Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat kost een Leonberger per maand?

12 July
x
Wat is dit?

Daar is geen eenvoudig antwoord op. De maandelijkse kosten verschillen namelijk erg per hond en de keuzes die je zelf maakt. Dan is er ook nog verschil in de maandelijkse kosten tussen een puppy en een volwassen hond. De aanschaf van een Leonberger puppy ligt in Nederland tussen de €1.500,- en €1.800,- Euro. Deze kosten neem ik in de berekeningen niet mee. Bij de uiteindelijke maandelijkse kosten ga ik uit van wat Evi kost per maand.

Leonbergerpuppy (tot 1 jaar)

€176,51 per maand OF
€242,51 per maand inclusief optionele opties

Voeding
Een puppy krijgt tot en met vier maanden, 4x per dag eten (2x vlees en 2x brokken). Vanaf vier maanden wordt dit 3x per dag (2x brokken en 1x vlees). En vanaf negen maanden krijgt je puppy 2x per dag eten (1x brokken en 1x vlees). Tot en met 14 maanden (1,5 jaar), krijg je puppy Large Breed Puppybrokken.
Een zak brokken (18kg) van Eukanuba kost €41,95 euro en hier doe je met een pup iets langer dan een maand mee. Een doos vlees (10kg) kost €28,- euro en hier doe je 20 dagen mee. Per maand ben je ongeveer €40 euro kwijt aan snoepjes, omdat je ook met snoepjes traint. Als je de kosten verspreidt, komt het per maand neer op €109,95 euro voor voeding.

Medisch
Je puppy wordt met 9 en 12 weken ingeënt a €150,- euro totaal, afhankelijk van welke dierenarts. Daarnaast dienen ze iedere drie maanden ontwormt te worden a €25,- euro per keer. Dan heb je nog een tekenband nodig van circa €20,- euro (of je kiest voor pipetten, die zijn beduidend duurder). Ook komt het bij jonge honden, met name puppy’s, vaker voor dat je onvoorziene kosten hebt, omdat ze bijvoorbeeld sneller last hebben van diarree, hier reken ik €20,- euro per maand voor. Als je de kosten zou verspreiden, komt het per maand neer op €42,40 euro aan medische kosten*.

Startersbenodigdheden
Als je voor het eerst een puppy in huis krijgt, dien je een aantal standaard spullen in huis te hebben, zoals voer- en drinkbakken, bij elkaar €40 euro, een halsband met riem van bij elkaar €60,- euro, hondenmand en/of vetbedden van €90,- euro, speeltjes van bij elkaar €100,- euro. In de speeltjes (met name kauwspeelgoed) wil je zeker investeren met een Leonbergerpup, zodat ze flossen of kauwstaven slopen in plaats van je meubels. Leonbergerpups kunnen namelijk behoorlijke slopers zijn! Als je de kosten verspreidt over een jaar, komt het per maand op €24,16 euro voor startersbenodigdheden.

Optioneel
Een hondencursus (of meer;) is wat ons betreft een goede investering! Niet alleen omdat ze hier iets leren, maar ook voor de socialisatie. Dit kost je ongeveer €21,- euro per maand. Naast een hondencursus, brengen wij Evi, ondanks dat we haar wekelijks borstelen, eens in de 6 weken naar een trimmer. Gemiddeld vraagt een trimmer voor een pup van deze grootte €45 euro. Let wel, dit wordt duurder naar mate ze groter worden. Gemiddeld ben je voor je optionele kosten €66,- euro kwijt.

Volwassen Leonberger (1+)

€135,35 euro per maand OF
€195,35 per maand inclusief optionele opties

Je Leonberger is met 1 jaar natuurlijk niet volwassen, maar is wel officieel uit de puppy-fase, wat de berekening wat makkelijker maakt.

Voeding
Je hond krijgt vanaf negen maanden twee keer per dag eten en stapt bij 1,5 jaar over op volwassen brokken. Wij geven sinds kort geen vlees meer, omdat Evi het niet meer wilde eten. Ze eet nu twee keer per dag brokken, aangevuld met schapenvet met knoflook. Voor een zak Large Breed Eukanuba Lam en Rijst (18kg) betaal je €39 euro. Wij doen gemiddeld iets langer dan een maand met een zak. Een doosje schapenvet met knoflook kost €5,50 en hier doen we 13 dagen mee. Wij gebruiken koekjes en snoepjes voor spel en training en geven haar kluiven. We halen graag natuurlijke producten, dus dat kost ons zo’n €50 per maand. Als je de kosten verspreidt, komt het per maand neer op €102,- euro voor voeding.

Medisch
Je hebt nog steeds te maken met jaarlijkse inentingen van gemiddeld €100,- per jaar, afhankelijk van je dierenarts. Daarnaast blijf je elke drie maanden ontwormen, dit kost je nu €30,- euro (afhankelijk van je dierenarts), in verband met de hoeveelheid tabletjes die je dient te geven met het zwaardere gewicht. Daarnaast heb je nog overige dierenartsbezoekjes en benodigdheden (zoals bijvoorbeeld mankementjes of oorreinigers etc.), wat ik gemakshalve op €15,- euro per maand zet. Als je de kosten zou verspreiden, komt het per maand neer op €33,35 euro aan medische kosten*.

Optioneel
Evi gaat nog steeds eens in de zes weken naar de trimmer. Gemiddeld vraagt een trimmer voor een grote hond zoals Evi, ongeveer €80,- euro. Dus zeg zo’n €60,- euro per maand.

Incidentele kosten en slijtage
Sommige producten slijten, of je vindt het gewoon leuk om nieuwe spullen te halen. gemiddeld gebruik je in een levensduur van een Leonberger (+/- 9 jaar), drie riemen, koop je nog 1 keer nieuwe voer en drinkbakken, drie keer een nieuwe mand, elke drie a vier maanden een nieuw speeltje en soms geef je iets meer uit aan trainingssnoepjes dan normaal. Dit zorgt ervoor dat de maandbedragen per hond kunnen variëren en heb je daar zelf dus veel invloed op.

*Je kunt kiezen voor een verzekering voor je hond. Wij hebben dat bewust en weloverwogen niet gedaan.  Een verzekering voor een Leonberger (waarbij je bepaalde opties in je pakket wilt hebben) kost gemiddeld €58 per maand, waarbij tot ongeveer €3.500 wordt verzekerd.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Evi

Een nieuwe (poep)plek Geef koekje! x

Een nieuwe (poep)plek

2 December Door: Evi

Aan het einde van de afgelopen zomer vertelde ik jullie dat het iets rustiger was (online) en overigens nog steeds. Dit had onder andere te maken met de verhuis- ...

Lees het hele artikel
Neem maar vast afscheid, want ze heeft niet lang meer Geef koekje! x

Neem maar vast afscheid, want ze heeft niet lang meer

30 September Door: Evi

Dat is niet een zin die je wilt horen, maar wel de zin die wij te horen kregen toen Evi net 1 jaar was. Wij waren in alle staten ...

Lees het hele artikel
Het zit niet altijd mee Geef koekje! x

Het zit niet altijd mee

2 September Door: Evi

Het is de laatste tijd wat rustiger rondom Evi, op zowel hier bij The Dog Pen pagina als op haar Instagram pagina. Niets ernstigs, maar jullie kennen het (misschien) ...

Lees het hele artikel
Evi test de KONG AirDog Squeaker Bone! Geef koekje! x

Evi test de KONG AirDog Squeaker Bone!

26 July Door: Evi

Evi is een Leonberger van rond de 65 kilo. Je kunt je voorstellen dat ze veel kracht en flinke tanden heeft. Ondanks dat ze geen sloper is met betrekking ...

Lees het hele artikel