Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Het keuren van een hulphond kandidaat

22 October
x
Wat is dit?

Als je een hulphond nodig hebt kun je een “kant en klare” hulphond krijgen, maar je kunt ook onder nauwe begeleiding je eigen hulphond opleiden. Sommige mensen kunnen dit doen met een hond die ze al hebben, maar vaak moet er nog een geschikte hond gevonden worden. dit kan een pup van 8 weken zijn, maar ook van 8 maanden. In deze blog vertel ik je hoe je een geschikte pup vindt, uitkiest en keurt. (gebaseerd op mijn ervaring met Bultersmekke)

Een pup vinden

Eerst moet je een pup vinden. Als je een pup van een paar weken zoekt dan is dit wat makkelijker. Je kunt dan direct naar de fokker en uit een nestje van meerdere pups kiezen. Soms moet je meerdere nesten testen, maar nestjes genoeg. Als je een wat oudere pup zoekt dan is het wat moeilijker. Je bent dan namelijk op zoek naar een herplaatser die binnen jou ras en leeftijd voorkeur valt, terwijl hij ook nog karakteristiek geschikt moet zijn als hulphond. Een herplaatser heeft al een leven gehad met andere mensen, en wie weet wat hij allemaal mee heeft gemaakt. Helaas zijn er dus ook veel herplaatsers met angst problematiek. Je moet dus binnen een bepaalde leeftijd categorie gaan zoeken naar een hond. Dit kan via websites of facebook groepen speciaal voor herplaatste honden, rassen, via marktplaats en soms via persoonlijke contacten. Als je een hond hebt gevonden, die er in elk geval op papier geschikt uit ziet en na contact ook geschikt lijkt te zijn, dan ga je de hond ontmoeten.

De eerste ontmoeting

Pup of oudere hond, vanaf hier zijn veel dingen hetzelfde. Als je een hond of nest gaat ontmoeten moet je vanaf het eerste moment al op veel dingen letten. Je komt meer doen dan de hond bekijken, je komt hem keuren. Er is een lijstje met aandachtspunten die je van te voren op een rijtje moet zetten, en ook wat testjes die je kunt doen. een geschikte hond is meestal nieuwsgierig en mens gefocust. Hier zoek je dus ook naar bij de eerste begroeting. Is de hond nieuwsgierig, of misschien juist schuw of bang, of misschien wel neutraal en heeft hij geen of weinig interesse in jou binnenkomst. Deze emoties wil je daarna in nog meerdere situaties observeren. Hoe reageert hij als je probeert te spelen, zijn aandacht roept of iets lekkers probeert te geven. En wat nou als je een speeltje afpakt? Laat hij dit wel toe? Het is goed om het hondje uit de bekende situatie weg te nemen en kijken hoe hij dan reageert. Het liefste heb je een hond die ongeacht de situatie enthousiast en nieuwsgierig blijft, terwijl zijn aandacht wel nog naar de persoon geroepen kan worden.

Testen

Dan zijn er nog wat testjes die je bij die eerste ontmoeting af kunt nemen. Bij deze testjes gaat het weer om hun reacties en emoties, niet of ze het “kunnen” of niet. Een testje is bijv. simpel aan de riem lopen. Dan kijk je niet naar of hij aan de riem kan lopen, maar hoe hij op de riem en jou instructies en aanmoediging reageert. Volgt hij je graag of wil hij het liefst alleen maar weg, de andere kant op? Een paar testjes die je kunt doen zijn: 1) Een snoepje onder een vergiet leggen. Probeert het hondje het snoepje te pakken of niet? Dit zegt wat over zijn motivatie voor eten en of hij bereid is er voor te werken. Ook over zijn doorzettingsvermogen. Wat doet hij als het niet lukt? 2) Kun je de pup overal voelen, op de rug leggen en tussen de teentjes knijpen? Dit zegt wat over tolerantie bij aanraking en wat de instinctieve reactie is op pijn (dit moet namelijk niet agressie zijn). 3) Hard in de handen klappen of iets op de grond latten vallen. Hiermee test je de schrik reactie en het herstelvermogen. Het liefst heb je een hond die na de schrik op onderzoek uit gaat. 4) Gooi een speeltje en kijk of hij hem terug brengt. Hiermee test je het natuurlijke retrieval instikt. Niet essentieel maar wel fijn als dat er al in zit als je hond bijv. spullen op moet leren rapen en aangeven. 5) De pup compleet negeren terwijl je even met iemand praat. Test het geduld van een pup. Het liefst heb je een pup die geïnteresseerd blijft, maar geduldig is, en geen puppy die gaat blaffen, springen of happen voor aandacht.
Agressief reageren op een van deze testen is een no go, angst is zeker niet gewenst maar valt soms mee te werken. Nieuwsgierig, doorzettend en enthousiast is een vaak ideaal karakter. Dit zijn enkel een paar voorbeelden van testjes die je kunt doen.

Proef periode thuis

Nadat is besloten dat de hond geschikt lijkt te zijn begint er een proefperiode van 2 weken bij het toekomstige baasje thuis. In deze periode gaat de hond verder gekeurd worden op geschiktheid als hulphond en om te kijken of er een klik is en band kan vormen tussen baasje en hond. in die 2 weken ga je kijken hoe de hond in je huishouden past, hoe jullie samen werken, hoe snel en graag het hondje leert, hoe hij reageert op vreemde honden, mensen en situaties en of hij bij jou past. Het hondje moet ook lichamelijk gekeurd worden door je eigen dierenarts. Dit is een simpele lichamelijke inspectie met wat nader onderzoek als dat nodig lijkt te zijn. Ook komt de trainer langs om het hondje te ontmoeten en keuren. Als alles goed is gegaan, het hondje gezond is, geschikt lijkt en jullie een goeie band en samenwerking kunnen bouwen, dan wordt het officieel. Het hondje komt onder jou naam te staan en gaat officieel in opleiding. Hij wordt in het contract gezet, krijgt een hesje en pasje waarmee hij mee mag naar openbare plekken zoals winkels, ziekenhuizen en dergelijke om opgeleid te worden en het baasje te gaan begeleiden in het dagelijkse leven.

Elk team is uniek

Een hond heeft een bijzonder karakter nodig om hulphond te kunnen worden. Hier wordt uitgebreid naar gezocht en soms ook op gefokt. Een hulphond is meestal een zelfverzekerde, slimme en trouwe hond, maar er zijn soms uitzonderingen. Soms zijn er hondjes die onder normale omstandigheden niet geschikt zouden zijn als hulphond, die dan toch nog hulphond kunnen worden. Een mooi voorbeeld hiervan is hulphond Tynke. Tynke was een onzeker en behoedzaam hondje met een eigenzinnig karakter. Zij was moeilijk te plaatsen en zou het niet met elk baasje als hulphond hebben gehaald. Maar zij koos een baasje die perfect bij haar paste waardoor zij samen als team gegroeid zijn tot waar Tynke, Mindy overal mee helpen. Dus alhoewel er richtlijnen zijn bij het zoeken en keuren van een hond, elk hondje en baasje is uniek waardoor er vaak toch nog buiten die richtlijnen teams ontstaan.

Ik hoop dat je in deze blog wat hebt geleerd over het proces van een hondje keuren om hulphond te worden en dat dit toekomstige hulphond eigenaren wat helpt!

*Heb je een voorstel voor een blog of vragen over een geplaatste blog, zoek me gerust op via Instagram privé berichten. Volg ons op Instagram om ons dagelijkse leven en veel foto’s van bram te volgen.*

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Bram

Bram heeft een opvolger gevonden Geef koekje! x

Bram heeft een opvolger gevonden

29 October Door: Hulphond Bram

Nog niet zo lang geleden heb ik gedeeld dat wij hebben besloten Bram met pensioen te laten gaan. Dit betekent ook dat ik op zoek ben gegaan naar een ...

Lees het hele artikel
Hulphond in het ziekenhuis Geef koekje! x

Hulphond in het ziekenhuis

13 October Door: Hulphond Bram

Een hulphond blijft in principe 24/7 bij zijn baasje. Maar wat nou als het baasje zo ziek wordt dat hij opgenomen moet worden in het ziekenhuis? Wat gebeurt er ...

Lees het hele artikel
10 Hulpmiddelen voor mindervalide baasjes Geef koekje! x

10 Hulpmiddelen voor mindervalide baasjes

21 September Door: Hulphond Bram

Of je nou in een rolstoel zit zoals ik, of gewoon slecht kan bukken, genoeg honden baasjes lijden aan een beperking. Als jij zo een baasje bent, dan is ...

Lees het hele artikel
Bram gaat met pensioen Geef koekje! x

Bram gaat met pensioen

18 September Door: Hulphond Bram

Dat las je goed ja. Voor de blogvolgers is het onverwachts, maar de Instagram volgers weten dat dit eraan zat te komen. Dus laat ik maar beginnen met waarom… ...

Lees het hele artikel