Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Ook jouw hond kan bloeddonor worden!

26 July
x
Wat is dit?

Een hond als bloeddonor? Net zoals mensen hebben ook honden soms bloed nodig. Maddie en Trevor zijn beide trouwe bloeddonoren die 24/7 paraat staan om een hond in nood te helpen. Jammer genoeg is er een tekort aan bloeddonoren. Wie weet is jouw hond wel de perfecte kandidaat! Lees snel verder en ontdek het in deze blog.

Hond als bloeddonor

Waarom bloeddonatie bij honden? Net zoals bij mensen kunnen bloedtransfusies bij honden van levensbelang zijn.  Een bloedtransfusie kan nodig zijn na een aanrijding, vergiftiging, operatie, aandoeningen,… . Ze zorgen ervoor dat de hond genoeg aansterkt om alsnog een operatie te ondergaan of dat medicijnen aanslaan.

Wanneer kan jouw hond bloed doneren?

Voor je hond bloed mag doneren, wordt je hond eerst onderzocht of hij geschikt is als donor.

Een hond kan bloed doneren wanneer hij of zij:

  • Gezond is en geen medicatie krijgt
  • Een rustig en meegaand karakter heeft
  • 1 tot 10 jaar oud is
  • Meer dan 25 kg weegt
  • Volledig is ingeënt en correct behandeld wordt tegen vlooien en teken
  • Zelf nooit een bloedtransfusie heeft gehad
  • Reist niet mee naar het Zuiden

Hoe gaat een bloeddonatie te werk?

Als je hond in aanmerking komt als bloeddonor kun je opgeroepen worden als er een hond in nood binnenkomt met een matchende bloedgroep. Op de dag van de donatie wordt de algemene gezondheidstoestand onderzocht. Ook wordt het bloedbeeld volledig gecontroleerd  om eventueel tekorten uit te sluiten.  Honden worden kort gesedeerd, zodat ze mooi stil blijven liggen.  Voor een bloedafname moet je hond niet nuchter zijn en mag hij dus gewoon blijven eten en drinken. In totaal  wordt er zo’n 400 – 500ml bloed afgenomen per donatie, dit duurt  ongeveer anderhalf uur. Om de 3 maanden kan je hond bloed doneren. Als bedankje krijg je een grote zak hondenvoer.

Kan een hond aan elke hond bloed doneren?

Neen, ook honden hebben verschillende bloedgroepen. Daarom krijgt je hond een (gratis) bloedgroeptest. Honden hebben twee verschillende bloedgroepen: positief en negatief. Een negatieve donor kan aan elke hond bloed geven, een positieve donor enkel aan positieve honden.

Heeft mijn hond pijn tijdens het doneren?

Neen, je hond heeft geen pijn tijdens het doneren van bloed. Om stress te vermijden wordt  je hond zo snel mogelijk uit de wachtzaal gehaald en jij – het baasje – mag de hele tijd bij je geliefde  huisdier blijven – ook tijdens de donatie.

Waar kan ik me aanmelden?

Overal zoeken ze wel bloeddonoren, vooral in de grotere dierenziekenhuizen zoals de Universiteit Gent Faculteit Diergeneeskunde (aanmeldlink). In Nederland is er een speciale bloedbank voor huisdieren. Woon je in Nederland en wil je jouw hond aanmelden? Dan kan dat bij de EVBN.

Maddie en Trevor zijn al 2 keer op geroepen op een korte tijd, jammer genoeg waren ze beide niet geschikt door een niet passende bloedgroep. Ondertussen hebben ze hun bloedgroeptest gehad en weten we nu meteen of ze matchen met de hond. Ze houden allebei ervan om langs te gaan bij de dierenarts en ervaren niks van stress, maar dit is bij alle honden uiteraard verschillend. Niet alleen onze honden zijn bloeddonor, maar ook 2 van onze katten (de 3e is te licht) zijn donor.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Trevor

Ierse wolfshond vs Deerhound Geef koekje! x

Ierse wolfshond vs Deerhound

2 August Door: Trevor

De Ierse Wolfshond (rechts) en Schotde Deerhound (links) worden vaak verward met elkaar. Beide behoren tot de grootste hondenrassen ter wereld, door hun ruwe vacht halen mensen ze vaak ...

Lees het hele artikel
Happy tail Geef koekje! x

Happy tail

6 July Door: Trevor

Het Happy Tail Syndroom. We houden er allemaal van om onze honden dolblij te zien -slappe tongen, schuddende achterwerken en kwispelende staarten- maar sommige honden raken gewond bij overmatig ...

Lees het hele artikel
Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk Geef koekje! x

Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk

27 April Door: Trevor

We wilden graag de bergen nog eens zien, dus besloten om naar Oostenrijk te gaan. Natuurlijk mocht Trevor niet ontbreken in dit avontuur, hij werd 1 jaar en mocht ...

Lees het hele artikel
Een tweede giant erbij! Geef koekje! x

Een tweede giant erbij!

1 March Door: Trevor

Op 17 december 2021 was het zover, we mochten eindelijk onze langverwachte 2e hond verwelkomen. Het gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’ komt goed van pas, want na twee tegenslagen en ...

Lees het hele artikel