Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Is jouw hond zichtbaar in het donker?

18 October
x
Wat is dit?

De donkere dagen zijn alweer begonnen. In de ochtend is het langer donker, en in de avond is het eerder donker. Grote kans dus dat je zowel ’s ochtends als ’s avonds met je hond in het donker loopt.

LEESTIP: 5 x Licht in het donker – veilig wandelen met de hond

Verlichting in het verkeer

In het verkeer is bijna iedereen verplicht verlicht. Fietsers, brommers, motoren en auto’s hebben standaard verlichting en zijn verplicht deze te gebruiken. De regels voor verlichting van voertuigen zijn duidelijk geregeld en bij het overtreden van deze regels riskeer je een boete. Ook wanneer je op een paard rijdt ben je verplicht  verlichting te gebruiken. De wet ziet alle ‘bestuurders’ gelijk, of ze nu in een brommobiel, op een paard, in een auto of op een fiets zitten. De enige uitzondering zijn wandelaars, deze zijn zelf verantwoordelijk voor het wel of niet verlichten, maar het is niet verplicht en en staat geen boete op.

Hond zichtbaar in het verkeer

Wandelaars zijn dus niet verplicht om verlichting of reflectie te dragen, en voor honden is dit ook niet verplicht. Toch wil je graag dat je hond en jij gezien worden in het verkeer. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer jouw hond losschiet en de weg op rent. Ander verkeer ziet niets aankomen en zal hoogstwaarschijnlijk niet op tijd kunnen uitwijken of remmen.

Hond zichtbaar in het donker

Voor jezelf is het ook handig dat je kunt zien waar je hond loopt. Ga je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend op het strand wandelen of op een andere plek waar je  hond veilig los kan? Dan is een verlichte hond wel aan te raden. Heb je nu meerdere honden? Kies dan verschillende kleuren verlichting voor iedere hond. Zo kun je de honden onderling ook makkelijk uit elkaar houden.

Hond zichtbaar in het donker

Verschillende oplossingen

Om te zorgen dat jouw hond goed zichtbaar in het donker of de schemer naar buiten kan, zijn er verschillende oplossingen. Het is belangrijk om gewoon ergens te beginnen met je hond zichtbaar maken. We hebben de verschillende oplossingen op een rij gezet met de bijbehorende producten en de voor- en nadelen van iedere oplossing. Ben je gewoon benieuwd welke soorten hondenlichtjes er zijn? We hebben er al 5 voor je op een rijtje gezet mét prijzen en verkoopadressen.

Reflecterende hesjes

Voor honden zijn er reflecterende hesjes beschikbaar. Deze hesjes zijn vaak neon-geel of neon-oranje van kleur. Daarnaast zijn ze voorzien van reflecterende strepen, en soms ook voorzien van een reflecterende pootafdruk. De voordelen van deze reflecterende hesjes is dat ze eenvoudig om te doen zijn, lichtgewicht zijn,  en wanneer er koplampen op de hond schijnen dan zorgt de reflectie voor een duidelijke zichtbaarheid. Het nadeel van een reflecterend hesje is dat wanneer de hond niet in tegenlicht loopt, hij nog steeds niet heel goed zichtbaar is.

Reflecterend hondenjasje

Reflecterende riemen / halsbanden / tuigen

Vergelijkbaar met de werking van een reflecterend jasje zijn de reflecterende riemen, halsbanden en tuigen. Het handige aan een reflecterende (flex)riem is dat ‘het touwtje’ waar de hond aan zit ook reflecteert. Dus schiet jouw hond onverwachts de weg over, dan ziet tegemoetkomend verkeer in elk geval de riem oplichten in hun lamp. Halsbanden werken natuurlijk ook bij tegemoetkomend verkeer, maar bedenk wel dat een reflecterende halsband bij honden met een lange vacht niet voldoende kan zijn. Wanneer het haar van de hond de halsband bedekt, dan werkt deze niet meer. Een tuig is dan wel weer van alle kanten voorzien van reflectie, net zoals een vest, alleen moet je wel zorgen dat het tuig zelf ook stevig en veilig is in het gebruik.

Luumi hondenlampje

Lampjes voor aan de halsband

Er zijn heel veel verschillende lampjes voor aan de halsband of het tuig.

Deze lampjes verschillen enorm in prijs en in kwaliteit. Wanneer er een sterk lichtje aan de halsband van de hond is bevestigd, zorgt dit voor een goede zichtbaarheid. Het verschil van lichtsterkte, is het een LED lampje of niet, gaat veel uitmaken voor de zichtbaarheid. Wanneer je een lampje zoekt, kijk dan goed naar de kwaliteit en de sterkte ervan. Belangrijk is om geen lampje te kiezen dat maar aan 1 zijde zorgt voor extra zichtbaarheid. Ben je benieuwd naar onze 5 aanraders? Lees dan deze blog!

Lampjes voor aan het tuig / de halsband of de riem

Het handigst is om een lampje te kiezen dat zowel aan een tuig of riem te bevestigen is, als aan de halsband. Mocht je dan toch een keer overstappen van halsband naar tuig of wil je toch liever het lampje aan de riem, dan kan dat eenvoudig. Ook hier is het handig om te kijken naar de specificaties van het lampje. Vaak is het zo dat wanneer je een heel goedkoop lampje koopt, dit ook duidelijk niet de beste kwaliteit heeft. Ook handig om naar te kijken: hoe lang moet het lampje meegaan? Ieder seizoen een nieuw goedkoop lampje kopen is op de lange termijn toch niet zo voordelig.

Lichtbanden

Nog een manier om je hond te verlichten zijn de lichthalsbanden. Deze halsbanden schuif je vaak over het hoofd van de hond heen. Het grootste voordeel van een lichthalsband is dat de hond rondom de hals helemaal verlicht is. Dit in tegenstelling tot 1 lampje, waarbij de hond maar aan 1 zijde verlicht is. Een ander voordeel is dat je de lichthalsband eenvoudig om de hals kunt schuiven. Voor angstige honden die niet graag iets over het hoofd heen geschoven krijgen is de lichthalsband nu juist weer niet de beste keuze. Kijk dus ook goed naar wat er voor jou en jouw hond het beste werkt!

1 ding is zeker: kies iets, begin ergens en zorg dat je hond en jij veilig en zichtbaar naar buiten gaan in het donker!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel