Zoeken
Generic filters
Exact matches only

10 Hulpmiddelen voor mindervalide baasjes

21 September
x
Wat is dit?

Of je nou in een rolstoel zit zoals ik, of gewoon slecht kan bukken, genoeg honden baasjes lijden aan een beperking. Als jij zo een baasje bent, dan is deze blog voor jou. Lees hier mijn tips en tricks als mindervalide voor baasjes met een beperking.

Poep opruimen, het moet toch echt, maar is niet altijd makkelijk als je slecht kan bukken, slechte hand coördinatie of grip hebt of om nog een heel andere reden. Maar daar zijn gelukkig al meerdere dingen op bedacht.

Nummer 1 op de lijst: een poepschepje

Een korte voor hen met handproblemen, of een lange voor hen die niet of slecht om kan bukken. Poepschepjes zijn een handig hulpmiddel in meerdere vormen en maten. Poepzakje eromheen en je kunt makkelijk de poep van je hond oprapen. Wat moeilijker te gebruiken voor hen met grote honden of honden met wat dunne stoelgang. Fijn hulpmiddel, maar helaas niet geschikt voor iedereen.

 

Nummer 2: piqapoo

Dat las je goed ja, de piqapoo. Ontworpen door Gideon Hazan om het uitlaten van de hond makkelijker te maken voor alle baasjes, niet alleen hen met een beperking. Een comfortabele silicone klem die je aan de base van je hond zijn staart zet. Speciaal ontworpen zakje aan de klem, en poep raden is een ding van het verleden! De poep zal de grond niet eens raken. Dus ook geen poep om te rapen. Als de hond gaat zitten belandt alles mooi in het speciaal ontworpen zakje. Klem van de staart verwijderen, zakje in de prullenbak, en klaar. Meer geschikt voor hen met grote honden dan een poepschepje.

Nummer 3: kwijtschelding van de opruimplicht

Een aan te raden hulpmiddel voor hen met een goed getrainde hond. Een hond die niet poept op speel- of wandelplekken, maar netjes in het gras, waar weinig mensen komen. Bij je gemeenten kun je kwijtschelding van de opruimplicht aanvragen als je een beperking hebt wat het opruimen van de honden poep moeilijk maakt. Het allerbeste is om je hond alleen te laten poepen op hondenveldje waar de opruimplicht niet telt. Maar je weet maar nooit wat er kan gebeuren. En voor die momenten dat je hond net even buiten een gebied poept waar je het niet op hoeft te ruimen, is het fijn als je je er gewoon geen zorgen over hoeft te maken. Alle hulphonden hebben kwijtschelding van de opruimplicht.

Volgende onderwerp, riemen. Er zijn meerdere redenen voor waarom een normale riem niet altijd werkt. Grip problemen, slechte balans, rolstoel gebonden, hen met een rollator of wandel stok, of zelfs een gebroken arm of de noodzaak van krukken. Noem het maar op. Maar de meeste problemen zijn gelukkig weer op te lossen met wat aanpassingen. Riemen, Lets go!

Nummer 4: handsfree riemen

Je hebt er meerdere soorten van, voor nu hebben we het over riemen voor hen die lopen. Schouder- en heupriemen. Of riemen die als beide, en meer, functioneren. Verstelbaar in lengte en ideaal voor iemand met slechte grip, bij gebruik van een wandelstok of rollator, gebroken arm, noem het maar op. Niet geschikt voor hen met slechte balans als je een hond hebt die neigt te trekken of weg te schieten. We willen geen ongelukken. Maar combineer de riem met een hulpmiddel zoals een halti, en trekken is weer een kleiner probleem.

Nummer 5: rolstoel riemen

Riemen die met een haak aan je rolstoel of rollator te bevestigen zijn, of door verstelbaar handvat makkelijk aan de rolstoel of rollator direct vast kunnen worden gemaakt. Of zelfs een rolriem die je aan de rolstoel of rollator kan bevestigen. Heb je een zware elektrische rolstoel of scootmobiel dan is een trekkende hond niet zo een probleem. Maar bij een rollator of handmatige rolstoel is trekken ook een probleempje. Vocalen commando’s om je hond onder controle te houden zijn bij moeilijkheden met de riem erg belangrijk. Maar je komt een heel eind met een goeie, passende riem naar jou needs in combinatie met een trekhulpmiddel zoals een anti-trek tuig.

Nummer 6: ontheffing van de aanlijnplicht

Ideaal voor de goedgetrainde honden met mindervalide baasjes. Je moet natuurlijk een hond hebben die goed luistert, dicht bij baasje blijft en andere honden en mensen niet zonder toestemming begroet. Voordelen, geen riem om mee te klooien en je hond kan buiten hondenveldjes ook nog lekker los rond scharrelen en snuffelen. Hulphonden hebben automatisch kwijtschelding van de aanlijnplicht, waardoor ik Bram al maanden zonder riem uitlaat. Ideaal in mijn mening, maar je moet dus wel een goed getrainde hond hebben. ontheffing aanlijnplicht

Voeren! Je hond heeft water en eten nodig, elke dag, meerdere keren per dag. Maar wat nou als je slecht bij de grond kan komen, of last hebt van zwakte of trillen waardoor je een waterbak moeilijk rustig, zonder knoeien neer kan zetten? Ook daar zijn mooie oplossingen voor bedacht!

Nummer 7: voerbak standaard

Voor de grote honden onder ons is dit een heel makkelijke. Zet het standaard zo hoog als de hond aan kan en there you go. Voor kleinere honden is het nodig om een opstapje erbij te zetten, of een goed stevig trapje. Leer je hond dat bovenaan dat trapje voer te vinden is, en binnen de kortste keren zullen ze zonder moeite het trapje op springen. Ik heb gelukkig grote honden waardoor een krukje niet nodig is. Dankzij het standaard hoef ik niet meer zoveel moeite te doen om de voer en waterbakken neer te zetten. Grote aanwinst. De goedkope metalen standaarden kunnen nogal onstabiel zijn heb ik gemerkt, dus investeren in een stevig standaard van bijv. hout is een aanrader.

Nummer 8: automatische voerbakken

Klein hondje, maar bukken is moeilijk, dan is een automatische voerbak misschien wel de oplossing voor jou. Dan hoef je maar 1x te bukken om de voerbak te vullen, en op gezette tijden laat de voerautomaat de juiste hoeveelheid voor je hond vallen. Als je een hond hebt die geobsedeerd is met voer is het aan te raden om de automaat zo in te stellen dat hij voer laat vallen terwijl de hond niet in de buurt is van de automaat, bijvoorbeeld terwijl je de hond uitlaat. Op deze manier voorkom je dat je maatje de hele dag voor de automaat gaat zitten wachten op eten.

Nummer 9: water dispenser

Als je trilt of een slechte handfunctie hebt kan het soms moeilijk zijn om een waterbak rustig neer te zetten zonder alles onder te knoeien. Een water dispenser kan dan de oplossing zijn. Je kan de container vullen met water, waterbak erop schroeven en hem zo op de grond zetten. Eenmaal op de grond zet je hem rechtop waardoor het water uit de container komt. De kans op knoeien is zo een stuk kleiner dan met een normale waterbak.

Nummer 10: training

Het allerbeste hulpmiddel voor een mindervalide baasje is training! Leer je hond rustig naast te lopen en riemen zijn een makkelijk te overkomen probleem. Leer je hond enkel op aangegeven gebieden te poepen en je voorkomt dat je het op moet ruimen. En honden zijn slim! Wie weet wat jou hond wel niet aan talenten verschuilt. Ga naar een trainer en kijk wat jij en je maatje samen kunnen bereiken om jou leven wat makkelijker te maken.

Hopelijk helpen deze hulpmiddelen jou tot een makkelijker leven met je beste vriend!!

 

*Heb je een voorstel voor een blog of vragen over een geplaatste blog, zoek me gerust op via Instagram privé berichten. Volg ons op Instagram om ons dagelijkse leven en veel foto’s van bram te volgen.*

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Bram

Bram heeft een opvolger gevonden Geef koekje! x

Bram heeft een opvolger gevonden

29 October Door: Hulphond Bram

Nog niet zo lang geleden heb ik gedeeld dat wij hebben besloten Bram met pensioen te laten gaan. Dit betekent ook dat ik op zoek ben gegaan naar een ...

Lees het hele artikel
Het keuren van een hulphond kandidaat Geef koekje! x

Het keuren van een hulphond kandidaat

22 October Door: Hulphond Bram

Als je een hulphond nodig hebt kun je een “kant en klare” hulphond krijgen, maar je kunt ook onder nauwe begeleiding je eigen hulphond opleiden. Sommige mensen kunnen dit ...

Lees het hele artikel
Hulphond in het ziekenhuis Geef koekje! x

Hulphond in het ziekenhuis

13 October Door: Hulphond Bram

Een hulphond blijft in principe 24/7 bij zijn baasje. Maar wat nou als het baasje zo ziek wordt dat hij opgenomen moet worden in het ziekenhuis? Wat gebeurt er ...

Lees het hele artikel
Bram gaat met pensioen Geef koekje! x

Bram gaat met pensioen

18 September Door: Hulphond Bram

Dat las je goed ja. Voor de blogvolgers is het onverwachts, maar de Instagram volgers weten dat dit eraan zat te komen. Dus laat ik maar beginnen met waarom… ...

Lees het hele artikel