Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De flexriem yay or nay?

8 May
x
Wat is dit?

De welbekende flexriem, de ene zweert erbij en de ander scheld er op. Ben jij fan van de flexriem of toch niet? We hebben de voors en tegens voor je op een rijtje gezet. Dan mag jij zelf beslissen of het voor jou een yay of een nay wordt.

Wat is een flexriem?

Dat is wel handig om te weten wat nu precies een flexriem is. Als je geen idee hebt wat een flex riem nu precies is weet je ook niet of je fan bent of juist niet. Een flexriem wordt ook wel een rollijn genoemd. Een rollijn is, zoals de naam al een beetje weergeeft, een hondenriem die kan uitrollen. Het rolmechanisme zit in een soort kastje die je in je hand draagt. Zodra de hond bij je wegloopt, rolt de lijn uit en als jij weer dichterbij jouw hond of jouw hond weer dichterbij jou komt, rolt de lijn automatisch weer op in het kastje.

Waarom wordt de rollijn flexriem genoemd?

De reden waarom de term flexriem wordt gebruikt voor de rollijnen voor de hond, is dat het eerste en meest bekende merk rollijnen Flexi heet. In 1972 werd de Flexi bedacht en voor het eerst in productie genomen in Duitsland. De Flexi werd meteen een groot succes en andere merken rollijnen volgden. De naam Flexi blijft gemakkelijk hangen en zo wordt de rollijn In het kort dus een flexriem. Ongeacht het merk; iedere rollijn kan worden aangeduid als flexriem of flexlijn.

Voordelen van de flexriem

Het voordeel van de flexriem is dat jouw hond meer vrijheid heeft dan aan een reguliere korte riem. Je hoeft dus niet helemaal mee ver de struiken in, jij staat op de stoep en jouw hond kan even uitgebreid snuffelen tot wel 10 meter verderop. Ten opzichte van een reguliere lange lijn is het voordeel van de flexriem dat je niet met een grote bos riem in je hand staat als jouw hond vlakbij je loopt. Je hebt 1 ‘kastje’ in je hand en dat is alles. Op de flexriem zit een stopknop die je kunt gebruiken als jouw hond niet verder mag, omdat jullie een drukke straat naderen bijvoorbeeld. Heel veel mensen vinden de flexriem een uitkomst en gebruiken deze dan ook bij de dagelijkse wandelingen.

Nadelen van de flexriem

Naast voordelen zijn er ook nadelen van de flexriem. Een eerste nadeel is dat er altijd een soort spanning op de rollijn staat (anders rolt deze immers niet uit). Jouw hond moet dus best wel even kracht zetten en eigenlijk trekken aan de riem om verder te komen. Ben je met jouw hond aan het trainen om niet te trekken aan de (korte) riem, dan kan het wandelen met de flexriem een averechts effect hebben op de training. Naast dit eerste nadeel zijn er ook veiligheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van de rollijn. Bij iedere Flexi zit ook een uitgebreid boekje met verschillende veiligheidswaarschuwingen.

LEESTIP: Handsfree wandelen met je hond

Pas op gevaar

Koop je een Flexi? Dan zit in de verpakking een boekje met verschillende veiligheidswaarschuwingen. Een aantal van deze waarschuwingen betreft het oplopen van brandwonden of schaafwonden van het vastpakken van het touw of de band van de flexlijn. Ook kunnen jouw vingers of andere lichaamsdelen worden omwikkeld door de lijn en daarmee heb je gevaar op amputatie en lelijke wonden. Wanneer je kiest voor een flexlijn met touw, is er sneller gevaar van brandwonden en mogelijke amputaties van vingers. Deze gevaren zijn ook aanwezig bij de Flexi’s met band, maar wel iets minder.

De mens aan de andere kant van de rollijn

Het is erg belangrijk dat wanneer je met een flexlijn jouw hond uitlaat, je beseft dat je jouw hond tijdig bij je moet houden in gevaarlijke situaties. Een hond die ineens midden op straat staat of een hond die ineens neus aan neus staat met een andere hond die daar niet van gediend is, is absoluut een gevaarlijke situatie. Ook met een flexlijn moet je zorgen dat jouw veilig is en dat andere honden, mensen en kinderen ook veilig zijn. Dus een flexlijn helemaal uitgerold over een fietspad met een gevaarlijke valpartij als gevolg is niet oké!

Verantwoord omgaan met de flexriem

Snap je alle gevaren van de flexriem en kun je er goed mee omgaan, zonder een gevaar te zijn voor medeweggebruikers, andere honden, jouw eigen hond en jezelf? Dan kun je rustig met een flexriem lopen. Ben je niet zo bedreven in het mechanisme van de flexriem of kun je moeilijk inschatten wanneer je jouw hond kort moet houden? Kies dan liever een reguliere hondenriem. Wil je jouw hond meer ruimte geven dan kun je ook een lange lijn aanschaffen. Ook als je wandelt met een lange lijn is het goed te zien wanneer je jouw hond korter houdt en wanneer je jouw hond extra lijn kunt geven.

Wat denk je? Ga je nog voor de flexriem of laat jij het aan je voorbij gaan?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel