Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Een bijzondere wandeling over Het land van Ooit

11 september
x
Wat is dit?

Ooit een attractiepark maar nu overgenomen door de natuur. Het voormalig Land van ooit. Het terrein heeft inmiddels de naam De Poort van Heusden gekregen en is vrij toegankelijk voor een wandeling tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honden zijn aangelijnd welkom!

Het land van ooit

Het land waar kinderen de baas zijn. Het land waar de Ooiters wonen, de kinderen ridders en ridderinnen zijn en waar word betaald met de OoitSent. Iets wat ooit zo was… want in 2007 is het attractiepark failliet gegaan, zijn de poorten gesloten en zijn alle attracties verkocht.

De gemeente Heusden heeft daarna de grond gekocht en draagt nu zorg voor het natuurgebied en Kasteel d’Oultremont (het roze kasteel van het Land van Ooit). In 2009 gaf de gemeente het natuurgebied een nieuwe naam: De Poort van Heusden.

De Poort van Heusden

Sinds 2015 is De Poort van Heusden vrij toegankelijk voor wandelaars. Honden zijn aangelijnd welkom. Vanaf de parkeerplaats loop je door een begroeide boog het ‘Land van Ooit’ op en kom je direct op het plein van de Luie Lakei. Hier herinnert een dunne rails je aan De trein van de Luie Lakei. Deze trein had wagonnetjes in de vorm van lakeien, uiteraard werd de trein bestuurd door de Luie Lakei zelf.

Direct daarachter zie je Kasteel d’Oultremont. Het kasteel van Graaf en Gravin van Ooit. Toen roze, maar in 2019 is het kasteel gerestaureerd en is deze roze kleur verdwenen. Het Kasteel is gerestaureerd en terug gebracht naar de oorspronkelijke kleuren uit 1875.

Vlakbij het kasteel is De strijd bij Waterloo, iets wat verscholen achter de begroeiing. De strijd bij Waterloo is de fontein met de soldaten van Napoleon. Het verhaal achter deze soldaten is dat toen de soldaten door Het land van Ooit wilde trekken ze werden betoverd en veranderde in standbeelden. Sommige standbeelden zijn wat beschadigd of kapot en het riet heeft alle ruimte gekregen om te groeien.

Daarna is de wandeling bij De Poort van Heusden een ontdekkingstocht. Naast de bovengenoemde ‘attracties’ vind je geen grote herkenbare elementen meer, maar juist de kleine dingen zoals een stoep of ‘verdwaalde’ pilaar of lantaarnpaal maken het terrein zo bijzonder.

Wij hebben een wandeling gemaakt van ruim één uur, incl. het maken van foto’s.

Ontdekking

Na de wandeling ging ik nog verder op ontdekking, maar dan op het internet en Social media. Op het terrein zelf is het lastig oriënteren hoe en wat waar heeft gestaan. Je ziet vaak wel grootte stukken asfalt of paden, maar hoe het echt was is lastig te zien. Door mijn foto’s met oude foto’s te vergelijken kwam ik wel wat herkenningspunten tegen, maar het meeste herkende ik via Instagram. Bij de locatietag die ik aan Sennahs instagrampost had toegevoegd kwamen er Toen en Nu foto’s naar boven van het account @ooit_en_nu_Ivo. Hierdoor heb ik een hoop terug kunnen halen welke attractie waar heeft gestaan. Zeker leuk om even op te zoeken voor of na je bezoek!

 

Lijkt het jou ook leuk om Het land van Ooit te bezoeken? Hieronder vind je handige informatie voor het parkeren!

Op internet vond ik het adres: Kasteellaan 1, Nieuwkuijk. Maar let op aan deze laan mag niet worden geparkeerd! Via de borden P Steenenburg word je geleid naar een andere ruime parkeerplaats aan de andere kant van het wandelgebied.

Ik heb de parkeerplaats later opgezocht op Google Maps. Deze is onder Parkeerplaats Poort van Heusden (Land van ooit) te vinden. Adres: Vimmerik 9b, Nieuwkuijk.

 

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

De Kong Marathon Geef koekje! x

De Kong Marathon

19 augustus Door: Sennah

‘Wil je wat lekkers?’ Ik denk dat dit Sennahs favoriete zin is! Ik heb de zin vaak nog niet eens helemaal uitgesproken of Sennah loopt al naar de kast ...

Lees het hele artikel
Review! Kluiven uit de hemel Geef koekje! x

Review! Kluiven uit de hemel

15 juni Door: Sennah

Kluiven uit de hemel is de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk Amerikaanse boek ‘Bones would rain from the sky’ van Suzanne Colthier. Over de auteur Suzanne Colthier is een ...

Lees het hele artikel
Sennah konden we maar praten... Geef koekje! x

Sennah konden we maar praten...

23 mei Door: Sennah

De afgelopen week is Sennah anders. Zijn vacht is dof, hij kijkt wat sip en is minder enthousiast dan wat we gewend zijn. Sennah is niet zichzelf en dan ...

Lees het hele artikel
Sennah is gecastreerd Geef koekje! x

Sennah is gecastreerd

25 maart Door: Sennah

Sennah was 2 jaar en 4 maanden oud toen ik bij onze dierenarts een afspraak maakte voor een castratie. Waarom Sennah niet eerder is gecastreerd en wat ons heeft ...

Lees het hele artikel