Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een bijzondere wandeling over Het land van Ooit

11 September
x
Wat is dit?

Een bijzondere wandeling met de hond over Het land van ooit. Ooit was het Land van ooit een attractiepark maar nu overgenomen door de natuur. Het terrein heeft inmiddels de naam De Poort van Heusden gekregen en is vrij toegankelijk voor een wandeling tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honden zijn aangelijnd welkom!

Het land van ooit

Het land waar kinderen de baas zijn. Het land waar de Ooiters wonen, de kinderen ridders en ridderinnen zijn en waar word betaald met de OoitSent. Iets wat ooit zo was… want in 2007 is het attractiepark failliet gegaan, zijn de poorten gesloten en zijn alle attracties verkocht.

De gemeente Heusden heeft daarna de grond gekocht en draagt nu zorg voor het natuurgebied en Kasteel d’Oultremont (het roze kasteel van het Land van Ooit). In 2009 gaf de gemeente het natuurgebied een nieuwe naam: De Poort van Heusden.

De Poort van Heusden

Sinds 2015 is De Poort van Heusden vrij toegankelijk voor wandelaars. Honden zijn aangelijnd welkom. Vanaf de parkeerplaats loop je door een begroeide boog het ‘Land van Ooit’ op en kom je direct op het plein van de Luie Lakei. Hier herinnert een dunne rails je aan De trein van de Luie Lakei. Deze trein had wagonnetjes in de vorm van lakeien, uiteraard werd de trein bestuurd door de Luie Lakei zelf.

Direct daarachter zie je Kasteel d’Oultremont. Het kasteel van Graaf en Gravin van Ooit. Toen roze, maar in 2019 is het kasteel gerestaureerd en is deze roze kleur verdwenen. Het Kasteel is gerestaureerd en terug gebracht naar de oorspronkelijke kleuren uit 1875. kasteel voormalig land van ooit

Vlakbij het kasteel is De strijd bij Waterloo, iets wat verscholen achter de begroeiing. De strijd bij Waterloo is de fontein met de soldaten van Napoleon. Het verhaal achter deze soldaten is dat toen de soldaten door Het land van Ooit wilde trekken ze werden betoverd en veranderde in standbeelden. Sommige standbeelden zijn wat beschadigd of kapot en het riet heeft alle ruimte gekregen om te groeien. Daarna is de wandeling bij De Poort van Heusden een ontdekkingstocht. Naast de bovengenoemde ‘attracties’ vind je geen grote herkenbare elementen meer, maar juist de kleine dingen zoals een stoep of ‘verdwaalde’ pilaar of lantaarnpaal maken het terrein zo bijzonder. Wij hebben een wandeling gemaakt van ruim één uur, incl. het maken van foto’s.

Ontdekking

Na de wandeling ging ik nog verder op ontdekking, maar dan op het internet en Social media. Op het terrein zelf is het lastig oriënteren hoe en wat waar heeft gestaan. Je ziet vaak wel grootte stukken asfalt of paden, maar hoe het echt was is lastig te zien. Door mijn foto’s met oude foto’s te vergelijken kwam ik wel wat herkenningspunten tegen, maar het meeste herkende ik via Instagram. Bij de locatietag die ik aan Sennahs instagram post had toegevoegd kwamen er Toen en Nu foto’s naar boven van het account @ooit_en_nu_Ivo. Hierdoor heb ik een hoop terug kunnen halen welke attractie waar heeft gestaan. Zeker leuk om even op te zoeken voor of na je bezoek!

Land van ooit met de hond

Lijkt het jou ook leuk om Het land van Ooit te bezoeken? Hieronder vind je handige informatie voor het parkeren!

Op internet vond ik het adres: Kasteellaan 1, Nieuwkuijk. Maar let op aan deze laan mag niet worden geparkeerd! Via de borden P Steenenburg word je geleid naar een andere ruime parkeerplaats aan de andere kant van het wandelgebied.

Ik heb de parkeerplaats later opgezocht op Google Maps. Deze is onder Parkeerplaats Poort van Heusden (Land van ooit) te vinden. Adres: Vimmerik 9b, Nieuwkuijk.

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel