dierenarts zijn eigen hond klokhuizen geeft, hij weet immers dat de hond gezond is en de lever goed functioneert. Maar wij vragen ons wel een beetje af of je het risico zou moeten willen lopen, erachter te komen dat de lever van jouw hond níet goed functioneert en de cyanide niet kan afbreken.

Stapeling van Cyanide

Het is niet zo dat wanneer je een gezonde hond hebt waarvan de lever normaal functioneert, dat de cyanide zich ‘opstapelt’ in de lever. Geef je jouw hond vandaag 20 gemalen appelpitten (niet doen hoor!) en over een week weer een flink aantal, dan tellen ze niet bij elkaar op. De lever van de hond heeft de eerdere partij dan al afgebroken en het lichaam uitgewerkt.

Conclusie

Appel kan een voedzame en gezonde snack zijn voor honden. Bedenk wel dat je niet alleen de schillen of het klokhuis geeft. Snijd een stukje af en geef dit aan je  hond. Als jouw hond wel appel lust, tenminste.

Geef jij jouw hond wel eens een klokhuis? Of geef je een stukje appel?

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

De flexriem yay or nay? Geef koekje! x

De flexriem yay or nay?

8 mei Door: Redactie

De welbekende flexriem, de ene zweert erbij en de ander scheld er op. Ben jij fan van de flexriem of toch niet? We hebben de voors en tegens voor ...

Lees het hele artikel
In de auto met warm weer dodelijk voor honden Geef koekje! x

In de auto met warm weer dodelijk voor honden

20 april Door: Redactie

Het is nog niet eens 1 dag stralend mooi weer geweest en het is alweer zover: de eerste twee (!!) honden moesten uit de auto worden gered. Voor de ...

Lees het hele artikel
Waarom blaffen honden? Geef koekje! x

Waarom blaffen honden?

15 april Door: Redactie

Deze blog is geïnspireerd door het Doggo seminar met Kathryn Lord. Wil je alle blogs over dit seminar lezen? Je vindt ze hier. Blaffen Niet alleen voor mensen die ...

Lees het hele artikel
Sorry, weer een tijd niet geblogd... Geef koekje! x

Sorry, weer een tijd niet geblogd...

14 april Door: Redactie

Weet je wat nu het leuke is van een bloggersplatform? Samen zijn we sterk! We zijn inmiddels met 29 actieve hondenbloggers. Dat wil zeggen dat er altijd wel iemand ...

Lees het hele artikel