Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Bottenbouillon of Bone Broth voor de hond

8 December
x
Wat is dit?

Bottenbouillon of Bone Broth is een hele gezonde aanvulling op de maaltijd voor de hond. De aanwezige mineralen, gelatine, collageen, aminozuren, vitaminen en essentiële vetzuren zorgen voor een echte gezondheid boost voor de hond. De R zit inmiddels al weer een tijdje in de maand, en om het afweersysteem goed te ondersteunen maak ik in de koude maanden altijd bottensoep!

Bottenbouillon voor de hond

Bottenbouillon klinkt natuurlijk hartstikke smerig, maar voor de honden is het supergezond en ze vinden het heerlijk. Wist je trouwens dat het voor ons mensen ook heel gezond is? Bone broth of bottenbouillon voor de hond is heel makkelijk te maken. Alleen moet je er rekening mee houden dat het best lang op het vuur moet staan. Meestal maak ik dit in het weekend zodat ik de tijd heb om het lekker te laten pruttelen, het moet namelijk minimaal 12 tot 24 uur op staan.

Recept bottenbouillon hond

Begin met ongeveer 1 kilo vleesbotten. Kies het liefste voor een mooie mix van botten en collageen- en kraakbeenrijke dierlijke delen zoals; loopvoetjes kip of eend, kippenvel, schenkels, nekken, koppen, gewrichten of staarten.

In dit geval had ik: konijnkarkassen, lamsbotten, een mergpijp, eendenlooppootjes en platte ribbetjes.

Doe dat allemaal in de pan, zorg ervoor dat het flink onder water staat, en doe er een scheutje natuurazijn bij om de mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken uit de botten.

Bottenbouillon hond recept
Natuurazijn in de bottenbouillon helpt de voedingsstoffen uit de botten onttrekken

Laat dit zo’n 12 tot 24 uur zachtjes pruttelen. Laat het niet hard koken, maar echt zachtjes tegen de kook aan pruttelen op een laag vuur met de deksel op de pan. Is er wat water verdampt? Vul het aan met extra water tijdens het koken.

Gelatine-massa

Nadat de tijd verstreken is, laat je het een klein beetje afkoelen, en daarna zeef je alle kleine botjes eruit door het over te gieten in een grote kom met een zeef erop. Dit zet je in de koelkast. Na een nachtje koelkast merk je dat het een grote gelatine-massa is geworden; dan is-ie goed gelukt! Ik doe alles zelf altijd in een ijsblokjesvorm en vries het in. Mocht je een grote pan gemaakt hebben, dan kun je daar wel even mee vooruit.

Ook kun je natuurlijk variëren in de botten die je erin doet; elke keer is je bottensoep dan weer anders.

Wanneer geef je bottenbouillon aan je hond?

Je kunt bottenbouillon geven bij diarree, maar ook als jouw hond niet voldoende drinkt, of je geeft het als extra natuurlijk supplement bij de maaltijd. In een ijsblokjes vorm gieten is dan het handigst. Je kunt dan iedere dag 1 of 2 blokjes bij de maaltijd geven.

Kant-en klare Bone broth voor de hond

Heb je nu geen zin in een stinkende keuken en dat gerommel met botten en andere delen van dode dieren? Je kunt bottenbouillon voor de hond inmiddels ook kant-en-klaar kopen. De biologische bottenbouillon van Lila Loves It bijvoorbeeld. Koop geen kant-en-klare bottenbouillon die voor mensen is gemaakt. Je hebt grote kans dat daar zout en peper in is gegaan en dat wil je niet voor jouw hond.

Eerste publicatie 27-11-2018, de blog bottenbouillon voor de hond heeft op 8-12-2021 een update gehad

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nacho & Chester

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester Geef koekje! x

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester

21 October Door: Nacho & Chester

Als trotse hondenbezitter wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Naast voeding, training en liefde, is het belangrijk om ook te investeren in kwalitatieve hondentuigen. Als ...

Lees het hele artikel
Rally-O workshop op Animal Event 2023 Geef koekje! x

Rally-O workshop op Animal Event 2023

12 May Door: Nacho & Chester

Afgelopen 7 mei was het dan eindelijk weer zover: hét Animal Event in de Beekse Bergen! Voor hondenbezitters is dit wat mij betreft een evenement dat je niet mag ...

Lees het hele artikel
Met een reactieve hond op zoek naar een hobby Geef koekje! x

Met een reactieve hond op zoek naar een hobby

12 December Door: Nacho & Chester

Zoals jullie vast wel eerder gelezen hebben ga ik regelmatig met Nacho en Chester naar de hondenschool, wij hebben inmiddels al de puppy, junioren + junioren vervolg cursussen met ...

Lees het hele artikel
Het leven met een Franse bulldog (of 2) Geef koekje! x

Het leven met een Franse bulldog (of 2)

12 April Door: Nacho & Chester

Het leven met een Franse bulldog… Nooit saai Is nooit saai, elke dag doen ze wel iets grappigs of stoms. Ze zijn altijd druk, staan bijna altijd aan. Alhoewel ...

Lees het hele artikel