Zoeken
Generic filters
Exact matches only

We nemen een pup of toch niet?

2 February
x
Wat is dit?

Je wilt een hond en dan het liefste een puppy. Geweldig goed idee! Dus eerst even inlezen over welk ras het beste bij jou past. Contact leggen met de rasvereniging en dan op zoek naar de juiste fokker. Contact opnemen met de fokker, jezelf op de wachtlijst laten plaatsen en het aftellen kan beginnen. Zo simpel kan het zijn. Maar heb je over alles wel goed nagedacht?

Zo leuk een pup in huis

Natuurlijk wil je niets liever dan zo’n aandoenlijk uitziend pupje een geweldig leven geven. Je krijgt er ook zo veel voor terug. Onvoorwaardelijke liefde, altijd samen gezellig wandelen en heerlijk knuffelen thuis op de bank.

Help naaldjes als tanden

Een jonge pup is heel erg schattig en aandoenlijk, maar het lijkt wel alsof iedere jonge pup is uitgerust met vlijmscherpe naaldjes als tanden. Auw! En pups onderzoeken alles met hun bek met die vlijmscherpe naaldjes er in. Het is niet voor niets dat veel nieuwe puppy eigenaren zich moedeloos afvragen hoe toch dat bijten ‘af te leren’. Spoiler het hoort er een beetje bij en niet afleren is nodig, maar ander gedrag aanleren (bijten in handen doen we niet en bijten in speeltjes wel bijvoorbeeld). puppy scherpe tandjes

Kan de stekker er ook uit?

Pups lijken onvermoeibaar. Ze blijven maar springen, bijten, spelen, rennen. Na een mini dutje gaan ze er weer vol voor, terwijl jij misschien wel even toe bent aan een iets langere pauze. Een handige tip is, dat pups (net zoals jonge kinderen) door te weinig rust ook kunnen gaan lopen klieren. Dus zorg dat de pup ook voldoende rust krijgt en neemt.

Overal plas en poep

Het zindelijk maken van een pup hoort er ook bij. Dus overal liggen plasjes in huis en zo nu en dan een puppydrol. Je zult jouw pup zindelijk moeten maken. Je staat heel veel buiten te wachten en er gebeuren ook zeker ongelukjes. Probeer jouw pup wel alvast te leren om te plassen buiten. Laat je jouw pup altijd op het balkon plassen of op puppypads? Liever niet! Je hebt kans dat ze later niet op een grasveldje gaan zitten omdat ze geleerd hebben dat het balkon of de puppypad de juiste plaats is. Zo ben ik ooit iemand tegengekomen met een chihuahua in een tas en die zei: ‘ik moet naar huis mijn hond moet zo plassen’. Waarop ik zei: ‘zet hem op de grond we staan midden in een bos’. Maar deze chihuahua was zindelijk gemaakt op een kattenbak en die deed dus nergens z’n behoefte alleen op de aangeleerde kattenbak. Zo onhandig.

Nachtelijke uren

Midden in de nacht er uit moeten en in je pyjamabroek buiten staan met een pupje die misschien moet plassen. Als je honden eenmaal ouder zijn vergeet je dit, maar het hoort echt bij een pup in huis hebben. De eerste nachten kan een pup ook vreselijk huilen, logisch ook hij mist zijn nestgenootjes en de moederhond. Ga nu niet mee in het advies ‘laat maar huilen’ jouw pup is echt een baby en heeft wel liefde en steun nodig. Wil je jouw hond later niet op bed? Zet dan de bench of het hondenmandje naast je bed. Zodat je wel contact kunt maken met jouw pup. Ook in de nacht als jouw pup het even moeilijk heeft.

Alles moet kapot!

Echt alles! Ook al koop je veel puppyspeeltjes (wel doen hoor dat is belangrijk!), pups willen overal in bijten. Ook al is het alweer flink wat jaren geleden, ik weet het nog goed. Zelfs haar eigen paspoort heeft Paika te pakken gehad als pup. Iedere keer sta je dan bij de dierenarts met dat half opgegeten paspoort. Tja, ze was een pup. Het handigste met vernielzucht van pups om te gaan is, zorgen dat ze niets te pakken kunnen krijgen waar jij waarde aan hecht. Heb je dure schoenen? Berg ze goed op!

puppy trek aan broek

Alles aanleren

Jouw pup moet alles nog leren. Alleen thuis blijven. Niets van het aanrecht of de tafel stelen. Dure schoenen zijn niet om in te bijten. Niet bedelen aan tafel en ga zo maar verder. Het lijkt zo eenvoudig maar slechte gewoonten zijn zo aangeleerd. Er ligt iets lekker op de tafel, pakt lekkers van de tafel > succes > je mag wel eten van de tafel stelen (de beloning zit ‘m in de verkregen buit en niet of jij nu ja of nee zegt). De opvoeding van een pup, daar komt dus nog best wat bij kijken.

Is de hond al uitgelaten?

Je denkt dat dit het allerleukste is aan een hond, samen er op uit. Een pup moet ook gewoon heel vaak uitgelaten worden. Niet per se in het bos of op de heide, maar gewoon uitgelaten worden om te kunnen poepen en plassen. Als jouw hond nog een pup is doe je dit héél vaak op een dag (de pup moet zindelijk worden) en later als jouw hond volwassen is ook minimaal 4 maal per dag. Dan is de charme er wel een beetje vanaf en kan het zomaar een ‘moetje’ worden.

Word je nu nog steeds heel enthousiast van een pup? Dan hoop ik dat je zeker op zoek gaat naar een goede fokker. Klinkt het toch iets minder rooskleurig dan je had gedacht, maar is de pup al in huis? Probeer vooral te genieten van deze tijd en heel veel foto’s en filmpjes te maken en je kunt je altijd nog troosten met de gedachte dat ze vanzelf 2 jaar worden. Als het eenmaal zover is, dan snap je het!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel