Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hondenvoeding tips!

20 August
x
Wat is dit?

In de lange zoektocht naar het juiste voer voor Wiske hebben we een aantal handige tips gehad van dierenartsen en hondenvoedingsdeskundigen. De meeste tips zijn gericht op honden die brokvoeding krijgen, andere tips zijn algemeen. Je hond is een individu, dus wat werkt voor de meeste honden, werkt niet perse voor jouw hond. Wil je betere keuzes kunnen maken in de zoektocht naar de juiste hondenvoeding? Lees dan dit artikel

Wil je beginnen met rauw voeren?

Kies in eerste instantie voor een kwalitatief goed merk wat compleet is. Op die manier weet je zeker dat je hond geen tekorten oploopt. Kijk of het je bevalt en of je hond het goed eet voordat je begint met zelf samenstellen en afwisselen van niet complete soorten. Denk ook na over hygiëne! Overstappen van brok naar rauw dient in 1x te gebeuren. Benieuwd naar de 5 grootste misverstanden over rauwe voeding? Lees deze blog!

Wil je overstappen op een andere brok?

Kijk naar de ingrediëntenlijst, staat daar op nummer 1 en 2 granen of peulvruchten, of dierlijke bijproducten? Dan is de verteerbaarheid niet goed. Honden hebben een hoog vleesaandeel nodig en in mindere mate koolhydraten en vet.  Granen, vooral tarwe, zijn vaak boosdoener van allergie of overgevoeligheid. Kies een brok waarvan je de ingrediënten kan herkennen. Overstappen doe je door de nieuwe brok te mengen met de oude brok en geleidelijk aan over te stappen. Ga je over van geperste brok op krokante brok? Dan kan het volgens de meeste bronnen beter in 1x.

Hoe bereken je hoeveel voer je hond nodig heeft?

Hoe veel voer je hond nodig heeft ligt aan zijn energie behoefte, en hoeveel energie zijn voer levert.
Je berekent de energiebehoefte via de volgende formule van Brody: 70.5 x gewicht van de hond in kg ^0.75 = basaalmetabolisme.
En daarna basaalmetabolisme x 1.5 voor een normaal actieve hond of x2 voor een zeer actieve hond.
Voorbeeld voor een normaal actieve hond van 7.5 kilo;
70.5 x 7.5 ^0.75 = 319.5
319.5 X 1.5 = afgerond 480. Dat is hoeveel kcal je hond per dag nodig heeft.
Levert je voer 367 kcal/kg? (staat op de zak)
Dan voer je de hond 480 : 367 = 130 gram voer per dag.

Wil  je hier meer over lezen? Het Handboek Kynologische Kennis 1 van de Raad van Beheer heeft een zeer uitgebreid hoofdstuk over de voedingsleer.

Zo’n berekening kan handig zijn om te berekenen wat je ongeveer moet voeren, maar kijken naar de hond is even belangrijk.
Deze afbeelding van dierendokters geeft weer wanneer de hond een gezond gewicht heeft.

Wat te doen als de tweede ontlasting op een dag zacht is?

De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk dat de hond te veel van het brokvoer krijgt. Vooral bij eiwitrijk hondenvoer zie je snel dat de hond te veel wordt gevoerd, ze hebben er minder van nodig. Probeer wat minder te voeren, grote kans dat de ontlasting dan vanzelf weer goed is. Ook bij pups die voer met een hoog eiwitgehalte krijgen zie je dit veel. Lukt het dan niet te minderen, probeer dan een brok te vinden met een iets lager eiwitgehalte.

Wat te doen als je hond te veel gewicht verliest op de hoeveelheid voer die goede ontlasting geeft?

Hij haalt waarschijnlijk niet genoeg energie uit de brok die je geeft, dit is vooral het geval bij zeer actieve honden. De eiwitrijke brokken, waar normaal actieve honden minder van nodig hebben, leveren een gemiddelde hoeveelheid energie. Moet je meer geven, dan kunnen ze zachte ontlasting krijgen, geef je minder, dan vallen ze te veel af. De oplossing? Voer een brok met een hogere energie waarde (kcal/kg).

Sporthond in huis?

De reden waarom sporthonden het vaak niet goed doen op A-kwaliteit graanvrije merken met hoog eiwitgehalte, komt omdat die ondanks de hoogwaardige eiwitten te weinig kilocalorieën leveren, zelfs de varianten die voor actieve honden bedoeld zijn. Veel mensen met werkhonden voeren dan ook rauw en nog vaker zie ik dat ze een combinatie van brok en rauw voeren. De meeste sporthonden hebben rond de 4000 kcal/kg nodig. Neem dus een kijkje in de wereld van speciale sporthonden voeding. Wat wij Wiske voeren? Daarover zal ik in een volgende blog schrijven.

Beloningen tussendoor?

Het geven van beloningen tussendoor heeft ook invloed op hoe de hond in z’n vel zit. Snoepjes waar graan of suiker in zit kunnen klachten geven, zowel met de ontlasting als qua allergie. Juist als honden dit soort ingrediënten niet gewend zijn kunnen ze hier slecht op reageren. Zeer eiwitrijke snoepjes geven kans op dunne ontlasting, de oplossing is in dat laatste geval heel makkelijk; minder gewoon voer geven. Op zoek naar goede kwaliteit beloningssnoepjes? Kijk eens bij Renske of Ziwipeak.

Slechte ontlasting tijdens een drukke wandeling?

Dit is runners poo! Geheel normaal, niks aan de hand.

Problemen met meerdere soorten voer?

Ga na of je een brok voert met veel graan of juist met veel eiwit, het kan hier aan liggen. Ook kan het een groot verschil maken of je een krokante brok of een geperste brok voert. Kip en tarwe zijn vaak boosdoener van allergieën, het is het waard na te gaan of de hond last heeft van een allergie of intolerantie. Ook zijn er bacteriën als Giardia die de boosdoener kunnen zijn, vooral als er echt sprake is van regelmatig diarree kan dit spelen. Even een afspraak maken met de dierenarts om dingen uit te sluiten kan dan handig zijn.

Tijdelijke darmproblemen?

Probeer eens probiotica bij te voeren of een maaltijd te vervangen met rauwe pens. Bij sommige honden helpt dit erg goed omdat het de darmbacteriën een boost geeft.

Heb je nog meer tips? Laat het weten!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Showlijn en werklijn honden Geef koekje! x

Showlijn en werklijn honden

3 February Door: Wiske Working Cocker

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn? Showlijn ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
De beste hondenvoeding? Geef koekje! x

De beste hondenvoeding?

8 January Door: Wiske Working Cocker

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie ...

Lees het hele artikel