Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Fietsen met je hond, hoe doe je dat?

25 May
x
Wat is dit?

De zomer komt er weer aan, en zeker met dit lekkere weer kan het dan erg lekker zijn om gezellig samen met jouw hond te fietsen. Maar afhankelijk van het karakter, formaat, en de gezondheid van jouw hond kun je hem op heel verschillende manieren meenemen. Hoe je veilig met jouw hond fietst vertellen we je hieronder!

Waar je over na moet denken voor je gaat fietsen

Er zijn eerst genoeg dingen om even te bedenken voor je op de fiets stapt, en zelfs al voordat je een manier kiest om je hond mee te nemen. Denk eens goed na over wat jouw hond wel en niet leuk vindt, waar hij bang voor is, en wat hij fysiek aankan:

  • Vindt je hond het prima om lang stil te zitten? De ene hond is de andere niet, zo is een hondenfietskar bijvoorbeeld een goed alternatief voor oude, rustige en/of kleine honden die een lange fietstocht lekker relaxed mee willen maken. Heb je juist een energieke hond die flink wil rennen dan is misschien een fietsbeugel een beter alternatief.
  • Is je hond al snel bang voor harde geluiden of onrustige omgevingen? Niet elke hond is geschikt om met de fiets mee te nemen, sommige honden zijn van zichzelf te bang om veilig mee te gaan. Een fietsrit is voor sommige honden te snel en prikkelend. Dan moet je dat natuurlijk ook absoluut niet doen, dat is voor zowel jou als je lieve viervoeter gevaarlijk. Een lange wandeling of autorit is dan beter geschikt zodat je je hond goed en veilig vast kan zetten.
  • Kan je hond een fietsrit comfortabel bijbenen? Kleine hondjes of oudere honden vinden het vaak ook erg leuk om mee te gaan met een lange fietsrit. Dan kunnen ze samen met jou de natuur verkennen, helaas kunnen ze dat soms fysiek niet aan. Kleine hondjes kunnen een fiets niet bijhouden, en oudere honden hebben er vaak de conditie of kracht niet voor. Toch kunnen ze dan vaak nog wel mee: bijvoorbeeld in een hondenfietsmand (kleine hondjes) of weer in een hondenfietskar (oudere honden).

De eerste stap is dus om deze vragen eens aan jezelf te stellen. Zo weet je precies wat jouw hond wel en niet aankan, of het een goed idee is om hem mee te nemen, en op welke manier.

Tips voor als je onderweg bent met je hond

Als je eenmaal een goede manier hebt gekozen om met je hond te fietsen wil je dit natuurlijk zo leuk en comfortabel mogelijk maken. Voor jullie allebei!

Tip 1: Begin rustig en train je hond

Als je voor het eerst samen met je hond gaat fietsen is het belangrijk om rustig te beginnen. Dan bedoelen we niet alleen om langzaam te rijden, maar ook op een rustige plek, en met een korte afstand. Door op een rustige plek te rijden zorg je voor een veilige omgeving voor je hond om te wennen aan deze nieuwe manier van wandelingen. Het is zelfs een aanrader om een tijdje met je en fiets te lopen. Zo kan hij wennen aan het geluid van de fiets en dat er niks engs aan is. Beloon je hond als hij zich goed gedraagt om ervoor te zorgen dat fietsritten een leuke activiteit voor jullie samen wordt.

Tip 2: Stel je vervoersmethode af op je fietssnelheid

Ga je bijvoorbeeld fietsen met een elektrische fiets dan is dat voor je hond niet bij te houden door de hogere snelheid. Dan is een hondenfietskar voor een elektrische fiets een betere keus. Sommige hondenfietskarren zijn er speciaal op gemaakt om veilig aan een elektrische fiets te koppelen. Zo kun je ver fietsen en je hond toch meenemen.

Tip 3: Rij langzaam en let goed op

Vergeet nooit dat je nu niet alleen op jezelf moet letten, maar ook op je hond. Een fietsrit zorgt voor veel nieuwe prikkels bij je hond. Je moet dan ook erg goed opletten dat hij niet overgestimuleerd, bang, of onrustig raakt. Rij langzaam, en hou je hond altijd goed in de gaten.

Tip 4: Neem een lichte drinkbak mee

Niks belangrijker dan je hond goed te hydrateren, zeker in de zomer. Bij warm weer moet je altijd zorgen dat je hond toegang heeft tot drinkwater zodat hij niet uitdroogt en zich goed kan afkoelen. Door een drinkbakje mee te nemen kan je hond op zijn normale manier water drinken.

Tip 5: Laat je hond onderweg niet te veel eten

Een kleine lekkere hondensnack voor onderweg is natuurlijk prima, maar geef je hond geen complete maaltijd aan hondenbrokken. Net zoals met mensen is het niet handig om je helemaal vol te eten net voor fysieke inspanning.

Tip 6: Let bij zonnig weer goed op dat je niet over asfalt heen fietst

Dit is vooral belangrijk voor baasjes die hun hond naast de fiets laten rennen, dan rent je hond namelijk met zijn pootjes over het asfalt. Bij zonnig weer wordt asfalt erg snel warm. Zelfs als de zon voor jou niet heel warm aanvoelt kan asfalt toch al op schroeiende temperaturen liggen, dan kan je hond zelfs brandwonden aan zijn poten krijgen. Heb je een hondenfietskar dan is deze tip natuurlijk wat minder nuttig, maar let dan goed op dat je hond genoeg beschutting heeft in de kar!

Fietsen met je hond kan zowel voor jou als je hond erg leuk zijn, maar doe dat altijd veilig. Met deze tips kom je in ieder geval al een heel eind. Veel fietsplezier!

Gastblog Hondenwiki

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel