Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De 5 grootste misverstanden over rauwe voeding voor de hond

14 June
x
Wat is dit?

Rauwe voeding voor honden groeit in populariteit. Met de grote groei van deze manier van voeren komen er ook steeds meer misverstanden over rauwe voeding. We willen de 5 grootste misverstanden met je delen en in perspectief plaatsen. Rauwe voeding voor de hond is een maaltijd van vlees, (gemalen) botten, organen en groenten. Deze voeding wordt bewaard in de diepvries en voor het voeren ontdooid.

Honden lopen tekorten op door een rauwe voeding

Rauwe voeding voor de hond kan worden gegeven in de vorm van kant-en-klare voeding die al gemalen is (KVV), of de menu’s kunnen zelf worden samengesteld waarbij de componenten samen worden gevoerd (BARF). Wanneer je er voor kiest om zelf de maaltijden van jouw hond samen te stellen, dan moet je dit weldoordacht doen zodat je ervoor kunt zorgen dat je hond alles binnenkrijgt wat er nodig is aan vitaminen en mineralen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van alle informatie op het forum van Barfplaats om een evenwichtig menu samen te stellen. Kies je voor een kant-en-klare voeding, dan kun je ervoor kiezen om een merk te kopen waarbij vitaminen en mineralen zijn toegevoegd aan de voeding. Je kunt ook juist kiezen voor merken zonder deze zogeheten premix. In dat geval is het verstandig om verschillende merken af te wisselen. Sommige voedingsstoffen zitten in lever, andere juist in pens of in de gemalen botten. Bij een kant-en-klare gemalen voeding kun je niet altijd exact herleiden welk orgaanvlees is gebruikt, welke botten zijn gemalen en hoe oud de dieren waren toen ze werden gebruikt in de hondenvoeding. Door merken onderling af te wisselen, voer je een meer divers menu en zorg je ervoor dat jouw hond de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Zorg voor een uitgebalanceerde menu

Conclusie: wanneer je kiest voor rauwe voeding voor de hond loopt jouw hond niet per definitie tekorten op. Je moet wel zelf zorgen voor voldoende afwisseling in de voeding of de juiste informatie wanneer je zelf maaltijden voor de hond samenstelt. Iedere dag biefstuk of kipfilet is geen evenwichtige rauwe voeding voor de hond.

Rauwe voeding is slecht voor het gebit

Wanneer honden gemalen kant- en klare versvoeding (KVV) eten, dan wordt er vaak gezegd dat dit slecht voor het gebit is. We hebben immers altijd geleerd dat juist harde brokken zouden helpen het gebit vrij te houden van tandplak. Door de rauwe gemalen voeding te voeren zou dit een negatief effect hebben op het gebit van de hond.

In het algemeen kun je niet stellen dat hondenbrokken beter voor het gebit zijn van de hond. Het kauwen en kluiven op de voeding of op een kluif is wél goed voor het gebit. Wanneer er rauwe voeding wordt gevoerd volgens het BARF model, dan is er binnen de maaltijden voldoende scheur- en kluifwerk voor de hond. Wanneer er een gemalen voeding wordt gevoerd, is het inderdaad belangrijk om de hond, het liefste na de maaltijd, zo af en toe een kluif aan te bieden. De reden dat brokken niet per definitie beter zijn voor het gebit zijn de aanwezige koolhydraten in de brokken. Terwijl de mens al in de mond begint met de vertering van voeding, begint bij de hond de vertering pas in de maag. Het speeksel zal de aanwezige koolhydraten niet afbreken, en in de mond kunnen deze negatief inwerken op de tanden. Zeker een geperste brok heeft meer kans om te blijven plakken aan de tanden en kiezen. Naast de aangeboden voeding, snacks en supplementen die de hond krijgt, heeft ook erfelijkheid een grote invloed op de kwaliteit van een hondengebit. Sommige honden hebben hun leven lang geen tot weinig last van aanslag en cariës, terwijl andere honden ook bij dagelijks poetsen nog tandsteen ontwikkelen.

Kluiven en tandenpoetsen voor het gebit

Conclusie: Er zijn verschillende invloeden die bepalen wat de kwaliteit van het hondengebit is. Rauwe voeding is niet per definitie slechter voor de tanden. Wel is het belangrijk om de hond voldoende kluiven aan te bieden. Wanneer de hond een BARF of NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding) maaltijd eet, dan is er tijdens de maaltijd al voldoende te scheuren en kluiven. Bij gemalen vers voeding is dit niet het geval; dan is het belangrijk om kluiven aan te bieden. Juist omdat gebitsproblemen ook kunnen ontstaan door erfelijke aanleg, is het aanleren om de tanden te poetsen voor iedere hond belangrijk.

Rauwe voeding is gevaarlijk voor de mens

Veel mediaberichten de laatste jaren gaan in op de gevaren van rauwe voeding voor de hond voor de gezondheid van de mens. Het is goed om stil te staan bij de hygiëne die in acht moet worden genomen bij de bereiding en het voeren van een vers vleesvoeding voor de hond. Deze voorzorgsmaatregelen dienen op verschillenden plekken in de keten in acht worden te genomen. Alles begint bij de slager of de producent van verse voeding voor de hond. Helaas is het zo dat juist bij de productie van vlees veel voedselschandalen voorkomen. Deze schandalen hebben te maken met de betrouwbaarheid, bacteriën en hygiëne in de verwerking van vleesproducten. Alleen het feit dat een product ‘geschikt is voor menselijke consumptie’ zegt helaas niet alles. Wanneer je op zoek gaat naar een merk rauwe vleesvoeding voor de hond, zorg dan dat je een merk kiest waarbij alles hygiënisch en volgens de richtlijnen van de VWA verloopt.

Werk hygiënisch

Conclusie: het is belangrijk om hygiënisch om te gaan met rauwe vleesproducten, zowel die voor de mens als die voor de hond. Kies een merk en producent van voeding die netjes volgens de regels werkt. Draag handschoentjes bij het bereiden van de maaltijd voor de hond. Maak gebruik van aparte snijplanken en messen voor het bereiden en portioneren van de voeding voor de hond. Eet de hond zijn bak niet leeg? Haal de bak weg en gooi het vlees dat niet is opgegeten weg (als je kippen hebt, deze lusten het vlees ook graag!). Maak de voerbak en de omgeving schoon en zorg dat je je aanrecht ook goed schoonmaakt na het bereiden van de hondenvoeding.

De hond krijgt wormen van rauwe voeding

Vroeger kwam een wormbesmetting door rauw vlees bij mensen regelmatig voor. Deze volkswijsheid (je krijgt wormen van rauwe vlees) is erg hardnekkig, en tot op de dag van vandaag denken mensen dat je wormen kunt krijgen van het eten van rauw vlees. De enige manier waarop je wormen kunt krijgen door het eten van rauw vlees, is wanneer het vlees besmet is met wormeneitjes. Tegenwoordig komt het zelden tot nooit meer voor dat er in een vleesverwerkend bedrijf wormeneitjes in de voeding terechtkomen. De meeste vleesbedrijven worden streng gecontroleerd, en wanneer de bedrijven zich netjes aan alle hygiëneregels houden, is de kans op een dergelijke besmetting via vlees nihil. Wanneer je dus voor jouw dier producten koopt die geschikt zijn bevonden voor humane consumptie, verwerkt door een goede vleesverwerker, hoef je je geen zorgen te maken over een wormbesmetting via vers vlees voeding.

Klopt niet

Conclusie: alleen besmette vleesproducten kunnen wormeneitjes bij zich dragen. Wanneer je hond een doodgereden konijn opeet dat besmet is met wormen, dan kunnen deze wormen zich ook manifesteren in jouw hond. Wanneer je vlees voor je hond koopt dat is verwerkt door een gecertificeerd vleesverwerkend bedrijf, dan kun je er vanuit gaan dat er geen wormeitjes aanwezig zijn in de voeding en kan de hond dus ook geen wormen oplopen door het eten van die voeding. In studies en onderzoeken is niet gebleken dat rauw gevoerde honden meer kans op een wormbesmetting hebben dan honden die brokken eten.

Honden worden agressief van rauwe voeding

Mensen denken dat als een hond eenmaal bloed heeft geproefd (door het eten van een vers vlees voeding), de hond plotseling agressief wordt en zal bijten om weer bloed te kunnen eten. De hond zou dan ook geen onderscheid meer kunnen maken tussen mensen, levende dieren en het vlees in hun voerbak. Het is niet zo dat wanneer honden worden overgezet op een verse voeding dat de hond automatisch agressief wordt. Wat wel kan, is dat de hond deze nieuwe manier van eten veel smakelijker vindt en daardoor zijn eten fanatieker verdedigt tegenover andere honden. Wanneer de voeding voorheen bestond uit droge brokken die door de hond die niet als heel waardevol werden gezien, dan is het afpakken van brokken en het tussenkomen voor de hond niet zo erg. Als de hond rauwe voeding veel smakelijker vindt, dan is de vers vlees voeding ook waardevoller voor de hond en is de hond minder geneigd om te delen en eerder bereid om te verdedigen. Overigens is er geen enkele reden waarom je je hond niet in alle rust zou laten eten. Wanneer je meerdere honden hebt is het altijd aan te raden voldoende ruimte tussen de honden te houden wanneer ze aan het eten zijn. Een hond die in de avond een stuk ganzenvlees in zijn bak krijgt, gaat echt overdag niet het veld in om een gans te vangen. Deze 2 zullen weinig honden aan elkaar linken. Daarnaast hebben onze huishonden doorgaans geen honger en behoefte om zelf hun maaltijd bij elkaar te jagen en met huid en haar op te eten.

Waardevollere voerbak

Conclusie: de hond wordt niet agressief van vers vlees voeding. Het kan wel zo zijn dat de hond zijn nieuwe (smakelijkere) maaltijd als waardevoller ziet en deze daardoor eerder zal verdedigen. Ongeacht wat de hond te eten of te kluiven krijgt, er is geen enkele reden om voeding of snacks van de hond af te pakken (behalve dan wanneer de hond erin dreigt te stikken).

Rauwe voeding, hoe dan wel?

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de voeding die je jouw hond zou willen geven, zeker wanneer je zelf een menu van rauwe voeding wilt samenstellen. Wees daarnaast alert van welk merk of bedrijf je de hondenvoeding koopt en zoek uit of deze voeding compleet is of aangemerkt staat als aanvullende diervoeding. Zorg ook dat jij zelf zorgvuldig om gaat met de hygiëne regels. Vind je het ingewikkeld om rauwe voeding aan jouw hond te voeren? Dan kun je ook kiezen voor een brok met een hoog vleesgehalte, blikvoeding voor de hond, gestoomde vleesworsten of gevriesdroogde hondenvoeding.

Welke soort voeding geef jij aan jouw hond? Wanneer je jouw hond verse voeding geeft, heb je dan vaak te maken met de 5 bovenstaande misverstanden? Hoe reageer jij hierop?

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel