Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Met een reactieve hond op zoek naar een hobby

12 December
x
Wat is dit?

Zoals jullie vast wel eerder gelezen hebben ga ik regelmatig met Nacho en Chester naar de hondenschool, wij hebben inmiddels al de puppy, junioren + junioren vervolg cursussen met voldoendes behaald.

Hond reactief

Echter was het luisteren met afleiding voor Chester een beetje lastig, Chester kan je nogal onder het kopje reactief plaatsen. Door zijn onzekerheid wat ontwikkeld is door verschillende situaties uit zijn puppy en pubertijd, heeft hij het helaas niet zo op vreemde honden. Ik heb nog getracht een sport en spel cursus te doen omdat hij het erg leuk vindt om samen te werken en flink bezig te zijn maar helaas, zodra hij in een oefening een hond in zijn zicht kreeg was hij weg en hing hij in een andere hond… geen succes dus.

Werken aan onze band

Terug naar de basis dus om samen onze band te versterken en aan het vertrouwen te werken, ik heb gezocht naar een cursus waar we beide plezier in hebben en waar geen tot weinig andere honden in de buurt komen.

Cursus geurdetectie

Gelukkig begon er op onze hondenschool een nieuw seizoen geurdetectie, dit heb ik al eens eerder gedaan met Nacho en is ondanks dat dit lichamelijk niet belastend is, is het fysiek een moeilijk en uitdagend ‘spelletje’ Bij geurdetectie train je namelijk het zoeken naar een specifieke geurbron zoals kruiden, geld of verdovende middelen. In ons geval is dit een stukje tennisbal, de hond leert hierbij dat het vinden van deze specifieke geur hem iets lekkers of leuks oplevert! Daarbij moeten we dus eerst zoeken wat de grootse motivatie zou zijn voor Chester: een voertje of een speeltje. In zijn geval is dat de tennisbal zelf, en dan geven we natuurlijk niet het stukje maar natuurlijk een hele tennisbal.

Op zoek naar het stukje tennisbal

We beginnen met de geur aan leren door het stukje tennisbal in 1 van de 4 bakken met een rond gat te leggen, ik geef het commando ‘zoek’ en elke keer dat Chester (of Nacho natuurlijk) goed zijn neus gebruikt en bij het bakje van de tennisbal komt belonen we. In het beginstadium weten wij dus van tevoren waar het stukje tennisbal zit, zodat de geur goed aangeleerd kan worden. De instructeurs belonen altijd in het begin, zodat dit juist gebeurt en om de melding goed aan te leren. Gaat dit goed gaan we naar het wandje, dit is een paar vierkante meter met stenen met gaten erin. Hier worden de stukjes tennisbal in gestopt en ook hier moet de hond dit weer kunnen vinden. Dit bouwen we ook weer geleidelijk op, want je merkt dat ze heel snel gewend zijn naar het zoeken van de geur in een rond gat (als je denkt dat honden dus niet slim zijn 😉) We moeten ze dus gaan leren dat de geur dus ook ergens anders op of in kan zitten dan in een gat, en daarmee leren ze dus ook anders zoeken. Zo bouwen we het langzaam uit naar een vrije zoeking, het zoeken van de geur in een open ruimte of kamer.

Op zoek naar het stukje tennisbal in de muur

Zelfstandig zoeken

Dat is nog een stapje verder en uiteindelijk de bedoeling, de vrije zoeking. We willen ervoor zorgen dat de hond een ruimte zelfstandig kan gaan afzoeken naar zijn of haar gezochte geur, in ons geval nog steeds de stukjes tennisbal. Je merkt vooral bij Chester die dit nog nooit eerder heeft gedaan, de structuur nog opgebouwd moet worden. Chester loopt in het begin als een kip zonder kop rond en weet niet helemaal wat de bedoeling is, daarom is het erg belangrijk dat dit ook weer rustig opgebouwd wordt en dat hij daar goed in begeleid wordt. Uiteindelijk is hij gegroeid tot een zeer zelfstandige hond die op een hele leuke manier zoekt, soms moet het baasje nog leren te vertrouwen op de melding en hem niet zomaar van zijn stuk brengen door door te lopen of een andere plek aan te wijzen.

Zelfverzekerde hond

Naar de hondenschool gaan is niet alleen voor honden maar ook de baasjes 🙂 ook die hebben genoeg te leren Ik merk dat detectie voor Chester een welkome afleiding is, hij staat altijd aan het heeft altijd het gevoel zichzelf te moeten verdedigen. Met geurdetectie is hij bezig met zijn neus en niet met wat er allemaal kan gebeuren, ik heb Chester zien groeien in een veel meer zelfverzekerdere hond die plezier heeft in het zoeken naar zijn stukje tennisbal.

Nacho was al bekend met deze sport, bij hem zie je duidelijk het plezier en vergeet soms door zijn enthousiasme wat hij nu precies aan het doen was. altijd leuk om hem weer even te zien schakelen.

Wij zijn verkocht, op naar volgend seizoen!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nacho & Chester

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester Geef koekje! x

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester

21 October Door: Nacho & Chester

Als trotse hondenbezitter wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Naast voeding, training en liefde, is het belangrijk om ook te investeren in kwalitatieve hondentuigen. Als ...

Lees het hele artikel
Rally-O workshop op Animal Event 2023 Geef koekje! x

Rally-O workshop op Animal Event 2023

12 May Door: Nacho & Chester

Afgelopen 7 mei was het dan eindelijk weer zover: hÊt Animal Event in de Beekse Bergen! Voor hondenbezitters is dit wat mij betreft een evenement dat je niet mag ...

Lees het hele artikel
Het leven met een Franse bulldog (of 2) Geef koekje! x

Het leven met een Franse bulldog (of 2)

12 April Door: Nacho & Chester

Het leven met een Franse bulldog… Nooit saai Is nooit saai, elke dag doen ze wel iets grappigs of stoms. Ze zijn altijd druk, staan bijna altijd aan. Alhoewel ...

Lees het hele artikel
Wortelsoep tegen diarree bij de hond Geef koekje! x

Wortelsoep tegen diarree bij de hond

16 February Door: Nacho & Chester

Wortelsoep tegen diarree bij de hond. Standaard zie je dat als een hond diarree heeft, dat het advies gegeven wordt om kip met rijst te geven. Dit is een ...

Lees het hele artikel