Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Doggo seminar Kathryn Lord - blogreeks deel 2

21 februari
x
Wat is dit?

Zoals je hebt kunnen lezen in deel 1 van deze blogreeks, komt in deel 2 het eerste deel van de eerste dag van het seminar van Kathryn Lord aan bod.

Van pup naar volwassen hond

We beginnen de seminar met een afbeelding van een pup en de volwassen versie van deze pup. Hoe komt de pup naar de volwassen versie en alle gedragingen die de volwassen hond laat zien. Het simpele antwoord van hoe een pup een volwassen hond wordt is de puberfase. In de tijd van pup naar volwassen hond moet de hond zich in korte tijd snel ontwikkelen.

Kritieke periode socialisatie

De eerste kritieke periode van socialisatie vindt plaats in de leeftijd van 4 – 8 weken. In die periode zijn de volgende processen gaande:

  1. Snelle hersengroei
  2. Ervaringen maken bekend
  3. Soortherkenning
  4. Vluchtafstand

De hersenen groeien in de eerste 8 weken van 8 cm³ naar 60 cm³. Iedere ervaring die in de periode tussen de 4-8 weken wordt opgedaan wordt opgeslagen als bekende situatie. Deze is op latere leeftijd niet eng of beangstigend, maar bekend. In de kritieke periode van socialisatie gaan honden hun eigen soort herkennen en herkennen ze ook andere diersoorten. Wanneer ze in deze periode (goede) ervaringen hebben met andere diersoorten en mensen vormen ze sociale banden met deze soorten. Met vluchtafstand wordt bedoeld op welke afstand tot een ‘bedreiging’ de vlucht wordt ingezet en hoe ver honden blijven rennen als ze eenmaal vluchten.

Ontwikkeling pups

De ontwikkeling van pups gaat erg snel. Iedere week verandert er al iets essentieels. Pups worden blind en doof geboren. In week 1 begint de ontwikkeling van de reukzin. In week 2 gaan de ogen open en in week 3 gaan de oren werken. In week 4 na de geboorte kunnen pups al herkennen waar geluid vandaan komt en gaan ze op basis van hun zintuigen dingen ontdekken. In die vierde levensweek begint de kritieke fase van socialisatie, dit is een hele belangrijke periode in de ontwikkeling.

Socialisatie van pups

In de kritieke fase van socialisatie gaan pups zelf bewegen naar nieuwe objecten. In week 4 (begin van de kritieke fase van socialisatie) hebben de pups geen angst. Nieuwe dingen worden zonder angst tegemoet getreden. In deze periode kunnen pups de meeste zaken gaan leren en leggen zij de basis voor de rest van hun leven. In week 4 is er geen angst voor nieuwe dingen, in week 5 komt er wat twijfel (lichte angst). In week 6 wordt deze weer wat groter en in week 7 ontstaat er twijfel en terughoudendheid bij het ontdekken van nieuwe dingen. Vanaf 8 weken gaan pups niet meer op nieuwe dingen af. Wanneer pups worden blootgesteld aan nieuwe dingen die ze niet eerder in week 4-8 hebben gezien, gaan ze niet meer ontdekken maar vermijden.

Van 8 tot 16 weken

Zodra pups 8 weken zijn, gaan ze vaak naar hun nieuwe gezin. Op dat moment denken de meeste mensen dat de socialisatie begint, maar de kritieke fase van socialisatie is dan al op het einde. In de periode van 8 tot 16 weken leren pups nog steeds veel, maar compleet nieuwe dingen zijn beangstigend en worden vermeden. Wanneer er iets bekends is in de nabijheid van het nieuwe onbekende, dan kan iets nieuws wel veilig ontdekt worden. Zorg dus dat je in deze periode jouw pup vooral steun biedt en helpt met het ontdekken van nieuwe dingen. Gelukkig kunnen honden uitstekend generaliseren zodat ze, wanneer ze in de periode van 4-8 weken mensen hebben gezien,  mensen over het algemeen kennen en dus niet meer beangstigend vinden.

Ontwikkeling hond vs. ontwikkeling wolf

Wolven hebben een hele andere houding ten opzichte van mensen. Waar honden maar 90 minuten in totaal hoeven te worden blootgesteld aan een mens in de eerste 4-8 weken om toenadering te zoeken tot mensen, hebben wolven minimaal 24 uur per dag mensen om zich heen nodig voor een aaneengesloten periode van 3 weken. De kritieke fase van socialisatie is bij wolven van week 2 tot week 6. Onderzoekers waren benieuwd of de zintuigen van wolven ook eerder ontwikkeld zijn dan bij pups. De kritieke fase van socialisatie en de ontdekkingsfase bij honden begint immers zodra de zintuigen werken.

Wolvenpups

Na onderzoek blijkt dat de ontwikkeling van wolvenpups op lichamelijk gebied precies hetzelfde is als van hondenpups. Als bij wolven hun kritieke fase van socialisatie begint en ze beginnen te onderzoeken en ontdekken, werkt alleen hun reukzin. Wolvenpups zijn nog blind en doof op het moment dat ze de wereld gaan ontdekken. In de eerste week van socialisatie (bij wolven in week 2 en bij honden in week 4) zijn de zaken die niet meer eng zijn voor wolven alleen op geur ontdekt. Het ervaren van verschillende geuren is voor wolvenpups het allerbelangrijkst. Zodra ze hun gezichtsvermogen goed hebben ontwikkeld, houdt bij wolven de kritieke fase alweer bijna op.

Kathryn heeft een uitgebreide studie gedaan naar het verschil tussen hondenpups en wolvenpups. De New York Times heeft hier een heel interessant artikel over geschreven met prachtige foto’s. Wat ons betreft absoluut een leestip!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 januari Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 september Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 juli Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel
De 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters Geef koekje! x

De 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters

25 juni Door: Redactie

Wat zijn nu de 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters? Als je een kieskeurige hond hebt, zit je soms met je handen in het haar. Wij hebben speciaal voor ...

Lees het hele artikel