Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een autobench, ja of nee?

13 June
x
Wat is dit?

Hond los in de auto

Natuurlijk wist ik al wel dat een hond in een autobench veel veiliger zit. Maar door altijd in busjes of bestelauto’s te rijden, hebben de honden hun eigen plaats achterin de bus of bestelauto. Dat ging altijd prima, hond er in gaat op de plaats liggen en op naar het bos. Hoewel ik moet toegeven dat het soms ook niet altijd heel handig is. Lola loopt bijvoorbeeld geregeld even naar voren omdat ze geaaid wil worden. Paika ging regelmatig op de voorstoel liggen in plaats van achterin op haar plaats te blijven.

De hele auto slopen

Lena heeft mij in elk geval heel duidelijk gemaakt dat ze niet goed los kan zitten in de auto. Ik heb een auto die ‘stuk’ mag en vies mag worden. Daar heb ik mijn oudje immers op uitgezocht. Maar wat ik niet had bedacht is dat Lena alles, maar dan ook echt alles stukmaakt in de auto. Autogordels, bekerhouder, krik, matten en zo verder. Vooral de gordels moeten wel echt heel blijven om door de APK heen te komen. Daarnaast is zo’n slopende tornado los in de auto gewoon helemaal niet veilig. Dus er moet een autobench komen en snel!

Lena los in de auto op de achterbank
De eerste keer los in de auto op de achterbank

Er moet een autobench komen

Ik wil graag een degelijke autobench die stevig is, veilig en die Lena niet kapot kan maken. Een zachte reisbench is dan echt geen optie. Bij autobench.nl (kan natuurlijk niet missen) kun je de bench zoeken die perfect past in jouw merk en type auto. Heel erg handig, dan zie je meteen welke bench wel en welke niet gaat passen. Aangezien ik een wat ouder model auto heb: een Suzuki Forrester, heb ik niet op automerk en model gezocht, maar ben ik meteen naar de aluminium benches gaan kijken. Mijn kofferbak is immers ruim zat!

Veilig in de autobench

Uit onderzoek door de ADAC (zeg maar de Duitse ANWB) is gebleken dat de veiligste plek van de auto om de hond te vervoeren de achterbak is. Mocht je een ongeluk krijgen dan is een hond los in de achterbak geen goed idee. Een hondenrek tussen de achterbak en de achterbank of voorstoelen is al en stuk veiliger. Het meest veilige is de hond in een kwalitatief goede autobench in de achterbak te vervoeren.

Mijn ervaring met de Hundos Pro autobench

Ik heb gekozen voor de Hundos Pro aluminium bench in de maat L. Na het bestellen was de bench de volgende dag al in huis. In een bouwpakket, maar je kunt de bench eenvoudig zelf in elkaar zetten. Dus tot zover erg tevreden. Hoe de rest van de gebruikservaring van de bench is heb ik in een voor- en nadelen overzichtje gezet.

Voordelen autobench

 1. Goede stevige kwaliteit
  De bench is van stevig alumunium en is van goede kwaliteit. Lena heeft de spijlen al uitgebreid getest en ze zijn niet kapot te bijten.
 2. Hond zit veilig in de auto
  De bench is van degelijk materiaal en de hond zit zo veilig in de auto. Lena kan in haar bench niet door de auto heen rennen en ook niets kapot maken. Mocht er een ongeluk gebeuren dat is er een nooduitgang aan de achterzijde van de bench. Zo kun je jouw hond bevrijden als dat niet meer lukt via de achterklep.
 3. Goed aan te leren
  Lena was vrij snel gewend aan de autobench. Door te oefenen en uitgebreid te belonen in de bench was ze er razendsnel aan gewend. De eerste autoritten heeft Stefan gereden en heb ik op de achterbank gezet om Lena gerust te stellen en snoepjes te geven. Daarna is het niet meer nodig geweest. Maar bij het binnengaan en sluiten van de bench krijgt ze wel altijd iets lekkers.
 4. Ik kan weer rustig rijden
  Het rijdt een stuk rustiger zonder bezig te zijn met Lena en of ze iets sloopt of iets anders gevaarlijks uithaalt. Voor ons beide veiliger om zo op pad te gaan.
 5. Even een boodschap doen
  Natuurlijk laat ik Lena met warm weer niet in de auto zitten. Maar (met lopende motor en de airco aan) kan ik wel even tanken. Met slecht weer (en de klep open) kan ik zelfs even een boodschap halen. Dat is wel heel prettig met een pup die het grootste deel van de dag aan mijn been geplakt zit. Ze piept of blaft ook niet als ik dan even weg ben.
 6. De auto blijft heel
  Ook een belangrijk punt, de auto blijf heel. Er wordt niets meer gesloopt. De bench zelf inclusief rubbermat is hufterproof.
 7. Voldoet aan de regelgeving
  Hoewel in Nederland een bench niet verplicht is in de auto. Is het wel zo dat je ‘lading’ daar valt jouw hond ook onder, de bestuurder niet mag hinderen. In andere Europese landen zijn er wel regels voor het reizen met honden in de auto. Met een aluminium autobench voldoe je altijd aan deze regels.

Nadelen autobench

 1. Vastmaken met spanbanden
  Het grootste nadeel van de autobench is dat ik deze moet vastmaken in de auto met spanbanden. Zo voorkom je dat de bench gaat schuiven. Het zou goed kunnen dat je daar normaal geen last van hebt omdat je de bench op jouw automerk en model koopt. Maar ik heb ruimte naast de bench en ik moet deze vastzetten. Omdat er geen ringen aan de onderzijde van de autobench zitten, moet dat bovenlangs. Dat is niet echt handig en een beetje een gek gezicht. Ik ga zelf aan de autobench ringen maken aan de onderzijde zodat je de spanbanden niet meer ziet. Het zou fijn zijn geweest als deze er standaard op zouden zitten.
 2. Altijd met de loopplank
  Het is even wennen. Om iedere wandeling die je maakt de hond via de loopplank de bench in te laten gaan. Dan de loopplank weer op te klappen en in de auto te zetten. Om vervolgens in het bos de loopplank weer uit te vouwen en neer te zetten. Het is even wat meer moeite, maar voor de gezondheid van jouw hond is het niet op- en vooral afspringen erg belangrijk. Dat heb ik wel gezien met Lola die bij een osteopaat loopt met nekklachten (wat ook veroorzaakt kan worden door veelvuldig afspringen).

Blij met de hondenbench

Al met al ben ik echt heel erg blij met de autobench. Ik weet dat Lena veilig zit, ik kan zelf op het verkeer letten en ze is rustig in de autobench. Het is echt haar eigen plek waar ze veilig en rustig ligt als we onderweg zijn.

Lena in de autobench met loopplank
Lena in de autobench met loopplank

Welke bench en loopplank en drinkbak ik heb?

Mijn ‘set’ bestaat uit:

 • Hundos Pro Aluminium hondenbench L (de juiste maat voor Lena, dat verschilt natuurlijk per hond)
 • Hondenloopplank Duvo+ ik vind ‘m zelf wat lomp en zwaar, in de toekomst ga ik kijken naar een aluminium lichtgewicht loopplank
 • Road Refresher een waterbak die niet knoeit, in de maat small kan het perfect in een hoekje van de bench. Er zijn ook drinkbakken te koop die je kunt vastmaken aan de bench.

Juist omdat ik op Lena’s Instagram pagina zo veel vragen kreeg na het posten van een aantal foto’s van Lena in de autobench, heb ik deze blog geschreven. Zo weet je meteen alles over onze aluminium autobench en hoe deze bevalt.

Alle producten uit deze blog heb ik zelf bestelt en betaalt. Wanneer jij ook een hondenbench of iets anders bestelt via 1 van de linkjes die in deze blog staat krijgt The Dog Pen een klein percentage van jouw aankoop. Jij betaalt niets meer en wij kunnen ons hondenbloggersplatform online houden.

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lena & Lumi

Loopse teef en reu samen in huis Geef koekje! x

Loopse teef en reu samen in huis

1 June Door: Lena & Lumi

Een loopse teef en een intacte reu samen in huis dat is niet zo’n handige combinatie. Ik deel mijn ervaring met een loopse Lena (haar 2e loopsheid) samen met ...

Lees het hele artikel
Review Espree Simple Shed shampoo Geef koekje! x

Review Espree Simple Shed shampoo

4 April Door: Lena & Lumi

Review Espree Simple Shed shampoo. Het was de hoogste tijd voor Lumi met zijn dubbele vacht om wat haren te verliezen. De Espree Simple Shed shampoo is een hondenshampoo ...

Lees het hele artikel
Een hond die nooit alleen kan zijn Geef koekje! x

Een hond die nooit alleen kan zijn

27 March Door: Lena & Lumi

Hoe ziet het leven er uit met een hond die nooit alleen kan zijn? Lena is in mei 2021 bij mij komen wonen. Vanaf dat moment is ze nooit ...

Lees het hele artikel
Vakantie met honden: Kroatië Geef koekje! x

Vakantie met honden: Kroatië

18 March Door: Lena & Lumi

Op vakantie naar Kroatië en ja natuurlijk gaan de honden mee. Wat ik precies doe om me voor te bereiden op onze aanstaande vakantie? Dat vertel ik je in ...

Lees het hele artikel