Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Het verschil tussen snuitjes

2 September
x
Wat is dit?

Een halti (ook wel gentle leader genoemd), een anti-lokaas-snuitje en een muilkorf. Drie snuitjes die er vergelijkbaar uitzien, maar heel anders werken en worden gebruikt. Maar wat is het verschil tussen deze 3 snuitje nou precies en waar is elk snuitje voor bedoelt. In deze blog lees je meer.

Een halti

een halti, ook wel gentle leader of hoofdtuig genoemd is een tuigje wat op de neus van de hond rust. Dit tuigje is bedoeld tegen het trekken. Aan de onderkant van de halti zit een ringetje om de riem aan te doen. afhankelijk van het merk en model kun je kiezen tussen een snuitje waarbij je het neusbandje kan verstellen, eentje waar het neusbandje kleiner trekt als de hond trekt en eentje waar het neusbandje totaal niet verstelbaar is. Trekken wordt door een halti veel moeilijker doordat de hond vanuit de neus moet trekken. Als de hond aan de riem trekt wordt het gezicht dus vanuit de neus opzij getrokken. Een halti is niet geschikt voor ernstig trekkende honden, maar wel voor matig trekkende honden, honden die snel afgeleid zijn of reactieve honden. Denk hier aan honden die opgewonden reageren op andere mensen, dieren of eten. Dankzij het snuitje kun je de neus uit de richting van de afleiding trekken waardoor je de aandacht er makkelijker af kan krijgen. Een halti hoort losjes om de neus te hangen en voorkomt bijten, eten, hijgen, blaffen, gapen, etc. niet. de hond kan de bek vrij openen en sluiten.

Halti

Een anti-lokaas-snuitje

Een anti-lokaas-snuitje is een netje voor over de neus van de hond om ongewenst eten van de grond te voorkomen. Vooral bedoeld om vergiftiging door eten van de grond te voorkomen. Zo kun je een hond die van de grond eet toch met een gerust hart loslaten lopen op bijv. een veld of in een bos. Afhankelijk van de omtrek en lengte van je hond zijn neus kan het netje wat losser zitten. Een hond kan daarom met het snuitje op vaak wel nog drinken, blaffen, dingen oppakken en bijten, maar hijgen en gapen is vaak wel moeilijker doordat het openen van de bek in zekere mate wel wordt beperkt. Een gat bij beide mondhoeken maakt het geven van snoepjes wel nog mogelijk. Een anti-lokaas-snuitje zit los genoeg om kauwen toe te staan. Bram en ik gebruiken soms tijdens het loslopen een anti-lokaas-snuitje zodat ik niet constant op eten hoef te letten. Maar dankzij de gaten kan training nog wel gewoon doorgaan.

Sommige mensen gebruiken een muilkorf om eten tegen te gaan. Dit werkt echter niet zo goed. Een snuitbandjes muilkorf (zoals in de foto’s) maakt het zo dat een hond zijn bek helemaal niet meer kan openen, waardoor je de muilkorf maar voor korte duur kan gebruiken. Een korf of basket  muilkorf weerhoudt een hond vaak niet van eten doordat ze de korf tegen de grond zetten en zo het eten in of op de korf duwen en het er vervolgens af likken en eten. Dit kan met een anti-lokaas-snuitje ook gebeuren, maar door de vorm, passing en materiaal van het snuitje is de kans hierop kleiner.

Een muilkorf

En dan als laatste, een echte muilkorf. Voor gemak hebben we het even over de soort die strak op de neus zit, zoals in de foto. Deze is bedoeld om redelijk strak op de neus te zitten om het openen van de bek zo veel mogelijk te voorkomen. Deze worden bij de dierenarts ook gebruikt voor honden die bijten of dreigen te kunnen bijten. Deze muilkorf maakt het moeilijk of onmogelijk om te bijten, blaffen, eten, hijgen, drinken, gapen, eigenlijk alles waar de hond de mond voor moet openen. het dragen van zo een muilkorf is vaak dus ook redelijk oncomfortabel en kan maar voor korte duur. En in tegenstelling tot de halti en het anti-lokaas-snuitje, kun je een hond met zo een muilkorf om ook niet belonen of afleiden met snoepjes, aangezien de hond niet kan kauwen. Al zou je het snoepje misschien in de bek kunnen krijgen, het gebrek aan kauwen kan tot stikken leiden. Een muilkorf is in sommige gevallen een essentieel hulpmiddel. Als je een hond hebt die een muilkorf nodig heeft op lange termijn, dan raad ik een korf/bakvormige muilkorf aan (zoals de Baskerville). Deze zijn op vele vlakken veel comfortabeler, maar zijn wel iets duurder.

Ik hoop jullie hierbij wat te hebben kunnen leren over het verschil tussen de snuitjes en waar je elk voor gebruikt. Bij interesse zal er ook nog een blog komen met alle nodige info over het gebruik van een halti.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Bram

Bram heeft een opvolger gevonden Geef koekje! x

Bram heeft een opvolger gevonden

29 October Door: Hulphond Bram

Nog niet zo lang geleden heb ik gedeeld dat wij hebben besloten Bram met pensioen te laten gaan. Dit betekent ook dat ik op zoek ben gegaan naar een ...

Lees het hele artikel
Het keuren van een hulphond kandidaat Geef koekje! x

Het keuren van een hulphond kandidaat

22 October Door: Hulphond Bram

Als je een hulphond nodig hebt kun je een “kant en klare” hulphond krijgen, maar je kunt ook onder nauwe begeleiding je eigen hulphond opleiden. Sommige mensen kunnen dit ...

Lees het hele artikel
Hulphond in het ziekenhuis Geef koekje! x

Hulphond in het ziekenhuis

13 October Door: Hulphond Bram

Een hulphond blijft in principe 24/7 bij zijn baasje. Maar wat nou als het baasje zo ziek wordt dat hij opgenomen moet worden in het ziekenhuis? Wat gebeurt er ...

Lees het hele artikel
10 Hulpmiddelen voor mindervalide baasjes Geef koekje! x

10 Hulpmiddelen voor mindervalide baasjes

21 September Door: Hulphond Bram

Of je nou in een rolstoel zit zoals ik, of gewoon slecht kan bukken, genoeg honden baasjes lijden aan een beperking. Als jij zo een baasje bent, dan is ...

Lees het hele artikel