Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Doggo Seminar Kathryn Lord - blogreeks deel 1

17 February
x
Wat is dit?

Een seminar georganiseerd door Doggo staat altijd gelijk aan een zeer interessant seminar over hondengedrag door vooraanstaande sprekers. Zo waren we in 2016 al te gast bij een seminar van Susan Friedman met als onderwerp: ‘Living and learning with animals’. Die  seminar was zeer leerzaam en perfect verzorgd.

De inschrijving

Ieder jaar check ik welke Doggo seminars er aan zitten te komen, en in 2018 zag ik de seminars van Katheryn Lord en een seminar van Chirag Patel in de planning staan voor 2019. Je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg aanmelden om zeker te zijn van een plaats. Toen de data bekend werden in 2018 direct de inschrijving online gedaan en vervolgens na het ontvangen van de factuur, ook de betaling voldaan (dit is nodig voor een definitieve aanmelding). Helemaal klaar ervoor dus! Dat al 1 jaar van tevoren.

De locatie

De Doggo seminars worden georganiseerd in hotel en evenementenlocatie de Schildkamp in Asperen. Aangezien Asperen zo’n 2 uur rijden is, hebben we meteen een hotelovernachting geboekt om de zaterdagavond te blijven slapen in het hotel. Ook de hotelreservering kon al ruim van te voren worden gedaan.

Reminder

Zo’n anderhalve week voor de seminar kregen we per mail een reminder met het dagprogramma en de tijden. Erg fijn voor de mensen die al vroeg geboekt hadden en voor de vergeetachtige mensen (ahem). Om zeker te zijn van de hotelreservering voor de zekerheid toch ook het hotel nog even gebeld, en hier was ook alles goed gegaan. Alles was gereed voor een weekend Doggo seminar.

Over Kathryn Lord

Dr. Kathryn Lord bestudeerde samen met Dr. Ray Coppinger de evolutie en ontwikkeling van honden- en wolvengedrag. In 2010 studeerde ze af aan de Universiteit van Massachusetts. Ze geeft les en trainingen aan verschillende universiteiten en over de hele wereld. Inmiddels heeft ze verschillende onderzoeken gedaan naar het verschil in gedrag tussen honden en wolven en welke invloed de kritieke fase van socialisatie daarop heeft. Op dit moment doet ze onderzoek naar het verschil in de kritieke fase tussen de verschillende hondenrassen.

Onderwerpen die aan bod komen

Op het programma van dit tweedaagse seminar staan de volgende onderwerpen:

Dag 1

 • Introduction / Critical period of socialization
 • Behavioral evolution and development – 1
  In depth review of genetics and evolution and how they relate to the dog. Basics will be covered as well as latest findings in this area. We often hear dogs have evolved from wolves, but what is the evidence for this statement? We will discuss the basic science behind determining the evolutionary relationships between species, as well as the specifics of what we do and do not know about the ancestors of the dog.
 • Behavioral evolution and development – 2
  Including practical discussion.

Dag 2

 • The loss of parental behavior in dogs
 • Barking – What are dogs talking about? – 1
  Is your dog trying to tell you something when he whines or barks, is he talking to you ? In this lecture we will discuss the communicative value of dogs’ vocal signals and the effect domestication has had on these signals. Background for studying bioaccoustics and why barking is interesting in particular will be covered. Kathryn will discuss her research on barking and the data she has collected. Also previous research on barking will be discussed and translated.
 • Barking – What are dogs talking about? – 2

Heel veel om over te bloggen

Wat wel duidelijk is (op voorhand al) is dat er genoeg interessante onderwerpen aan bod komen. Dat staat garant voor heel veel nieuwe blogs met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hondengedrag. Deze blog is deel 1 van 3 naar aanleiding van het seminar van Kathryn Lord. In deel 2 wordt het eerste deel van de eerste seminardag samengevat.

Fotocredit: BBC Two (beeld uit serie Inside the Animal’s Mind)

 

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel