Zoeken
Generic filters
Exact matches only

10 redenen waarom je die pup niet moet kopen

30 December
x
Wat is dit?

Een pup ze zijn zo leuk. Maar er zijn ook signalen die je beter niet kunt missen. Jij wilt ook niet net na de koop bij de dierenarts zitten met een doodziek hondje. Of na een tijd met een hond zitten die een serieus gedragsprobleem heeft. Wil je nu eerst weten of je wel of niet aan een pup moet beginnen? Lees dan zeker de blog We nemen een pup of toch niet? Daar komen ook de minder rooskleurige kanten van pups uitgebreid aan bod.

LEESTIP: We nemen een pup of toch niet?

Wij hebben 10 redenen op een rij gezet waarom jij deze pup beter niet kunt kopen:

Het kleinste pupje uit het nest

Het is zo verleidelijk dat arme kleine pupje is zo aandoenlijk. We willen graag voor een pup zorgen en het kleinste pupje uit het nest roept meteen medelijden op. Hoe goed bedoeld ook, koop nooit het kleinste pupje uit het nest. Het is aan de fokker om uit te zoeken wat er mis is met dit pupje. Als het goed is wil je niet een pup die zijn hele leven lang veel ziek is en vaak bij de dierenarts moet zijn. Is er in de groep pups 1 pup die steeds apart ligt van de andere pups en eigenlijk een beetje afgezonderd van de rest is? Vaak is dit een teken dat er iets niet goed is met het pupje. Net zoals met het kleinste pupje van het nest, kan het zijn dat er gezondheidsproblemen spelen bij dit pupje. Kies niet uit medelijden dit pupje.

Ongezond ogende pups

Zien de pups er ongezond uit? Zijn de pups sloom, snotterig, komt er pus uit de oogjes, hebben ze een doffe vacht of ruiken ze vies? Bedank vriendelijk en ga weg. Laat je niet verleiden om hier een pup te kopen. Pups horen levendig, actief en ondernemend te zijn. Liever nu geduld dan een leven lang problemen met jouw hond. Worden er redenen gegeven als: ‘ze zijn moe’ of ‘ze zijn net wakker’? Vraag in dat geval of je later nog eens kan komen.

De brutaalste uit het nest (‘het pupje kiest mij’)

Als je zelf mag kiezen uit een nest met pups is 1 van de ‘manieren’ om te kijken welk pupje het eerste naar je toe komt. Omdat het pupje zogenaamd zelf kiest. Hoe geweldig dit ook klinkt, de waarheid is dat het meest brutale pupje als eerste naar je toe komt. Dit zegt iets over het karakter van de pup en niets over jou. Wil je wel het haantje de voorste van het nest of past dat niet bij jou of jouw gezinssituatie? Beter is het om te kijken naar alle pups en de karakters en welke het beste bij jou en jouw situatie past. De meeste fokkers adviseren jou welke pup het beste past.

Pup is duidelijk bang

Is de pup erg bang als je komt kijken? Of maakt het pupje helemaal geen contact met mensen? Verschiet de pup van normale dagelijkse geluiden? Allemaal tekenen dat de socialisatie niet goed is gegaan. Hoewel pups met 8 weken ook een angstfase kennen, kan het niet zo zijn dat het pupje echt bang is. Bang zijn bij pups kan zich uiten in weg willen rennen of juist bevriezen, niet willen lopen of staan, het staartje tegen de billen geplakt tussen de benen, een angstplas doen. Probeer goed te kijken naar de lichaamstaal en het gedrag van de pup. Even schrikken en zich weer herstellen hoeft geen probleem te zijn. Maar echt bang zijn? Nee dat is echt niet goed.

Ouder dieren zijn niet aanwezig

Als je op bezoek gaat bij het nestje pups is er geen moederhond aanwezig. De vader van de pups is niet altijd een hond die in hetzelfde huis woont. Het kan gebeuren dat deze er niet is. Maar de pups moeten wel samen met hun moeder worden gehouden.

Pups liggen in een schuur of stal

Een ander teken dat je niet op de juiste plek bent om een pup te kopen is dat de pups in een schuur of stal zitten. Juist die eerste weken van het leven zijn vormend voor honden. Natuurlijk wil je een hond die gewend is om binnen te leven. Jij neemt het pupje straks mee naar huis om mee te draaien in jouw huishouden. Is de pup helemaal niets gewend, dan kan jouw pups zich waarschijnlijk moeilijk aanpassen aan het leven in jouw huis en gezin. Met andere woorden rode vlag voor toekomstige gedragsproblemen.

Je kunt dezelfde dag de pup ophalen

Vandaag besteld, vandaag in huis. Zo zou het niet moeten gaan met levende wezens. Ben je bij een goede fokker, dan stelt deze zeker kritische vragen aan jou om te zien of het pupje in een goed thuis terecht komt. Alles heel snel past niet in dat plaatje. Kun je de pup dezelfde dag of de volgende dag ophalen? Worden er geen extra vragen gesteld? Dan lijkt het niet de juiste plek te zijn om jouw pup te kopen.

Eerder langskomen om te kijken kan niet

Het is heel fijn als jouw pup al voordat je deze mee naar huis neemt kunt zien. Alvast kennismaken met jouw geur is voor jouw pupje ook fijn. Natuurlijk wil je ook betrokken worden bij de tijd voordat je jouw pup mee naar huis mag nemen. Wil je de fokker nu absoluut niet dat je eerder langskomt of alvast kennis maakt met de pups? Vraag dan zeker door waarom dit niet mag.

De pup wordt aan huis bezorgd

Een pup aan huis bezorgd, klinkt best wel handig. Het grootste nadeel? Je kunt helemaal niet zien waar de pup vandaan komt, is opgegroeid en hoe de ouderdieren er uit zien. Je weet zo nog minder over jouw pupje. Ook is er geen enkele fokker die is aangesloten bij de Raad van Beheer die zomaar een pup bij je komen afleveren. Absoluut een rode vlag dus!

Je wordt onder druk gezet om een beslissing te nemen

Je staat bij een nest pups, je ziet iets wat niet helemaal klopt, of je voelt aan dat er iets niet goed zit. Je wilt dus weg (verstandige keuze), maar de persoon die de pup verkoopt laat dat niet zomaar gebeuren. Hij of zij wil dat je meteen de beslissing neemt, betaalt en de pup mee naar huis neemt. Doe het niet! Als het echt een goede fokker is, dan wordt je niet onder druk gezet. Een fokker wil altijd het beste huisje voor zijn of haar pup. Zodra jij twijfelt ben jij bij uitstek niet de juiste match, dus zal een serieuze fokker het niet erg vinden als je toch niet wilt.

Rechten afzien van koop

Maar wat zijn nu jouw rechten als je die pup niet wilt kopen? Heb je al meerdere bezoeken gedaan aan de pup, heb je toegezegd dat je de pup wilt kopen en een datum afgesproken om de pup te halen? Dan wordt dit gezien als een koopovereenkomst. Het maakt dan niet uit of de koop mondeling of schriftelijk is gesloten en of er wel of niet betaald is. Aangezien een hond in de wet als ‘product’ wordt gezien heb je volgens het consumentenrecht, recht op vervanging of vergoeding als het product kapot is. Is jouw pup ziek? Ga naar de dierenarts laat alles wat de dierenarts vindt noteren en laat de fokker dit zo snel mogelijk weten. Heb je hulp nodig? Schakel dan ook zeker juridische hulp in, bijvoorbeeld via jouw rechtsbijstandsverzekering.

Tips voordat je een pup koopt

Natuurlijk is het heerlijk vandaag bedenken dat je een pup wilt en morgen jouw pup in huis hebben. Dat is leuk voor nu, maar kan veel problemen opleveren de rest van het leven van deze hond. Gezondheidsproblemen en gedragsproblemen. Hoe moet je dan wel een pup zoeken en kopen? Doe eerst onderzoek, welk ras zou je willen? Past dit ras ook bij jou en jouw thuis/werk situatie? Zoek de rasvereniging op, neem contact op met een fokker die aangesloten is en stel veel vragen. Als het een goede fokker is stellen ze die ook aan jou. Als je denkt dat je de juiste fokker hebt gevonden, vraag dan of je op de wachtlijst geplaatst kan worden voor een toekomstig nestje.

Ik heb de pup toch gekocht en nu?

Er hoeft natuurlijk niets aan de hand te zijn met jouw pup. Ik heb zelf ook een pup gekocht waarbij ik het pupje heb gekozen die mij uitkoos. Ik was bij een nestje pups. De pups leefden in de woonkamer, beide ouderdieren waren aanwezig. De pups waren gezond en actief. Dus dat ging allemaal helemaal goed. Alleen liet ik mijn oog vallen op het dikke pupje die niet als eerste naar mij toe kwam. Mijn vriendin was mee en die zei, je moet het pupje nemen die jou heeft gekozen. Eén van de pups liet mij niet met rust en kwam steeds weer aanzetten. Gelukkig heb ik geen moment spijt gehad dat ik Paika heb gekozen die dag (of zij mij), maar ik heb wel altijd mijn handen vol gehad aan dit temperamentvolle en eigenwijze pupje.

Een zieke of ongezonde pup

Heb je nu alle gezondheidsissues over het hoofd gezien en heb je een ziek pupje meegenomen? Ga naar een dierenarts. Neem contact op met de fokker Het kan helaas heel erg snel heel erg fout gaan als je een ziek pupje hebt gekocht. Zorg in elk geval dat je de medische hulp krijgt die jouw pup nodig heeft en meld dit bij de fokker. Krijg je bij de fokker geen reactie, misschien heb je jouw pup dan bij een broodfokker gekocht en kun je waarschijnlijk nergens op rekenen. Hoewel je misschien denkt, dan heb ik 1 pupje gered uit deze vreselijke omstandigheden, dat geldt wel voor jouw pupje. Maar helaas wordt door het kopen van pups bij broodfokkers de handel in stand gehouden.

Een slecht gesocialiseerde pup

Pups die in hun vroege leven nergens aan hebben kunnen wennen, behalve een schuur of kooi, zullen zeker problemen krijgen in hun latere leven als huishond. Er zijn mensen die een doodsbange pup hebben, omdat deze bij een slechte fokker vandaan komt. Niet alleen voor een pup of oudere hond is het vreselijk zielig als ze hun leven lang doodsbang zijn, maar ook voor jou is het vreselijk. Jij wilt graag het beste voor jouw hond, maar voor jouw hond is alles beangstigend. Vanuit angst kunnen ook andere gedragsproblemen ontstaan zoals reactiviteit of agressie. Zoek hulp van een gekwalificeerde gedragstherapeut voor honden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel