Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat kun je nog wél doen met jouw hond in de warmte

25 July
x
Wat is dit?

De waarschuwingen vliegen je om de oren. Het lijkt net alsof je echt helemaal niets meer kunt doen met jouw hond deze vreselijk warme zomer. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer over wat nu wél en wat nu niet te doen met jouw hond?

Fietsen met de hond

Hier kunnen we heel kort over zijn: tijdens de warme zomer kun je níet gaan fietsen met jouw hond die naast de fiets rent. Dit is vragen om een oververhitte hond met pijnlijke voetzooltjes van het warme asfalt. Een dikke vette nee dus. Wat je wel kunt doen is er samen met jouw op uit trekken met de fiets wanneer je een fietskar voor de hond hebt. Ga ook hier weer niet op het heetste moment van de dag op pad. Wil je in de avond jouw hond laten afkoelen? Dan kun je rustig met de hond in de fietskar naar een meertje fietsen om jouw hond heerlijk te laten zwemmen. Naast de fiets rennen nee, in de fietskar op een redelijk koel moment van de dag ja!

Zwemmen met de hond

Natuurlijk wil je graag dat jouw hond kan afkoelen met dit warme weer. Ook bij het zwemmen met de hond zijn kanttekeningen te plaatsen. Door de aanhoudende droogte is er in veel zwemwater blauwalg en botulisme aanwezig. Bij botulisme kunnen honden gezondheidsklachten krijgen zoals sloomheid en (tijdelijke) verlamming. Deze klachten treden op wanneer honden eten aan vissen of watervogels die zijn doodgegaan aan botulisme of wanneer ze heel veel besmet water drinken. Wanneer een hond drinkt van een plek waar blauwalg in het water zit, dan loopt de hond een vergiftiging op. Kijk goed waar je jouw hond wel laat zwemmen en waar niet. Liggen er dode vissen en dode eenden en zit er een vreemde groene waas over het water? Dan maar even niet zwemmen, vul een zwembad in eigen tuin om de hond toch verkoeling te kunnen geven. In dit artikel van de Volkskrant kun je uitgebreid lezen hoe je blauwalg kunt herkennen.

Zwemmen in de zee

Wanneer je niet gaat zwemmen in meertjes en plassen, dan kun je natuurlijk naar zee. In ieder geval geen last van blauwalg en botulisme. Ook bij het zwemmen in de zee moeten we een kanttekening plaatsen. Wanneer je jouw hond laat zwemmen in de zee, zorg dan dat je voldoende drinkwater mee neemt voor jouw hond. Er is dit jaar al een hond overleden door zoutvergiftiging na het drinken van zeewater. In de zee moet je ook rekening houden met sterke stroming, zeker bij honden die niet zo goed kunnen zwemmen. Wil je extra veiligheid voor jouw hond? Kies dan een zwemvest voor extra stabiliteit. De zwemvesten hebben een handvat bovenop, waarmee je jouw hond kunt helpen wanneer het niet goed gaat.

Activiteiten in het water

Hoewel je denkt dat je jouw hond kunt laten afkoelen in het water, is het op het heetst van de dag zwemmen en spelen in het water weer niet aan te raden. Zeker honden met een lange en dikke kunnen na het zwemmen last krijgen van een broeierige vacht. Balletje gooien in de middag, moet je ook gewoon niet doen. De hond warmt op door de omgevingswarmte en de hond warmt op door de inspanning. Het water koelt onvoldoende om de hond koel te houden in extreme warmte met inspanning. Rustig aan dus en in de avond of vroeg in de ochtend even zwemmen. De honden met een dikke vacht afdrogen na een zwempartij.

Hond in de auto achterlaten

Dit is nou weer een simpele, je kunt jouw hond niet in een auto achterlaten in de warmte. Ook niet met de ramen open, ook niet in de schaduw en ook niet heel even. Ieder jaar sterven er weer honden in auto’s. In de auto wordt het snel warm en honden kunnen hun warmte al moeilijker kwijt dan mensen. In geen enkel geval kan je jouw hond in de auto laten zitten terwijl jij boodschappen doet of even een hapje gaat eten. Zorg dat je jouw plannen om jouw hond heen maakt als je de hond meeneemt op een warme dag. Vraag je eerst af of jouw hond niet kan thuisblijven of bij een oppas kan blijven. Is dat geen goede optie? Dan dus even geen boodschappen doen en dan wordt het de McDrive in plaats van in en restaurant gaan zitten eten (of je kiest een restaurant waar jouw hond mee naar binnen mag).

Wandelen op asfalt

Met de extreem hoge temperaturen waar we nu mee te maken hebben, smelt het asfalt op het wegdek. Hoe zou dit voelen aan de voetzolen van jouw hond? De voetzooltjes zijn voor honden de manier om warmte kwijt te raken (naast hijgen). Wanneer de hond dus op een extreem warme ondergrond loopt kan hij zijn hitte van de inspanning niet kwijt. De hond warm alleen maar verder op, door het hete asfalt. Vermijd wandelingen op het asfalt volledig. Zoek een stukje groen op waar de hond overdag even zijn behoefte kan doen en de rest van de dag rustig aan. Wil je iets ondernemen met de hond dan op het vroegst van de dag en laat in de avond. Wat hopelijk duidelijk is, is dat wanneer wandelen op asfalt al een no-go is, dat hardlopen natuurlijk helemaal niet kan.

Tropenrooster

Ook voor honden geldt met dit warme weer een aangepast rooster. Wanneer je aan het welzijn van jouw hond denkt, dan zijn er best dingen die je samen met jouw hond kunt ondernemen. Houd gewoon goed in gedachte dat jouw hond nog slechter met warmte kan omgaan dan wij mensen, alleen jouw hond kan er niet over klagen. Jouw hond is dus afhankelijk van jouw gezonde verstand om deze zomer veilig en wel door te komen.

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel