Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Hondenvoeding tips!

20 augustus
x
Wat is dit?

In de lange zoektocht naar het juiste voer voor Wiske hebben we een aantal handige tips gehad van dierenartsen en hondenvoedingsdeskundigen. De meeste tips zijn gericht op honden die brokvoeding krijgen, andere tips zijn algemeen. Je hond is een individu, dus wat werkt voor de meeste honden, werkt niet perse voor jouw hond. Wil je betere keuzes kunnen maken in de zoektocht naar de juiste hondenvoeding? Lees dan dit artikel

Wil je beginnen met rauw voeren?

Kies in eerste instantie voor een kwalitatief goed merk wat compleet is. Op die manier weet je zeker dat je hond geen tekorten oploopt. Kijk of het je bevalt en of je hond het goed eet voordat je begint met zelf samenstellen en afwisselen van niet complete soorten. Denk ook na over hygiëne! Overstappen van brok naar rauw dient in 1x te gebeuren. Benieuwd naar de 5 grootste misverstanden over rauwe voeding? Lees dit blog!

Wil je overstappen op een andere brok?

Kijk naar de ingrediëntenlijst, staat daar op nummer 1 en 2 granen of peulvruchten, of dierlijke bijproducten? Dan is de verteerbaarheid niet goed. Honden hebben een hoog vleesaandeel nodig en in mindere mate koolhydraten en vet.  Granen, vooral tarwe, zijn vaak boosdoener van allergie of overgevoeligheid. Kies een brok waarvan je de ingrediënten kan herkennen. Overstappen doe je door de nieuwe brok te mengen met de oude brok en geleidelijk aan over te stappen. Ga je over van geperste brok op krokante brok? Dan kan het volgens de meeste bronnen beter in 1x.

Hoe bereken je hoeveel voer je hond nodig heeft?

Hoe veel voer je hond nodig heeft ligt aan zijn energie behoefte, en hoeveel energie zijn voer levert.
Je berekent de energiebehoefte via de volgende formule van Brody: 70.5 x gewicht van de hond in kg ^0.75 = basaalmetabolisme.
En daarna basaalmetabolisme x 1.5 voor een normaal actieve hond of x2 voor een zeer actieve hond.
Voorbeeld voor een normaal actieve hond van 7.5 kilo;
70.5 x 7.5 ^0.75 = 319.5
319.5 X 1.5 = afgerond 480. Dat is hoeveel kcal je hond per dag nodig heeft.
Levert je voer 367 kcal/kg? (staat op de zak)
Dan voer je de hond 480 : 367 = 130 gram voer per dag.

Wil  je hier meer over lezen? Het Handboek Kynologische Kennis 1 van de Raad van Beheer heeft een zeer uitgebreid hoofdstuk over de voedingsleer.

Zo’n berekening kan handig zijn om te berekenen wat je ongeveer moet voeren, maar kijken naar de hond is even belangrijk.
Deze afbeelding van dierendokters geeft weer wanneer de hond een gezond gewicht heeft.

Wat te doen als de tweede ontlasting op een dag zacht is?

De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk dat de hond te veel van het brokvoer krijgt. Vooral bij eiwitrijk hondenvoer zie je snel dat de hond te veel wordt gevoerd, ze hebben er minder van nodig. Probeer wat minder te voeren, grote kans dat de ontlasting dan vanzelf weer goed is. Ook bij pups die voer met een hoog eiwitgehalte krijgen zie je dit veel. Lukt het dan niet te minderen, probeer dan een brok te vinden met een iets lager eiwit en/of gehalte.

Wat te doen als je hond te veel gewicht verliest op de hoeveelheid voer die goede ontlasting geeft?

Hij haalt waarschijnlijk niet genoeg energie uit de brok die je geeft, dit is vooral het geval bij zeer actieve honden. De eiwitrijke brokken, waar normaal actieve honden minder van nodig hebben, leveren een gemiddelde hoeveelheid energie. Moet je meer geven, dan kunnen ze zachte ontlasting krijgen, geef je minder, dan vallen ze te veel af. De oplossing? Voer een brok met een hogere energie waarde (kcal/kg).

Sporthond in huis?

De rede waarom sporthonden het vaak niet goed doen op A-kwaliteit graanvrije merken met hoog eiwitgehalte, komt omdat die ondanks de hoogwaardige eiwitten te weinig kilocalorieën leveren, zelfs de varianten die voor actieve honden bedoeld zijn. Veel mensen met werkhonden voeren dan ook rauw en nog vaker zie ik dat ze een combinatie van brok en rauw voeren. De meeste sporthonden hebben rond de 4000 kcal/kg nodig. Neem dus een kijkje in de wereld van speciale sporthonden voeding. Wat wij Wiske voeren? Daarover zal ik in een volgend blog schrijven.

Beloningen tussendoor?

Het geven van beloningen tussendoor heeft ook invloed op hoe de hond in z’n vel zit. Snoepjes waar graan of suiker in zit kunnen klachten geven, zowel met de ontlasting als qua allergie. Juist als honden dit soort ingrediënten niet gewend zijn kunnen ze hier slecht op reageren. Zeer eiwitrijke snoepjes geven kans op dunne ontlasting, de oplossing is in dat laatste geval heel makkelijk; minder gewoon voer geven. Op zoek naar goede kwaliteit beloningssnoepjes?
Kijk eens bij Renske of Ziwipeak.

Slechte ontlasting tijdens een drukke wandeling?

Dit is runners poo! Geheel normaal, niks aan de hand.

Problemen met meerdere soorten voer?

Ga na of je een brok voert met veel graan of juist met veel eiwit, het kan hier aan liggen. Ook kan het een groot verschil maken of je een krokante brok of een geperste brok voert. Kip en tarwe zijn vaak boosdoener van allergieën, het is het waard na te gaan of de hond last heeft van een allergie of intoleranti.
Ook zijn er bacteriën als Giardia die de boosdoener kunnen zijn, vooral als er echt sprake is van regelmatig diarree kan dit spelen. Even een afspraak maken met de dierenarts om dingen uit te sluiten kan dan handig zijn.

Tijdelijke darmproblemen?

Probeer eens probiotica bij te voeren of een maaltijd te vervangen met rauwe pens. Bij sommige honden helpt dit erg goed omdat het de darmbacteriën een boost geeft.

Heb je nog meer tips? Laat het weten!

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Past een Working Cocker Spaniel bij mij? Geef koekje! x

Past een Working Cocker Spaniel bij mij?

5 juli Door: Wiske Working Cocker

De meestgestelde vraag die ik op Instagram krijg is: ‘Denk je dat een Working Cocker bij ons past?’ Een lastige 
vraag om te beantwoorden zonder informatie te hebben over ...

Lees het hele artikel
Boek review: Wat een jachthond moet weten Geef koekje! x

Boek review: Wat een jachthond moet weten

24 mei Door: Wiske Working Cocker

Wat een jachthond moeten weten Over opvoeden van de pup, apporteren, voorstaan en zweetwerk Overzicht & Vormgeving Wat een jachthond moet weten is geschreven door ervaren jachthondentrainer Paul de ...

Lees het hele artikel
Loop je vast in de training van je hond? Geef koekje! x

Loop je vast in de training van je hond?

12 februari Door: Wiske Working Cocker

Loop je vast in de training van je hond? Ondanks de hulp van de hondenschool, het urenlang zoeken naar oplossingen online én de adviezen van iedereen die zich er ...

Lees het hele artikel
Misconceptions about Positive Training Geef koekje! x

Misconceptions about Positive Training

9 juli Door: Wiske Working Cocker

We’ve all heard of Positive Dog Training, but what does it actually mean? The word positive is synonymous with optimistic and good, and that’s exactly the way most people ...

Lees het hele artikel