Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Actieve Wandelingen - Deel 2

5 January
x
Wat is dit?

Dus je hebt een hond uit een werklijn? Die zal wel enorm veel moeten bewegen dan!
Nou… nee, ze heeft vooral uitdaging nodig.

Een van de grootste misverstanden waar ik tegenaan loop is dat een actieve werkhond als Wiske haar energie kwijt zou moeten door dagelijks uren naast de fiets te lopen, mee te gaan met hardlopen en achter een balletjes aan te rennen. De realiteit is dat ze daar enkel meer uithoudingsvermogen van zou opbouwen, maar er verder niet door wordt uitgedaagd. Juist uitdaging is wat actieve rassen en werklijnen echt nodig hebben en waar elke hond baat bij heeft. Het kan stress verminderen en daarmee gedragsproblemen voorkomen, en bovenal krijg je er een relaxte hond voor terug die voldoening haalt uit z’n leven.

In deze serie van blogs zal ik ingaan op de verschillende activiteiten die ik incorporeer in de wandelingen met Wiske, om haar zo voldoende uitdaging te bieden.

Deel 2- Apporteren

Apporteren kennen veel mensen als het spelletje waarbij jij de bal gooit en de hond er achteraan dendert. Hoewel dat een soort van apporteren is, omdat de hond een item ophaalt en bij je brengt, zit er weinig uitdaging in. Sommige honden kunnen hierdoor zelfs obsessief met de bal bezig zijn, waardoor de hond weinig aandacht meer heeft voor jou of voor z’n omgeving. Ook bouwt de hond een flink uithoudingsvermogen op, wat voor actieve gezinshonden vaak alleen maar nadelig is. Daarnaast is hard achter de bal aanrennen, snel remmen en hoog opspringen vooral voor jonge honden slecht voor de gewrichten.

Apporteren is veel meer dan dat, helemaal in de context van jachttraining. Wiske heeft als puber jachttraining gedaan. Daar komt een groot stuk gehoorzaamheid bij kijken, en de hond wordt flink aan het denken gezet. Apporteren is er ook deel van. Het leuke is dat je er al met een jonge pup mee kan beginnen, maar het ook voor oudere honden leuk is om te doen. Ook maakt het totaal niet uit wat voor ras je hond is, of waar je het mee aanleert. Ik heb een chihuahua knuffels zien apporteren en een hele oude kruising vrolijk op z’n favoriete dummy af zien sjokken. En leuk dat ze het vonden! In deze blog vertel ik over een aantal manieren om apporteren aan te leren en hoe je dit zelf kunt uitbreiden.

Wat te gebruiken als apport?
In eerste instantie is het handig iets te gebruiken dat heel waardevol is voor de hond. Z’n favoriete speeltjes, de bal of bijvoorbeeld een voerdummy. Daarna kun je overgaan op gewone dummies. Deze zijn makkelijk mee naar buiten te nemen en te gebruiken in het water. Met Wiske gebruik ik naast dummies ook balletjes, maar daarmee gooi ik dus niet zomaar. Ze zijn onderdeel van het trainen, en ze mag er alleen maar achteraan rennen als beloning.

Manier 1 – geef een naam aan natuurlijk gedrag
Veel honden brengen van zichzelf al items naar je toe. Denk aan favoriete speeltjes of de sokken die ‘ie eigenlijk niet mag pakken… Een makkelijke manier om apporteren op commando aan te leren is door hier op in te spelen. Pakt je hond een item vast? Zeg pak vast! en beloon. Brengt je hond een item? Zeg apport! en beloon. De meeste honden vinden balletjes enorm leuk. Zonder er een gooi spelletje van te maken, kun je in een ruimte met weinig afleiding de hond vasthouden, het balletje een stukje wegrollen en de hond de bal laten pakken. Zorg dat de hond reden heeft om de bal weer naar je terug te brengen, dus houd nog een balletje bij de hand, of een berg aan lekkers. Dit is ideaal om te oefenen in een (smalle) gang, omdat daar relatief weinig afleiding is en geen mogelijkheid voor de hond een andere kant op te gaan.

Manier 2- al spelend
Als je hond niet uit zichzelf apporteert, kun je het in stapjes aanleren. Door met een touw of knuffel over de grond slepen kun je de eerste stappen aanleren door een trekspelletje. Pakt de hond het speeltje vast? Beloon hem hiervoor. Snapt je hond dat vastpakken succes oplevert? Plak er dan het commando pak vast aan. Dit kun je uitbreiden door het speeltje tijdens het spelen een heel klein stukje weg te schuiven over de vloer en pak vast! te zeggen. Zorg dat je dichtbij genoeg bent om direct weer verder te spelen. Als de hond dat snapt, kun je het speeltje steeds verder wegschuiven of gooien en dan kom hier! aan de commando’s toe voegen. Op die manier leer je al spelend in stapjes aan om te apporteren.

Hoe nu verder?
Wanneer de hond het idee van apporteren begrijpt, is het tijd er buiten mee aan de slag te gaan. Bouw het rustig op zodat de hond snapt wat de bedoeling is. Voeg er een stuk gehoorzaamheid aan toe zoals netjes blijven zitten voordat er geapporteerd wordt. Op die manier wordt het geen gooi- en renspelletje, maar begin je echt samen te werken met de hond. Tijdens wandelingen verstop ik voor Wiske dummies of ballen en loop vrolijk met haar verder. Als we weer in de buurt zijn van het apport, stuur ik haar er heen. Ook laat ik haar er niet direct achteraan rennen, maar netjes wachten. Als beloning mag ze wel achter het apport aan rennen. Zo heeft ze geleerd dat een apport netjes terug brengen belonend is. Ik gooi vaak het apport in het water of over de sloot. Ook gebruik ik er vaak meerdere en heb ik haar geleerd de juiste de pakken. Je kunt je hond zelfs aanleren te stoppen en wachten voordat het apport wordt teruggebracht. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om het moeilijker te maken!

Wat we nog meer doen tijdens de wandelingen? Lees onze vorige blog over actieve wandelingen.

Meer informatie over jachttraining?
Kijk eens op de website van Retrieving for all Occassions. Hier staan leuke video’s, handige links en online cursussen. Het boek is een echte aanrader voor mensen die thuis aan de slag willen met jachttraining!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Showlijn en werklijn honden Geef koekje! x

Showlijn en werklijn honden

3 February Door: Wiske Working Cocker

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn? Showlijn ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
De beste hondenvoeding? Geef koekje! x

De beste hondenvoeding?

8 January Door: Wiske Working Cocker

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie ...

Lees het hele artikel