Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Doggo Seminar Kathryn Lord - blogreeks deel 1

17 February
x
Wat is dit?

Een seminar georganiseerd door Doggo staat altijd gelijk aan een zeer interessant seminar over hondengedrag door vooraanstaande sprekers. Zo waren we in 2016 al te gast bij een seminar van Susan Friedman met als onderwerp: ‘Living and learning with animals’. Die  seminar was zeer leerzaam en perfect verzorgd.

De inschrijving

Ieder jaar check ik welke Doggo seminars er aan zitten te komen, en in 2018 zag ik de seminars van Katheryn Lord en een seminar van Chirag Patel in de planning staan voor 2019. Je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg aanmelden om zeker te zijn van een plaats. Toen de data bekend werden in 2018 direct de inschrijving online gedaan en vervolgens na het ontvangen van de factuur, ook de betaling voldaan (dit is nodig voor een definitieve aanmelding). Helemaal klaar ervoor dus! Dat al 1 jaar van tevoren.

De locatie

De Doggo seminars worden georganiseerd in hotel en evenementenlocatie de Schildkamp in Asperen. Aangezien Asperen zo’n 2 uur rijden is, hebben we meteen een hotelovernachting geboekt om de zaterdagavond te blijven slapen in het hotel. Ook de hotelreservering kon al ruim van te voren worden gedaan.

Reminder

Zo’n anderhalve week voor de seminar kregen we per mail een reminder met het dagprogramma en de tijden. Erg fijn voor de mensen die al vroeg geboekt hadden en voor de vergeetachtige mensen (ahem). Om zeker te zijn van de hotelreservering voor de zekerheid toch ook het hotel nog even gebeld, en hier was ook alles goed gegaan. Alles was gereed voor een weekend Doggo seminar.

Over Kathryn Lord

Dr. Kathryn Lord bestudeerde samen met Dr. Ray Coppinger de evolutie en ontwikkeling van honden- en wolvengedrag. In 2010 studeerde ze af aan de Universiteit van Massachusetts. Ze geeft les en trainingen aan verschillende universiteiten en over de hele wereld. Inmiddels heeft ze verschillende onderzoeken gedaan naar het verschil in gedrag tussen honden en wolven en welke invloed de kritieke fase van socialisatie daarop heeft. Op dit moment doet ze onderzoek naar het verschil in de kritieke fase tussen de verschillende hondenrassen.

Onderwerpen die aan bod komen

Op het programma van dit tweedaagse seminar staan de volgende onderwerpen:

Dag 1

 • Introduction / Critical period of socialization
 • Behavioral evolution and development – 1
  In depth review of genetics and evolution and how they relate to the dog. Basics will be covered as well as latest findings in this area. We often hear dogs have evolved from wolves, but what is the evidence for this statement? We will discuss the basic science behind determining the evolutionary relationships between species, as well as the specifics of what we do and do not know about the ancestors of the dog.
 • Behavioral evolution and development – 2
  Including practical discussion.

Dag 2

 • The loss of parental behavior in dogs
 • Barking – What are dogs talking about? – 1
  Is your dog trying to tell you something when he whines or barks, is he talking to you ? In this lecture we will discuss the communicative value of dogs’ vocal signals and the effect domestication has had on these signals. Background for studying bioaccoustics and why barking is interesting in particular will be covered. Kathryn will discuss her research on barking and the data she has collected. Also previous research on barking will be discussed and translated.
 • Barking – What are dogs talking about? – 2

Heel veel om over te bloggen

Wat wel duidelijk is (op voorhand al) is dat er genoeg interessante onderwerpen aan bod komen. Dat staat garant voor heel veel nieuwe blogs met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hondengedrag. Deze blog is deel 1 van 3 naar aanleiding van het seminar van Kathryn Lord. In deel 2 wordt het eerste deel van de eerste seminardag samengevat.

Fotocredit: BBC Two (beeld uit serie Inside the Animal’s Mind)

 

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel