Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Bestaat er zoiets als te veel honden?

8 May
x
Wat is dit?

Voor iedereen die van honden houdt lijkt dit een hele vreemde vraag, te veel honden? Alles met té ervoor is niet goed toch? Hoe kunnen een heleboel honden nou niet goed zijn? Ik denk dat zo’n beetje iedere hondenliefhebber heel erg graag nóg meer honden heeft. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, maar klopt dat eigenlijk wel met honden? Of is er toch zoiets als te veel honden?

Roedeldieren

Hoewel honden sociale dieren zijn die graag in elkaars gezelschap verkeren. Is een hond geen roedeldier. Wanneer honden kunnen kiezen leven ze het liefst in kleine groepen en vaak alleen in familiaire verbanden. Het is dan ook niet zo dat iedere hond gelukkig is als er ook een hondenvriend in huis woont. Sommige honden zijn juist heel erg op hun eigenaar gericht. Juist die honden doe je niet altijd een plezier met een (nieuwe) hond. Andere honden zijn helemaal verzot op honden en hebben die het liefste zo veel mogelijk om zich heen. Rassen waarvan het vaak zo is dat ze graag in gezelschap van andere honden verkeren zijn bijvoorbeeld Beagles en andere jachthonden. Deze honden die zijn gefokt om in meutes te jagen en het lijkt er op dat ze daardoor ook graag in groepen honden zijn. Maar ook in het geval van meutehonden is niet ieder individu hetzelfde er zullen ook Beagles zijn die niet graag in een groep honden leven. Kijk dus vooral naar de individuele behoeften van jouw hond.

Drie honden zijn een ‘roedel’ en dus moeilijker

Een veelgehoord misverstand is dat zodra je van 2 honden naar 3 honden gaat, je ineens een roedel honden hebt. Als gevolg hiervan wordt vaak gezegd dat de honden slecht tot niet meer naar de eigenaar luisteren. Met z’n drieën hun eigen plan gaan trekken en dat ze vreemde honden niet meer tolereren. Ze zouden ook lelijk gaan doen tegen honden die buiten hun ‘roedel’ vallen. Zoals met ieder aantal honden ben jij te allen tijde verantwoordelijk voor het gedrag van jouw honden. Het is niet per definitie zo dat wanneer jij 3 honden hebt, dat ze automatisch niet meer luisteren en dat ze volledig hun eigen plan gaan trekken. Wat wel zo is, is dat de nieuwste hond (nummer 3) invloed kan hebben op het gedrag van de andere twee en er kan een nieuwe dynamiek ontstaan in huis (en buiten) tussen de drie honden.

Individuele aandacht

Wanneer je meerdere honden in huis hebt is en blijft het belangrijk om iedere hond ook individuele aandacht te geven en 1 op 1 activiteiten te ondernemen. Op die manier geef je iedere hond de aandacht en liefde die ze nodig hebben en verdienen. Zo kan de ene hond het heel erg gezellig vinden om mee te gaan naar een café of op een stadswandeling terwijl je daar jouw andere hond totaal geen plezier mee doet. Denk er dus wel goed over na als je een tweede of een derde (of vierde) hond in huis wilt halen, dat het geen kwestie is van gewoon dezelfde activiteiten ondernemen maar dan met een extra hond er bij. Je moet echt tijd kunnen vrijmaken voor de individuele behoeften van de hond. Wanneer je een pup in huis haalt kan deze niet meteen meedraaien in het wandel en voerschema van een volwassen hond.

Wanneer een nieuwe hond in huis halen?

Meerdere pups uit hetzelfde nest is nooit een goed idee, waarom dit zo is wordt in dit artikel heel goed uitgelegd. Wat is dan wel de beste timing om toch een nieuwe hond aan het gezin toe te voegen? Het is verstandig om jouw eerste hond op zijn minst de volwassen leeftijd te laten bereiken. Vanaf 1 jaar is de hond pup-af, maar pas vanaf 2 jaar heeft de hond de kans gekregen om zich te ontwikkelen tot een stabiele hond. Dit is dan ook de perfecte leeftijd om een nieuwe hond aan het gezin toe te voegen. Wanneer jouw eerste hond een herplaatser is, dan gaat het niet zozeer om de leeftijd van jouw eerste hond (waarschijnlijk heb je de hond op latere leeftijd in huis genomen). Het gaat dan vooral om hoe de eerste hond in zijn vel zit. Is de hond al helemaal gewend en op zijn gemak bij jullie? Is de hond en de situatie voor langere tijd stabiel geweest? Dan kan je een nieuwe hond in het gezin gaan opnemen.

Hoeveel honden is te veel

Uiteindelijk komt het allemaal neer op een combinatie van tijd, ruimte financiën en zorg voor jouw honden. Wanneer je merkt dat jouw hond of honden niet zo zitten te wachten op een nieuwe huisgenoot, respecteer dit dan. Je neemt in dat geval geen extra hond en je geeft al je liefde en aandacht aan de honden die je al hebt. We hebben dit in een handig overzicht voor je op een rijtje gezet:

Stap 1: wordt jouw hond blij van een nieuwe hond?

Stap 2: is jouw hond klaar voor een nieuwe hond? Minimaal 2 jaar en stabiel

Stap 3: heb je de ruimte, tijd en financiën voor een nieuwe hond?

Stap 4: staat jouw hele gezin achter de beslissing om een nieuwe hond te nemen?

Is het antwoord op alle vragen ja, dan kun je een nieuwe hond gaan introduceren in je gezin. Natuurlijk ga je op zoek naar een goede fokker of naar een betrouwbaar asiel of een betrouwbare stichting die honden herplaatst. Wanneer je steeds als je een nieuwe hond zou willen toevoegen aan je gezin bovenstaande punten nagaat, dan weet ik zeker dat je niet halsoverkop een nieuwe hond in huis haalt. Eerlijk is eerlijk hoe beter jij er over nadenkt, hoe minder honden er (ongewenst) in een asiel belanden.

Hoeveel honden heb jij? Zou je nog een hond er bij willen of vindt je het zo wel voldoende? Laat het ons weten in de comments.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel