Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

De flexriem yay or nay?

8 mei
x
Wat is dit?

De welbekende flexriem, de ene zweert erbij en de ander scheld er op. Ben jij fan van de flexriem of toch niet? We hebben de voors en tegens voor je op een rijtje gezet. Dan mag jij zelf beslissen of het voor jou een yay of een nay wordt.

Wat is een flexriem?

Dat is wel handig om te weten wat nu precies een flexriem is. Als je geen idee hebt wat een flex riem nu precies is weet je ook niet of je fan bent of juist niet. Een flexriem wordt ook wel een rollijn genoemd. Een rollijn is, zoals de naam al een beetje weergeeft, een hondenriem die kan uitrollen. Het rolmechanisme zit in een soort kastje die je in je hand draagt. Zodra de hond bij je wegloopt, rolt de lijn uit en als jij weer dichterbij jouw hond of jouw hond weer dichterbij jou komt, rolt de lijn automatisch weer op in het kastje.

Waarom wordt de rollijn flexriem genoemd?

De reden waarom de term flexriem wordt gebruikt voor de rollijnen voor de hond, is dat het eerste en meest bekende merk rollijnen Flexi heet. In 1972 werd de Flexi bedacht en voor het eerst in productie genomen in Duitsland. De Flexi werd meteen een groot succes en andere merken rollijnen volgden. De naam Flexi blijft gemakkelijk hangen en zo wordt de rollijn In het kort dus een flexriem. Ongeacht het merk; iedere rollijn kan worden aangeduid als flexriem of flexlijn.

Voordelen van de flexriem

Het voordeel van de flexriem is dat jouw hond meer vrijheid heeft dan aan een reguliere korte riem. Je hoeft dus niet helemaal mee ver de struiken in, jij staat op de stoep en jouw hond kan even uitgebreid snuffelen tot wel 10 meter verderop. Ten opzichte van een reguliere lange lijn is het voordeel van de flexriem dat je niet met een grote bos riem in je hand staat als jouw hond vlakbij je loopt. Je hebt 1 ‘kastje’ in je hand en dat is alles. Op de flexriem zit een stopknop die je kunt gebruiken als jouw hond niet verder mag, omdat jullie een drukke straat naderen bijvoorbeeld. Heel veel mensen vinden de flexriem een uitkomst en gebruiken deze dan ook bij de dagelijkse wandelingen.

Nadelen van de flexriem

Naast voordelen zijn er ook nadelen van de flexriem. Een eerste nadeel is dat er altijd een soort spanning op de rollijn staat (anders rolt deze immers niet uit). Jouw hond moet dus best wel even kracht zetten en eigenlijk trekken aan de riem om verder te komen. Ben je met jouw hond aan het trainen om niet te trekken aan de (korte) riem, dan kan het wandelen met de flexriem een averechts effect hebben op de training. Naast dit eerste nadeel zijn er ook veiligheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van de rollijn. Bij iedere Flexi zit ook een uitgebreid boekje met verschillende veiligheidswaarschuwingen.

LEESTIP: Handsfree wandelen met je hond

Pas op gevaar

Koop je een Flexi? Dan zit in de verpakking een boekje met verschillende veiligheidswaarschuwingen. Een aantal van deze waarschuwingen betreft het oplopen van brandwonden of schaafwonden van het vastpakken van het touw of de band van de flexlijn. Ook kunnen jouw vingers of andere lichaamsdelen worden omwikkeld door de lijn en daarmee heb je gevaar op amputatie en lelijke wonden. Wanneer je kiest voor een flexlijn met touw, is er sneller gevaar van brandwonden en mogelijke amputaties van vingers. Deze gevaren zijn ook aanwezig bij de Flexi’s met band, maar wel iets minder.

De mens aan de andere kant van de rollijn

Het is erg belangrijk dat wanneer je met een flexlijn jouw hond uitlaat, je beseft dat je jouw hond tijdig bij je moet houden in gevaarlijke situaties. Een hond die ineens midden op straat staat of een hond die ineens neus aan neus staat met een andere hond die daar niet van gediend is, is absoluut een gevaarlijke situatie. Ook met een flexlijn moet je zorgen dat jouw veilig is en dat andere honden, mensen en kinderen ook veilig zijn. Dus een flexlijn helemaal uitgerold over een fietspad met een gevaarlijke valpartij als gevolg is niet oké!

Verantwoord omgaan met de flexriem

Snap je alle gevaren van de flexriem en kun je er goed mee omgaan, zonder een gevaar te zijn voor medeweggebruikers, andere honden, jouw eigen hond en jezelf? Dan kun je rustig met een flexriem lopen. Ben je niet zo bedreven in het mechanisme van de flexriem of kun je moeilijk inschatten wanneer je jouw hond kort moet houden? Kies dan liever een reguliere hondenriem. Wil je jouw hond meer ruimte geven dan kun je ook een lange lijn aanschaffen. Ook als je wandelt met een lange lijn is het goed te zien wanneer je jouw hond korter houdt en wanneer je jouw hond extra lijn kunt geven.

Wat denk je? Ga je nog voor de flexriem of laat jij het aan je voorbij gaan?

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Hond verslikt zich in hondenkluif Geef koekje! x

Hond verslikt zich in hondenkluif

28 mei Door: Redactie

Je hoort het heel vaak een hond die te gulzig eet en zich daardoor verslikt in een kluifje. Of een hond die persé dat laatste kleine stukje van die ...

Lees het hele artikel
Bandana voor de hond met bedrijfslogo Geef koekje! x

Bandana voor de hond met bedrijfslogo

25 mei Door: Redactie

Voor onze bloggers wilden we graag bandana’s met ons logo er op en de naam van de blogger. Maar ja waar laat je nu hondenbandana’s drukken met jouw eigen ...

Lees het hele artikel
Nu te zien op Netflix: Trouble Geef koekje! x

Nu te zien op Netflix: Trouble

22 mei Door: Redactie

Het gaat over honden dus wij zijn er als de kippen bij! Vanaf 13 mei 2020 kun je de film Trouble kijken op Netflix. Deze animatiefilm met in de ...

Lees het hele artikel
Hoe leer je jouw hond aan om weer alleen thuis te blijven? Geef koekje! x

Hoe leer je jouw hond aan om weer alleen thuis te blijven?

16 mei Door: Redactie

Door het vele thuiswerken dat we nu allemaal noodgedwongen moeten doen door het coronavirus is jou hond niet meer alleen thuis. Ook ons sociale leven, bijvoorbeeld even een paar ...

Lees het hele artikel