Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Het leven van een fulltime hondenmoeder

4 July
x
Wat is dit?

Om te beginnen de term hondenmoeder komt natuurlijk overgewaaid vanuit Amerika; dogmom. Ik zie mezelf niet als een echte moeder voor mijn hond en ik zie Lena al helemaal niet als mijn kindje. Maar dat gezegd te hebben, ik heb wel heel veel voor haar over, cijfer mezelf soms vaak weg en ik ga onvoorwaardelijk voor haar. Zoals een echte moeder ook voor haar kind zou doen. Maar goed, daar gaat deze blog natuurlijk niet over, over de term hondenmoeder. Het gaat over mijn leven als fulltime verzorgster van Lena. Voor het gemak hondenmoeder.

We zouden gaan reizen samen

In eerste instantie was het plan om samen een nomadenbestaan te gaan opbouwen. De camper stond al klaar. Het wachten was alleen nog op Lena en dan zouden we samen de wijde wereld in trekken. Dat liep dus even heel anders!

LEESTIP: Lena en ik worden moderne nomaden

Alles is eng

Lena heeft heel erg veel stress gehad van alles rondom bij de fokker weg gaan, logeren in een hondenhotel van de mensen van het transport en het transport zelf. Ik kreeg Lena dus volledig gestrest en angstig hier thuis. Ze was niet te bereiken. De eerste weken hebben we samen in een Tiny House in onze tuin doorgebracht. Om te zorgen voor rust en zo min mogelijk prikkels. Maar het was zo erg dat ze zelfs bang was van de wind.

Geen seconde alleen

Ik was de enige die Lena vanaf dag 1 heeft uitgekozen om te vertrouwen. Dus ik was 24 uur per dag samen met haar. En eigenlijk nog steeds. Omdat ze aan het begin zo angstig was, heb ik alleen maar geprobeerd om samen met haar te zijn. En zo veel mogelijk rekening te houden met wat zij nodig had. Ze at ook slecht. Dus ik bood haar meerdere malen per dag eten aan. Samen spelen en rennen vond ze wel meteen leuk. Dus we hebben heel veel tijd samen doorgebracht met spelen en rennen in de tuin. Gelukkig hebben we een ruime tuin.

Supplementen

Omdat ik graag haar stress wilde verlagen. Ben ik meteen op zoek gegaan naar ondersteuning in de vorm van supplementen: Bach Rescue Remedy, Sparrow Relax en daar is later Puur Rust bijgekomen. Maar een hond die niet eet, eet al helemaal niet als er supplementen door de voeding zitten. Gelukkig gaan de Rescue Remedy druppels in de waterbak. Dus die kreeg ze wel binnen. Verder ontdekte ik dat ze yoghurt en met name rauwe kefir yoghurt erg lekker vindt. Daar kon ik mooi de supplementen doorheen roeren.

Niet eten

Later (na overleg met de fokker) kwam ik er achter dat ze gewend is om haar eten bevroren op te eten. De eerste keer dat ik een bevroren bak Bandit voor haar neus zette, ging ze meteen eten. Sterker nog ze gromde zelfs als ik het bakje wilde aanraken. De meeste mensen zijn niet blij met grommen, maar ik dus wel! Gelukkig had ik zelf net een kaaspannenkoek, dus ik heb een stukje pannenkoek op het bakje Bandit gegooid die ze aan het eten was en dat vond ze nog lekkerder dan bevroren Bandit (zie ook de blog: hondenpannenkoeken bakken).

Hondenmoeder met een angstige pup

Hoe ziet het rooster er uit van iemand met een bange pup? De hele dag en nacht alles doen wat er maar nodig is op dat moment. Dus De eerste tijd stond ik dag en nacht klaar voor wat dan ook. ’s Nacht er uit moeten om te plassen is natuurlijk normaal met een pup. Maar en pup die bijna niet slaapt, heel erg overprikkeld is en overal steun en hulp bij nodig heeft is dat niet. Alleen voor mij wel en daar doen we het dus mee.

Grenzen stellen

Eindelijk, Lena is nu 6,5 maand en 2 maanden bij mij, komt haar echte karakter naar voren. De angst is echt 1000% verbetert en ik kan nu eindelijk zien wat voor een hond Lena eigenlijk is. Ze is een slimme en zekere hond die heel goed weet wat ze wil en wat niet. Het probleem van slecht slapen en weinig rust nemen is er nog steeds. Een nieuw fenomeen is dat ze nu alles wil bepalen. Dat mocht ze immers eerst ook. Dus het is nu de hoogste tijd voor het stellen van grenzen. Ze slaapt nu in de bench omdat ze anders echt niet slaapt en steeds weer wakker wordt. En we hebben een vaste ochtendroutine.

Ochtendroutine

7.00 uur: naar buiten voor de eerste plas – nog even terug het bed in.

9.00 – 11.00: boswandeling + daarna eten
Ik heb deze periode zo lang omdat we vaak naar een bos toe rijden. Dus dan zitten we eerst een half uur in de auto, gaan we wandelen en weer een half uur terug in de auto. Als we vlakbij de bakker zijn gaan wandelen, blijft Lena even wachten in de autobench en haal ik wat vers brood. Als we thuiskomen krijgt Lena eten aangeboden, eet ze het niet op dan haal ik het weg. En daarna gaat ze in de bench om te slapen.

11.00 – 13.00: slapen
Deze tijd heeft ze echt nodig om te slapen en bij te komen van de ochtendwandeling. Ze ligt dan rustig in de bench. Het heeft ongeveer 2 weken geduurd voordat ze accepteerde dat ze in de bench moest slapen. Dat waren 2 hele zware weken waarbij ze alles uit de kast trok om toch de bench weer uit te gaan. Piepen, janken, keffen, blaffen, graven. Gelukkig heb ik een Noise Cancelling hoofdtelefoon, anders waren mijn trommelvliezen er zeker aan gegaan. Nu gaat het slapen in de bench helemaal goed en is het ook echt haar favoriete rustplek.

Overigens heb ik voor deze tijd de bench op een goede en positieve manier aangeleerd. Het zou best kunnen dat als jouw hond of pup jankt in de bench jouw pup echt in paniek is. Bij Lena was dit niet het geval, ik heb het zelfs nog even gecheckt met onze hondentrainster om het zeker te weten. Het laten piepen, janken en blaffen is in géén geval een advies over het aanleren van een bench. En al helemaal niet bij een pup.

Terwijl Lena slaapt kan ik achter de computer aan het werk. Ik gebruik deze tijd ook om hondenpannenkoeken te bakken, trainers te snijden (kaas), Kong’s en Zogoflex voerspeeltjes te vullen en in te vriezen.

Andere activiteiten

Verder gaan we ook 1 per week naar de hondentraining. Een privéles vooral gericht op onze band te versterken en Lena te laten ontspannen. We gaan 1 keer per week naar het hondenzwembad. Verder vindt Lena andere honden ook erg leuk dus we zijn regelmatig te vinden in de hondenspeeltuin.

Zoals je kunt lezen draait op dit moment mijn hele dag om Lena. Ik vindt het wel geweldig dat we zo’n goede band hebben en dat ik ook fulltime beschikbaar ben om haar alles te geven wat ze nodig heeft. In een volgende blog meer over de stress en hoe ik die eindelijk minder heb laten worden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena & Lumi

Loopse teef en reu samen in huis Geef koekje! x

Loopse teef en reu samen in huis

1 June Door: Lena & Lumi

Een loopse teef en een intacte reu samen in huis dat is niet zo’n handige combinatie. Ik deel mijn ervaring met een loopse Lena (haar 2e loopsheid) samen met ...

Lees het hele artikel
Review Espree Simple Shed shampoo Geef koekje! x

Review Espree Simple Shed shampoo

4 April Door: Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo. Het was de hoogste tijd voor Lumi met zijn dubbele vacht om wat haren te verliezen. De Espree Simple Shed shampoo is een hondenshampoo ...

Lees het hele artikel
Een hond die nooit alleen kan zijn Geef koekje! x

Een hond die nooit alleen kan zijn

27 March Door: Lena & Lumi

Hoe ziet het leven er uit met een hond die nooit alleen kan zijn? Lena is in mei 2021 bij mij komen wonen. Vanaf dat moment is ze nooit ...

Lees het hele artikel
Vakantie met honden: Kroatië Geef koekje! x

Vakantie met honden: Kroatië

18 March Door: Lena & Lumi

Op vakantie naar Kroatië en ja natuurlijk gaan de honden mee. Wat ik precies doe om me voor te bereiden op onze aanstaande vakantie? Dat vertel ik je in ...

Lees het hele artikel